Καμιά Ανοχή
Πέμπτη 8 Μαρτίου, όλες και όλοι στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος!
Κάθε μέρα Αγώνα, για μας είναι Γιορτή!
Στον απόηχο του «Νi una menos!» και του «Womens' Strike», φέτος στις 8 Μάρτη οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις παγκοσμίως μας καλούν να βγούμε στους δρόμους. Στην Ισπανία, εκατοντάδες οργανώσεις απευθύνουν κοινό κάλεσμα για μια φεμινιστική απεργία.
Το #WeStrike υπογράφει όλο και περισσότερα καλέσματα στα social media.
Στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού, γίνονται καλέσματα για συμμετοχή στην απεργία και σε διαδηλώσεις όχι μόνο για τη σεξουαλική βία, αλλά και για τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας, για την απλήρωτη οικιακή εργασία, για τον ανισομερή καταμερισμό καθηκόντων στο σπίτι.
Η πολλαπλή καταπίεση των γυναικών από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό είναι η παγκόσμια καθημερινότητά μας.
Σεξουαλική παρενόχληση, βιασμοί, γυναικοκτόνιες, απολύσεις, ακόμη και εγκύων, διακρίσεις στους χώρους δουλειάς, αποκλειστική ανάληψη της φροντίδας στην οικογένεια ξανά και ξανά.
Σε κάθε κοινωνική σχέση, η έμφυλη ταυτότητά μας χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο εναντίον μας.
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
Στη δουλειά πληρωνόμαστε λιγότερο, μας σέβονται λιγότερο, κινδυνεύουμε με απόλυση όταν μείνουμε έγκυες, δεν παίρνουμε τα απαραίτητα επιδόματα, συχνά μας παρενοχλούν σεξουαλικά.
Στο σπίτι, οι περισσότερες δουλειές πέφτουν αυτονόητα πάνω μας -τα πιάτα, η μπουγάδα, η φασίνα, η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων συγγενών. Στους δημόσιους χώρους φαίνεται ότι είναι δική μας ευθύνη να μην παραβιάσει κάποιος το σώμα μας - κι αν πράγματι κάποιος το κάνει και εμείς το καταγγείλουμε, ο περίγυρος, η αστυνομία, τα δικαστήρια μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και υποτίμηση.
Tα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις γυναικών που αντιμετώπισαν προβλήματα στην εργασία τους -επειδή ήταν γυναίκες- και έγιναν γνωστές είναι πολυάριθμες.
Πρόσφατα, η εταιρεία NETSCOPESOLUTIONS απέλυσε μια εργαζόμενη με την λήξη της άδειας λοχείας της.
Η MIGATO και τα My Market απέλυσαν εργαζόμενες όσο αυτές ήταν έγκυες.
Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, πολλές γυναίκες κατήγγειλαν πως οι εργοδότες τους αφού τις παρενόχλησαν σεξουαλικά, τις απείλησαν στην συνέχεια με απολύσεις. Στην Δάφνη, θυμόμαστε την κοπέλα που απάντησε σε αγγελία εργασίας για βοήθεια στο σπίτι και ο άντρας που αναζητούσε βοηθό τελικά τη βασάνισε φρικτά και τη βίασε.
Το Τριφασικό, στο Μεταξουργείο, απέλυσε τρεις σερβιτόρες επειδή πίεζαν τον εργοδότη να διώξει τον μάγειρα που ξυλοφόρτωσε άλλη σερβιτόρα.
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΙΔΕΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.
Η κοινωνική πίεση πάνω στα σώματά μας είναι αφόρητη.
Πρέπει να είμαστε υπάκουες κόρες, καλές μαθήτριες, να σπουδάσουμε, να βρούμε δουλειά, να παντρευτούμε, να φροντίζουμε για τα πάντα, καλές νοικοκυρές, καλές μανάδες, μια Μαίρη Παναγιωταρά.
Ο καπιταλισμός και η πατριαρχία επιβάλλει το πρότυπο της super-woman κι εμείς ενσωματώνουμε τη βία και την καταπίεση, τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας ως παράσημο.
Σιωπούμε αντί να αγωνιζόμαστε.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ
Αγανακτούμε γιατί το κράτος προωθεί και η κοινωνία συναινεί στην υποταγή και εξάρτηση των γυναικών.
Αντιδρούμε, γιατί απολυόμαστε όταν είμαστε έγκυες, γιατί φτάσαμε στο σημείο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δικαιώνει τις εταιρίες που απολύουν μαζικά και εγκυμονούσες, γιατί οι άντρες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την πατρότητα και τις δουλειές στο σπίτι σαν χόμπι, γιατί δεν υπάρχουν κρατικές δομές που να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά και να αναλαμβάνουν τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα.
Γιατί να υπάρχουν ακόμη γυναίκες που μένουν στο σπίτι οικονομικά εξαρτημένες από τους συζύγους τους.
Σε έναν κόσμο που ο καπιταλισμός έχει ενσωματώσει τις πατριαρχικές δομές, οι γυναίκες βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, την υποτίμησή μας, το μισογυνισμό που διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις κρατικές δομές, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Βλέπουμε τον εξευτελισμό μας στα δικαστήρια όταν καταγγέλλουμε κακοποίηση, βλέπουμε να αποκλείεται από τον διάλογο το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, βλέπουμε βιαστές να αθωώνονται.
Ακόμα κι αν στα χαρτιά δεν έχουμε λιγότερα δικαιώματα, στην πράξη βγαίνουμε συνεχώς χαμένες.
Η κουλτούρα απαξίωσης και υπονόμευσής μας, η αντικειμενοποίησή μας, νομιμοποιούνται καθημερινά από την κοινωνία. Την ημέρα της γυναίκας αυτό δεν αλλάζει και δεν ξεχνιέται!
Δεν μπορούμε πια να μένουμε σιωπηλές!
Κάθε μέρα αγώνα για μας είναι γιορτή
Πέμπτη 8 Μαρτίου, όλες και όλοι στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος!
Καμιά Ανοχή
8 Μάρτη, Διεθνής Μέρα Γυναικών: Διαδηλώνουμε!
Τα τελευταία χρόνια ένα νέο ορμητικό κίνημα γυναικών ξαναβγαίνει στο δρόμο διεθνώς. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας έχουν χειροτρέψει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Κόψιμο μισθών, μαζικές απολύσεις, διάλυση εκατοντάδων κοινωνικών δομών Πρόνοιας χτυπούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης. Προσπαθούν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω στέλνοντάς μας στην ανεργία, την επισφαλή εργασία, στο σπίτι ξανά για να φροντίσουμε παιδιά και γονείς που στερούνται Παιδεία και Περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, το τσάκισμα της Δημόσιας Υγείας κάνει όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες για τις ανασφάλιστες, τις μετανάστριες, τα πιο φτωχά κομμάτια των γυναικών.
Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων έρχεται να δώσει τη νομική κάλυψη στις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να ανοίξει το δρόμο για το χτύπημα όλων των εργαζόμενων γυναικών. Αποδεικνύει πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της Ε.Ε. και των θεσμών της για δημοκρατία και ισότητα. Στα κρίσιμα ζητήματα η Ε.Ε. παραμένει λυκοφωλιά των καπιταλιστών όλης της Ευρώπης.
Κόντρα σε όλα αυτά, αγώνες όπως αυτός που δίνουν το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην εκπαίδευση, από τους παιδικούς σταθμούς ενάντια στις απολύσεις μέχρι τα σχολεία ενάντια στο καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις, μας εμπνέουν όλες και όλους! Αντίστοιχα οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία, οι καθαρίστριες των Δήμων και των Σχολείων την ίδια στιγμή που παλεύουν να κρατήσουν τις δουλειές τους, παλεύουν συνολικά για την τάξη μας και την ποιότητα ζωής όλων μας.
Παράλληλα με όλα αυτά, δυναμώνει ξανά το κίνημα ενάντια στη σεξιστική βία, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Από τις καταγγελίες όπως το κίνημα #metoo μέχρι μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο γυναίκες αλλά και άντρες όλων των ηλικιών παλεύουν ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και τις διακρίσεις.
Ο αγώνας για “ψωμί και τριαντάφυλλα”, το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης απεργίας γυναικών το 1909 στη Νέα Υόρκη, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος. Πενήντα χρόνια από το Μάη του 1968 που ξαναέφερε στο επίκεντρο τις μάχες ενάντια στην καταπίεση και δημιούργησε μια νέα αριστερά που έβαζε στο κέντρο την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, βγαίνουμε ξανά στο δρόμο.
Στις 8 Μάρτη φέτος, σε δεκάδες χώρες οργανώνονται πορείες από φεμινιστικές οργανώσεις, παίρνοντας σε πολλές τη μορφή απεργίας. Στην Αθήνα θα διαδηλώσουμε στις 6μμ από την πλατεία Κλαυθμώνος ενώνοντας τις φωνές και τον αγώνα μας μαζί τους.
Καλούμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις οργανώσεις της αριστεράς να δώσουμε μαζικά το παρών στις διαδηλώσεις!
8 Μάρτη - μέρα της γυναίκας: Μέρα αντίστασης και αγώνα σε κάθε μορφή καταπίεσης
Συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος στις 6:00 μ.μ. και πορεία στα γραφεία της ΕΕ
Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, οι σεξιστικές διακρίσεις, τα φαινόμενα έμφυλης βίας στην οικογένεια, στην εργασία, στο δρόμο ενάντια στις γυναίκες αυξάνονται και πάνε χέρι-χέρι με τις οικονομική ανισότητα, την ψαλίδα στους μισθούς, την ελαστική και μαύρη εργασία, τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και των δομών του κράτους πρόνοιας, τα χτυπήματα στις γυναικείες κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες μια προηγούμενη περίοδο.
Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων έρχεται να δώσει τη νομική κάλυψη στις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να ανοίξει το δρόμο για το χτύπημα όλων των εργαζόμενων γυναικών.Mε αυτό τον τρόπο ψαλιδίζεται το εργατικό εισόδημα, ενώ οι γυναίκες καλούνται να φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες τους. Αποδεικνύεται πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της Ε.Ε. και των θεσμών της για δημοκρατία και ισότητα.Η Ε.Ε. παραμένει λυκοφωλιά των καπιταλιστών όλης της Ευρώπης.
Ωστόσο οι γυναίκες δεν αποδέχονται τα χτυπήματα και την καταπίεση. Η χρονιά που πέρασε σε όλο τον κόσμο χαιρέτησε τις μαζικότερες και πιο δυναμικές διαδηλώσεις στον πλανήτη ενάντια στον χυδαίο σεξιστή Τραμπ, αλλά και με την γενικότερη προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου διεθνούς γυναικείου κινήματος. Στην Ελλάδα οι γυναίκες είναι ορατές στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών αγώνων, από τα νοσοκομεία και τα σχολεία μέχρι τα πολυκαταστήματα, τους Δήμους και τους παιδικούς σταθμούς, τις καθαρίστριες, τα ΜΜΕ, τις σχολές. Παράλληλα εμφανίστηκε και δυναμώνει ξανά το κίνημα ενάντια στη σεξιστική βία, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες.
Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη από το 1910, μετά από πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η ημερομηνία αυτή παραμένει επίκαιρη και μας υπενθυμίζει ότι η χειραφέτηση των γυναικών είναι μια μάχη για όλο το εργατικό κίνημα.
Στις 8 Μάρτη φέτος, σε δεκάδες χώρες οργανώνονται πορείες από φεμινιστικές πρωτοβουλίες, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας σε πολλές τη μορφή απεργίας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις διαδηλώσεις και τους αγώνες του γυναικείου κινήματος και στηρίζει τα καλέσματα φεμινιστικών συλλογικοτήτων και σωματείων για συγκέντρωση στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία της ΕΕ, ενώνοντας τις φωνές και τον αγώνα μαζί τους.
Καλούμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς Συλλόγους και τις οργανώσεις της αριστεράς να δώσουμε μαζικά το παρών στις συγκεντρώσεις και την πορεία!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ