Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 14:07

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, την Τρίτη 10/11, 7 μμ στα Λιοντάρια.

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΚΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Να γκρεμιστεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο

 

Η τραγωδία χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, επιδεινώνεται καθημερινά καθώς στις κακουχίες προστίθεται και ο χειμώνας.

Τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι που οργανώνουν οι ιμπεριαλιστές προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να ξεπεράσουν την κρίση του καπιταλισμού.

Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΕΕ σε διαδοχικές Συνόδους Κορυφής αποφάσισαν μέτρα που θα προσθέσουν ακόμα περισσότερους νεκρούς στα σύνορα, αύξηση των κινδύνων και της ταλαιπωρίας των προσφύγων καθώς και ένταση της εκμετάλλευσης τους από όσους κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα τους.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η έλλειψη από μεριάς του κράτους επαρκών μέτρων στήριξης για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση, μετακίνηση είναι τραγική.

Οι εφοπλιστές, τα κυκλώματα των διακινητών και οι επιτήδειοι κερδοσκοπούν πάνω στην ανάγκη τους. Παρακράτος, πολιτικό κατεστημένο και φασίστες της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύονται την κατάσταση που δημιουργείται στις περιοχές που ωθούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές ιδέες τους.

 

Την ίδια στιγμή στην Ε.Ε. έχουν υψωθεί φράχτες στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου, στην Ουγγαρία αλλά και στον Έβρο. Η Ε.Ε. δεν επιτρέπει νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές των προσφύγων και την ίδια ώρα διαπραγματεύεται την κατανομή ενός μέρους τους στις χώρες μέλη της, στο βαθμό που θα φτάσουν εκεί, αν δεν πνιγούν, δεν κομματιαστούν από νάρκες και φράχτες, δεν πεθάνουν από την πείνα και το κρύο!

Αντίθετα, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως αυτές από κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δείχνουν πως η κοινωνία αντιστέκεται στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν όχι οι πρόσφυγες αλλά η πολιτική των φραχτών.

 

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

 

Απαιτούμε:

Να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ, κυβέρνηση.

Όχι στην ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής.

Απρόσκοπτη είσοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα.

Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου, της Frontex και του Ευρωστρατού.

 

Λεφτά για στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, μετακίνηση των προσφύγων.

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες.

Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Χαρτιά για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.

 

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τη Μέση Ανατολή.

Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις, όχι στη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό και στη διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρα και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

 

 PANO

Κάλεσμα σε πορεία / Δελτίο Τύπου. 

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες

Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε από τους δέκτες μας σωρούς ανθρώπων να ξεβράζονται στις ακτές. Εικόνες που κοντεύουν να ενταχθούν στην «κανονικότητα» της ζωής μας.
Για άλλη μια φορά ακούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να θρηνούν με κροκοδείλια δάκρυα καταγγέλλοντας τους διακινητές που οι ίδιοι σιγοντάρουν με τις πολιτικές τους, κρατώντας ταυτοχρόνως εγκλωβισμένους μες στο κρύο τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να επιβιώσουν της θαλάσσιας διαδρομής, με συρματοπλέγματα, στρατό, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ανοιγοκλείνοντας τα σύνορά τους κατά το δοκούν, σε μια Ευρώπη που γηράσκει και ψάχνει φτηνό εργατικό δυναμικό για την επιβίωση των ασφαλιστικών της ταμείων και την αύξηση της οικονομικής της δύναμης κι επιρροής στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι.
Για άλλη μια φορά η ελληνική πολιτεία είναι εκκωφαντικά απούσα και τη δουλειά της κάνουν αλληλέγγυοι κάτοικοι των νησιών, αλλά και άνθρωποι που σπεύδουν από κάθε γωνιά της χώρας να στηρίξουν έμπρακτα τους πρόσφυγες που παλεύουν με τα κύματα προκειμένου να φτάσουν σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν τη Γη της Επαγγελίας: την «ουμανιστική», «δημοκρατική» Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών και του Διαφωτισμού.
Για πρώτη φορά, η «Πρώτη Φορά Αριστερά» κυβέρνηση πραγματοποιεί απελάσεις μεταναστών από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, ένα από αυτά που έλεγε προεκλογικά πως θα έκλεινε στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά, ακούμε από το στόμα του «Πρώτη Φορά Αριστερά» πρωθυπουργού Τσίπρα και των υπουργών του πως παρά τους καθημερινούς πνιγμούς στο Αιγαίο, ο φράχτης του Έβρου δεν μπορεί να γκρεμιστεί για. «τεχνικούς λόγους».
Υπάρχουν όμως και εικόνες που δεν δείχνουν οι ειδήσεις των 8. Όπως αυτές της Μόριας Λέσβου, του πρώτου hot spot των συνόρων της ΕΕ (και έπονται άλλα 4, αν όχι περισσότερα), όπου μια ανθρώπινη ουρά 2 χιλιομέτρων, χωρίς πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα, στεγνά ρούχα και τροφή, χωρίς στέγαστρο, περιμένει το πολυπόθητο χαρτί για τη συνέχεια του ταξιδιού της Μεγάλης Φυγής. Εκεί, οι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, διαχωρίζονται από τους Άλλους, τους «λαθρομετανάστες», που δεν έχουν την «τύχη» να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες πολέμου, γιατί η «πολιτισμένη» Ευρώπη δεν αναγνωρίζει τις χώρες τους ως εμπόλεμες, κι ας τις βομβαρδίζει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τα τελευταία 15 χρόνια. Ένα κομμάτι χαρτί ορίζει τη ζωή τους.
Στον αντίποδα, εμείς, οι αλληλέγγυοι κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής, πολλοί/ές από μας εγγόνια άλλων προσφύγων, άλλων εποχών, του ίδιου όμως αιώνιου παιχνιδιού, αρνούμαστε να μείνουμε απαθείς στο δράμα των συνανθρώπων μας.
Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες, αναγνωρισμένους και μη από ένα ανθρωποφάγο σύστημα, κι αντιστεκόμαστε μαζί με αυτούς όπως και με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας για ζωή, αξιοπρέπεια, ισότητα, ελευθερία:

• ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΡΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ
• ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΌΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
• ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ
• ΌΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ -ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ-
• ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ»
ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Καλούμε την πόλη του Ηρακλείου, τις συλλογικότητες, τα σωματεία, κάθε αλληλέγγυο άνθρωπο, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

www.facebook.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 15:12

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.