Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 22:38

Σάββατο 14/9 στα Προπύλαια: Διαδήλωση ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή-ανακοινώσεις, καλέσματα

Σάββατο 14/9 στα Προπύλαια: Διαδήλωση ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια), οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε διαδήλωση ενάντια στην επιχείρηση «νόμος και τάξη»-Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις, έξω η Αστυνομία από τα Εξάρχεια.

 

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Αντιεξουσιαστική Κίνηση
ΕΚΧ Βοτανικός
ΕΚΧ Νοσότρος
Συνάντηση για την Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά
Στέκι Μεταναστών

14Safisa

 

H επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα Εξάρχεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και όποιοι-ες παρατηρούν τα γεγονότα χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, διαπιστώνουν ότι η αστυνομοκρατία δεν βελτιώνει την καθημερινότητα της γειτονιάς, αλλά τη δυσκολεύει. Δεν μειώνει τη βία, αλλά την αυξάνει. Δεν περιορίζει τις ναρκομαφίες, αλλά τους δίνει περισσότερο χώρο. Είναι φανερό ότι η επιχείρηση «νόμος και τάξη» στρέφεται εναντίον των προσφύγων και των ανατρεπτικών πολιτικών χώρων, εναντίον των ελευθεριών όλων μας.
Όπως συμβαίνει πάντοτε, την κρατική βία συνοδεύει το οργανωμένο ψεύδος των προπαγανδιστικών μηχανισμών. Τη βίαιη έξωση των προσφύγων από τις καταλήψεις ακολούθησαν καθοδηγούμενα από την αστυνομία ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης τους. Στη συνέχεια, δεν είδαμε κανένα δημοσίευμα για τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε σκηνές και κοντέινερ, σε συνθήκες πολύ χειρότερες από των καταλήψεων.
Η αντίσταση στην επιχείρηση «νόμος και τάξη» δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια, αλλά όλη την κοινωνία. Γιατί μέσα από τα Εξάρχεια επιχειρείται η εμβάθυνση της κατάστασης εξαίρεσης δικαιωμάτων, η επιβολή του καθεστώτος του γενικευμένου φόβου κι εντέλει η διαμόρφωση του αστικού ιστού με βάση τις επιδιώξεις του Κεφαλαίου, ερήμην των κατοίκων της πόλης. Οι ναρκομαφίες δεν απειλούνται από την ένταση της κρατικής καταστολής. Όχι μόνο λόγω της γενικευμένης διαπλοκής τους (στο ανώτερο επίπεδο) με την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Πιο σημαντικό είναι ότι ο Λεβιάθαν της κρατικής καταστολής και ο Βεεμώθ του κοινωνικού κανιβαλισμού βρίσκονται σε σχέση υπαρξιακής αλληλεξάρτησης. Το κράτος έχει ανάγκη τη μαφία και η μαφία το κράτος.
Στεκόμαστε στο πλευρό των καταλήψεων και των κοινωνικών χώρων που απειλούνται
Λέμε ηχηρό «όχι» στην αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Βάζουμε φραγμό στην επέκταση του τρομονόμου και το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου διαδηλώνουμε στις 12:00 στα Προπύλαια

 

Κοινό κάλεσμα εργατικών σωματείων στη διαδήλωση:

Ως εργατικά σωματεία συμμετέχουμε, συγκροτώντας κι ένα κοινό εργατικό μπλοκ, το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη (12.00, Προπύλαια) στη διαδήλωση ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους & αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

Συμμετέχουμε στη διαδήλωση αυτή ως μια έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις που είναι στο στόχαστρο και προκειμένου να δοθεί μια άμεση, μαζική απάντηση από το σύνολο του κόσμου του αγώνα στην επίθεση αυτή. Επίσης, συμμετέχουμε, επειδή η επίθεση αυτή είναι ένα κομμάτι της συνολικής επίθεσης προς όλους και όλες μας, η οποία εκδηλώνεται τόσο μέσω της άγριας καταστολής και της κατατρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης των αγώνων μας, όσο και μέσα και από τις αντεργατικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση. Τέλος, με τη συμμετοχή μας αυτή συμβάλλουμε στη σύνδεση των ταξικών – κοινωνικών αγώνων και στη συνολική ενίσχυσή τους.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσές μας και συνολικά τον κόσμο της εργασίας και του αγώνα, να συμμετέχουμε στη διαδήλωση και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη συνέχιση και στο δυνάμωμα των κοινών μας αγώνων.

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής αναφέρει:

Η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε όλοι μας

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θέτει ταχύτατα σε εφαρμογή το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της, διαχρονικά διακαή πόθο του συστήματος, για πλήρη εξουδετέρωση κάθε εστίας αντίστασης, κάθε μορφής διεκδίκησης, πατώντας πάνω στο έδαφος που εντέχνως έστρωσε η προηγούμενη. Σε μια απόπειρα εμπέδωσης κλίματος μηδενικής ανοχής, στο ευρύτερο πλαίσιο κατατρομοκράτησης κάθε φωνής, κάθε συλλογικού εγχειρήματος που μπορεί να σταθεί ανάχωμα στη βάρβαρη ταξική πολιτική που επιδιώκουν να επιβάλουν κράτος, κεφάλαιο και εργοδότες, καλλιεργώντας την υποταγή, την πειθάρχηση, τον φόβο, την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι κάθε σκέψη για μια ζωή διαφορετική είναι μάταιη.

Οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, συνεπικουρούμενοι από μια άθλια προπαγάνδα πληθώρας καθεστωτικών ΜΜΕ, εκκενώνουν καταλήψεις, επιτίθενται σε κινηματικούς χώρους, στοχοποιούν αγωνιστές, δεν διστάζουν να θέσουν υπό αστυνομική κατοχή μια ολόκληρη περιοχή. Ενώ ήδη η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ψήφιση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, μέσα στον Αύγουστο αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες ανέστιων, ταλαιπωρημένων ανθρώπων, θυμάτων ανθρωπιστικής κρίσης, κυρίως μικρών παιδιών, να ξεσπιτώνονται βίαια από μια γειτονιά που τους καλωσόρισε, στην οποία αισθάνθηκαν ασφαλείς και κοινωνικοποιήθηκαν, προκειμένου να διασπαρούν εκδικητικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την επικράτεια. Στο στόχαστρο βρίσκονται και άλλες καταλήψεις, ακόμα και το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο – παιδική χαρά της Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής. Η εφαρμογή του προαναγγελθέντος δόγματος «νόμος και ασφάλεια», έδειξε πλέον ξεκάθαρα τους πραγματικούς του στόχους. Οι οποίοι, φυσικά, καμία σχέση δεν έχουν με το ξεκαθάρισμα των ναρκομαφιών που λυμαίνονται την περιοχή. Καθίσταται έτσι πλέον προφανές και στον πιο αφελή ότι οι συμμορίες ναρκεμπόρων δρουν όχι μόνο υπό την ανοχή, αλλά και με την ενθάρρυνση του κράτους, όπως έχει κατά κόρον καταγγελθεί.

Για όλους και όλες εμάς, ως κομμάτι του κόσμου της εργασίας, τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν προοίμιο αντίστοιχων πρακτικών στο ταξικό πεδίο. Ήδη πληθώρα δημοσιευμάτων προλειαίνει το έδαφος νέας σαρωτικής επίθεσης στους εργαζομένους. Η επιχείρηση αφομοίωσης και απονεύρωσης των αντιστάσεων μέσω πολιτικών κοινωνικής και ταξικής ειρήνευσης, ήταν ξεκάθαρη επιδίωξη της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα διαχείριση βιάζεται να οξύνει περαιτέρω την επίθεση με ένα μείγμα ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής, ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής. Παγιώνει την πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση, σπρώχνει τα πλέον ευάλωτα τμήματα του κοινωνικού ιστού στον πλήρη αποκλεισμό, καλλιεργεί και υποθάλπει τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Η πολιτική αυτή στοχεύει πρώτιστα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, του κέρδους, με ανυπολόγιστο τίμημα για τον κόσμο της εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι μετατρέπονται συνεχώς σε υποκείμενα χωρίς δικαιώματα. Επισημοποιεί την πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία μέσα από μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, επιχειρεί τον έλεγχο των συνδικάτων μέσω ηλεκτρονικών μητρώων μελών, δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα, και θέσπισης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργιών, προωθεί τις τοπικές συμβάσεις εργασίας με δυσμενέστερους όρους, τη δυνατότητα εξαίρεσης επιχειρήσεων από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, τις αναιτιολόγητες απολύσεις. Παράλληλα εμπεδώνεται σε όλους τους τόνους η λογική του κοινωνικού εταιρισμού, η ΓΣΕΕ συνδιαλέγεται με τον ΣΕΒ, προτάσσοντας τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, εμπεδώνοντας την προπαγάνδα τους ότι οι εργάτες και τα αφεντικά μπορούν να έχουν κοινά συμφέροντα, κοινούς σκοπούς.

Η επιλογή λοιπόν στοχοποίησης της περιοχής των Εξαρχείων, διαχρονικά αλλά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, έχει από τη μια συμβολικό χαρακτήρα, προκειμένου να καμφθούν συνολικά οι αντιστάσεις, οι διεκδικήσεις που αναπτύσσονται από εργαζομένους, ανέργους, νεολαίους, πρόσφυγες, μετανάστες, αγωνιζόμενα πολιτικά υποκείμενα που οραματίζονται ένα αξιοπρεπές μέλλον. Από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι διακυβεύονται και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τον τουρισμό και το ξεπούλημα ακινήτων.

Στην περιοχή αυτή διαχρονικά επίσης διαμορφώθηκε ένα έδαφος που ευνοεί την ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, τη διακίνηση ιδεών, την κριτική σκέψη, την έκφραση ριζοσπαστικού λόγου. Στην ευρύτερη γειτονιά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί δικοί μας εργασιακοί χώροι, βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, αποθήκες, τυπογραφεία, όπως βέβαια και πανεπιστημιακές σχολές, φροντιστήρια και χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι συνεπώς λογικό και αυτονόητο ότι τις τελευταίες δεκαετίες στεγάζουμε εδώ και τις συνδικαλιστικές μας διαδικασίες.

Τα πάντοτε δαιμονοποιημένα από την εξουσία Εξάρχεια, οφείλουμε λοιπόν να τα υπερασπιστούμε, για ταξικούς, ιστορικούς, χωροταξικούς, κοινωνικούς λόγους, επιδεικνύοντας ενότητα στη δράση. Όλοι μαζί, ταξικά σωματεία, εργατικές συνελεύσεις, αυτοοργανωμένοι χώροι, εγχειρήματα στεγαστικών και πολιτικών καταλήψεων, πολιτικές οργανώσεις, ταξικές και κοινωνικές συλλογικότητες.

Να συμβάλλουμε παράλληλα με όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση των καταληψιακών εγχειρημάτων, ως εστιών αντίστασης, ως χώρων όπου καλλιεργούνται σχέσεις ισότητας, συντροφικότητας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Όπου προωθείται η αυτοδιαχείριση, η χειραφέτηση όλων των «από κάτω» ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, σε κάθε είδους ρατσισμό, στην αποξένωση και στην εξατομίκευση, στην υποταγή στους «από πάνω» και στον μισαθρωπισμό που επιχειρούν αυτοί να επιβάλουν. Να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις ως αναπόσπαστο κομμάτι των ταξικών – κοινωνικών αγώνων, σπάζοντας παράλληλα τη διαχρονική καθεστωτική προπαγάνδα που τις παρουσιάζει σαν εστίες ανομίας.

Θεωρούμε ότι η ουσιαστική σύνδεση των αντιστάσεων όλων των συλλογικών υποκειμένων που κινούνται στο πλαίσιο των κοινωνικών – ταξικών αγώνων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση τόσο των επιμέρους όσο και των συνολικότερων μαχών που δίνουμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις επιθέσεις αυτές, όπως και όσες προηγήθηκαν αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, ως κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης που βιώνει ο κόσμος του μόχθου και του αγώνα, ως κομμάτι της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας που ασκείται εναντίον όλων μας.

Συνολική είναι και η απάντηση από όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτού του σάπιου και παρασιτικού εις βάρος μας πολιτικού και οικονομικού συστήματος ανελέητης ταξικής επιβολής και άγριας λεηλασίας της κοινωνίας και της φύσης προκειμένου να διασφαλιστεί και να διαιωνιστεί η κερδοφορία και η ασύδοτη κυριαρχία του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες να συμμετέχουμε στη διαδήλωση αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους, στις δομές του αγώνα, στους πρόσφυγες και μετανάστες, στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους, που διοργανώνεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (Προπύλαια, 12 Μ.).

Κάτω τα χέρια από τους κατειλημμένους χώρους αγώνα,
τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις!

Κοινοί ταξικοί – κοινωνικοί αγώνες ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης, κράτους και εργοδοτών.

Να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας εντός κι εκτός των χώρων εργασίας μας, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη και να αντισταθούμε με καλύτερους όρους απέναντι στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)



Ανοιχτή Συνέλευση Καταλήψεων, Συλλογικοτήτων, Στεκιών, Διεθνιστών, Προσφύγων-Μεταναστών και Αλληλέγγυων

Καλούμε στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή στα Προπύλαια 12 το μεσημέρι Σάββατο 14 Σεπτέμβρη. Ώς Ανοιχτή Συνέλευση Καταλήψεων, Συλλογικοτήτων, Στεκιών, Διεθνιστών, Προσφύγων-Μεταναστών και Αλληλέγγυων, με οργανωμένο μπλόκ προσκαλούμε κόσμο να κατέβει στην πορεία για να υπερασπιστεί τις καταλήψεις και να αντισταθεί στην κρατική καταστολή.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Το κράτος και το κεφάλαιο πάντα εξαπέλυαν επίθεση στις ελευθερίες της κοινωνικής βάσης και καταλήστευαν την εργασία και τους πόρους της. Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μία από τις πιο βίαιες επιθέσεις με μαζική εξαθλίωση και φτωχοποίηση των ήδη καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, εκδηλώθηκε ευρεία κοινωνική αντίσταση και αλληλεγγύη. Αγωνιστές και αγωνίστριες δημιούργησαν μια ποικιλία αυτο-οργανωμένων χώρων όπως υποδομές στέγασης, κοινωνικά ιατρεία, συλλογικές κουζίνες, ανοιχτά πάρκα και δημόσιους χώρους που αποτελούν μερικά από τα κύρια παραδείγματα. Παρά τις αδυναμίες και τις υποχωρήσεις, με καταλήψεις, με πολιτικές ομάδες, με σωματεία βάσης, με συνελεύσεις πλατειών και γειτονιών, το κίνημα δημιούργησε ένα σταθερό κοινωνικό έδαφος που έχει συγκεντρώσει σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες, σχηματίζοντας κοινότητες αγώνα με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και έχοντας μια ευρεία απεύθυνση στην κοινωνία, ασκώντας παράλληλα και κριτική. Πολλές φορές έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη βία για να υπερασπιστεί και να επεκτείνει τους ελεύθερους χώρους και τα εδάφη του από τα κρατικά και καπιταλιστικά συμφέροντα και τις φασιστικές επιθέσεις. Το κίνημα μεγάλωσε μέσα στην πολυμορφία και την ζωντάνια, παρά τη συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικής-ταξικής σύγκρουσης, την Δευτέρα, 26/8 το κράτος με πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλε στα Εξάρχεια και εκκένωσε 4 καταλήψεις. Δυο προσφυγικές μεταναστευτικές, την Transito και την Σπύρου Τρικούπη 17 όπου αιχμαλώτισαν 144 πρόσφυγες μετανάστες/-τριες ξεριζώνοντάς τους για δεύτερη φορά από τους χώρους διαμονής τους και απομονώνοντάς τους σε κέντρα κράτησης. Εισβολές-εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε υπό διαμόρφωση στεγαστική και πολιτική κατάληψη στην Ασημάκη Φωτήλα και στην κατάληψη Gare όπου πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις. Οι μπάτσοι προχώρησαν επίσης και σε εισβολή στο σπίτι συντρόφων από την κατάληψη Gare. Τις επόμενες μέρες οι μπάτσοι έδιωξαν τους άστεγους από το λόφο του Στρέφη, χτύπησαν ομοφυλόφιλους, επιτέθηκαν στο στέκι αναρχικών μεταναστών, στον κατειλημμένο κοινωνικό χώρο Κ*Βοξ. Το κίνημα έδωσε πολύμορφες απαντήσεις στην καταστολή με συγκεντρώσεις, συγκρούσεις και μαζικές διαδηλώσεις.

Εκτός από τις καταλήψεις και το ίδιο το κίνημα, οι συγκεκριμένες κατασταλτικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τους μετανάστες/-τριες και πρόσφυγες. Αυτοί/-ές αποτελούν ένα από τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας αφού η ίδια τους η ύπαρξη κρίνεται παράνομη. Σε κατάσταση παρανομίας δεν υπάρχει πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση ενώ οι όροι εργασίας είναι όροι πραγματικής σκλαβιάς. Η κατάσταση αποκλεισμού, η οποία πολλές φορές έρχεται και από ένα κομμάτι της κοινωνίας, τους οδηγεί σε βίαιες και εξαγριωτικές καταστάσεις, οι οποίες μετά χρησιμοποιούνται από το κράτος και τους ρατσιστές για να επιτεθούν στους μετανάστες. Πολλοί επιλέγουν την αυτο-οργάνωση και τις δομές αλληλεγγύης του κινήματος ώστε να επιβιώσουν και να αντισταθούν. Μαζί με ντόπιους και διεθνείς αλληλέγγυους/-ες χτίζουν κοινότητες και διεκδικούν την ορατότητά τους αποτελώντας άμεση απειλή για την πολιτική και οικονομική εξουσία. Η αλληλεγγύη που χτίζουμε βρίσκεται σε αντίθεση με την ανθρωπιστική βοήθεια των ΜΚΟ που θυματοποιούν τους μετανάστες και βγάζουν χρήμα από τα προβλήματά τους. Η πραγματική αλληλεγγύη βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ανθρωπισμό του κράτους που χρησιμοποιείται απλά για να συγκαλύψει τους θανάτους στα σύνορα και τις δολοφονικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης. Εκεί οι κρατούμενοι/-ες στερούνται ιατρικής περίθαλψης υποφέροντας καθημερινά από ασθένειες που οδηγούν στο θάνατο, στερούνται βασικής υγιεινής ζώντας με κοριούς στα κελιά και άθλιο φαγητό, βασανίζονται κατ’ εξακολούθηση με ξυλοδαρμούς, βιασμούς από τους ανθρωποφύλακες κι όλα αυτά με σκοπό να εγκαταλείψουν το ελλαδικό και ευρωπαϊκό έδαφος και να μην προβάλουν καμία αντίσταση στην περαιτέρω υποτίμηση και απαξίωσή τους. Η μεταφορά τους από τις καταλήψεις που οι ίδιοι επιλέξανε να ζούνε αναιρεί την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεσή τους, ενώ η δικαιολογία πως τα κέντρα κράτησης είναι ασφαλέστερα και πιο υγιεινά αποτελεί ένα από τα πιο χυδαία ψέματα του κράτους, μια απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Όσο αφορά πιο συγκεκριμένα τις καταλήψεις, όλα αυτά τα χρόνια έχουν απαντήσει σε πληθώρα αναγκών και επιθυμιών. Είναι ελεύθεροι χώροι όπου η κοινωνική βάση δημιουργεί εκ νέου τις σχέσεις της χωρίς κρατικό έλεγχο και οικονομικό αποκλεισμό, υπερβαίνοντας εθνικές, έμφυλες και άλλες συστημικές διακρίσεις. Απαντάνε σε βασικές ανάγκες όπως η στέγαση, σπάζοντας τον εκβιασμό του ενοικίου και εν μέρει της μισθωτής σκλαβιάς. Σε καιρούς μαζικού εκτοπισμού που προκαλείται από την φτώχεια και τους διακρατικούς πολέμους, έχουνε προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους απαλλάσσοντάς τους από τα βάρβαρα κέντρα κράτησης μεταναστών. Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα είναι πως άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές οργανώθηκαν στις καταλήψεις και συγκρότησαν συλλογικά σώματα για να δημιουργήσουν εγχειρήματα που αντανακλούν τον κόσμο ισότητας και ελευθερίας που επιθυμούμε. Οι καταλήψεις από κοινού με άλλες κοινωνικές και κινηματικές δυνάμεις υπερασπίζονται τις γειτονιές και τους δημόσιους χώρους από τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα της εξουσίας.

Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι συνέχεια της πολιτικής του Σύριζα. Αποσκοπεί στην μετατροπή ολόκληρης της επικράτειας σε εύκολα εκμεταλλεύσιμο έδαφος για το τοπικό και το ξένο κεφάλαιο. Αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος και ο επιθετικός εξευγενισμός του αστικού χώρου που μετατρέπει γειτονιές εντός των πόλεων σε ζώνες τουριστικής κατανάλωσης, εκτοπίζοντας τους κατοίκους και πραγματοποιώντας μια άτυπη «κοινωνική εκκαθάριση». Για την εφαρμογή των προαναφερθέντων χωρίς μεγάλη αντίσταση, είναι πρωταρχικής σημασίας η πειθάρχηση των εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών, μεταναστών, γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ+, η φυλάκιση όσων εξεγείρονται και η στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου. Ορισμένες από τις πρώτες κινήσεις του κράτους ήταν η ενσωμάτωση του σωφρονιστικού συστήματος και του υπουργείου μετανάστευσης στην αστυνομική δικαιοδοσία. Ταυτόχρονα, προσέλαβαν 1500 νέα άτομα στις αστυνομικές δυνάμεις επεκτείνοντας τον κρατικό στρατό καταστολής. Ποινικοποίησαν περαιτέρω τα μέσα του αγώνα και κατάργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τους νέους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Αγώνες τους οποίους ο Σύριζα στο παρελθόν αφομοίωσε και απονέκρωσε ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ακόμα πιο επιθετικό κράτος που βλέπουμε κατά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Ως συνέχεια της αντίστασης όλων των τελευταίων χρόνων, καλούμε τον κόσμο του αγώνα, εξεγερμένους και εξεγερμένες, καταληψίες, συλλογικότητες και άτομα, να ενδυναμώσουν την προσπάθεια για ένα ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην καταστολή. Με πρωταρχικό στόχο την υπεράσπιση των καταλήψεων και με ευρύτερο στόχο την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών κεκτημένων απέναντι στο κράτος και το κεφάλαιο μέχρι την ανατροπή τους.

Να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές και να φτιάξουμε καινούργιες, να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους κοινωνικούς, ταξικούς και τοπικούς αγώνες. Να μην αφήσουμε τον αγώνα να αφομοιωθεί από καμιά καθεστωτική δύναμη. Να τσακίσουμε τις κατασταλτικές δυνάμεις, να σπάσουμε την μιντιακή προπαγάνδα και να βγάλουμε προς τα έξω την αλήθεια του αγώνα των καταπιεσμένων.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους χώρους αγώνα.

Κοινοί αγώνες ντόπιων–μεταναστών

Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/-τριών, μεταναστών-προσφύγων, αλληλέγγυων

 

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

 

Η καταστολή της δεξιάς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα απειλούν τις γειτονιές μας, όχι το κίνημα, οι καταλήψεις, οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες! Όλοι στην διαδήλωση 14 Σεπτέμβρη - 12μ. Προπύλαια

Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις της 26ης Αυγούστου στα Εξάρχεια είναι, μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επίθεση στην κατάληψη Κ*ΒΟΞ το βράδι της Πέμπτης 29 Αυγούστου, δείγματα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή του «Νόμου και της Τάξης». - Με εισβολή πάνοπλων ράμπο, με ολοήμερο μπλόκο της γειτονιάς, έβγαλαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες, μεταξύ τους πολλά παιδιά, από τα σπίτια και να τους πήγαν σιδεροδέσμιους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. - Στο Κ*ΒΟΞ έκαναν απόπειρα εισβολής, έσπασαν τζαμαρίες του χώρου, ενώ βρισκόταν κόσμος μέσα και τραυμάτισαν ένα άτομο σοβαρά, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μετά την επίθεση των ΜΑΤ, ακολούθησαν λεκτικές προκλήσεις, η διμοιρία ΜΑΤ βρέθηκε στην πλατεία, πέταξαν χημικά. Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών χαρακτήρισε τους πρόσφυγες, τους αριστερούς και τους αναρχικούς σαν «σκουπίδια» και «ανθρώπινη σκόνη». Παρόλη την «για τα μάτια του κόσμου» καθαίρεσή του, η επίθεση στο Κ*ΒΟΞ δείχνει ότι η τοποθέτησή του δε διαφέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Προχτές ήταν οι καταλήψεις, οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες/ριες, χτες ο αναρχικός χώρος, αύριο ποιοι; Η «επιχείρηση Εξάρχεια» ουσιαστικά εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών και του τουρισμού που έχουν κατακλείσει την περιοχή, αγοράζοντας τα πάντα προκειμένου να μετατρέψουν -και- τα Εξάρχεια από γειτονιά κοινωνικής αμφισβήτησης σε μια γειτονιά airbnb πανάκριβης κατοικίας και πολυτελών ξενοδοχείων. Στα σχέδιά τους δεν χωράνε μετανάστες, το κίνημα κι η νεολαία, ούτε καν οι ίδιοι οι σημερινοί κάτοικοι! Σε αυτή την επιχείρηση βίας εξιλαστήρια θύματα είναι για μια ακόμα φορά οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, οι μετανάστες/ριες κι οι πρόσφυγες. Σε συνέχεια της «πολιτισμένης» δύσης και της ΕΕ φρούριο, με τις κυβερνήσεις, αφού τους πνίγουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τις ρατσιστικές συμφωνίες (βλ. συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), αφού φτιάχνουν και διατηρούν αίσχη τύπου Μόριας, τους ανακηρύσσουν σε εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής τους. Το «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, είναι καταστολή, βία και επιθέσεις στο κίνημα, στους πρόσφυγες και μετανάστες και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο. Θα μας βρουν απέναντί τους. Το όπλο μας ήταν, είναι και θα είναι η αλληλεγγύη και η αντίσταση.

Καλούμε και συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 14 Σεπτέμβρη 12μ. στα Προπύλαια

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις, έξω η Αστυνομία από τα Εξάρχεια.

Όχι στις νέες επιθέσεις λιτότητας, καταστολής και ρατσισμού.





Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) - Σπάρτακος

Τέλος του Αυγούστου η νέα κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει να εκκενώσει 4 καταλήψεις, πολιτικές και προσφύγων, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια κατασταλτική ενέργεια που συμπλέει με τη σκληρή κατασταλτική ατζέντα της ενάντια στο κίνημα, τους καταπιεσμένους, την πολυεθνική εργατική τάξη. Η κυβέρνηση ΝΔ και οι μηχανισμοί του κράτους διοχέτευαν δημοσιεύματα στον αστικό τύπο εδώ και καιρό για σχέδιο εκκένωσης των καταλήψεων στα Εξάρχεια. Έμπρακτα δείγματα αντεργατικής και κατασταλτικής γραφής της ΝΔ έχουμε δει ήδη από την στιγμή που έγινε κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συκοφάντηση και η κατάργηση του ασύλου.

Η εκκένωση των 4 καταλήψεων, Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 και 17, Gare και Rosa De Foc, είναι η αρχή για την εκκένωση και άλλων. Είναι χτύπημα από τη μεριά του κράτους στο κίνημα. Η κυβέρνηση ΝΔ εκφράζει έμπρακτα λόγο μηδενικής ανοχής, μιλά με ποινικούς όρους ενάντια στο κίνημα και διεγείρει συντηρητικά αντανακλαστικά των μικροαστικών στρωμάτων. Βασίζεται, οπωσδήποτε, και στη συνέχιση της κατασταλτικής πολιτικής από την πρώην «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την εκκένωση καταλήψεων, με τη διασφάλιση του λόγου περί «της ασφάλειας των πολιτών» και την αντιμεταναστευτική πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Άλλωστε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Ζαχαριάδης) έσπευσαν να υπενθυμίσουν τη δική τους σχετική δράση. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του έχουν συνέχεια.

Οι καταλήψεις είναι μέσο και εργαλείο του κινήματος, αριστερού και αναρχικού, των προσφύγων, της εργατικής τάξης, της ριζοσπαστικοποιημένης νεολαίας για την αυτοοργάνωση των αγώνων μας. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως το δικαίωμα στη στέγαση. Χτυπιούνται ως παραδείγματα συλλογικής αυτοδιαχείρισης και ως εγχειρήματα που αμφισβητούν την ατομική ιδιοκτησία, αλλά και ως χώροι πολιτικής και πολιτιστικής ζύμωσης και προβληματισμού.

Με την εκκένωση των προσφυγικών καταλήψεων στέγης, το κράτος διαμηνύει ότι θέλει να ξεμπερδεύει με το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τις δομές του, όπως αυτό δημιουργήθηκε με τη μαζική προσφυγική μετακίνηση το καλοκαίρι του 2015. Επιχειρεί να κάνει επικοινωνιακά διαχειρίσιμη την εικόνα «εισβολέα» και «ποινικού» πρόσφυγα και να επιβάλει ως κοινωνικά αποδεκτή την αθλιότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των επιχειρήσεων «σκούπα» που επιφυλάσσει για τους μετανάστες, όταν δεν τους πνίγει στο Αιγαίο. Ένας μισανθρωπικός λόγος για τους πρόσφυγες εκφραζόταν ανέκαθεν από εκπροσώπους του, όπως έγινε με τον ακροδεξιό μπάτσο Μπαλάσκα.

Κυβέρνηση, αστυνομία και ΜΜΕ αποδίδουν στα Εξάρχεια την εικόνα του άβατου και του χώρου ανομίας. Εικόνα αναγκαία για την απαξίωση μιας περιοχής ιστορικά συνδεδεμένης με τα κινήματα και για την εκκένωση των χώρων πολιτικών συλλογικοτήτων που υπάρχουν σ' αυτήν. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, θα ήθελαν πολύ η γειτονιά να αλλάξει χαρακτήρα και να γίνει ένα εμπορευματοποιημένο εναλλακτικό Σόχο. Να ξεμπερδεύουν μία και καλή με την «παραφωνία» της. Αλλά θα αποτύχουν για άλλη μία φορά, γιατί το κίνημα θα τους φράξει τον δρόμο.

Χρειάζεται να υπερασπιστούμε και να περιφρουρήσουμε το κίνημα των καταλήψεων με τις πολλαπλές μορφές που έχει και λαμβάνει «τόπο» σε κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στον δημόσιο χώρο της πόλης, στους εργασιακούς χώρους, στις σχολές. Με ενότητα στη δράση, χωρίς σεκταρισμό, διασπαστικές λογικές και περιχαράκωση. Να ενώσουμε το κίνημα των καταλήψεων με τους άλλους τομείς του εργατικού κινήματος, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και των κινημάτων των καταπιεσμένων.

Το χτύπημα των καταλήψεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν, διότι μέσω αυτού βάλλεται συνολικά το κίνημα και οι αντιστάσεις των από κάτω. Απαιτούμε άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, τα ταξικά μας αδέρφια. Στηρίζουμε τις πορείες και τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.

Καλούμε στην αντικατασταλτική πορεία στα Προπύλαια στις 14/9, 12 η ώρα.



Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ενάντια στην κρατική τρομοκρατία

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Αυγούστου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην περιοχή των Εξαρχείων και προχωρούν στην εκκένωση δύο πολιτικών καταλήψεων και δύο ακόμα καταλήψεων στέγης που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Προχωρούν στη σύλληψη τριών καταληψιών και στην απομάκρυνση και προσαγωγή 143 προσφύγων και μεταναστών. Η πλειοψηφία τους, οικογένειες με μωρά, μεταφέρονται σε βιομηχανικό κτήριο στο Μενίδι χωρίς νερό και ρεύμα με στοιχισμένα ράντζα στη σειρά και σταδιακά αφήνονται ελεύθεροι ή μεταφέρονται σε στρατόπεδα μεταναστών στην ενδοχώρα απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, η περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει στρατιωτικοποιημένη ζώνη, με πάνοπλους άνδρες των κατασταλτικών υπηρεσιών του Κράτους να παρενοχλούν κατοίκους και περαστικούς, σε κάθε γωνία και στενό της περιοχής.

Η κατασταλτική εκστρατεία είχε προαναγγελθεί προεκλογικά από την κυβέρνηση, με την απαραίτητη επικοινωνιακή υποστήριξη, που πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν απλόχερα τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας την περιοχή των Εξαρχείων σαν εγκληματικό άβατο, συνδέοντάς το άμεσα και με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Η συσχέτιση μόνο τυχαία δεν είναι: στη περιοχή συνυπάρχουν δυναμικό νεολαιίστικο στοιχείο (πανεπιστήμια, σχολεία, στέκια, καταλήψεις, κλπ.) και πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που αμφισβητούν και αντιδρούν οργανωμένα στην κατασταλτική πολιτική και κερδοσκοπική χρήση γης που προορίζει το κεφάλαιο για την γειτονιά και την πόλη.

Στα Εξάρχεια, λειτουργούν πλήθος αυτό-οργανωμένων δομών όπως Υγείας, Στέγης, Συλλογικές Κουζίνες, Αυτό-οργανωμένα Πάρκα και Παιδικές Χαρές, Συνελεύσεις Γειτονιάς, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν καταφέρει να χτίσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα σε κατοίκους και μετανάστες, ενισχύοντας τους αγώνες ντόπιων και μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.

Η επίθεση στα Εξάρχεια στοχεύει στην εκδίωξη κάθε αγωνιστικού στοιχείου από την γειτονιά και σε μια ιδιότυπη κοινωνική εκκαθάριση με σκοπό την άμεση μετατροπή της περιοχής σε ζώνη τουριστικής εκμετάλλευσης και καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Είναι προφανές πως η νέα Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προσπαθεί να επιβληθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, ντόπιους και μετανάστες και τον κόσμο του αγώνα. Θέλει να ισοπεδώσει κάθε αγωνιστική φωνή διεκδίκησης και αμφισβήτησης και να τσακίσει όσους ορθώνουν αντιστάσεις απέναντι στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο σύνολο της μαχόμενης κοινωνίας και των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη νέα ρατσιστική νομοθεσία για τους πρόσφυγες και μετανάστες (δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε μη έχοντες ΑΜΚΑ, κλειστά στρατόπεδα, κλπ.), την θεσμική υπαγωγή των φυλακών από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη και την χωροταξική εκτόπισή τους μακριά από τον αστικό ιστό, τις εξαγγελίες για το νέο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών σωματείων, την νομιμοποίηση της αστυνόμευσης των εργασιακών χώρων του Δημόσιου Τομέα, προετοιμάζεται για μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες και τη νεολαία, τις κοινότητες αγώνα και τις κατακτήσεις τους.

Η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει την ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου, εκφράζει την αλληλεγγύη της απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο-η, σε κάθε εστία αγώνα απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό και ΚΑΛΕΙ όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες να συμπαραταχθούν στο ανοιχτό κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κρατική καταστολή και να συμμετάσχουν στην πορεία, στα Προπύλαια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 12:00.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 14/9/2019, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΙΣ 12.00

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 | Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης τεσσάρων καταλήψεων στη γειτονιά των Εξαρχείων, συνέλαβαν 3 καταληψίες και προσήγαγαν 143 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ώρα που περίπου γυναίκες, άντρες και παιδιά πρόσφυγες στοιβάζονταν σε κλούβες από ένοπλους κουκουλοφόρους των ΕΚΑΜ, ο θεσμικός φασισμός εξαπέλυε μιντιακά την ιδεολογική του προπαγάνδα: εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ παρομοίαζε τα σώματα ασφαλείας με «ηλεκτρική σκούπα» νέας τεχνολογίας που θα εξαφανίσει από τα Εξάρχεια την «ενοχλητική σκόνη», πρόσφυγες και μετανάστες, και στη συνέχεια τα πραγματικά «σκουπίδια», τους αναρχικούς, προαναγγέλλοντας τη συνέχεια των επιχειρήσεων και τον διακηρυγμένο τους στόχο.

Οι πρόσφατες αστυνομικές εισβολές αποτελούν μια πρώτη εκδήλωση της ανακοινωμένης από τα καθεστωτικά επιτελεία κατασταλτικής εκστρατείας ενάντια στο αναρχικό κίνημα, στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, στις αυτοοργανωμένες δομές στέγασης προσφύγων και μεταναστών, στον κόσμο της αλληλεγγύης, στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Πρόκειται για μια κατασταλτική εκστρατεία που συνιστά την αιχμή του δόρατος της επίθεσης κράτους και αφεντικών στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας, αποσκοπώντας στην τρομοκράτησή τους καθώς και στην εξουδετέρωση των αντιστάσεων για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδοτούν τη συνέχεια της επιβολής ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης, φτώχειας και αποκλεισμών για εργαζόμενους και ανέργους, του εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και των θανάτων στα σύνορα, την επίταση της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου και του φυσικού κόσμου, την επιχείρηση εδραίωσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πατάει πάνω στην επιχείρηση απονεύρωσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και στα δεκάδες κατασταλτικά χτυπήματα σε καταλήψεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σύριζα, υποσχόμενη το σαρωτικό χτύπημα στους αγωνιζόμενους - σε όλους και όλες εκείνους που έχουν σταθεί και στέκονται φραγμός στα σχέδια της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιεξεγερτικής στρατηγικής εντάσσεται ο διακηρυγμένος στόχος για την κατοχή των Εξαρχείων - (μιας γειτονιάς που φέρει μια βαθιά κουλτούρα αμφισβήτησης της εξουσίας και ένα ιδιαίτερο ιστορικό και αγωνιστικό βάρος που της έχουν προσδώσει οι αγώνες χιλιάδων ανθρώπων. Από την περίοδο της Κατοχής, τα Δεκεμβριανά και τη Δικτατορία ως την εξέγερση του 2008, τις μεγάλες κινητοποιήσεις αντίστασης τα επόμενα χρόνια στην επιβολή επαχθέστερων όρων επιβίωσης, μέχρι και σήμερα. Και γι αυτόν τον λόγο αποτελεί ένα σημαντικό έδαφος στο κέντρο της πόλης για την ανάπτυξη ευρύτερα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Ένα αγκάθι στην επιχείρηση ολοκληρωτικής κρατικής επιβολής στην κοινωνία και ελέγχου της πόλης, προκαλώντας διαχρονικά το μένος των κρατικών αξιωματούχων και αμέτρητες ατελέσφορες κατασταλτικές επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες* Μιας γειτονιάς άρρηκτα συνδεδεμένης με το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό κίνημα, και η οποία τα τελευταία χρόνια, με τις μαζικές αφίξεις κατατρεγμένων ανθρώπων από τις πολεμικές συρράξεις, έδωσε πνοή στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, μέσα από πλήθος καταλήψεων στέγης. Μιας γειτονιάς, τέλος, που ο έλεγχος της από το κράτος επιχειρείται εδώ και χρόνια και μέσα από την εγκατάσταση ναρκομαφιών και την απόπειρα επικράτησης συνθηκών κοινωνικού κανιβαλισμού). Στην ίδια αντιεξεγερτική εκστρατεία εντάσσεται η εκκένωση των καταλήψεων - πάγια πρόθεση του κράτους ειδικά μετά την κοινωνική εξέγερση του 2008 - και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αποτυπώνοντας το φόβο των κυρίαρχων για τις εστίες που έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν και συνεχίζουν να λειτουργούν σαν σπίθα για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής δυναμικής ικανής να σαρώσει την αλαζονεία τους. Και αν το μήνυμα που στέλνουν οι κυβερνώντες με την αποφυλάκιση του δολοφόνου μπάτσου Κορκονέα, με την ενίσχυση του νομικού τους οπλοστασίου σε βάρος των αγωνιζόμενων και με τις υπό εξέλιξη κατασταλτικές επιχειρήσεις είναι πως η δολοφονική βία τους θα σβήσει τη φλόγα της εξέγερσης ώστε να ισοπεδώσουν ανεμπόδιστοι την κοινωνία, εμείς γνωρίζουμε καλά το εξής: Καμία απειλή δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεριζώσει την αλληλεγγύη, να σβήσει την επιθυμία για μια ζωή χωρίς αφεντικά και δούλους, χωρίς κράτη και σύνορα, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταπνίξει τον αγώνα.

Η ανακοινωμένη κατασταλτική επιχείρηση είχε ξεκινήσει με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη στεγαστική κατάληψη προσφύγων Νοταρά 26 και την απόπειρα διακοπής του ρεύματος στην επίσης προσφυγική κατάληψη «Όνειρο» στα Εξάρχεια τον Ιούλιο, συνεχίστηκε με κατεδάφιση της κατάληψης Brooklyn στα Γιάννενα και διαφημιζόταν μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων στον καθεστωτικό τύπο. Απέναντι σε αυτή την κατασταλτική εκστρατεία, μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και πολιτικές συλλογικότητες (ανάμεσά τους και η κατάληψη στέγης προσφύγων Σ. Τρικούπη 17 που εκκενώθηκε στις 26/8) συμμετέχουμε το τελευταίο διάστημα στη συνέλευση NO PASARAN! για τη συλλογική και μαχητική υπεράσπιση των χώρων του αγώνα, δηλώνοντας πως απέναντι στις κρατικές απειλές δεν θα υπάρξει καμιά παράδοση και καμιά ανακωχή.Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν από κοινού οι δημόσιες συγκεντρώσεις-περιφρουρήσεις στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 (3/8), στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών Νοταρά 26 (7/8), στην κατάληψη στέγης προσφύγων Σπύρου Τρικούπη 17 (13/8) και στο Κ*Βοξ (20/8). Στο ίδιο πνεύμα καλούμε σε πορεία μέσα στη γειτονιά των Εξαρχείων αυτό το Σάββατο 31/8 στις 12 μ.μ. και σε κεντρική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εχτές, μετά τις εκκενώσεις των τεσσάρων καταλήψεων, δόθηκε μια πρώτη απάντηση με τη συγκέντρωση που κάλεσε η κατάληψη της Σ. Τρικούπη 17 έξω από τη γειτονική κατάληψη της Νοταρά και τη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων ως τον αστυνομικό φραγμό μπροστά στις εκκενωμένες καταλήψεις της Σ. Τρικούπη, όπου φωνάζονταν συνθήματα την ίδια ώρα που σύντροφοι ανέβηκαν στο σφραγισμένο κτήριο της Σ. Τρικούπη 17 και κρέμασαν πίσω απ' τις γραμμές των ΜΑΤ πανό που έγραφε YOU CAN'Τ ΕVICT A MOVEMENT.

Καλούμε τους αναρχικούς συντρόφους/ισσες, τους καταληψίες, όσους αγωνίζονται ενάντια στην παγκόσμια δικτατορία του κράτους και του κεφαλαίου σε κάθε γωνιά του κόσμου να στηρίξουν την καμπάνια NO PASARΑN, τον αγώνα για την υπεράσπιση των καταλήψεων, των προσφύγων και των μεταναστών, και για την αντεπίθεση στην κρατική καταστολή.

Απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, τον κοινό μας αγώνα που θα ανατρέψει τον σάπιο κόσμο της εξουσίας και θα ανοίξει το δρόμο για την Κοινωνική Επανάσταση, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!

NO PASARAN!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 12.00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

καμιά νοσταλγία για αυτόν το γερασμένο κόσμο που, από καιρό πια, ανήκει στο παρελθόν. Κανένας συμβιβασμός με το αβίωτο παρόν που υπόσχεται μόνο το χειρότερο. Κανένας δισταγμός και φόβος για το μέλλον που θέλουμε : την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον κομμουνισμό.

Αθήνα, Αύγουστος 2019

Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

*συνέλευση για την επανοικείοποιηση των Εξαρχείων, Ιούλιος 2019

 

Σάββατο 14/9, 12.00 μ.μ., Προπύλαια: Όλες/οι στη διαδήλωση

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση καλεί στη διαδήλωση το Σάββατο 14 του Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Η απόφαση της κυβέρνησης της νδ να επιχειρήσει τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, να καταργήσει το άσυλο και να προχωρήσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων αγωνίζονται μέσα από σωματεία πάει μαζί με την καταστολή των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων χώρων. Προκειμένου να συνεχιστεί η καπιταλιστική αναδιάρθρωση, επιχειρεί με όρους θεάματος να καθηλώσει τα άτομα στις οθόνες της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντάς τους ως προτεραιότητα το δόγμα "νόμος και ασφάλεια", αλλά και αναζητώντας τον "εσωτερικό εχθρό" στις καταλήψεις στα Εξάρχεια, καθώς και σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας. Την πολιτική αυτή άσκησε και όταν διαχειρίστηκε ξανά την καπιταλιστική αναδιάρθρωση με την άγρια καταστολή εργατικών και κοινωνικών αγώνων, την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ακόμη και την προκλητική παρουσία μπάτσων σε γενικές συνελεύσεις σωματείων. Όλα αυτά συντελούνται σήμερα μετά από μια περίοδο κατά την οποία η αριστερά του νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση σύριζα, με πολιτική φιλανθρωπίας επιχείρησε να αφομοιώσει αγώνες και αγωνιστές, χωρίς όμως να διστάσει να μεθοδεύσει το χτύπημα των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων.

Είναι σαφές ότι στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των αεροδρομίων, των δρόμων, των λιμανιών, των μέσων μαζικής μεταφοράς, του φυσικού αερίου και των πετρελαίων, η λεηλασία της φύσης (Σκουριές, Αχελώος, Άγραφα…) και των δημόσιων χώρων (Ελληνικό, αιγιαλός…), αλλά και η αλλαγή των χρήσεων της γης με τις δήθεν αναπλάσεις, τον "εξευγενισμό", όπως το σχέδιο με τη γραμμή U του μετρό, ώστε να τελειώσουν μια για πάντα οι γειτονιές και οι αντιστάσεις που υπάρχουν ή γεννιούνται μέσα σε αυτές.

Προϋπόθεση για να μεθοδευτούν αυτά είναι η εγκληματοποίηση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, με την ιδεολογική επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) ότι δήθεν "η κοινωνία κινδυνεύει από τους καταληψίες", αλλά και με την επιβολή, από τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, κατάστασης πολιορκίας σε ό,τι αποτελεί ή δυνητικά θα αποτελέσει έδαφος αγώνα και αυτοοργάνωσης, αλλά και καθεστώτος εξαίρεσης για όσ@ δεν πειθαρχούν στην "κανονικότητα" της "νομιμότητας".

H καταστολή των καταλήψεων -πολιτική που εφάρμοσε συστηματικά την προηγούμενη περίοδο και ο σύριζα- παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σαν προσπάθεια "εκκαθάρισης των Εξαρχείων από την ανομία". Στην πραγματικότητα επιβάλλεται η πλήρης στρατιωτικοποίηση της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η προώθηση ναρκωτικών. Επιχειρούν να χτυπήσουν τους χώρους αντίστασης, απαξιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και αλλάζοντας τη χρήση γης με τη μετατροπή και αυτής της περιοχής σε εμπορευματοποιημένη τουριστική ζώνη βραχυχρόνιας μίσθωσης με "γραφικά μαγαζιά".

Ταυτόχρονα, η πολιτική της νδ είναι η απροκάλυπτη ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστ(ρι)ών με στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακές, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην εξορία απομακρυσμένων περιοχών στην ενδοχώρα. Η μετανάστευση χαρακτηρίζεται ζήτημα "ασφάλειας" και το δημόσιας τάξης αναλαμβάνει την εξόντωσή τους… Χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι μόνο το χτύπημα των καταλήψεων στα Εξάρχεια, που ήταν καταφύγιο μεταναστ(ρι)ών, αλλά και το ζέπελιν της frontex που πετά πάνω από το Αιγαίο, με τον επίγειο εξοπλισμό μέσα στο πανεπιστήμιο στη Σάμο, ακόμη και εν αγνοία της συγκλήτου, η οποία -ξεδοντιασμένη πια χωρίς άσυλο- διαμαρτύρεται επιστολικά…

Το σχέδιο της εξουσίας ήταν, είναι και θα είναι να μην υπάρχουν αντιστάσεις, να αποπολιτικοποιηθούν όχι μόνο τα Εξάρχεια, αλλά και κάθε γειτονιά. Να επιβληθεί η πειθάρχηση, ο έλεγχος και ο τρόμος σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Ο καθένας να κοιτά μόνο την επιβίωσή του, κανιβαλίζοντας τους συναδέλφους του, τους γείτονές του, τους άλλους. Μόνο έτσι μπορεί να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου.

Είναι όμως γελασμένοι· σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Η φωτιά θα μείνει αναμμένη στον κάμπο. Οι ταξικοί και κοινωνικοί αγώνες συνεχίζονται ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, κόντρα σε κάθε μορφή διαχείρισής της, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο…

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

 

14S

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 12:28

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.