Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 12:54

Κοινό κάλεσμα οργανώσεων για διαδήλωση 14/10 κατά των συμφωνιών με Γαλλία και για τις αμερικάνικες βάσεις: Αθήνα, ώρα 6 μμ στη Βουλή

Γράφτηκε από

Όχι στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις και τη Συμφωνία με την Γαλλία!

Όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών!

Μαζική πάλη ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό!

Μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση της Γαλλο-Ελληνικής συμφωνίας, με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησε σε δύο άρθρα, συμφωνία που περιλαμβάνει και στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας μέχρι το Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής, έρχεται η συμφωνία για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές πολεμικές βάσεις.

Η επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πιθανότατα για μια 5ετία – και μάλιστα ανανεούμενη αυτομάτως, δηλ. επ’ αόριστον – που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη από Μπλίνκεν και Δένδια στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε. Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις «αμυντικές» κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!

Αντίστοιχα, η Συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού. Αλλά όλο αυτό το σκηνικό εντείνει τους ανταγωνισμούς, η Ελλάδα, βρισκόμενη στις συμπληγάδες των διεθνών συγκρούσεων ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Ευρωπαίων, κινδυνεύει να την πληρώσει.

Σε ευθεία αντιστοίχιση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στη πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν-κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες «στρατιωτικοποίησης» της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

Το πλήγμα που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την ιμπεριαλιστική πολεμική στρατηγική, παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και συγκρούσεων. Η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς. Αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους. Δεν προσφέρουν καμία «σταθερότητα», αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις «επαναπροωθήσεις» και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κ.λπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους. Με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και στο συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης, των φασιστικών επιθέσεων και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής.

Όσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους «δεσμούς αίματος» της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια.

  • Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!
  • Όχι στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, όχι στον ευρω-στρατό, έξω απ’ την ΕΕ!
  • Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας! Ναι στον προλεταριακό διεθνισμό και την αλληλεγγύη των λαών!
  • Όχι στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους, όχι στους εμπόρους του πολέμου!
  • Όχι στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, αγώνας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών!
  • Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό-σωβινισμό!

Υπογράφουν οι οργανώσεις:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
ΕΕΚ
ΕΚΚΕ
ΚΚΕ(μ-λ)
ΝΑΡ για την κομμουνιστική Απελευθέρωση
νΚΑ
ΟΚΔΕ
ΟΚΔΕ Σπάρτακος
Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα

Καλούμε σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με κορύφωση συγκεντρώσεις και πορείες στις 14 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα, Συγκέντρωση στις 6 μμ στη Βουλή και Διαδήλωση σε γαλλική πρεσβεία, γραφεία ΕΕ, με κατάληξη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι/σες

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «αμυντική συμφωνία» με την Γαλλία και την πανάκριβη αγορά πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει με τις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να είναι πενταετούς ή ακόμα και αόριστης διάρκειας! Για τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία οι συμφωνίες αυτές και οι άξονες πολέμου που κτίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των εθνικιστών-ακροδεξιών, είναι επικίνδυνες, αντιδραστικές και αντιλαϊκές.

Δίνουν τεράστιους πόρους σε εξοπλισμούς, γεμίζοντας τις τσέπες αμερικανικών και γαλλικών πολυεθνικών και των μιζαδόρων. Γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες, αγορά Ραφάλ και αναβάθμιση F16, ελικόπτερα, πύραυλοι και άλλα μέσα, πάνω από 10 δισ. ευρώ τρέχουν άμεσα για εξοπλισμούς, ενώ το συνολικό κόστος ανεβαίνει σε δεκάδες δισ. τα επόμενα χρόνια. Οδηγούν τον λαό σε χρεοκοπία, ενώ άμεσα χρειάζεται ενίσχυση της δημόσιας υγείας (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!), πρόνοιας και παιδείας, προστασία του περιβάλλοντος, δουλειά στους ανέργους και στήριξη των εργαζομένων και των φτωχών. 5 δις. θα δοθούν για πολεμικά πλοία στη Γαλλία, περισσότερα από τις ετήσιες κρατικές δαπάνες υγείας για το 2021 (4,5 δις.). Δεν είναι τυχαίο που εξαντλούνται ήδη οι φετινοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων…

Μετατρέπουν όλη τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, με μεγάλη αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και παροχή βάσεων και εξυπηρετήσεων στο στρατό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από την Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τη Θράκη μέχρι την Μαγνησία και τη Θεσσαλία, τον Άραξο (με ανοικτό το ενεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών) και την Καλαμάτα, αλλά και νησιά του Αιγαίου. Προετοιμάζουν και γαλλική στρατιωτική παρουσία.

Προσδένουν στενά την Ελλάδα με τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, από την περιοχή της Μεσογείου έως τον Περσικό Κόλπο και από την υποσαχάρια Αφρική (περιοχή Σαχέλ) μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και τα σύνορα της Ρωσίας. Ενισχύουν τους πολεμικούς άξονες με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα. Η συμφωνία με τη Γαλλία κάνει αναφορά σε ελληνική στήριξη στη γαλλική επέμβαση στο Σαχέλ, ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ πάει στη Σαουδική Αραβία, ενώ ήδη ελληνικές φρεγάτες και άλλα μέσα συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Η πολυδάπανη ελληνική συμμετοχή σε παρόμοιες επιθετικές επιχειρήσεις πέρα από συνενοχή σε εγκλήματα (π.χ. Σαουδική Αραβία κατά λαού Υεμένης), εμπλέκει άμεσα τη χώρα στις επεμβάσεις και μετατρέπει τις δυνάμεις και τον λαό σε στόχους.

Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ δεν προσφέρουν «προστασία», δεν «προφυλάσσουν τα σύνορα της Ελλάδας», δεν φέρνουν ειρήνη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του συστήματος. Οι εξοπλισμοί δεν φέρνουν ειρήνη, οδηγούν σε κυνήγι εξοπλισμών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, φέρνουν πόλεμο, επεμβάσεις, προσφυγιά κλπ. Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ γίνονται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους και για την υποστήριξη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου στον επικίνδυνο πολεμοκάπηλο ανταγωνισμό του με το τουρκικό, για την εξασφάλιση μεγαλύτερου κομματιού από την λεία της περιοχής. Τα πανάκριβα όπλα που προμηθεύεται η Ελλάδα δεν αφορούν τα σύνορα της χώρας, αλλά τον ενεργητικό ρόλο στη διεκδίκηση των ΑΟΖ για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, στην παρουσία σε όλη την Μεσόγειο κι ακόμα παραπέρα, στη συμμετοχή σε επιθετικές αποστολές.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, το μαζικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στον πόλεμο και την πολεμική προετοιμασία, με βασικούς στόχους:

Όχι στις πολεμικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Έξω οι βάσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, καμία νέα διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών.

Όχι στο παρανοϊκό κυνήγι των εξοπλισμών – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τις λαϊκές ανάγκες.

Όχι στα ματωμένα τείχη της ΕΕ στους πρόσφυγες που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία από τις πολυεθνικές.

Κάτω η κυβερνητική πολιτική της υποταγής των πάντων στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – καμιά συναίνεση, καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ειρήνη και φιλία των λαών, όχι στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και τα πολεμικά σχέδια κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 14 Οκτώβρη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. - Γαλλική πρεσβεία, γραφεία ΕΕ, Αμερικάνικη πρεσβεία.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 13:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.