Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 08:00

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι άλλοι νεκροί εργάτες στο βωμό του κέρδους!

Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε σημειώθηκε την Πέμπτη 01.12 το πρωί στο κατάστημα της αλυσίδας «Everest» στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο της επιχείρησης, με νεκρή μια εργαζόμενη που εργαζόταν στο υπόγειο, την 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών η οποία δούλευε 15 χρόνια στην επιχείρηση και τον τραυματισμό άλλων 5 ατόμων που βρίσκονταν στο κατάστημα, είναι ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα με σαφή την κυβερνητική ευθύνη που συντηρεί το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τροφοδοτεί με την πολιτική της την εργασιακή ανασφάλεια και εξαφανίζει τους μηχανισμούς ελέγχου συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο βωμό της ευελιξίας και της εργοδοτικής κερδοφορίας.

Η έκρηξη συνέβη στο υπόγειο του καταστήματος, εκεί όπου βρισκόταν σε λειτουργία το λογιστήριο και η κουζίνα της επιχείρησης,όταν πραγματοποιούταν εργασίες συνεργείου ψυκτικών που περιελάμβανε εργασία με φλόγα με χρήση φιαλών με αέριο. Το υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ασφάλεια και διαφυγή των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτό το χώρο.

Στο ερώτημα γιατί πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες (με ή χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής) με το κατάστημα ανοικτό, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό, η απάντηση είναι απλή. Το κατάστημα - το οποίο λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα σε 24ωρη βάση - δεν θα έπρεπε να κλείσει για να μην χαθούν τα κέρδη της εταιρίας στο χρονικό διάστημα των εργασιών.

Το εργοδοτικό έγκλημα στα Everest έγινε αμέσως μετά την υπερψήφιση -και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων, με τις ευλογίες της τρόικας, του νέου νόμου για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», το οποίο, μεταξύ των πολλών νέων διευκολύνσεων που παρέχει στους επιχειρηματικούς ομίλους, «απελευθερώνει» τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων και προβλέπει εκ των υστέρων ελέγχους από ιδιωτικούς φορείς, με τραγικές συνέπειες για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας αφού ανοίγει το δρόμο για παραβάσεις στην τήρηση των κοστοβόρων μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Στο βωμό της ανάπτυξη τους θυσιάζονται - στη κυριολεξία - οι εργαζόμενοι. Να μην τους αφήσουμε. Όχι άλλοι νεκροί και τραυματισμένοι εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2/12/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.