Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 10:37

Δύο κριτικά σχόλια πάνω στην πολιτική του ΚΚΕ

Θ. Μαράκης

Δύο κριτικά σχόλια πάνω στην πολιτική του ΚΚΕ

Αναγκαίο το μεταβατικό πρόγραμμα για αντικαπιταλιστική συνείδηση

Μετά το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που έγινε την Τρίτη 21 Φλεβάρη η Εκτελεστική Γραμματεία κάλεσε, την Πέμπτη 23, σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής στο κατειλημμένο ξενοδοχείο “Athens Ledra” με σκοπό όπως μας ενημερώνει ο “Ριζοσπάστης” της 25ης, ο οποίος παραθέτει αποσπάσματα από την εισήγηση να:

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας.

Να μην υπάρξει μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ, χρειάζεται τις επόμενες μέρες σχεδιασμένα και μεθοδικά να ανοίξει η συζήτηση στους τόπους δουλειάς για την ανάγκη αγωνιστικής κλιμάκωσης με όλες τις μορφές και με απεργία. Να οργανωθούν εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και επιχειρήσεις.

Δυναμώνουμε το μέτωπό μας στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στην ΕΕ, επιδιώκοντας να οργανωθεί η εργατική και λαϊκή πάλη ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν, αλλά και να προβάλει τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας.”

Οι σύγχρονες ανάγκες σύμφωνα με την εισήγηση είναι:

Ανοίγουμε με στόχους πάλης και αιτήματα το θέμα των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, πώς αξίζει σήμερα να ζούμε και να δουλεύουμε με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και των παραγωγικών μέσων. Μπορούμε να συμβιβαστούμε με την εκτεταμένη ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη δουλειά - λάστιχο, το μοίρασμα μιας κακοπληρωμένης θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους;

Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιζόμαστε για:

-- Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

-- Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.

-- Να μην πληρώνεται κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

-- Να μη μένει κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-- Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

-- Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά”

Σ' αυτό το κάλεσμα που γενικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έχουμε να παρατηρήσουμε τρία, κατά τη γνώμη μας, βασικά σημεία που απουσιάζουν για να κάνουν το κάλεσμα βήμα για την ανασύνταξη του κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, για την ανάπτυξη της συνείδησης των εργαζομένων σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση:

Το πρώτο απουσιάζει το κάλεσμα για κοινό μέτωπο στη δράση προς τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς. Το δεύτερο το πρόγραμμα κλιμάκωσης σταματάει στην σωστή και αναγκαία “προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς αγώνες και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα (σ.σ σοβαρό προχώρημα σε σχέση με το περυσινό φιάσκο της 48ωρης μετά από την γενική απεργία της 4ης του Φλεβάρη που προσδιορίστηκε για το όποτε η κυβέρνηση ψήφιζε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!!) που συμφώνησε στο Γιουρογκρουπ...” δεν προχωρεί συγκεκριμένα στον καθορισμό ημερομηνιών και μορφών αγώνων, πράγμα που βοηθάει στην συγκέντρωση της προσπάθειας μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, δημιουργεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία μπορεί να ψηφίσουν τα Δ.Σ. και οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων. Τρίτο περιορίζει τα αιτήματα “για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης” καλλιεργώντας αυταπάτες, μέσα στα πλαίσια του συστήματος, πράγμα που δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αντικαπιταλιστικής συνείδησης. Με άλλα λόγια τα αιτήματα που προβάλλει αποτελούν στοιχεία του μίνιμουμ προγράμματος της αειμνήστου σοσιαλδημοκρατίας του 19ου και της πρώτης 10ετίας του 20ου αιώνα, δεν έχουν καμία σχέση με το μεταβατικό πρόγραμμα των μπολσεβίκων.

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σήμερα με 1,5 εκατ άνεργους και τον ελληνικό καπιταλισμό σε βαθειά κρίση, δεν αρκεί η συλλογική σύμβαση, το 7ωρο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση να μοιραστεί ο χρόνος εργασίας για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται:

- πρώτο να εθνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις που κλείνουν και να λειτουργήσουν κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Όπως για παράδειγμα το Ξενοδοχείο που φιλοξένησε την σύσκεψη!!

- δεύτερο για να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς με κατώτερο μισθό τα 751 €, επίδομα ανεργίας 600€, και κατώτερη σύνταξη 600€, χρειάζεται σκληρή φορολογία στο κεφάλαιο.

- για να μην φυγαδευτούν τα κεφάλαια στο εξωτερικό εθνικοποίηση των τραπεζών

- διαγραφή του επονείδιστου παράνομου χρέους

- έξοδο από την ΕΕ και ευρώ, εθνικό νόμισμα

- εθνικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

- Κρατικό μονοπώλιο στο εξαγωγικό και μεγάλο εισαγωγικό εμπόριο

Αυτά για να έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε αντικαπιταλιστική συνείδηση που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην δημιουργία αντικαπιταλιστικής συνείδησης “ταξικούς αγώνες, πιο σκληρούς και απαιτητικούς” που θα σπρώξουν την εργατική τάξη στην ιστορική της αποστολή να καταλάβει την εξουσία.

«Παντός Καιρού»: Απαντήσεις-Συμπεράσματα

Στο «Ριζοσπάστη» της 25ης Φλεβάρη δίνει συνέντευξη ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, Στην ερώτηση του δημοσιογράφου:

«-Ποιος λοιπόν φταίει που οι αγρότες δεν πήραν ό,τι διεκδικούσαν;»

Απαντάει:

«... Για το ότι φέτος δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα δίκαια αιτήματά μας την ευθύνη φέρει ακέραιη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία επέμεινε μέχρι τέλους στην αδιάλλακτη στάση της, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να τελειώσει τηβρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει κι αφορά στην ολοκληρωτική και χωρίς οίκτο υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια στο πλαίσιο των μνημονίων με τους θεσμούς, της ΚΑΠ της ΕΕ και, γενικότερα, της πολιτικής για μια νέα ανάπτυξη που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ευθύνες, όμως, έχουν και όσοι στήριξαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως η ΝΔ που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υπονομεύσει τη μαζικότητα, τη δυναμική, το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα και των μπλόκων, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα ότι με τους αγώνες δεν κερδίζεις τίποτα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, έδρασαν και τα διάφορα “σχήματα”, σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών και λειτουργούν σαν δούρειος ίππος μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, οι υπονομευτές και οι απόντες από τους αγώνες να ρίξουν ευθύνες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε μέσα στο αγωνιστικό καμίνι και πρωτοστατεί στην πάλη, έχοντας καθαρό μέτωπο και προσανατολισμό.

Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας, οι αγρότες αποχωρήσαμε και φέτος από τα μπλόκα με ψηλά το κεφάλι, έχοντας επίγνωση ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι ο δικός μας θα είναι μακρύς, πολύμορφος και δύσκολος. Γι' αυτό και, αποχωρώντας, δώσαμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την πάλη με διάφορες μορφές, όπως πάντα κάνουμε, και με την ίδια πάντα στόχευση, που είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και η ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών» (υπογρ. δική μας).

Μας κούφανε στην κυριολεξία η απάντηση του στελέχους του ΚΚΕ που φιλοδοξεί σαν κόμμα «Παντός Καιρού» να αναπτύσσεται και σε μη επαναστατικές συνθήκες. Δεν ικανοποιήθηκε κανένα μας αίτημα γιατί ο ταξικός εχθρός στο σύνολό του έκανε ότι μπορούσε για να μην μας τα λύσει!! Μα κυβέρνηση αντιπολίτευση κλπ έκαναν τη δουλειά τους, αυτή είναι η δουλειά τους να φορτώνουν την κρίση στις πλάτες του λαού και να δημιουργούν και όχι να λύνουν προβλήματα. Αν ήταν να μας λύνουν τα προβλήματα δεν θα υπήρχε ανάγκη να είναι η αγροτιά 25 μέρες στα μπλόκα και γενικά δεν θα χρειάζονταν οι αγώνες και οι οργανώσεις μας. Ούτε θα χρειάζονταν να αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές, θα περιμέναμε να υπομονετικά να σταματήσει η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου – στον αιώνα τον άπαντα- να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και την υπονόμευση των αγώνων μας!!!

Με το συμπάθιο σύντροφοι είστε άπαικτοι!!! Ο Λένιν έλεγε να λέμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και να κοιτάμε την πραγματικότητα στα ίσα.

Συντροφικά

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 21:25

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.