Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 15:21

ΝΑΡ: Πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μάη 2019-Για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

ΝΑΡ: Πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μάη 2019

1. Τα αποτελέσματα των χτεσινών ευρωεκλογών με την ανάδειξη στην πρώτη θέση της ΝΔ και με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, την ισχυρή παρουσία του ακροδεξιού χώρου, σε συνδυασμό με τη σχετική σταθεροποίηση ενός δικομματισμού – διπολισμού με πυλώνες τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να παγιδεύσει το λαό στα δεσμά του ευρωμνημονιακού καθεστώτος και της “μεταμνημονιακής κανονικότητας”, αποτυπώνουν έναν δυσμενή συσχετισμό για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Είμαστε αντιμέτωποι, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με μια πολιτική στροφή συντηρητικού χαρακτήρα η οποία θα σημάνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου. Η στροφή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που διέσυρε σε πλατιές λαϊκές μάζες την έννοια της αριστεράς, αλλά και στην επικράτηση δεξιάς αντιπολίτευσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο κοινωνικό ζήτημα (με σαφείς διακηρύξεις επιτάχυνσης των αντιλαϊκών, αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων υπέρ των επιχειρηματιών) όσο και στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

2. Τα υπόλοιπα κόμματα της «εθνικής μνημονίων» είναι σε πτώση. Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει το χαμηλότερο αποτέλεσμα από το 2014, η Ένωση Κεντρώων καταρρέει, το Ποτάμι στερεύει, ενώ καίγεται η φιλοαμερικάνικη ακροδεξιά εφεδρεία των ΑΝΕΛ. Παράλληλα, εμφανίζονται νέα κόμματα για να αναπληρώσουν τα κενά και να λειτουργήσουν ως βαλβίδες εκτόνωσης της δυσαρέσκειας, τελικά ακίνδυνα απέναντι στο αστικό κατεστημένο.

3. Παρότι η υποχώρηση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι σημαντικό γεγονός, ο χώρος της εθνικιστικής και ρατσιστικής ακροδεξιάς αναδιαμορφώνεται/σταθεροποιείται σε σχετικά υψηλά ποσοστά. Η τάση αυτή είναι ακόμα πιο ανησυχητική από το γεγονός της υιοθέτησης της ακροδεξιάς ατζέντας από τη Ν.Δ. και ευρύτερες δυνάμεις του συστήματος.

4. Η ρεφορμιστική αριστερά αδυνατεί να εκφράσει εκλογικά -όπως, άλλωστε, και στο μαζικό κίνημα- και κυρίως να επιδράσει πολιτικά για τον μετασχηματισμό του αριστερόστροφου δυναμικού που έδωσε τη μάχη κατά της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και απογοητεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά με την κάμψη του ΚΚΕ και με τη συνολική αδυναμία της ΛΑΕ, ενώ, ισχυροποιούνται διαχειριστικές προτάσεις και δυνάμεις όπως το ΜΕΡΑ25.

5. Η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, έδωσαν μια δύσκολη μάχη παρά τα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τον αποκλεισμό τους από τα ΜΜΕ και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν και στην χτεσινή εκλογική διαδικασία με τη διάθεση των ψηφοδελτίων σε μια σειρά περιοχές. Με την ανάπτυξη/διεύρυνση της παρέμβασής της σε περισσότερους δήμους, με πλήρη ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες εκλέγει, σχεδόν παντού όπου κατέβηκε, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά.

Χωρίς καμιά υποτίμηση για τον συνολικό κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό, η αντικαπιταλιστική αριστερά αποτελεί ένα υπαρκτό, μάχιμο και πολιτικά υπολογίσιμο ρεύμα με ποσοστά της τάξης του 1,5-2% στις περιφέρειες, του 2 – 4 % στους δήμους όπου κατέβασε ψηφοδέλτια και του 0,7% των Ευρωεκλογών, που είναι ίδιο με το ποσοστό του 2014. Τα αποτελέσματα αυτά υπολείπονται και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την αναγκαία για τους εργαζόμενους και τη νεολαία έκφραση μιας δυνατής και κοινωνικά-πολιτικά ενισχυμένης αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ενός μαζικού λαϊκού ρεύματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής που θα αμφισβητεί συνολικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το αστικό πολιτικό σύστημα.

Είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η κριτική και αυτοκριτική μελέτη και τοποθέτηση για την υπέρβαση των ορίων αυτών στις διαφορετικές πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την υποχώρηση του μαζικού λαϊκού κινήματος και την απογοήτευση που έφερε στον αριστερό κόσμο η κατάληξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περιορισμένα βήματα στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, η καθυστέρηση στην προώθηση της προγραμματικής ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, οι αντιφάσεις και ανεπάρκειες της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κρίσιμοι παράγοντες που δεν επέτρεψαν σε αυτή τη φάση ένα ανώτερο βήμα τόσο στο κίνημα όσο και στις κάλπες. Η συνειδητή μάχιμη ενεργοποίηση πάνω από 2.300 αγωνιστών/αγωνιστριών στα ψηφοδέλτια, πολλοί από αυτούς ανένταχτοι της αριστεράς, αποτελεί το δυναμικό με το οποίο θα δώσουμε τις μάχες του επόμενου διαστήματος για μια πολιτικά ανώτερη συσπείρωση των αντικαπιταλιστικών, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικών δυνάμεων.

Χαιρετίζουμε τα μέλη και τους φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και όλους τους φίλους-ες και συναγωνιστές-στριες που έδωσαν τη μάχη μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για να φτάσει η φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, σε πόλεις και χωριά. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που και με την ψήφο τους στήριξαν τις κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε δήμους και περιφέρειες, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές.

6. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει ανατρεπτικά και στη μάχη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών με επίγνωση ότι ο σημερινός συσχετισμός θα ανατραπεί κυρίως στις μάχες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος αλλά με μια άλλη αριστερά, ανατρεπτική σφήνα ενάντια στο νέο διπολισμό και την αντιλαϊκή του πολιτική. Που θα κοιτάζει στα μάτια τον αντίπαλο, σε ρήξη με κάθε λογική ΣΥΡΙΖΑ, με σταθερό βλέμμα στο βάθος του ουρανού που είναι κόκκινο.

 

Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

ΝΑΡ Για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

Αμέσως μετά τις εκλογές, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει απέναντί του στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών και άλλων τοπικών συμφερόντων. Ο νέος αντιλαϊκός διπολισμός με πυλώνες τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα ευρωμνημονιακά κόμματα (ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ, κλπ.), θα επιχειρήσουν να προωθήσουν την πολιτική της δημοσιονομικής φυλακής, της ευρωενωσιακής σταθερότητας και των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων προς όφελος των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων στις πόλεις και τις περιφέρειες. Οι όποιες επιμέρους διαφορές τους, δεν αλλάζουν την ουσία της κοινής αντιδραστικής κατεύθυνσής τους.

Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αντιδιαχειριστικής αντιΕΕ αριστεράς, στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών δεν διαλέγουν ποιο κόμμα, ποια παράταξη, ποιόν εκπρόσωπο του μαύρου μετώπου των επιχειρηματικών συμφερόντων και του αντιλαϊκού διπολισμού θα στηρίξουν για να εφαρμόσει την πολιτική κοινωνικής λεηλασίας και σταθεροποίησης του ευρωμνημονιακού καθεστώτος.

Μαύρο, επομένως, σε όλους τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων, όλων των καθεστωτικών κομμάτων της ΝΔ/ακροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, που η μόνη σχέση του με την αριστερά είναι να τη διασύρει.

Από διαφορετική, ταξική και πολιτική σκοπιά αναπτύξαμε και προβάλουμε την πολιτική τοποθέτηση και κριτική μας απέναντι στις δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ. Σταθερή επιδίωξη μας η κοινή δράση για την ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων, των μεγαλοκαταστηματαρχών και του κεφαλαίου που επιδιώκουν, και σε τοπικό επίπεδο, να λεηλατήσουν τα πάντα, με λογική σύγκρουσης και ανατροπής.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής διαχείρισης στους δήμους, για απειθαρχία και ρήγματα στην επιτροπεία, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την ανακύκλωση της ανεργίας μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων των ΕΣΠΑ.

Στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο Κλεισθένης και στην επιδίωξη διαμόρφωσης συναινέσεων για να λειτουργήσουν οι Δήμοι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων,το κύριο ζήτημα είναι να συγκροτηθεί μαχητική αγωνιστική αντιπολίτευση. Που θαπαρεμβαίνει ανατρεπτικά μέσα και κυρίως έξω από τα δημοτικά συμβούλια για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτό το καθήκον στρατεύεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οφείλει να συμβάλει κάθε δύναμη της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 28/5/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 21:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.