Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 09:31

Alaskavision.gr - The Cripple and The Ghosts Κύριο

Γράφτηκε από

Το alaskavision.gr είναι πείραμα. Είναι εικόνα σε κομμάτια τέχνης. Σπασμένο σώμα με σπονδυλωτό κορμό. Είναι μια προσπάθεια αποδόμησης ατόμου – εαυτού - εγώ και του πολιτικού πλαισίου που το περιβάλλει. Παρουσιάζει 2 συλλογές, τα “The Cripple” (ο Ανάπηρος) και “Ghosts” (Φαντάσματα) με διαφορετικές προσεγγίσεις, προσλαμβάνουσες και θεματολογία, δουλεμένες όμως με κοινή τεχνοτροπία, αισθητικά και ιδεολογικά κριτήρια.

      The Demon 72dpi 2

Ο Δαίμονας

   

RamallahΤα έργα της κάθε θεματικής, αποτελούν πρωτότυπα καλλιτεχνικά δημιουργήματα ψηφιακής εικονογράφησης, μέσω προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, ενώ πλαισιώνονται από κείμενο ή ποίηση άλλων δημιουργών. Με τεχνική αποκοπής του αρχικού υλικού, ακολουθεί η επεξεργασία αναμόρφωσης, επανασχεδιασμού και επαναπροσαρμογής με χρωματικές επεμβάσεις, δομώντας την ολοκλήρωση των εικόνων και των υποκειμένων, στα τοπία δράσης τους. Η σύνδεσή εικόνας - κειμένου προκαλεί τη διακειμενική τους σχέση, προσπαθώντας στον ορισμό αλλά και τον επαναπροσδιορισμό μέσω της αλληλένδετης και διαλεκτικής ένωσης του εκάστοτε πίνακα με το μήνυμα και κατ’ επέκταση με τον αποδέκτη. Μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας με ανορθολογικό τρόπο και γλώσσα, διερευνά, επαναπροσδιορίζει και εξελίσσει την πρωτόλεια ύλη σε νέα φόρμα αναδομημένου νεωτερικά σχηματισμού για την αποτύπωση ή στρέβλωση της κάθε σύνθεσης. Αρχιτεκτονική και ανατομία, ποίηση, ζωγραφική και μουσική. Επιστήμη, πολιτική και θεωρία σε μια διαδικασία παραγωγής ενέργειας και διέγερσης της φαντασίας εκτός και πέρα από την εικόνα καθεαυτή. Το σώμα και το νόημα περιπλέκονται στις συνθέσεις με το φώς, τις σκιάσεις με τα στοιχεία της φύσης και την ίδια τη φύση είτε συμπλεγματικά είτε ανταγωνιστικά. Η στάση των σωμάτων και των ζώων αναδύονται και συνθλίβονται στα τοπία και τις αβύσσους, τα ερείπια των θεματικών και των καταστάσεων που βιώνουν ή προσδοκούν, απαντώντας στην δυναμική της κίνησης και της ροής. Μια αναζήτηση. Η απουσία του χρόνου σαν παντελής απώλεια του πλαισίου του, έχει νομοτελειακό ρόλο σε προσπάθεια απεικόνισης της στιγμής, για να επαναπροσδιορίσει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον στο άπειρο του υποκειμένου αλλά και του ασυνείδητου.

     

Κάθε πίνακας είναι αποτύπωση, αποδόμηση και έκφραση συναισθήματος, ψευδαισθήσεων, εαυτών κατοπτρικών ή μη και όσων έξω από αυτούς. Πρόσωπα και καταστάσεις στο δρόμο του ατόμου και της πολιτικής μέσα στον καπιταλισμό και την κοινωνία.

       

Είναι θεμελιωμένο πάνω στον πολιτισμό της ιδεολογίαςτων διεκδικήσεων και των αγώνων.
Είναι πολιτικό και ελευθεριακό.
Προλεταριακό και αντιπολεμικό.
Άθεο και αντιεξουσιαστικό.
Είναι ερωτικό και ουτοπικό.

      

Idlib Από τον Boss στον Dali και τους μεσαιωνικούς ανατόμους, στη ρώσικη πρωτοπορία. Μια διαδρομή από τον Σαχτούρη στον Σταυρό του Νότου και τον Καζαντζάκη. Μια πειραματική αποσπασματική διερεύνησης των Αλί Αχμάν Σαϊντ Έσμπερ – Άδωνη και Μαχμούτ Νταουρίς στους Μποντλαίρ και Καμύ, μέχρι τον Κάφκα και σε παράλληλη πτώση και κάτω από Tool μέχρι Mastodon και Pink Floyd, επαναποσεγγίζει την εικόνα με το κείμενο και τη μουσική. Αντανάκλαση ενός κόσμου και της ύπαρξης σαν φαινόμενο αισθητικής στην πράξη και την πραγματικότητα. Με αναγεννησιακούς και σουρεαλιστικούς προσανατολισμούς, προσπαθεί να έρθει σε ρίξει με παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης αλλά και τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά πρότυπα και αισθητικά κριτήρια, αναμοχλεύοντας και ανακατεύοντας βιβλικά αρχέτυπα και κατεστημένα με την πατριαρχία και τον συντηρητισμό, ανατρέπωντάς αλλά και ελπίζοντας έτσι στις σύγχρονες ή διαχονικές επαναστατικές, υπερβατικές ιδέες αμφισβήτησης και στη διεκδίκηση νεοτερισμών και προοδευτικότητας.

      Apoleipein o Theos Antonion

Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον

       

04 Aggeliko 72dpi 5Πατάει στις βάσεις του σουρεαλισμού και των νόμων της κίνησης, αφήνοντας το ονειρικό και την ασυνείδητη αφηρημένη μετάλλαξη της πραγματικότητας σε δεύτερο επίπεδο για τον πρωταρχικό σκοπό του, που είναι η κατάλυση των ορίων και των κανόνων μέσω ενός στοχευόμενου πρωτοποριακού ιμπρεσιονισμού, με εργαλείο τον ρεαλισμό, σαν ωμή έκφραση μηνύματος και συναισθημάτων.

    

Ενδοσκόπηση και αναστοχασμός προερχόμενος από λύσεις του παρελθόντος που τροφοδοτούν όμως αναζητήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Ένας ίσως αποτρόπαιος λυρισμός. Μια ριζοστικοποιημένη απεικόνιση μορφών και σωμάτων σε κατευθείαν ένωση με την πνευματική τους υπόσταση και σφαίρα, συνένοχοι στον καλύτερο ή τον χειρότερό τους εαυτό. Μια προσπάθεια σκιαγράφησης του οντολογικού ερωτήματος και της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου με κρυπτολογικές και πολιτικές αναφορές σε μια δημιουργική διαδικασία αναπαράστασης και αποδόμησης, μιας προσέγγισης και αντίδρασης, μιας σύνδεσης και έκφρασης των μυστήριων και της ομορφιάς της ύπαρξης.

     

10 La Peste 72dpi 4Τα “The Cripple” και “Ghosts” είναι έργα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, στοιχεία των κοινωνιών και της εποχής τους σε αναζήτηση ρόλου μέσα τους. Είναι αποδόμηση ετερόκλητων αναφορών που γεννώνται και συγκρούονται από αντίθετες ίσως φαινομενικά εκκινήσεις, προσπαθώντας όμως έτσι να αναδείξουν ένα εννοιολογικό πλαίσιο για την ύπαρξη και την κοινή δράση. Από την πτώση ή την παραβατικότητα και τη φυγή όπως την ορίζουν τα υποκριτικά, στρεβλά πρότυπα και οι αξίες του αστικού συστήματος, επαναπροσδιορίζει τον πολιτισμό στην κοινή αλήθεια του κάθε άτομου αλλά και της πολιτικής του πραγματικότητας, θέτοντας ερωτήματα και αντιπαραβάλλοντας τον με την κυρίαρχή ιδεολογία, τις κανονιστικές αρχές και τη βαρβαρότητα που του επιβάλλεται από το σύστημα και τους μηχανισμούς. Είναι μια τέχνη διαμαρτυρίας και κριτική σκέψης, ελεύθερη σε άποψη για την κατάσταση του καπιταλισμού, των κοινωνικών ομάδων και των τάξεων που συγκρούονται σε μια φαινομενικά άνιση μάχη, αλλά με αξιακά κριτήρια υπεροχής για την ανάγκη της επαναστατικής ανατροπής του κατεστημένου από τα κάτω. Για την ανατροπή του θανάτου και του επέκεινα σε κάτι ανώτερο όπως το μεγαλείο της ζωής και της συνέχειά της. Η υπεράσπισή της και η αξία της σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης υπόστασης.

    

06 Prometheus 80x110cm 8 72dpiΜια πορεία σε τροχιά ανάμεσα στον αναρχικό σύνδεσμο και την επαναστατική πειθαρχία του ατόμου, της κοινωνίας και της πολιτικής. Μια ταλάντευση στο δαίδαλο του υπαρκτού, του συμβολικού και του φαντασιακού, αποσκοπώντας στην εκτίναξη των ορίων της φαντασίας, των συναισθημάτων και του δυνατού. Είναι σήψη και κρίση μιας ολόκληρης κοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων που συγκρούονται μέσα της. Ένα εμπειρικό έργο μιας κρεουργημένης προσωπογραφίας. Γειωμένο και αποστασιοποιημένο από το υπερφυσικό και το μεταφυσικό, ψάχνει σε δρόμους τη μεταφορική αποδόμηση. Δουλεύει με τα στοιχεία της φύσης και πάνω απ’ όλα επαναπροσεγγίζει τη σχέση ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον. Μια κατάβαση, μια ανάδυση ενστίκτων, αλληγορικών οραμάτων, φόβων και υπερβατικών καταστάσεων, σε μια αποτύπωση εικόνας για την ανάγνωση του μηνύματος. Περισσότερο Boss παρά Dali, περισσότερο φωτογραφία παρά ζωγραφική. Περισσότερο Αρχιτεκτονική παρά μεταφυσική. Περισσότερο ποίηση παρά μουσική.

  

03 Judas 72dpi 10

Ιούδας

  

Το “The Cripple” είναι ακατέργαστο. Μια πρώτη εμπειρική αποτύπωση αυτοσχέδιων και προσχεδιακών υποκειμενικών αναγνώσεων, οραμάτων, αξιών και καταστάσεων. Αντιμετωπίζει προσωπικές αναζητήσεις σε πρόσωπα και προσωπεία, σε κάτοπτρα και προβολές αρχετυπικών σύμβολων. Σήψη και παραμόρφωση, πανούκλα και φόβος, σκιά και θάνατος. Κομμάτια δύσκολών συναισθηματικών ενώσεων και ακρωτηριασμένων μυστηριακών αντιδράσεων διαπραγματεύετε με τη δυαδικότητα. Συγκρουσιακό και ανήθικο, αντισυμβατικό προσπαθεί να διεγείρει το συναίσθημα και τη μνήμη, αποκαθηλώνοντας το σώμα από την ακινησία και την ασφάλειά του προσδοκώντας την εξέγερσή του. Το “The Cripple” είναι ενσωμάτωση και ένωση με το κτήνος που διώκει. Κατάβαση στην άβυσσο του ίδιου του του ασυνειδήτου με συνείδηση και εύθηνη για τη διαδικασία αποτύπωσης της πραγματικότητάς του.

Από την “Ιερή Μάνα” στον πατριάρχη “Κάφκα” και από τα “Άνθη του Κακού” στον Ρεμπώ και τον Προφήτη ή τον ”Leviathan”, το “The Cripple” είναι ένα δυσλειτουργικό πείραμα πνευματικά και συναισθηματικά ανάπηρο. Στην κορύφωση του, επιληπτικό φάσμα εσώτερων φόβων και αναγκών. Στην κατάβασή του, παλίρροια ονείρων και καταστάλαγμα συναισθημάτων μιας κατάρρευσης πόθων και οραμάτων. Μια φύση και η απεικόνιση της σε μια αισθησιακή σχέση με το εκάστοτε υποκείμενο και το περιβάλλον που το περικλείει, το πνίγει και το μεταπλάθει σε κάτι υπερβατικό.

  

03 O Stayros Toy Notoy 72dpi GRAY IN

Ο Σταυρός του Νότου

   

Το “Ghosts” είναι δωρικό και δομικό. Είναι αλληλένδετο και σπονδυλωτό με συνεχή πτώση. Ένας κύκλος φαντασμάτων. Σκοτεινή πείνα. Μια δοκιμασία. Είναι ανατολικό οδοιπορικό σε ερειπωμένες πόλεις, σε εξεγερμένες επαναστατημένες κοινωνίες σε μια προσπάθεια κατανόησης της περιόδου των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχή του και ίσως την επανάλυψή της. Καταγράφει και αποδίδει την προσφυγική κρίση και το αντιφασιστικό κίνημα μέχρι την αντεπανάσταση και τον εκφυλισμό των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων και κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των πολεμικών μηχανών των ιμπεριαλιστών και των φασιστικών ιδεολογιών. Είναι κρίση και παρακμή, αφηγηματικό, αποστασιοποιημένο και εξελικτικό. Έρημο περιγράφει καταστροφή και απώλεια, γκρεμίζει φυλακές, αναβλύζει από ζωή. Από την αρχαία Παλμύρα και την χαμένη Αλεξάνδρεια, στη Χομς της Συρίας και τη βομβαρδισμένη Ραμάλα.

Ποιητικό, ριζίτικο και οραματικό. Προοπτικό σε μια απαγγελία για φονιάδες. Είναι κυνηγός και στυγνός παρατηρητής. Ιδέα και αντίληψη σύλληψη στιγμής και πολιτικής πραγματικότητας. Από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού μέχρι το αυτονομιστικό Κουρδιστάν και την όλόκληρη περιοχη στην επανάσταση στη Συρία. Είναι αντιπολεμικό σε προσπάθεια να αγγίξει επαναστατικούς πυρήνες και αγώνες για ελευθερία και δικαιώματα. Ταξικό αποκωδικοποιεί για την ανατροπή αυτής της δομικής κρίσης του πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού και της πολεμικής μηχανής του, ενάντια στην κοινωνία των λαών και την αξια της ζωής.

Αν το “The Cripple” είναι μνήμη και λήθη το “Ghosts” είναι παρόν και μέλλον.

   

Leviathan

Leviathan

   

Αυτό είναι πολιτικό

Είναι κρίση.
Καταγραφή αποδόμηση και μνήμη.

Απόσταξη υπόστασης.
Διάθλαση στιγμής στο χρόνο.
Κατάβαση, άνωση.
Πτώση.
Ένστικτο.

Όραμα και πλάνη.
Απώλεια.
Ύπαρξη και ράγες.
Δρόμος, πορεία.

Αυτό είναι πολιτικό

Θα ήθελα να είναι μουσική.
Σύνθημα σε τοίχο.
Καύτρα σε τσιγάρο.

     

Alaskavision.gr

facebook: /alaskavision.gr

  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 00:02

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.