Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 12:38

Τσετσενία: συλλήψεις και πιθανές εκτελέσεις LGBT ατόμων Κύριο

Αναδημοσίευση από: Our baba doesn’t say fairy tales

Τσετσενία: συλλήψεις και πιθανές εκτελέσεις LGBT ατόμων

Μεταφέρουμε την είδηση όπως ήδη κυκλοφορεί στα ρωσικά ΜΜΕ. Η ρωσική εφημερία Novaya Gazeta σε εκτενές ρεπορταζ* της αναφέρει ότι εκατοντάδες LGBT άτομα από τις περιοχές του Καυκάσου έχουν απαχθεί από τις αρχές και μάλιστα κάνουν λόγο για ονόματα ατόμων που μάλλον έχουν δολοφονηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ρωσικός Καύκασος είναι οργανωμένος πολιτειακά σε αυτόνομες δημοκρατίες με τοπικές κυβερνήσεις η οποίες έχουν το δικαίωμα έκδοσης και εφαρμογής τοπικών νόμων αν δεν αντικρούουν τους ομοσπονδιακούς. Υπενθυμίζουμε ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Ρωσία (σε όλη τη Ρωσική ομοσπονδία δηλαδή) έχει απαγορευτεί κάθε δημόσια απεικόνιση gay σεξουαλικότητας ως “δυτική gay προπαγάνδα” ενάντια στις παραδοσιακές αξίες του έθνους.1

Τα τελευταία δύο χρόνια οι gay οργανώσεις της Ρωσίας βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πίεση από τις αρχές ασφαλείας και την μυστική αστυνομία ενώ κάθε προσπάθεια τους να οργανώσουν δημόσια gay pride έχει πέσει το κενό, καθώς οι αρχές επιτακτικά ή δεν δίνουν άδεια ή αν γίνει χωρίς άδεια γίνονται συλλήψεις. Η οργάνωση Gayrussia πριν ένα μήνα προσπάθησε ξανά να διοργανώσει pride στη Μόσχα, στην Αγ. Πετρούπολη και σε 3 ακόμα πόλεις μια εκ των οποίων βρίσκεται στον Καύκασο. Η απάντηση δεν ήταν απλά αρνητική για την διοργάνωση αλλά πυροδότησε και αντισυγκέντρωση “ώστε να μην γίνει για κανέναν λόγο τέτοιο πράγμα”2. Ανάμεσα στους απαχθέντες αναφέρεται ότι είναι υψηλά ιστάμενος θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής, καθώς και δύο γνωστοί τηλεπαρουσιαστές της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας πολύς κόσμος έχει εγκαταλείψει την περιοχή ενώ τα αντίστοιχα φόρουμ στο ίντερνετ κλείνουν από τους ίδιους του χρήστες για να μην βρεθούν τα στοιχεία τους.

Οι αρχές τις περιοχής αρνούνται την κατηγορία περί απαγωγών και αναφέρουν ότι αυτά είναι προπαγάνδα και ψέμματα καθώς “είναι αδύνατο να απαχθούν άτομα τα οποία δεν υπάρχουν στην περιοχή (εννοεί ότι gay είναι ανύπαρκτοι στην περιοχή γενικά). Ο πρόεδρος της τοπικής δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι “αν υπήρχαν τέτοια άτομα θα είχαν φροντίσει το ζήτημα οι συγγενείς τους πριν τις αρχές”. Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα “το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο καθώς οι αναφορές για απαγωγές δεν φτάνουν στα δικαστήρια καθώς η απλή και μόνο αναφορά της αιτίας της “σύλληψης” στην οικογένεια είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει τους συγγενείς να αναφέρουν το γεγονός λόγω “ντροπής”. Έτσι εκτός από αναφορές στα soscial media και ανώνυμες καταγγελίες οι πληροφορίες δύσκολα επιβεβαιώνονται. Φήμες λένε για 3 δολοφονίες αλλά κανείς δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα ονόματα. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, καθώς η κατάσταση φαίνεται αληθινή η Gayrussia έστησε ειδική γραμμή άμεση βοήθειας για κατοίκους του Καυκάσου3.

Στον αέρα της εκπομπής “govorit moskva” η Χέντα Σαράτοβα, επικεφαλής της “επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου στον Καύκασο” επιβεβαίωσε τουλάχιστον μια δολοφονία την οποία αποδίδει σε συγγενείς του θύματος και όχι στις αρχές4. Τόσο η εφημερίδα Novaya Gazeta όσο και η οργάνωση Gayrussia ετοιμάζουν τα στοιχεία τους για να απευθυνθούν στην δικαιοσύνη τόσο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ρ.Ο όσο και στο διεθνές δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς οι πιθανότητες η υπόθεση να προχωρήσει στα ρωσικά δικαστήρια είναι πολύ μικρή.

υγ. Η Τσετσενία μετά τον πολυετή πόλεμο με τη κεντρική ρωσική κυβέρνηση έχει περιέλθει σε μια ειδική πολιτικά θέση. Ο τοπικός πρόεδρος της δημοκρατίας Ραζμάν Καντίροβ υπήρξε πρώην εγκληματίας πολέμου, ακραίος ισλαμιστής υιός του τοπικού μουφτή. Στους δύο τσετσενικούς πολέμους πολέμησε ενάντια στη Ρωσική κυβέρνηση ως αρχηγός τάγματος μισθοφόρων. Μετά όμως το 1999 καθώς ήρθε σε σύγκρουση στο εσωτερικό της Τσετσενίας με πιο ακραίες τάσεις του σαλαφικού ισλάμ αλλά και βλέποντας ότι ο πόλεμος ήταν αδύνατο να κερδηθεί πέρασε στο στρατόπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και σχημάτισε τοπικό σώμα “δυνάμεων ασφαλείας” από τους πρώην συμπολεμιστές του που υποστήριζε την Ρωσική πλευρά. Η κεντρική κυβέρνηση της Ρωσίας ακολουθώντας την πάγια τακτική της, ενσωμάτωσε «μετριοπαθή» εξτρεμιστικά και ακροδεξιά στοιχεία ενάντια σε πιο ακραίες τάσεις. Με αυτό το τρόπο κατάφερε να εξαλείψει την σεπερατιστική απειλή στην περιοχή, αλλά επέβαλε ταυτόχρονα την απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Καντίροβ στην περιοχή, ο οποίος δεν διστάζει να υπερηφανευτεί για το πολεμικό του παρελθόν. Βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 και ανήκει στο κόμμα του Β. Πούτιν “Ενωμένη Ρωσία”.

Πηγή: Our baba doesn’t say fairy tales, 2 Απριλίου 2017. 

Υποσημειώσεις

* Елена Милашина, «Убийство чести. Как амбиции известного ЛГБТ-активиста разбудили в Чечне страшный древний обычай», Новая газета, 1 Απριλίου 2017. 

1 Роман Ошаров, «Путин подписал закон о запрете гей-пропаганды и защите чувств верующих», Голос Америки, 1 Ιουλίου 2013.

2 Βίντεο από τη συγκέντρωση: «Анти-ЛГБТ митинг на Кавказе (видео из соцсетей)» Youtube, 1 Απριλίου 2017. 

3 «Помощник Кадырова оправдал убийство геев», Радио Свобода, 1 Απριλίου 2017. 

4 «В Совете по правам человека при Кадырове обосновали убийство геев», Говорит Москва, 1 Απριλίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.