Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 11:45

Οργή από τις υπόγειες στοές: Βούλγαροι ανθρακωρύχοι σε άγρια απεργία Κύριο

Οργή από τις υπόγειες στοές: Βούλγαροι ανθρακωρύχοι σε άγρια απεργία

Δημοσιεύτηκε με την υπογραφή evgeni5150 στο libcom.org και αναδημοσιεύτηκε από το LeftEast.

Οι ανθρακωρύχοι στο Ομπροτσίστε - το τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο μαγγανίου στον κόσμο, που βρίσκεται στην ανατολική Βουλγαρία, κατέβηκαν σε άγρια απεργία την 1η Ιουνίου 2017. Η απεργία υποστηρίχθηκε από τους αναρχοσυνδικαλιστές της ARS (Автономен работнически синдикат / Αφτονόμεν Ραμποτνιτσέσκι Σιντικάτ / Ένωση Αυτόνομων Εργατών), ενώ η γραφειοκρατική ένωση του ορυχείου αντιτάχθηκε στην απεργία και συντάχθηκε με τα αφεντικά.

17 ανθρακωρύχοι από την ημερήσια βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από το ορυχείο και έμειναν στις υπόγειες στοές για 5 ημέρες. Όλοι οι εργαζόμενοι από τις άλλες βάρδιες, περίπου 150 άτομα, συμμετείχαν στην απεργία. Οι ανθρακωρύχοι, μαζί με τους αναρχοσυνδικαλιστές, μπλόκαραν την κύρια πύλη, έτσι ώστε τα φορτηγά της εταιρείας να μην μπορούν να βγάλουν τα προϊόντα. Η απεργία ξέσπασε αφού η διοίκηση αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος. Η συλλογική σύμβαση ήταν αποτέλεσμα παρόμοιων απεργιών τον Μάρτιο, όταν οι ανθρακωρύχοι έκαναν απεργία πείνας και διοργάνωσαν μαζικές διαμαρτυρίες για να διεκδικήσουν αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης εξόρυξης. Οι μισθοί στο ορυχείο είναι εξαιρετικά χαμηλοί - μεταξύ 230 ευρώ (ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία) και 305 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν διαθέτουν κουπόνια φαγητού, δεν διαθέτουν μέσα μετακίνησης και οι συνθήκες εργασίας στο ορυχείο είναι τρομακτικές.

Η ισχύουσα 25ετής σύμβαση παραχώρησης για το ορυχείο έγινε το 1999 από τη δεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Κοστόφ, γνωστού για την πολιτική του των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Τα τελευταία 18 χρόνια, ο ιδιωτικός φορέας εκμετάλλευσης του ορυχείου - «EuroMangan», δεν τήρησε καμία από τις συμφωνίες παραχώρησης, οι οποίες οδήγησαν σε οικολογική και κοινωνική καταστροφή στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών δεν έγινε κανένας έλεγχος ή επιθεώρηση από τις αρχές. Ο οργανισμός ανήκει σε μια offshore εταιρεία στην Κύπρο με ασαφή ιδιοκτησία, αλλά οι καθημερινές λειτουργίες διευθύνονται από μια γυναίκα που ονομάζεται Τερέζα Ντάνκοβα, γνωστή μεταξύ των εργατών ως «ο Σατανάς». Προσβάλλει τακτικά τους ανθρακωρύχους, αρνείται να υπογράψει τα χαρτιά τους για τις κοινωνικές τους παροχές και ακόμα αρνήθηκε να ανοίξει τις πύλες για ένα ασθενοφόρο για να πάρει ένα βαριά τραυματισμένο εργάτη. Κατά τη διάρκεια της απεργίας του Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του «EuroMangan» Ντέιβιντ Ουέλινγκς αποκάλεσε τα αιτήματα των ανθρακωρύχων «εκβιασμό». Ωστόσο, μετά από πίεση των εργατών και με τη διαμεσολάβηση του Υπουργού Ενέργειας και του Διαμεσολαβητή, υπογράφηκε συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προέβλεπε αύξηση των μισθών (αν και με το θλιβερό ποσό των 75 ευρώ), τη μετακίνηση των εργατών και επίσης ο εργοδότης δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με τους εργατικούς νόμους.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η συλλογική σύμβαση δεν σημαίνει τίποτα για την εταιρεία. Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τους συμφωνημένους όρους. Επιπλέον, η διοίκηση δεν έχει ακόμη καταβάλει τους μισθούς του Απριλίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν ξανά την απεργία, αλλά αυτή τη φορά με πιο ριζοσπαστικά αιτήματα - θέλουν όλα τα αφεντικά να εγκαταλείψουν το ορυχείο οριστικά. Οι απεργοί εξασφάλισαν μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ και αλληλεγγύη. Η Ένωση Αυτόνομων Εργατών οργάνωσε δράσεις αλληλεγγύης μαζί με τους ανθρακωρύχους στην πρωτεύουσα Σόφια. Οι εργάτες από το τμήμα της ένωσης της Βάρνας (η πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο ορυχείο) συμμετείχαν στον αποκλεισμό των απεργών και συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά τροφίμων.

Η απεργία έληξε στις 5 Ιουνίου 2017, όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρενέβησαν, «πάγωσαν» την παραχώρηση και έδωσαν προθεσμία 14 ημερών για να τον οριστικό τερματισμό της. Με αυτήν την μισή νίκη, οι ανθρακωρύχοι βγήκαν έξω από τις στοές ύστερα από 5 μέρες, αλλά είπαν ότι ο αποκλεισμός του ορυχείου συνεχίζεται, καθώς και η ετοιμότητα για απεργία και ότι εάν τα αφεντικά επιστρέψουν μετά από την 14η ημέρα, θα επαναληφθούν οι άμεσες δράσεις. Την περίοδο αυτή, η Ένωση Αυτόνομων Εργατών σχεδιάζει να οργανώσει περισσότερες δράσεις αλληλεγγύης καθώς και διαμαρτυρίες μπροστά στο υπουργείο ηλεκτρισμού (το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για την παραχώρηση), έτσι ώστε να ασκήσει πίεση στους υπεύθυνους για να συμμορφωθούν με τις διεκδικήσεις των εργατών..

Μετάφραση: e la libertà

«Anger from the underground: Bulgarian miners in wildcat strike», libcom.org, 5 Ιουνίου 2017 και LeftEast, 16 Ιουνίου 2017. 

 

 

Bulgarian miners 1Bulgarian miners 2Bulgarian miners 3Bulgarian miners 4Bulgarian miners 5

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.