Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 23:06

Οι εργάτες στα ορυχεία της Ουκρανίας αντιστέκονται

Οι εργάτες στα ορυχεία της Ουκρανίας αντιστέκονται

Οι εργάτες του ορυχείου ουρανείου «Ingulska» και οι εργάτες των ορυχείων της Evraz Sukha Balka, βρίσκονται εδώ και μήνες σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και ενάντια στις επιθέσεις στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

94 Ουκρανοί ανθρακωρύχοι σε δίκη για διαμαρτυρία του σωματείου

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:

Οι Ουκρανοί εργάτες του ορυχείου ουρανείου «Ingulska» (περιοχή Κιρόβοχραντ), οι οποίοι διαμαρτύρονταν για αύξηση μισθών, αντιμετωπίζουν δίωξη για τη διεξαγωγή υπόγειας διαμαρτυρίας μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας. Η διαδικασία των δικών ξεκίνησε εναντίον των 94 εργατών του ορυχείου στις 18 Δεκεμβρίου στο Κροπίβνιτσκιι.

Ο Ντμίτρο Μποντάργιεφ, ηγέτης της Ανεξάρτητης Ένωσης Εργατών Ορυχείων (NGPU) στο ορυχείο, αναφέρει ότι οι εργάτες αναγκάστηκαν να κάνουν τις υπόγειες διαμαρτυρίες εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού διαλόγου με τη διοίκηση. Οι εργάτες του ορυχείου ζητούν αύξηση μισθών κατά 50%. Ο Ντμίτρο Μποντάργιεφ λέει:

«Η αύξηση των μισθών είναι πολύ σημαντική για τους εργάτες του ορυχείου. Από τον Αύγουστο δεν έχουν καταβληθεί επιδόματα, που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ο μέσος μισθός των εργατών ορυχείων είναι μόνο 7.400 UAH (231 ευρώ). Φυσικά, δεν είναι επαρκής αμποιβή για εργασία σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.»

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Μποντάργιεφ, ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι εργοδότες σχεδιάζουν μια αναδιοργάνωση στο ορυχείο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι εργάτες να φοβούνται απώλειες θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον εθνικό ηγέτη της NGPU Μιχαΐλο Βολίνετς:

«Οι εργάτες του ορυχείου “Ingulska δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες, αλλά δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως επιβλαβείς συνθήκες εργασίας. Οι μισθοί στο ορυχείο δεν είναι αξιοπρεπείς. Η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με το συνδικάτο και να σταματήσει την πίεση στους ακτιβιστές.»

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας μόνο 9 κατηγορούμενοι από τους 94 δεν παρέστησαν. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο δικηγόρος της NPGU, ο οποίος εκπροσωπεί τους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη, ο Άντον Ζμουρένκο, ζήτησε από το δικαστήριο την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας και την εξασφάλιση της εφαρμογής του δικαιώματος εκπροσώπησης των εναγομένων. Το δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση αυτή και ανέβαλε την επόμενη ακρόαση για τις 18 Ιανουαρίου 2018

Οι εργάτες του ορυχείου ζητούν επίσης την αντικατάσταση του δικαστή, που διαπιστώθηκε ότι κατά παράβαση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της Ουκρανίας, ο δικαστής συζήτησε τα οργανωτικά ζητήματα της υπόθεσης αυτής με τον εκπρόσωπο του εργοδότη.

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης για την Ουκρανία ζητάει την αλληλεγγύη για τους 94 εργάτες και να σταματήσει αυτή η πολιτική δίκη που έχει σχεδιαστεί για να εκφοβίσει την ανεξάρτητη ένωση εργατών ορυχείων.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: «94 Ukrainian miners on trial for union protest», Ukraine solidarity campaign солідарність України кампанія, 18 Δεκεμβρίου 2017. 

Η Ανεξάρτητη Ένωση Εργατών Ορυχείων αντιμετωπίζει πιέσεις στον αγώνα για τα δικαιώματα

Η Ανεξάρτητη Ένωση Εργατών Ορυχείων της Ουκρανίας (NGPU) αναφέρει ότι τα μέλη των συνδικάτων δέχονται πιέσεις και έχουν παραβιαστεί τα εργασιακά τους δικαιώματα σε ορυχεία που ανήκουν στην Evraz Sukha Balka στην περιοχή Ντνιεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας. Η ιδιωτική ασφάλεια που έχει προσληφθεί από την εταιρεία διενεργεί τακτικά έρευνες στους εργαζόμενους.

Τον Νοέμβριο, διεξήχθησαν ταπεινωτικές έρευνες στα ορυχεία της Evraz Sukha Balka. Οι ανθρακωρύχοι αναγκάστηκαν να γδυθούν και να βγάλουν τα παπούτσια τους. Αυτό υποτίθεται ότι έγινε για να αποτρέψει κλοπές και εφαρμόστηκε κυρίως στα μέλη της NPGU. Ορισμένοι εργαζόμενοι ανακρίθηκαν από αξιωματικούς της υπηρεσίας οικονομικής ασφάλειας σε ξεχωριστό δωμάτιο σχετικά με τις δραστηριότητες του επικεφαλής της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην επιχείρηση, του Σερχίι Μπαραμπάσουκ, τόσο για τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια εργασίας όσο και εκτός εργασίας.

Σύμφωνα με την ένωση, υπάρχουν μισθολογικές διακρίσεις εναντίον μελών της NPGU. Οι ανθρακωρύχοι ζήτησαν από τον γενικό διευθυντή της Evraz Sukha Balka να λάβει μέτρα για την εξάλειψη των παραβιάσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ανακρίσεις και έρευνες εναντίον εργαζομένων παραβιάζποντας τους νομικούς κανόνες, για παράδειγμα, οι έρευνες για τις γυναίκες εκτελέστηκαν από άνδρες φύλακες ασφαλείας.

Επιπλέον, τα μέλη της NPGU ενδέχεται να τεθούν αδικαιολόγητα σε διαθεσιμότητα και να μεταφερθούν σε διαφορετικά τμήματα. Ο Σερχίι Μπαραμπάσουκ και άλλοι ακτιβιστές του συνδικάτου αντιμετωπίζουν πόλεμο νεύρων επειδή βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ακόμα και παρακολούθηση μέσω βίντεο, από τις υπηρεσίες ασφαλείας της επιχείρησης και τους διαχειριστές σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μιχαΐλο Βολίνετς, πρόεδρος της NPGU, δήλωσε:

«Ο Σερχίι Μπαραμπάσουκ είναι ένας από τους καλύτερους νέους ηγέτες του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ορυχείων της Ουκρανίας. Είναι έντιμος άνθρωπος με έντονο αίσθημα δικαιοσύνης. Μου μίλησε για την πίεση πάνω του, καθώς και για τις απειλές. Ο Σερχίι πιστεύει επίσης ότι υπάρχει απειλή για τη ζωή του. Αλλά ως γενναίος συνδικαλιστικός ηγέτης, συνεχίζει να αγωνίζεται».

Οι διακρίσεις οφείλονται στον δραστήριο αγώνα της Ένωσης για δικαιοσύνη και στις διεκδικήσεις για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, δίκαιους μισθούς και εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη για αποκατάσταση της υγείας εργτατών του ορυχείου. Συγκεκριμένα, η Ένωση απαιτεί την ακύρωση μιας διάταξης της συλλογικής σύμβασης που στερεί τη χρηματοδοτική συνδρομή σε εργαζόμενους που είχαν πειθαρχικές κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων εργασίας. Υπάρχει η αρνητική επίδραση στην υγεία, σε κάθε περίπτωση, οπότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν περίθαλψη.

Τον Μάιο του 2017, οι εργαζόμενοι της Evraz Sukha Balka πέτυχαν αύξηση μισθών κατά 20%, με μια σταδιακή καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, η εταιρεία άλλαξε ιδιοκτήτη και η νέα διοίκηση αρνείται να ακολουθήσει τη συμφωνία και ασκεί πίεση στους εργαζομένους.

Επιπλέον, τα μέλη της NPGU αντιστέκονται σε διεφθαρμένα προγράμματα που λειτουργούν στην επιχείρηση, όταν μερικοί εργαζόμενοι λαμβάνουν υψηλότερο μισθό και τον μοιράζονται το με τους επιστάτες.

Ο Βολίνετς δήλωσε:

«Η Ανεξάρτητη Ένωση Ανθρακωρύχων της Ουκρανίας κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προστασία των ηγετών και των μελών της. Επίσης, καλούμε όλους τους συνδικαλιστές σε αλληλεγγύη προς τον Σερχίι και τους αδελφούς και τις αδελφές του στο συνδικάτο».

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: «Independent Miners union is facing pressure in the fight for rights», Ukraine solidarity campaign солідарність України кампанія, 19 Δεκεμβρίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:47

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.