Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 16:37

Οι Πολωνοί φοιτητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις διαδηλώσεις στην Αλβανία

Κατάληψη του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας τον Ιούνιο του 2018

Οι Πολωνοί φοιτητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις διαδηλώσεις στην Αλβανία

Διαδηλωτές φοιτητές της Αλβανίας!

Σας γράφουμε για να σας στείλουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Παρά τη σιωπή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ακούσαμε τα νέα σχετικά με τα προβλήματά σας και τον αγώνα σας, που αποτελεί έμπνευση για εμάς.

Είμαστε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Πανεπιστημίου των Επιστημών της Ζωής της Βαρσοβίας, που έχουμε ενωθεί στην Φοιτητική Αντιφασιστική Επιτροπή. Η χώρα μας βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τη δική σας - μια βίαιη καπιταλιστική μεταμόρφωση μας έφερε μια κοινωνική καταστροφή και το νεοφιλελεύθερο κύμα υπονομεύει τα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη καταστροφική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση πριν από 5 χρόνια, τώρα οι αυταρχικοί συντηρητικοί έχουν εισαγάγει το αποκαλούμενο «νομοσχέδιο 2.0», το οποίο φέρνει πλήρη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση κρέμονται πάνω απ’ τα κεφάλια μας, τα τμήματα κλείνουν ως μη κερδοφόρα το ένα μετά το άλλο (ιδίως στις μικρότερες πόλεις) και αυξάνονται διάφορα είδη διδάκτρων (αν και υπάρχουν ακόμη δωρεάν σπουδές, ωστόσο, όλο και λιγότεροι άνθρωποι γίνονται δεκτοί και είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν στις μεγαλύτερες πόλεις). Εν ολίγοις - σιγά σιγά μπαίνουμε σε αυτό το βάλτο, από το οποίο εσείς προσπαθείτε να ξεφύγετε.

Την άνοιξη διαδηλώσαμε, μαζί με άλλες οργανώσεις και συνδικάτα ενάντια στην εισαγωγή αυτού του νόμου. Καταλήψεις πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το κίνημα δεν ήταν πολύ μεγάλο. Μέσα σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεταρρύθμισης και, ας ελπίσουμε, θα ακολουθήσουμε την πορεία που χαράξατε – μαζικές διαδηλώσεις χωρίς πολιτικούς και διαπραγματεύσεις.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για τα πανεπιστήμια, που νοούνται ως δημοκρατικές κοινότητες που δεν υποχωρούν στην εξουσία, αλλά δημιουργούν το κοινό καλό, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στον αγώνα για ένα δίκαιο κοινωνικό σύστημα. Πιστεύουμε επίσης ότι η διεθνής αλληλεγγύη και μια κοινή παγκόσμια προοπτική είναι ένα σημαντικό όπλο σε αυτόν τον αγώνα. Γι’ αυτό σας στέλνουμε λόγια αλληλεγγύης και υποστήριξης – μην εγκαταλείπετε, δεν έχετε τίποτα να χάσετε, εκτός από τα δίδακτρα, και να κερδίσετε τον κόσμο.

Φοιτητική Αντιφασιστική Επιτροπή

Μετάφραση: e la libertà

«Polish Students in Solidarity with the Protests in Albania», LeftEast, 18 Δεκεμβρίου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.