Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 16:43

Φοιτητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία: «Αυτό που βλέπουμε είναι το άμεσο αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση»

Οι Αλβανοί φοιτητές διαδηλώνουν μαζικά ενάντια σε μια νέα αύξηση στα δίδακτρα σε μία από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου. Ενώ ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 350 ευρώ το μήνα, τα δίδακτρα μπορούν να φτάσουν τα 2000 ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση ήθελε να βάλει τους φοιτητές να πληρώσουν για τις επαναληπτικές εξετάσεις, όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να προσπαθήσει να καθησυχάσει το κίνημα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται αρκετό. Πήραμε συνέντευξη από τον Redi Muçi, καθηγητή στη Σχολή Γεωλογίας και Μεταλλειολογίας και μέλος του Κινήματος για το Πανεπιστήμιο (Levizja Për Universitetin), που είναι ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Philippe Alcoy

Revolution Permanente

Redi Muçi

Φοιτητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία: «Αυτό που βλέπουμε είναι το άμεσο αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση»

Philippe Alcoy: Την περασμένη Πέμπτη χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους των Τιράνων και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Πώς ξεκίνησε το κίνημα και τι ζητούν οι φοιτητές;

Redi Muçi: Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2015. Η μεταρρύθμιση αυτή βασίστηκε στην ιδέα ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων για τη δημιουργία δικών τους κεφαλαίων θα οδηγήσει σε αύξηση της ποιότητας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που αύξησε ήταν τα δίδακτρα. Έτσι, αυτό το εξάμηνο, ένα επιπλέον ποσό προστέθηκε για τους φοιτητές που ξαναδίνουν εξετάσεις. Αυτή ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά στην πόλη. Ξεκίνησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας και την επόμενη ημέρα κατέβηκαν 15.000 φοιτητές μπροστά από τις πύλες του υπουργείου.

Ο κατάλογος των αιτημάτων αρχίζει με τη μείωση των διδάκτρων και την αύξηση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση και περιλαμβάνει πολλά άλλα αιτήματα, όπως καλύτερες εστίες, απομάκρυνση διεφθαρμένων καθηγητών από το πανεπιστήμιο, επενδύσεις σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες... ο κατάλογος συνεχίζεται.

Philippe Alcoy: Το Për Universitetin είναι ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων στα Τίρανα, ποια είναι τα αιτήματά σας;

Redi Muçi: Το Κίνημα για το Πανεπιστήμιο διοργανώνει πολυάριθμες διαμαρτυρίες εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης από το 2012, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, διεκδικώντας αντίθετα δημόσια εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα. Έχουμε επίσης θέσει πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην πανεπιστημιακή ζωή τους, ζητήματα όπως η κακή υποδομή και διάφορες καταχρήσεις από τους καθηγητές που καταγγέλθηκαν συχνά από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών των διαδηλώσεων.

Το κίνημα θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές είναι να απορρίψουν τις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και να απαιτήσουν απερίφραστα την κατάργηση του ισχύοντος νόμου για την εκπαίδευση ως το απαραίτητο βήμα για την έναρξη μιας νέας μεταρρύθμισης που βασίζεται κυρίως τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Philippe Alcoy: Πώς ζουν σήμερα οι Αλβανοί φοιτητές;

Redi Muçi: Πολλοί φοιτητές στην Αλβανία ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Τα δίδακτρα είναι από τα υψηλότερα στην περιοχή, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο μέσος μισθός στην Αλβανία. Οι φοιτητές δεν δικαιούνται οποιαδήποτε έκπτωση. Οι φοιτητικές εστίες μοιάζουν με κατακόμβες προηγούμενων αιώνων. Διοικούνται από εκπροσώπους των κυρίαρχων κομμάτων που θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με μηδενικές επενδύσεις. Αν προσθέσουμε σε αυτό τις άθλιες συνθήκες υποδομής των αίθουσων και των βιβλιοθηκών, η εξέγερσή τους είναι κάτι παραπάνω από νόμιμη.

Philippe Alcoy: Πώς οργανώνεται το κίνημα; Υπάρχουν συνελεύσεις ή μέρη για συζήτηση και οργάνωση;

Redi Muçi: Η διαμαρτυρία των φοιτητών έχει φτάσει σε πρωτοφανείς διαστάσεις που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα είδος θετικού χάους που κυριαρχεί στις καθημερινές διαδηλώσεις όπου σχηματίστηκαν διάφοροι θύλακες διαμαρτυρίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τώρα οι συνεχείς προσπάθειες των ακτιβιστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να κατευθύνουν την ενέργεια σύμφωνα με το πρόγραμμα των κομμάτων τους. Αυτό έχει προκαλέσει φυσική αντιπαράθεση σε πολλές περιπτώσεις με τους ακτιβιστές μας, οι οποίοι ευτυχώς έχουν την υποστήριξη και την προστασία της μάζας των φοιτητών. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε μια συναρπαστική συνοχή από τους φοιτητές στην απόρριψη των τυχόν διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και της συμμετοχής πολιτικών προσωπικοτήτων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Philippe Alcoy: Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

Redi Muçi: Αρχικά ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τους φοιτητές "κούτσουρα" για τους οποίους οι φορολογούμενοι δεν θα έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον χρήματα. Αυτό, ωστόσο, στράφηκε θεαματικά εναντίον του και από τότε άλλαξε τη ρητορική του προσπαθώντας να προσελκύσει μια ομάδα φοιτητών σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ότι ενδιαφέρεται πολύ για τις διεκδικήσεις τους. Χθες (8 Δεκεμβρίου) ο Υπουργός έκανε μια προσπάθεια να πλησιάσει το πλήθος, αλλά γιουχαΐστηκε και εκδιώχτηκε από την πλατεία.

Philippe Alcoy: Στη Γαλλία οι φοιτητές αποκλείουν τα πανεπιστήμια, διοργανώνοντας διαδηλώσεις και εναντίον της αύξησης των χρημάτων εγγραφής για ξένους μη Ευρωπαίους φοιτητές. Καταλαβαίνουν ότι είναι ένα πρώτο βήμα για μια γενική αύξηση για όλους τους φοιτητές. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στο φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία σε σχέση με την κινητοποίησή σας;

Redi Muçi: Οι φοιτητές στη Γαλλία ανησυχούν δικαίως για αυτό το νέο μέτρο, κοιτώντας πίσω στην ιστορία της αύξησης των διδάκτρων στην Αγγλία, όπου από την ελεύθερη εκπαίδευση η κυβέρνηση της Θάτσερ αύξησε αρχικά τα χρήματα εγγραφής για ξένους φοιτητές και αργότερα για όλους τους άλλους. Το «αγγλοσαξονικό» μοντέλο χρησίμευσε για να ζαχαρώσει την νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση και στην Αλβανία. Ο αγώνας μας είναι κοινός! Ακριβώς όπως και τα «gilet jaunes», οι φοιτητές θα πρέπει να αντισταθούν σε αυτό το νεοφιλελεύθερο κύμα που σαρώνει τις κοινωνίες μας.

Μετάφραση: e la libertà

Στα γαλλικά:

Philippe Alcoy, «Interview. En Albanie aussi, les étudiants mobilisés en masse contre la hausse des frais d’inscription», Revolution Permanente, 14 Δεκεμβρίου 2018,

Στα αγγλικά:

Philippe Alcoy, «Student protests in Albania: “What we are witnessing is the direct effect of the neoliberal reform in education”», LeftEast, 14 Δεκεμβρίου 2018 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.