Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 15:29

Πάντα στο πλευρό του Έλτον Ντεμπρέσι και των Αλβανών μεταλλωρύχων

 

 

Σημείωση του LeftEast: Οι τακτικοί αναγνώστες του LeftEast θα θυμούνται πιθανώς το συνδικάτο των Ενωμένων Μεταλλωρύχων της Μπούλκιζα (SMBB), το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια ήταν το πιο μαχητικό και ανθεκτικό εργατικό κίνημα στην Ανατολική Ευρώπη. Νωρίτερα φέτος, η αλβανική αριστερά ενώθηκε γύρω από την υποψηφιότητα του ηγέτη των ανθρακωρύχων, Έλτον Ντεμπρέσι, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του Έλτον.

 

 

Organizata Politike

 

 

Πάντα στο πλευρό του Έλτον Ντεμπρέσι και των Αλβανών μεταλλωρύχων

 

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο του ανθρακωρύχου και κορυφαίου συνδικαλιστή Έλτον Ντεμπρέσι αργά το βράδυ, αποτελεί δυσοίωνο γεγονός για τη δημοκρατία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία. Μας έχει συγκλονίσει βαθιά και μας έχει εξοργίσει όλους.

Επί τρία συνεχόμενα χρόνια ο Έλτον Ντεμπρέσι, μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους στα ορυχεία του Μπουλκίζε, αντιστέκονται στην κυριολεκτική υποδούλωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα στα ορυχεία. Συγκέντρωσαν περισσότερες από 11.000 υπογραφές σε όλη την Αλβανία για το καθεστώς των μεταλλωρύχων και στις τελευταίες εκλογές, με την υποψηφιότητά του κατάφεραν να αφυπνίσουν τη συνείδηση των πολιτών του Ντίμπερ και ολόκληρης της Αλβανίας για τα δικαιώματα των εργατών.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο του Έλτον Ντεμπρέσι είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά επιπτώσεων που υπέστη ως αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας στο Μπουλκίζε, ένα μέρος όπου οι συχνοί θάνατοι, η εκμετάλλευση και η μη καταβολή μισθών έχουν γίνει κανόνας. Απολυμένος από την εργασία του από τον ολιγάρχη, με πρόστιμα από το κράτος και με συνεχείς παρενοχλήσεις από το οργανωμένο έγκλημα, ο Έλτον Ντεμπρέσι είναι ο άνθρωπος που αξίζει σήμερα την αλληλεγγύη όλων μας.

Εμείς, οι ακτιβιστές της Organizata Politike, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Έλτον, την οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και στους εκατοντάδες ανθρακωρύχους του Μπουλκίζε.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Organizata Politike, “Always by the Side of Elton Debreshi and the Albanian Mine Workers”, LeftEast, 29 Αυγούστου 2021, https://lefteast.org/always-by-the-side-of-elton-debreshi-and-the-albanian-mine-workers/

 

Για τον Έλτον Ντεμπρέσι διαβάστε επίσης: «Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία: Έλτον Ντεμπρέσι-Να ακουστεί η φωνή των μεταλλωρύχων και των εργατών»

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 15:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.