Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 20:28

Ανακοίνωση του International Socialist League: Όχι στη ρωσική ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Ουκρανίας! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από την Ανατολική Ευρώπη! Όχι άλλοι πόλεμοι για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών!

 

 

Ανακοίνωση του International Socialist League: Όχι στη ρωσική ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Ουκρανίας! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από την Ανατολική Ευρώπη! Όχι άλλοι πόλεμοι για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών!

 

 

1) Για άλλη μια φορά, η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται υπό την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Καθώς ο αιματηρός πόλεμος στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας άρχισε να περνάει στη λήθη, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η επιθυμία για επέκταση φέρνουν και πάλι την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου.

2) Η αποδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Η Ρωσία ως νέα ιμπεριαλιστική δύναμη προσπαθεί να ανακτήσει μέρος όσων χάθηκαν τη δεκαετία του 1990 και να αναδειχθεί για το μέλλον ως προνομιακός συνεργάτης του ακμάζοντος κινεζικού ιμπεριαλισμού. Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, με τον Μπάιντεν ως πρόεδρο, γίνεται όλο και πιο επιθετικός και προσπαθεί να ανακάμψει με το σύνθημα «Η Αμερική επέστρεψε».

3) Η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας, η ολοένα αυξανόμενη παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, η στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά την Κοινή Αμυντική Συμφωνία, η πώληση όπλων υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία από τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία και η πρόκληση από ένα μέρος του δυτικού ιμπεριαλισμού που προσπαθεί να ενσωματώσει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ τροφοδοτούν την πιθανότητα αιματηρής έκβασης στην περιοχή.

4) Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, έχοντας σημειώσει σημαντική επιτυχία στην κούρσα για τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, έχει ορίσει το έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως σφαίρα των «ζωτικών συμφερόντων» του. Ένα μείγμα φόβου για την επιδείνωση της κατάστασης των φιλικών καθεστώτων στην περιοχή επιρροής της και την προέλαση του ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά, και των επεκτατικών φιλοδοξιών της από την άλλη, οδηγούν τη Ρωσία σε μια όλο και πιο ενεργή παρέμβαση στις γειτονικές της χώρες. Πιο πρόσφατα, τα στρατεύματα της CSTO υπό την ηγεσία του ρωσικού στρατού πραγματοποίησαν μια επιθετική πράξη εναντίον του λαού του Καζακστάν, εκμεταλλευόμενα τον πανικό του αυταρχικού-γραφειοκρατικού καθεστώτος απέναντι στους εργάτες που εξεγέρθηκαν ενάντια στην υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών. Πριν από αυτό, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών του λαού της Λευκορωσίας ενάντια στην κυνική νόθευση των προεδρικών εκλογών του 2020 από το αυταρχικό-γραφειοκρατικό καθεστώς Λουκασένκο. Το εμπόδιο στην εγκαθίδρυση του πλήρους και ολοκληρωτικού ελέγχου του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ ήταν η Ουκρανία. Η πρόθεση των ΗΠΑ να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ είναι μια πρόκληση που ενίσχυσε τις προθέσεις της Ρωσίας.

5) Η αστική Ουκρανία, αδύναμη σε σύγκριση με τη ρωσική στρατιωτική ισχύ και εξαιρετικά εξαρτημένη τόσο από τις εσωτερικές ολιγαρχικές ομάδες όσο και από την εξωτερική υποστήριξη του δυτικού ιμπεριαλισμού, κατά τη γνώμη των ηγετών του Κρεμλίνου, θα ήταν ένα γεύμα που θα μπορούσαν να πάρουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση στο στρατιωτικό πεδίο που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες κάνει τη Ρωσία να αμφιβάλλει για τα πιθανά αποτελέσματα και ανοίγει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας.

6) Οι υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες που, κατά τη γνώμη μας, έχει η ελίτ του Κρεμλίνου βασίζονται σε μια σειρά παραγόντων. Μεταξύ αυτών, πρώτον, η αυξανόμενη εξάρτηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Η εγκατάλειψη από τις χώρες της ΕΕ της δικής τους παραγωγής άνθρακα και η σταδιακή κατάργηση του τομέα της πυρηνικής ενέργειας έχει αντικειμενικά καταστήσει πολλές βασικές χώρες της ΕΕ εξαρτημένες από τη Ρωσία και την Gazprom της. Η Γερμανία αρνείται ήδη να παράσχει τον εναέριο χώρο της για την προμήθεια αμυντικών όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου «να μην εξοργιστεί η Ρωσία», και πίστευαν ότι αυτή η τάση θα επικρατήσει. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η πίεση από τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τον Λευκό Οίκο.

7) Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αρχές του αστικού κράτους στην Ουκρανία ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια μια σκληρή αντικοινωνική και νεοφιλελεύθερη πολιτική, οδηγώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Σε μια τέτοια κατάσταση, η έκκληση των ουκρανικών αρχών στα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών της Ουκρανίας και οι εκκλήσεις για αγώνα ενάντια στην απειλή της ρωσικής κατοχής συνεχίζουν να συναντούν μια μάλλον κρυφή αντίσταση. Αλλά είναι παρούσα και πιο μαζική στο νότο και την ανατολική Ουκρανία, όπου ο ρωσικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση για τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας δημαγωγικά το σύνθημα «προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού». Φυσικά, εδώ δεν μιλάμε για καμία «προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού», αλλά μόνο για ένα πρόσχημα για την υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

8) Δυστυχώς, πολλά τμήματα του αριστερού κινήματος στην πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν επηρεαστεί από τις ρωσικές αφηγήσεις που καλούν τους εργαζόμενους να πολεμήσουν αποκλειστικά «τον καπιταλισμό τους» και να αγνοήσουν την εξωτερική ρωσική ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ωστόσο, αυτό το κάλεσμα είναι απλώς μια χειραγώγηση από τη ρωσική ιμπεριαλιστική αστική τάξη. Η εμπειρία των διεθνιστών της «Αριστεράς του Τσίμερβαλντ» το 1915 δείχνει πολύ καθαρά ότι το κάλεσμα προς τους σοσιαλιστές κάθε εμπόλεμης χώρας να επικεντρώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη δική τους αστική τάξη απευθυνόταν ακριβώς στους σοσιαλιστές των ιμπεριαλιστικών χωρών. Μεταφερόμενο μηχανικά, ένα παρόμοιο κάλεσμα προς τους Ουκρανούς σοσιαλιστές σημαίνει, στην πράξη, ότι τους καλεί κυνικά να αγνοήσουν τη ρωσική ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να της αντισταθούν.

9) Ο Διεθνής Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος [International Socialist League] καλεί τους εργαζόμενους του κόσμου και ιδιαίτερα τη ρωσική εργατική τάξη να αντιταχθούν στην κατοχή της Ουκρανίας που προετοιμάζει η κυβέρνησή τους και να αποτρέψουν να γίνει πεδίο μάχης για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις! Γνωρίζουμε καλά ότι η Ουκρανία έχει γίνει όμηρος στο παιχνίδι και τον ανταγωνισμό των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου. Καταλαβαίνουμε απόλυτα όλο τον κυνισμό και τη μικροψυχία του αμερικανικού και δυτικού ιμπεριαλισμού, οι οποίοι παριστάνουν τώρα τους «υπερασπιστές της Ουκρανίας» ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τον αποφασιστικό έλεγχο της οικονομίας μιας αδύναμης χώρας που εξαρτάται από τον περιφερειακό καπιταλισμό. Γνωρίζουμε καλά ότι κανένα από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού, αλλά αποκλειστικά τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Η ουκρανική εργατική τάξη δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για αυτούς τους «φιλικούς» ιμπεριαλισμούς και τις πραγματικές τους προθέσεις και να απαιτήσει την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από όλη την Ανατολική Ευρώπη.

10) Μόνο μια ριζοσπαστική αριστερή σοσιαλιστική στροφή στην ουκρανική και την παγκόσμια πολιτική θα δώσει στους εργάτες όλων των χωρών τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τον έλεγχο της μοίρας τους. Υπό συνθήκες που ο παγκόσμιος καπιταλισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στην ιμπεριαλιστική του φάση, οι απειλές εξωτερικής στρατιωτικής επέκτασης θα συνεχιστούν και θα πολλαπλασιαστούν. Αλλά τώρα τα πιο επείγοντα καθήκοντα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την πιθανή εξέλιξή της σε ένα νέο αιματηρό πόλεμο προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Τα σοσιαλιστικά μας συνθήματα της παρούσας χρονικής στιγμής:

- Όχι στη ρωσική ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Ουκρανίας!

- Έξω το ΝΑΤΟ και ο δυτικός ιμπεριαλισμός από την Ανατολική Ευρώπη!

- Άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, καθώς και από την Κριμαία, για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαδικασία αυτοδιάθεσης σε αυτές τις περιοχές!

- Ρώσοι εργάτες: ενταχθείτε αποφασιστικά στον διεθνή αγώνα για να αποτρέψετε μια ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσετε την ίδια σας την κυβέρνηση!

- Ουκρανοί εργάτες: ενωθείτε για να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις της Ρωσίας και να διώξετε τους καπιταλιστές-μαριονέτες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που σας κυβερνούν!

- Να ενισχύσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη της εργατικής τάξης όλου του κόσμου προς τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές της προλεταριακής τάξης! Να μην αφήσουμε να χυθεί προλεταριακό αίμα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών!

 

29 Ιανουαρίου 2022

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“ISL Declaration: No to Russian imperialist aggression against Ukraine! NATO and the US out of Eastern Europe! No more wars in the interests of the imperialists!”, International Socialist League, 29 Ιανουαρίου 2022, https://lis-isl.org/en/2022/01/29/declaracion-de-la-lis-no-a-la-agresion-del-imperialismo-ruso-a-ucrania-fuera-la-otan-y-ee-uu-del-este-europeobasta-de-guerras-al-servicio-de-los-imperialistas/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 20:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.