Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 19:28

Αγαπητέ Πρόεδρε Ζελένσκι, η υποστήριξή σας προς το Ισραήλ είναι ντροπή

 

 

Asad Ghanem

 

Αγαπητέ Πρόεδρε Ζελένσκι, η υποστήριξή σας προς το Ισραήλ είναι ντροπή

 

 

Σε ανοιχτή επιστολή του, ο πολιτικός αναλυτής Asad Ghanem καλεί τον Ουκρανό πρόεδρο να σταματήσει να εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά και να στηρίξει τον παλαιστινιακό αγώνα.

 

Αγαπητέ Ουκρανέ πρόεδρε Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η πρόσφατη ομιλία σας ενώπιον της ισραηλινής Κνεσέτ ήταν ένα αίσχος όσον αφορά τους παγκόσμιους αγώνες για την ελευθερία και την απελευθέρωση, ιδιαίτερα του παλαιστινιακού λαού. Αντιστρέψατε τους ρόλους του κατακτητή και του κατακτημένου. Χάσατε άλλη μια ευκαιρία να αποδείξετε τη δικαιοσύνη του αγώνα σας και του ευρύτερου αγώνα της ελευθερίας.

Είπατε: «Βρισκόμαστε σε διαφορετικές χώρες και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Αλλά η απειλή είναι η ίδια: και για εμάς και για εσάς – η ολοκληρωτική καταστροφή του λαού, του κράτους, του πολιτισμού. Ακόμα και των ονομάτων: Ουκρανία, Ισραήλ».

Θυμώνω και θλίβομαι που η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει τη χώρα σας και να συντρίψει τα δικαιώματα του ουκρανικού λαού για αυτοδιάθεση και ελευθερία και πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί κάθε δυνατή υποστήριξη στους Ουκρανούς που αντιστέκονται σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Ταυτόχρονα, απορρίπτω τις πολιτικές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Και ενώ θαυμάζω την επιτυχία σας να δημιουργήσετε έναν μεγάλο διεθνή συνασπισμό για να υποστηρίξετε τον αγώνα σας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, εύχομαι εμείς ως Παλαιστίνιοι να μπορούσαμε να πείσουμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο και να αναγκάσουμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα διεθνή ψηφίσματα.

Ανησυχώ επίσης για τα προφανή διπλά στάνταρ σας απέναντι στον νόμιμο αγώνα των Παλαιστινίων κατά της κατοχής, της καταπίεσης, των δολοφονιών, των φυλετικών διακρίσεων και του εκτοπισμού – εγκλήματα που το Ισραήλ ασκεί για περισσότερες από επτά δεκαετίες εναντίον του λαού μου.

Τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού περιλαμβάνουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της Νάκμπα το 1948. Εκατοντάδες πόλεις και χωριά εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά και κατεδαφίστηκαν, με τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά τους να εξαλείφονται στη συνέχεια από τη γη, εμποδίζοντας την επιστροφή του λαού τους. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν εντός του νεοανακηρυχθέντος κράτους του Ισραήλ, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές αραβικές χώρες.

Κατοχή και πολιορκία

Οι Παλαιστίνιοι που έγιναν ισραηλινοί πολίτες έχουν υποστεί εκτεταμένες διακρίσεις, ενώ όσοι ζουν στη Δυτική Όχθη ζουν υπό βάναυση κατοχή και στη Γάζα υπό ασφυκτική πολιορκία. Το Ισραήλ έχει ποινικοποιήσει τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία και απελευθέρωση, έχει αρνηθεί τη νόμιμη παλαιστινιακή ηγεσία, έχει κατασχέσει παλαιστινιακή περιουσία και πόρους και έχει συλλάβει παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Ρατσιστικοί νόμοι, όπως ο νόμος περί έθνους-κράτους του 2018 και ο πρόσφατα αναθεωρημένος νόμος περί ιθαγένειας, έχουν επικυρώσει την αντίθεση του Ισραήλ στην παλαιστινιακή αυτοδιάθεση και σε μια παλαιστινιακή πατρίδα.

Και παρόλα αυτά, έχετε λάβει δημόσια θέση υπέρ της ισραηλινής κατοχής. Το 2020, επιλέξατε να αποχωρήσετε από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την άσκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, ένα όργανο επιφορτισμένο με την υποστήριξη των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Υποστηρίξατε ακόμη και το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», όταν αυτό ασκούσε τις πιο ακραίες μορφές επιθετικότητας εναντίον του λαού μας.

Από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της χώρας σας, συνεχίσατε να εφαρμόζετε διπλά πρότυπα. Ενώ το Ισραήλ διστάζει να δεχτεί μη Εβραίους Ουκρανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς –μια πολιτική που υποκινείται από απανθρωπιά και εθνοτική υπεροχή, την οποία οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά– παραμένετε πρόθυμος να στραφείτε στον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Ναφτάλι Μπένετ, ως μεσολαβητή, ο οποίος ρυθμίζει τις συμφωνίες του μαζί μας με σκοπό την πλήρη ήττα μας.

Από την άλλη πλευρά, ο αγώνας και η νίκη του λαού σας, ακόμη και με την καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας σας και τον εκτοπισμό πλήθους Ουκρανών, θα έδινε ελπίδα σε άλλους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση και τη εξάλειψη, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες μας για επιστροφή και απελευθέρωση. Για το σκοπό αυτό, σας καλώ να σταματήσετε να υποστηρίζετε τους καταπιεστές μας.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Asad Ghanem, “Dear President Zelensky, your support for Israel is a disgrace”, Middle East Eye, 25 Μαρτίου 2022, https://www.middleeasteye.net/opinion/russia-ukraine-war-israel-palestine-zelensky-support-disgrace. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7580.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 19:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.