Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 13:31

Έφοδος των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτια απεργών συνδικαλιστών

 

 

Μέλος του rs21

 

Έφοδος των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτια απεργών συνδικαλιστών

 

 

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στα διαμερίσματα ανεξάρτητων συνδικαλιστών στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας [25 Απριλίου], σε μια άμεση επίθεση κατά της οργάνωσης των εργαζομένων στην επισφαλή εργασία, γράφει ένα ανώνυμο μέλος του rs21. Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει περιγραφές βασανιστηρίων.

 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν την εξώπορτα του Κιρίλ Ουκράιντσεφ και εξαπέλυσαν έφοδο ευρείας κλίμακας στο διαμέρισμά του στη Μόσχα1. Ο Κιρίλ είναι συμπρόεδρος του σωματείου Κούριερ2, μιας ανεξάρτητης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ο άλλος συμπρόεδρος, ο Σαΐντ Σαμχάλοφ, απήχθη ταυτόχρονα και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του για ώρες. Ο Σαΐντ είναι προς το παρόν ασφαλής, αλλά τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ο Κιρίλ βρίσκεται ακόμη υπό κράτηση. Η επιδρομή εναντίον του Κιρίλ διήρκεσε τέσσερις ώρες, μέσα στη νύχτα. Στον δικηγόρο του και σε έναν δημοσιογράφο δεν επετράπη η είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια.

Η επιδρομή ήταν η κορύφωση της τέταρτης συνεχόμενης ημέρας άγριας απεργίας που κήρυξε το Κούριερ. Η απεργιακή κινητοποίηση συντονίστηκε από τους κούριερς της Delivery Club, στους οποίους προσχώρησαν και οι συνάδελφοί τους της Yandex Food. Και οι δύο εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες διανομής τροφίμων μέσω ιστοσελίδων συγκέντρωσης δεδομένων και βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό.

 

Το υπόβαθρο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι κυρώσεις, η μαζική φυγή ξένων εταιρειών, η πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της ζήτησης έχουν πλήξει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Χιλιάδες εστιατόρια φαστ-φουντ στη Ρωσία ανήκουν σε μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες· καθώς αυτές διακόπτουν τις δραστηριότητές τους ή αποσύρονται, οι επιχειρήσεις διανομής βλέπουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους να διαρρηγνύονται.

Αποκλεισμένος από τις ξένες αγορές και χωρίς να διαφαίνεται κυβερνητική διάσωση, ο τομέας ανέβασε τον δείκτη εκμετάλλευσης του περιστασιακού εργατικού δυναμικού του. Το Delivery Club άλλαξε τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό των κερδών των κούριερς ανά ολοκληρωμένη παραγγελία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό ισοδυναμεί με εξαναγκαστική μείωση των αποδοχών. Οι κούριερς αναφέρουν απώλεια εισοδήματος κατά μέσο όρο 20%. Ορισμένοι παίρνουν τώρα μόλις 2.000 ρούβλια (21 λίρες) στο τέλος της εργάσιμης ημέρας. Και όμως, οι κούριερς λένε ότι αναγκάζονται να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο και να οδηγούν περισσότερο για να προλάβουν τις παραδόσεις.

Η Yandex Eats κατέβασε την αμοιβή των οδηγών στα επίπεδα των πεζών και των ποδηλατών κούριερς. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού 14% και μιας μεγάλης κρίσης του κόστους ζωής3.

Για τους κούριερς, αυτό είναι μια ανησυχητική ανατροπή των αλλαγών στις υλικές τους συνθήκες που κατακτήθηκαν με κόπο.

Το 2020 –την ίδια χρονιά που σημείωσε ρεκόρ κερδών 26 εκατομμυρίων λιρών στο δεύτερο τρίμηνο– η Delivery Club ενσωμάτωσε στις εφαρμογές της ένα ναρκοπέδιο από τιμωρίες και κυρώσεις για τους κούριερς.

Η αποτυχία να περπατήσει κάποιος αρκετά μακριά ή αρκετά γρήγορα οδηγούσε σε πρόστιμα – μια καθυστέρηση 10 λεπτών καταγράφεται ως μη παρουσία στην εφαρμογή4. Τουλάχιστον σε έναν εργαζόμενο επιβλήθηκε γι’ αυτό πρόστιμο 3.000 ρούβλια (ή ένα ημερομίσθιο). Μικρότερα πρόστιμα ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, τα οποία επιβάλλονταν αυτόματα για αλλόκοτους λόγους και ήταν «αδύνατο» να αμφισβητηθούν. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο συμπρόεδρος Σαΐντ δούλευε δύο μέρες, 19 ώρες συνεχόμενες «μόνο και μόνο για να προλαβαίνει τα πρόστιμα»5. Το 2019, ο Αρτίκ Οροζάλιεφ, ένας 21χρονος κούριερ, εργάστηκε μια δεκάωρη, συνεχή βάρδια για την Yandex.Eats. Έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Μην αντέχοντας άλλο να τιμωρούνται, να υποχρεώνονται πληρώνουν πρόστιμα, να μπλοκάρονται χωρίς προειδοποίηση ή απλώς να μην πληρώνονται, τον Ιούλιο του 2020 οι εργαζόμενοι δημιούργησαν το σωματείο Κούριερ. Διατυπώνουν αιτήματα και αντιστέκονται στις περικοπές και τις καταστολές, εξασφαλίζουν νομική υποστήριξη, ενημερώνουν και εμπλέκουν την κοινή γνώμη. Συλλογικά εντοπίζουν τα αδύνατα σημεία στο αδιαφανές, αντιφατικό μοντέλο του εκμεταλλευτή τους, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην απεργία και τον αγώνα.

Έχουν κατακτήσει σημαντικές νίκες. Ανέκτησαν 30 εκατομμύρια ρούβλια καθυστερημένων αποδοχών από την Delivery Club. Οργάνωσαν έρανο που στήριξε εργαζόμενους που τραυματίστηκαν σε τροχαία ατυχήματα. Και χάρη στην οργάνωσή τους καταργήθηκαν πολλές από τις ποινές που είχαν επιβληθεί προηγουμένως (αλλά σε καμία περίπτωση όλες).

 

Οι επιθέσεις

Οι κούριερ συνεχίζουν να οργανώνονται και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μαζικής συμπίεσης των μισθών και των τιμών. Εδώ και πέντε ημέρες βρίσκονται σε απεργία, αρνούμενοι να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους. Στις 25 Απριλίου περίπου 30 κούριερ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Delivery Club – εντυπωσιακοί με τα χαρακτηριστικά, έντονα φωτεινά αδιάβροχά τους. Η διαδήλωση διαλύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την αστυνομία· τουλάχιστον ένας αστυνομικός κρατούσε τουφέκι εφόδου («σίγουρα ένα καλάσνικοφ», θυμούνται δύο έκπληκτοι κούριερς της Yandex). Δώδεκα από αυτούς συνελήφθησαν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στους μόλις 21 μήνες ύπαρξης του Κούριερ, οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας παρενοχλούν συνεχώς τον Κιρίλ6 – τεράστια πρόστιμα, απαγωγές, συλλήψεις σε ειδικές μονάδες κράτησης για πέντε, δέκα ημέρες κάθε φορά. Και ο Σαΐντ έχει υποστεί πρόστιμα και έχει στοχοποιηθεί. Στα τέλη του 2020, ο Σαΐντ συνελήφθη κατά τη διάρκεια απεργίας και απήχθη. Στο αστυνομικό τμήμα ο Σαΐντ δέθηκε, του έβαλαν κουκούλα στο κεφάλι, τον έπνιγαν και τον χτύπησαν βάναυσα. Οι μασκοφόροι αστυνομικοί με πολιτικά απαιτούσαν τους αριθμούς τηλεφώνου του συντρόφου του συνδικαλιστή και να σταματήσει οριστικά την οργανωτική του δραστηριότητα («να υπερασπίζεται αυτούς τους εξτρεμιστές»). Υπονοώντας ότι μπορεί να υπήρξε τηλεφώνημα από «πάνω», ένας εκνευρισμένος αστυνομικός είπε στον Σαΐντ ότι το σωματείο δημιουργεί προβλήματα στο τμήμα τους. «Υποσχέθηκαν να κάνουν τη ζωή μου αφόρητη», θυμάται7. Ο Σαΐντ αρνήθηκε να συναινέσει σε έστω και ένα από τα αιτήματά τους. Υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγνωσμένης διάσεισης και μιας θλαστικής εγκεφαλικής βλάβης.

Αυτό γίνεται ευρέως αντιληπτό ως εκφοβισμός των εργαζομένων και τιμωρία για την επιτυχία του σωματείου Κούριερ.

Ο υπολογιστής εργασίας του Κιρίλ, το λάπτοπ και τα smartphones κατασχέθηκαν χθες το βράδυ και οι πράκτορες θα τα κρατήσουν αναμφίβολα και θα αποσπάσουν ό,τι μπορούν. Κατηγορείται βάσει του άρθρου «212.1»8, ένα ποινικό αδίκημα που αναφέρεται ως «επανειλημμένη παραβίαση της καθιερωμένης διαδικασίας για την οργάνωση συνέλευσης». Η άλλη του «παράβαση» φέρεται να είναι η συμμετοχή του στη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο Σέργκιεφ Ποσάντ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους οδηγούς ταξί που δουλεύουν με βάση εφαρμογές. Στη Ρωσία δεν επιτρέπονται αυθόρμητες διαδηλώσεις και δεν υπάρχει ουσιαστικό δικαίωμα διαμαρτυρίας, οπότε ο πήχης για την παραβίαση των κανόνων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το Κούριερ πιστεύει ότι το πραγματικό κίνητρο είναι η καταστολή των ανεξάρτητων συνδικάτων και η κοινή προσπάθεια του κεφαλαίου και του κράτους να «αποκεφαλίσουν» και να τσακίσουν την αναπτυσσόμενη, ταξικά συνειδητή διαμαρτυρία τους.

Ο Κιρίλ αντιμετωπίζει τώρα μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Χθες το βράδυ οδηγήθηκε στην ανακριτική επιτροπή Σλέντκομ για ανάκριση και δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος. Οι όροι αποφυλάκισής του με εγγύηση θα αποφασιστούν σήμερα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Ο Κιρίλ κρατήθηκε σε μονάδα IVS μέχρι την ακρόασή του. Οι IVS ή «απομόνωση προσωρινής κράτησης» είναι μονάδες υψηλής ασφάλειας, που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών (αστυνομία). Είναι διαβόητες για τη μυστικότητα, την ατιμωρησία και τη χρήση βασανιστηρίων για την εξαναγκαστική ομολογία9.

 

[Ενημέρωση 16:17] Ο Κιρίλ βρίσκεται στο δικαστήριο. 40 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο δρόμο, στους περισσότερους δεν επιτρέπεται η είσοδος10.

 

[Ενημέρωση 18:05] Το περιφερειακό δικαστήριο Σαβέλοφσκι της Μόσχας διέταξε την προφυλάκιση του Κιρίλ Ουκράιντσεφ, συμπροέδρου του συνδικάτου Courier. Θα κρατηθεί σε κέντρο προφυλάκισης (SIZO) για διάστημα 1 μήνα και 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 25 Ιουνίου.

 

Πώς να συμπαρασταθείτε

Οι σύντροφοι του Κιρίλ ζήτησαν από όλους να μοιραστούν ευρύτερα αυτή την ιστορία και να αντιγράψουν το hashtag που πρότεινε το σωματείο του: #ПрофсоюзНеПреступление [ένα σωματείο δεν είναι έγκλημα]. Ζητούν τον τερματισμό των διώξεων των συνδικάτων και την άμεση απελευθέρωση του Κιρίλ.

Θα υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του Κιρίλ και λεπτομέρειες για μελλοντικές δράσεις αλληλεγγύης εδώ και θα δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του rs21.

 

Σύνδεσμοι:

The Courier Union [Профсоюз “КУРЬЕР”] (https://vk.com/courier_fight)

Γιατί απεργούν (https://t.me/courier_fight/1911) και τα αιτήματά τους (https://vk.com/wall-107386155_4109)

Περιγραφή της Απεργίας (https://t.me/courier_fight/1914)

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

rs21 member, “Striking union organizers raided by Russian security forces”, rs21, 27 Απριλίου 2022, https://www.rs21.org.uk/2022/04/27/striking-union-organizers-raided-by-russian-security-forces-chairman-faces-5-years-in-prison/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article62294

 

 

Σημειώσεις

1 «Профсоюз курьеров сообщил о визите силовиков к их председателю в Москве», Медиазона, 25 Απριλίου 2022, https://zona.media/news/2022/04/25/currier

2 Профсоюз “КУРЬЕР”, https://vk.com/courier_fight

3 Annabelle Liang, “Russia’s cost of living soars by more than 14%”, BBC, 25 Μαρτίου, https://www.bbc.com/news/business-60856873.

4 Ника Голикова, «“Просто хочется справедливости”: курьеры Delivery Club – о работе, зарплатах и штрафах», Афиша Daily, 10 Ιουλίου 2020, https://daily.afisha.ru/cities/16218-prosto-hochetsya-spravedlivosti-kurery-delivery-club-o-rabote-zarplatah-i-shtrafah/.

5 Артем Распопов, “Курьерный метод добычи”, Новая газета, 12 Νοεμβρίου 2020, https://novayagazeta.ru/articles/2020/11/12/87939-kuriernyy-metod-dobychi#:~:text=%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%8C%D0%B5%D1%80%D1%8B%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8B%D0%B2%D0%B0%D1%8E%D1%82%2C%20%D1%87%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%8B%20%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%20%D1%85%D0%BE%D1%82%D1%8C,%D0%B7%D0%B0%20%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B2%D1%8B%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0).

6 «Силовики провели обыск у главы “Профсоюза Курьер” Кирилла Украинцева. Его увезли в СК», ОВД-News, 25 Απριλίου 2022, https://ovd.news/express-news/2022/04/25/siloviki-proveli-obysk-u-glavy-profsoyuza-kurer-kirilla-ukrainceva-ego.

7 «СРОЧНО! СОПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПРОФСОЮЗА КУРЬЕР ИЗБИЛИ И ПООБЕЩАЛИ “СДЕЛАТЬ” ЭКСТРЕМИСТОМ!!!», Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=wFvgb58anZ4.

8 «Статья 212.1 УК РФ. Неоднократное нарушение установленного порядка организации либо проведения собрания, митинга, демонстрации, шествия или пикетирования (действующая редакция)», Кодексы и Законы, https://www.zakonrf.info/uk/212.1/.

9 “Russian Federation: Torture and forced ‘confessions’ in detention”, Amnesty International, 2008, https://www.amnesty.org/en/wp-content/uploads/2021/08/eur460562006en.pdf%5C.

10 «СРОЧНО! СОПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПРОФСОЮЗА КУРЬЕР ИЗБИЛИ И ПООБЕЩАЛИ “СДЕЛАТЬ” ЭКСТРЕМИСТОМ!!!», Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=wFvgb58anZ4.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 13:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.