Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 22:40

Μια εκπληκτική αντίσταση: Φεμινίστριες στη Ρωσία ενάντια στον πόλεμο και την πατριαρχία

Γράφτηκε από

Μια εκπληκτική αντίσταση: Φεμινίστριες στη Ρωσία ενάντια στον πόλεμο και την πατριαρχία

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2022,  COLLECTIVE

Δημοσιεύουμε μια συνέντευξη με τη Σάσα από το Φεμινιστικό Κίνημα κατά του Πολέμου στη Ρωσία, η οποία συμμετέχει στη Μόνιμη Συνέλευση κατά του Πολέμου. Μιλάει για το πώς αυτός ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πατριαρχικής βίας κατά της οποίας αγωνίζονται οι γυναίκες, για τις διάφορες μορφές αντίστασης στον πόλεμο στη Ρωσία και ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθούν δράσεις και στη Ρωσία για τη διεθνή μέρα της 1ης Μάη ενάντια στον πόλεμο.

Πλατφόρμα TSS: Πώς οργανώνεστε ως φεμινιστικό αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία;

SASHA: Η Φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα του πολέμου, στις 25 Φεβρουαρίου. Η πρώτη μας χειρονομία ήταν ένα μανιφέστο που γράφτηκε αρχικά στα ρωσικά αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Μέσω αυτού του μανιφέστου αρχίσαμε να κινητοποιούμε γυναίκες και φεμινιστικές ομάδες σχετικά με την αντίστασή μας. Το κύριο κανάλι για τις δράσεις και την οργάνωσή μας είναι το Telegram. Ήδη κατά τις πρώτες ημέρες υπήρχαν 10.000 συνδρομητές στο κανάλι Telegram, χάρη και στην υποστήριξη ορισμένων φεμινιστριών και influencers. Έτσι αρχίσαμε να αναπτυσσόμαστε. Στις 6 Μαρτίου συμμετείχαμε ως φεμινιστικό μπλοκ σε μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση. Αυτή η διαδήλωση δεν ήταν πολύ επιτυχημένη, επειδή η ρωσική αστυνομία ήταν καλά οργανωμένη και απέκλεισε τις μεγάλες πλατείες και δρόμους, οπότε παρόλο που υπήρχαν μεγάλες ομάδες ανθρώπων, δεν μπορούσαν να ενωθούν με άλλες ομάδες και αυτό ήταν εντελώς καταστροφικό. Μετά την 6η Μαρτίου αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και να στραφούμε σε λιγότερο εμφανείς τακτικές καθημερινής αντίστασης. Αυτές είναι πιο ασφαλείς, έχουν μικρότερη έκθεση στην αστυνομική βία, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να δίνουν σημάδια αντιπολεμικής αντίστασης στις πόλεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αντιπολεμική "δεύτερη πόλη" μέσα στην πόλη ή τα χωριά.

Είναι το κίνημά σας ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη Ρωσία;

Ναι, τώρα έχουμε 30.000 συνδρομητές/τριες στο κανάλι μας στο Telegram. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές χιλιάδες ακτιβίστριες/ες από διάφορες πόλεις και χωριά, οι οποίες/οι μας στέλνουν συνεχώς αναφορές, ιδέες, προτάσεις για νέες δράσεις κ.λπ. Το εύρος των δράσεων ποικίλλει: μπορεί να είναι οτιδήποτε, από αυτοκόλλητα μέχρι παραστάσεις. Το όραμά μας για το κίνημά μας είναι ότι δεν έχουμε πολύ οργανωμένες και ξεκάθαρες δομές, και αντίθετα προτείνουμε στους ανθρώπους να οργανώσουν τη δική τους θεματική ομάδα, μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους ομάδες συζήτησης, τη δική τους σελίδα στο Facebook, το δικό τους κανάλι στο Telegram, ό,τι θέλουν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύμβολο της Φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης αν θέλουν και να συνδεθούν μαζί μας. Μπορούν να μας το πουν μέσω του καναλιού, αλλά συνήθως δεν δημοσιεύουμε καν τις πληροφορίες αν η ομάδα εδρεύει στη Ρωσία και δεν είναι δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πράγμα που συμβαίνει σπάνια), επειδή δεν είναι ασφαλές. Αισθανόμαστε πιο ελεύθερες στο να δημοσιεύουμε πληροφορίες για ομάδες στο εξωτερικό. Έχουμε αρκετές ομάδες στο εξωτερικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Γερμανία, αλλά εντός της Ρωσίας προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ανωνυμία τους και την «αορατότητά» τους κατά μία έννοια. Η ιδέα είναι ότι υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές σχετικές ομάδες σε όλη τη χώρα και το κανάλι μας είναι μια πλατφόρμα για την κυκλοφορία των ιδεών σχετικά με την αντίσταση και ένας τρόπος για να συντονιστούμε από κοινού. Ετοιμάζουμε νέες οδηγίες για το πώς να ξεκινήσετε τη δική σας αντίστοιχη ομάδα προσέγγισης. Μας ρωτούν πολλοί άνθρωποι: "Πώς μπορώ να συμμετάσχω; Γνωρίζετε άτομα από αυτή την πόλη ή από εκείνη την πόλη;". Δεν τους/τις οργανώνουμε εμείς- θα πρέπει να οργανωθούν οι ίδιοι/ες.

Γιατί πιστεύετε ότι οι φεμινίστριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντιπολεμικού κινήματος στη Ρωσία και αλλού;

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ρωσικό πλαίσιο. Το φεμινιστικό κίνημα δεν θεωρούνταν πολιτικό κίνημα και δεν καταστέλλονταν όπως άλλα πολιτικά κινήματα. Οι φεμινίστριες δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση. Αν κοιτάξετε το πολιτικό τοπίο, μπορείτε να δείτε ότι πολλές άλλες πολιτικές ομάδες είχαν κατασταλεί εδώ και πολύ καιρό, όπως οι αναρχικοί, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι κ.λπ. Εμάς, τις φεμινίστριες, το κράτος μας έβλεπε ως κάποια περίεργα κορίτσια που έκαναν κάποιες παραστάσεις ή διοργάνωναν διαλέξεις και φεστιβάλ. Ίσως, σκέφτηκαν ότι οι Pussy Riot αρκούσαν. Θέλω να πω, υπάρχουν καταστολές κατά των φεμινιστριών - υπάρχει η περίπτωση της Γιούλια Τσβετκόβα που αντιμετωπίζει φυλάκιση για τις ζωγραφιές της, μας παρενοχλούσε η αστυνομία αρκετές φορές, αλλά μάλλον το φεμινιστικό κίνημα δεν ήταν τόσο πολύ στόχος. Πριν οργανώσουμε την αντιπολεμική αντίσταση, το φεμινιστικό κίνημα δεν ήταν πολύ δομημένο. Υπήρχαν φεμινιστικές ομάδες σε όλη τη χώρα που ελάχιστα συνεργάζονταν μεταξύ τους. Δεν υπήρχε ένα τόσο ενιαίο κίνημα, παρόλο που υπήρχαν πολλές και πολλοί που συμμετείχαν μέσω διαφορετικών ομάδων. Το νόημα αυτής της φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης είναι επίσης να αξιοποιήσουμε την αυτονομία αυτών των φεμινιστικών ομάδων σε όλη τη χώρα ως δύναμή μας. Γιατί τώρα είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν ποιος/α ενεργεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αρκετά προφανής αντίσταση των φεμινιστριών κατά του μιλιταρισμού και κάθε είδους βίας. Για όσες από εμάς αγωνιστήκαμε στη Ρωσία για το νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και για τα δικαιώματα των ατόμων που επιβιώνουν από τη σεξουαλική βία και παρενόχληση, είναι απλά προφανές ότι αυτός ο πόλεμος και αυτή η βία είναι η συνέχεια της ενδοοικογενειακής βίας που παρακολουθούσαμε και κατά της οποίας αγωνιζόμασταν. Πρώτα απ' όλα, ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια, αν και με εντελώς διαφορετική δυναμική. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι κάποιο διακριτό γεγονός που έχει ένα τέλος και μια αρχή: ο πόλεμος είναι απλώς η κορύφωση ή η κατάληξη της πατριαρχικής βίας που ζούμε. Για εμάς ως φεμινίστριες είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος είναι μέρος της βίας κατά της οποίας αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Τα σώματα των γυναικών είναι εκτεθειμένα στη βία της κατάκτησης, αλλά υπάρχει επίσης μια συμβολική ανάληψη σε αυτόν τον πόλεμο, στο γεγονός ότι ο Πούτιν τιμωρεί την Ουκρανία επειδή θέλει να είναι ελεύθερη, όπως ένας πατέρας ή ένας σύζυγος θα τιμωρούσε μια κόρη ή μια σύζυγο που θέλει να είναι ελεύθερη.

Συμφωνώ απόλυτα. Έχει αναπτύξει αυτή την προσωπικότητα του αρχηγού της οικογένειας, του πατριάρχη και αυτό εντάθηκε με αυτόν τον πόλεμο. Η πιο κυνική χειρονομία του είναι ότι τίμησε τους στρατιώτες που ήταν στη Μπούτσα. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει: "Ναι, τα καταφέραμε και είμαστε περήφανοι για ό,τι κάναμε εκεί". Αυτό σίγουρα κάνει ακόμα πιο σαφή αυτή τη λογική της τιμωρίας: τιμωρία μέσω βιασμών και βασανιστηρίων και πολύ σκληρής βίας πάνω σε ανθρώπους που είναι απολύτως αθώοι - εκκαθάριση, όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι προπαγανδιστές - και πάνω σε όλους όσους τυχαίνει να γίνουν πιο ελεύθεροι από ό,τι θέλει ο Πούτιν. Χρησιμοποιεί αυτό το είδος συμπεριφοράς ακόμη και στην πολιτική.

Επίσης, οι γυναίκες που φεύγουν από τον πόλεμο, μόλις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, αντιμετωπίζουν την πατριαρχική βία, υπό τη μορφή περιορισμών στην ελευθερία της άμβλωσης, παρενοχλήσεων και τα παρόμοια. Έχετε διασυνδέσεις με άλλες φεμινίστριες στο εξωτερικό;

Ο πόλεμος αναδεικνύει την πατριαρχία στην οποία ζούμε από όλες τις πλευρές. Υπάρχουν ανεπίσημες δομές υποστήριξης για τις Ουκρανές γυναίκες που χρειάζονται άμβλωση, ακόμη και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες όπου το να κάνεις άμβλωση χωρίς άδεια μόνιμης διαμονής ή ασφάλιση υγείας δεν είναι επίσης τόσο εύκολο. Εκτός από την άμβλωση αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων- εργαζόμαστε και σε αυτό το θέμα. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με διάφορες οργανώσεις, αν χρειαστεί, για να παρέχουμε υλικό στα ουκρανικά και στα ρωσικά για να βοηθήσουμε στην αποφυγή της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Πολλές ΜΚΟ απλά δεν είναι ενήμερες για τα θέματα αυτά. Συνεργαζόμαστε με οργανώσεις στην Πολωνία και τη Λευκορωσία για τη διακίνηση πληροφοριών.

Επιστρέφοντας στην κατάσταση στη Ρωσία, ποιες άλλες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου λαμβάνουν χώρα εκεί;

Υπάρχουν πολύ διαφορετικοί τύποι διαμαρτυριών. Ορισμένες επαγγελματικές ομάδες που δεν είχαν εκδώσει ποτέ πριν καμία πολιτική δήλωση δραστηριοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από διάφορες επαγγελματικές ομάδες: animators, σκηνοθέτες ταινιών, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, αρχιτέκτονες, επιστήμονες, εργαζόμενοι στην πληροφορική, μουσικοί κ.λπ. Ήταν μια εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα στιγμή όταν πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να βρουν κάποιο έδαφος για συλλογική δράση, και βρήκαν αυτή τη δυνατότητα στην επαγγελματική τους ταυτότητα. Δυστυχώς, με την άνοδο της λογοκρισίας αυτές οι πρωτοβουλίες σταμάτησαν να είναι ορατές. Αφότου όλες αυτές οι ομάδες εξαφανίστηκαν, η Συνομοσπονδία Εργασίας της Ρωσίας (KTR) παρέμεινε ενεργή. Το συνδικάτο " Teacher " εξέδωσε ένα ψήφισμα που υπογράφηκε από χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή στην πρόσφατη ρωσική ιστορία, επειδή οι εκπαιδευτικοί ως ομάδα είναι πολύ ευάλωτοι όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας τους, καθώς η πλειονότητα των σχολείων είναι κρατικά. Μια άλλη πολύ ενεργή ομάδα είναι οι φοιτητές: υλοποιούν πολυάριθμες πρωτοβουλίες και προσπάθησαν να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες άλλων εργαζομένων. Για παράδειγμα, χθες (19 Απριλίου, σ.σ.) υπήρξε απεργία των οδηγών ταξί και οι φοιτητές κάλεσαν σε υποστήριξη αυτής της απεργίας. Έγραψαν μια έκκληση προς τους καθηγητές πανεπιστημίου για να τους καλέσουν να πάρουν θέση ενάντια στον πόλεμο. Υποστήριξαν μια αντιπολεμική ομάδα για τις αναρρωτικές άδειες με την οποία επίσης συνεργαζόμαστε. Έτσι, υπάρχει ένα σφιχτό δίχτυ διαφορετικών αντιπολεμικών πρωτοβουλιών που συνεργάζονται και εκπροσωπούν και διαφορετικές πολιτικές τακτικές.

Πώς επηρεάζουν οι οικονομικές κυρώσεις τους ανθρώπους στη Ρωσία τώρα;

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αναστολής εργασίας, ιδίως όσοι προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία, επειδή λείπουν εξαρτήματα. Πολλές εταιρείες έκλεισαν και στη Μόσχα μόνο τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 άνεργοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Η μητέρα μου εργάζεται σε σχολείο και παρακολουθεί κάθε ενημέρωση σχετικά με το χαρτί και το χαρτί έχει τεράστια έλλειψη αυτή τη στιγμή, επειδή παράγεται με υλικά που εισάγονται από τη Φινλανδία. Συζητούν αν θα πρέπει να ακυρώσουν τις κρατικές εξετάσεις λόγω της έλλειψης χαρτιού. Έχουμε προβλήματα και με τους εκδοτικούς οίκους. Αυτό συνέβη και πριν από τον πόλεμο, επειδή η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα αναθεώρησης των σχολικών εγχειριδίων και κατέλαβε όλα τα τυπογραφεία και χρησιμοποίησε όλο το χαρτί για να τυπώσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών εγχειριδίων. Είμαι περίεργη αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την εκτύπωση αυτών των σχολικών εγχειριδίων. Επιπλέον, ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, οι τιμές για βασικές προμήθειες, όπως πατάτες, καρότα, λάχανα και κρεμμύδια, αυξήθηκαν από 40 έως 60% αυτούς τους λίγους μήνες. Ήμασταν ήδη σε οικονομική κρίση πριν ο πόλεμος εισέλθει στη νέα του φάση, και τώρα οι συνέπειες είναι ακόμη πιο καταστροφικές.

Είστε μέλος της Μόνιμης Συνέλευσης κατά του Πολέμου, προωθώντας μια διεθνική πολιτική ειρήνης. Γιατί πιστεύετε ότι ένας διεθνής συντονισμός ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο είναι σημαντικός;

Ο απώτερος στόχος μας είναι να πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, και αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός των εθνικών συνόρων, αυτό θα ήταν απερίσκεπτο. Θα ήταν επιπόλαιο να οικοδομήσουμε κάτι νέο εντός των εθνικών συνόρων. Αυτή η διακρατική συνεργασία είναι απαραίτητη, και είναι επίσης απαραίτητο να ανταλλάξουμε τακτικές αντίστασης και διαφορετικές στρατηγικές. Ελπίζω ότι αυτές οι κοινές δράσεις μπορούν να μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τις/τους ακτιβίστριες/ακτιβιστές και τους ανθρώπους στη Ρωσία: ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι επίσης επικριτικοί απέναντι στη Δύση και ήταν πάντα επικριτικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα βλέπουν και αυτοί ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι πιο πιεστικό ζήτημα από το ΝΑΤΟ.

Την 1η Μαΐου η Μόνιμη Συνέλευση κατά του Πολέμου έχει καλέσει σε μια συντονισμένη ημέρα δράσης, για να "χτυπήσουμε τον πόλεμο" και να δείξουμε τις διακρατικές μας διασυνδέσεις ενάντια στον πόλεμο. Πώς σκοπεύετε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την ημέρα δράσης;

Σίγουρα θα συμμετάσχουμε στη διεθνή απεργία κατά του πολέμου - συζητάμε ακόμη τη μορφή της πιθανής συγκέντρωσης και δράσης: ίσως προσπαθήσουμε να καταλάβουμε δρόμους και πλατείες ταΐζοντας περιστέρια ή να υπονομεύσουμε τον επίσημο εορτασμό.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

https://www.transnational-strike.info/

https://internationalviewpoint.org

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 00:42

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.