Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 15:14

Βίντεο από την Ουκρανία: Το Χάρκοβο ανακάμπτει

Βίντεο από την Ουκρανία: Η επανάκαμψη στο Χάρκοβο

ΠΗΓΗ: https://freedomnews.org.uk

Κόσμος, 1 Ιουνίου

Ο Αλέξης Νταλούμης (Alexis Daloumis) έφτασε στην πόλη της πρώτης γραμμής λίγο αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τον ρωσικό στρατό έξω από την εμβέλεια του πυροβολικού και περιγράφει την κατάσταση καθώς (η πόλη) ανακάμπτει από την επίθεση.

________________________________________

Αυτή είναι η τρίτη αποστολή βίντεο που παράγει ο Αλέξης.

Στο πρώτο παίρνει συνεντεύξεις από ανατολικοευρωπαίους αναρχικούς για τις απόψεις τους σχετικά με τον πόλεμο.

Στο δεύτερο επικεντρώνεται στη διεθνή κινητοποίηση.

________________________________________

Πρόκειται για άλλο ένα ενδιάμεσο ρεπορτάζ πριν από το δεύτερο μέρος του κύριου έργου μου, το οποίο μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε το στάδιο της παραγωγής του. Πρόκειται για την κατάσταση στο Χάρκοβο, καθώς η ζωή επανέρχεται σιγά σιγά στην κανονικότητα μετά την υποχώρηση της πολιορκίας γύρω από αυτό.

Το να πάω στο Χάρκοβο ήταν ο σκοπός μου από πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ουκρανία. Δεν ήταν όμως μόνο το να φτάσω στην πόλη, αλλά μάλλον το να περιμένω για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με συγκεκριμένους ανθρώπους. Το σχέδιο ήταν να ακολουθήσω ένα ειδικό και πολύτιμο φορτίο από την Επιχείρηση Αλληλεγγύη (Operation Solidarity), το οποίο επρόκειτο να σταλεί σε κάποιους τοπικούς αναρχικούς της Εδαφικής Άμυνας που η οργάνωση υποστήριζε από την αρχή του πολέμου. Οι σύντροφοι είχαν αναπτυχθεί στη Μονάδα Αναγνώρισης Drone και το πακέτο ήταν ένα ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο, εμπορικό drone, με εξαιρετικά μεγάλο βεληνεκές λειτουργίας και άλλες προδιαγραφές.

Το εγχείρημα αυτό αποδείχθηκε περίπλοκο και αναβλήθηκε επανειλημμένα. Ο πόλεμος ήταν πολύ έντονος για να μπορέσουν οι συγκεκριμένοι σύντροφοι να δεσμευτούν για μια συνάντηση μαζί μου και μάλιστα με συμβούλευαν να μείνω μακριά από την πόλη μέχρι νεωτέρας. Παράλληλα, το φορτίο δεν ήταν επίσης έτοιμο να σταλεί.

Τελικά το Drone έφτασε στο Κίεβο και ήταν έτοιμο για αναχώρηση, ακριβώς την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούσαν και το πυροβολικό τους βρέθηκε εκτός εμβέλειας, γεγονός που έκανε το Χάρκοβο πολύ πιο ασφαλές και πιο εύκολα προσβάσιμο.

Τα πράγματα εξακολουθούσαν να μην λειτουργούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς κανένα από τα μέλη της Επιχείρησης Αλληλεγγύη δεν ήταν διαθέσιμο να ταξιδέψει μαζί μου σε τρένο για να παραδώσει το φορτίο, οπότε το Drone στάλθηκε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφορών. Το βίντεο από την παραλαβή του ωστόσο θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος του κύριου άρθρου μου.

Όταν έφτασα στο Χάρκοβο στις 7 Μαΐου, είχε ήδη ξεπεραστεί το σημείο που βρισκόταν το Κίεβο όταν πρωτοπήγα εκεί. Η ζωή ομαλοποιούταν σταδιακά καθώς τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούσαν ακόμη περισσότερο, αλλά έπρεπε να περάσει ένα χρονικό σημείο μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία ομαλοποίησης - η 9η Μαΐου.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (μεταξύ άλλων) υπέθεταν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανακοινώσει τη νίκη της στην επέτειο της νίκης των Συμμάχων κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σύντομα θεωρήθηκε αρκετά απίθανο, αλλά η υποψία παρέμενε ότι ο Πούτιν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την αξία του συμβολισμού της 9ης Μαΐου, εξαπολύοντας ένα χτύπημα μεγάλης κλίμακας προκειμένου να δώσει ένα σαφές μήνυμα. Υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο να δεχτεί το Χάρκοβο σοβαρό βομβαρδισμό, επειδή όπως μου είπε ένας άλλος αναρχικός που είχε προηγουμένως αποσταλεί εκεί, παρά το γεγονός ότι το πυροβολικό του είναι εκτός εμβέλειας, ο ρωσικός στρατός διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα και ποικιλία πυραύλων πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ακόμα να καταστρέψουν την πόλη.

Τελικά, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στο Χάρκοβο εκείνη την ημέρα και όχι πολλά συνολικά (υπήρξαν κάποια πυραυλικά πλήγματα στην Οδησσό). Έτσι, αντί γι' αυτό, η 9η Μαΐου έγινε το σημείο καμπής για την πόλη. Οι μέχρι τότε, ως επί το πλείστον άδειοι δρόμοι που οδηγούσαν σε αυτήν, γέμισαν με τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Όμως η πόλη έχει υποστεί πολύ πόνο και ζημιές, ο αστικός και κοινωνικός της ιστός είναι σημαδεμένος από την καταστροφή και τον τρόμο και υπάρχουν πολλά που πρέπει να θεραπευτούν και άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε μερικές εικόνες της καταστροφής καθώς και την κινητοποίηση για ανθρωπιστική βοήθεια που συχνά διαμορφώθηκε με όρους αυθόρμητης, αυτοοργανωμένης αλληλεγγύης.

(Δείτε το βίτεο με υπότιτλους στο youtube)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 13:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.