Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 10:11

Η μυστηριώδης νήσος. Πώς το νησί των Φιδιών έγινε εμπόδιο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

 

 

 

Anatoly Voinov

 

Η μυστηριώδης νήσος. Πώς το νησί των Φιδιών έγινε εμπόδιο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

 

 

Μια από τις πιο εντυπωσιακές και ταυτόχρονα κωμικοτραγικές ιστορίες του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι η ιστορία της αντιπαράθεσης για το μικροσκοπικό νησί των Φιδιών. Ο ρωσικός στρατός έχασε εκεί οπλισμό αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά το θρυλικό σύνθημα «ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γαμήσου». Μετά την παράδοση του νησιού, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σκέφτηκε τίποτα καλύτερο από το να αποκαλέσει την άδοξη αποχώρηση ως «χειρονομία καλής θέλησης». Το Insider έμαθε γιατί οι αντιμαχόμενες πλευρές έδωσαν σφοδρές μάχες για το νησί επί τέσσερις μήνες, τι πραγματικά διακυβεύτηκε και τι σχέση είχε η «ιερή γεωγραφία».

 

Τι είδους νησί είναι αυτό;

Το Νησί των Φιδιών είναι ένα κομμάτι γης με έκταση περίπου 20 εκταρίων, που βρίσκεται 35 χλμ. από τις ρουμανικές ακτές ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του Δούναβη και στην ίδια απόσταση από τις ακτές της Ουκρανίας.

Το νησί βρίσκεται κοντά στις πλατφόρμες γεώτρησης για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Μαύρης Θάλασσας και στις θαλάσσιες διαδρομές που συνδέουν τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού, του Νικολάεφ και της Χερσώνας με τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το Νησί των Φιδιών είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αλλά ποτέ δεν είχε κάποια σημασία λόγω της απομακρυσμένης θέσης του και των γενικά όχι και τόσο ευνοϊκών συνθηκών του: δεν υπάρχουν ορυκτά, δεν υπάρχει πλούσια χλωρίδα ή πανίδα, δεν υπάρχουν δυνατότητες για γεωργία ή άλλες χρήσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ρουμανία προσπάθησε να αποδείξει ότι το Νησί των Φιδιών δεν ήταν νησί αλλά βράχος, ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα της Ουκρανίας όσον αφορά την παρακείμενη υδάτινη περιοχή. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν βρήκε το επιχείρημα αυτό πειστικό, αλλά χάραξε μια γραμμή οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων λαμβάνοντας υπόψη τα ρουμανικά συμφέροντα.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία το 2014, οι Ουκρανοί μετέτρεψαν το Νησί των Φιδιών1 σε φυλάκιο για την παρακολούθηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας όχι μόνο στη χερσόνησο της Κριμαίας αλλά και στις πλατφόρμες γεώτρησης της Chernomorneftegaz, οι οποίες επίσης είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους.
Τον Αύγουστο του 2021, οι Αμερικανοί αναλυτές Andrew D’Anieri και Doug Klain σημείωναν ότι το Νησί των Φιδιών ήταν ένα από τα πιθανά «θερμά σημεία» σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας:

«Αν ο Πούτιν καταφέρει να καταλάβει το Νησί των Φιδιών, τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι σε ισχυρή θέση να αποκόψουν κάθε θαλάσσια πρόσβαση στην Ουκρανία και να αυξήσουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα»2.

Η στρατιωτική βάση στο νησί, η οποία διαθέτει σταθμό ραντάρ και πυροβολικό κατά πλοίων, είναι ικανή να αποκλείσει το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς που έχουν εγκατασταθεί εκεί είναι ικανά να καλύψουν ένα μέρος της Ρουμανίας και σχεδόν όλη την περιοχή της Οδησσού μαζί με την Οδησσό.

 

Καταλαμβάνοντας το Νησί των Φιδιών

Στην αρχή του πολέμου η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών, όπως όλα δείχνουν, θεωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ως το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας μιας αποβατικής επιχείρησης στην περιοχή της Οδησσού. Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, το νησί καταλήφθηκε από ρωσική αποβατική δύναμη με την υποστήριξη του πυραυλοφόρου καταδρομικού Μόσκβα και του περιπολικού Βασίλι Μπικόφ, μετά από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα από τη θάλασσα και τον αέρα. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος στρατιώτες της 810ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Φρουρών, μεταξύ των οποίων και κληρωτοί3.

Επειδή το ρωσικό ναυτικό είχε τον αποκλειστικό έλεγχο της θάλασσας και το Νησί των Φιδιών βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τα ρωσικά αεροσκάφη που εδρεύουν στην Κριμαία, η ουκρανική διοίκηση δεν προσδοκούσε παρατεταμένη άμυνα και διατήρησε εκεί μια συμβολική φρουρά λιγότερων από 100 ατόμων χωρίς βαρύ οπλισμό.

Την ίδια ημέρα, ο επιδειξιομανής Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος θεωρείται στη Δύση ιδεολόγος και εμπνευστής της σημερινής συγκρουσιακής γραμμής εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, έγραψε ότι η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών είχε μια κάποια μυστικιστική διάσταση, διότι από την άποψη της «ιερής γεωγραφίας», όποιος ήλεγχε το Νησί των Φιδιών ήλεγχε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας4.

Σύμφωνα με τον Ντούγκιν, το Νησί των Φιδιών ήταν ένας τόπος ιστορικής σημασίας λόγω του ιερού του Απόλλωνα που βρισκόταν εκεί. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας για 70 χρόνια καθοριζόταν από τη Ρουμανία, η οποία κατείχε το νησί από το 1878 έως το 1948, και στη συνέχεια, από το 1991, από την Ουκρανία.

Η απώλεια του νησιού των Φιδιών, ωστόσο, ήταν ένα συμβολικό ζήτημα για το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια του διπλωματικού φόρουμ της Πλατφόρμας της Κριμαίας τον Αύγουστο του 2021, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στην ομιλία που εκφώνησε στο Νησί των Φιδιών:

«Το Νησί των Φιδιών είναι ένα νησί, το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα. Οποιοδήποτε νησί, όσο μικρό και αν είναι, της ουκρανικής γης θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις»5.

Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές μπήκαν σε δύσκολη θέση κηρύσσοντας εσπευσμένα τους υπερασπιστές του νησιού νεκρούς και απονέμοντάς τους μετά θάνατον τους τίτλους των Ηρώων της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι 82 πεζοναύτες και συνοριοφύλακες από το Νησί των Φιδιών είχαν παραδοθεί.6

Ωστόσο, ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιάσει το Κρεμλίνο από την πρώτη κιόλας ημέρα και η ρωσική προπαγάνδα δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα λόγια του Ζελένσκι. Ούτε ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η γκάφα με τα μεταθανάτια παράσημα που δόθηκαν στους παραδοθέντες Ουκρανούς ενστόλους. Τα πάντα επισκιάστηκαν από την περίφημη καταγραφή της εξύβρισης των Ρώσων ναυτών.7

Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί κατάφεραν να μετατρέψουν μια παταγώδη αποτυχία στην άμυνα του νησιού σε μια δυνατή και επιτυχημένη καμπάνια επικοινωνίας. Ο μύθος της «ηρωικής πράξης» στο Νησί των Φιδιών, καθώς και το πιασάρικο σλόγκαν για το «ρωσικό πολεμικό πλοίο», έφτασαν στον λαό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση της δυτικής κοινής γνώμης και την προπαγάνδα στο εσωτερικό της χώρας.

Το «ρωσικό πολεμικό πλοίο», το οποίο απεικονίζεται στο βίντεο από τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Μόσκβα, βυθίστηκε στις 13 Απριλίου 2022, αφού χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων (πιθανότατα όχι από ουκρανικά Neptun, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά από δυτικούς πυραύλους) στα ανοιχτά του Νησιού των Φιδιών.

Σήμερα, η χρήση του Μόσκβα για την κατάληψη του Νησιού των Φιδιών και η επακόλουθη παρουσία του κοντά στις ουκρανικές ακτές (προφανώς, στηριζόμενο στο θαλάσσιο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300F) φαίνεται ότι αποτέλεσε υπερβολικό και περιττό κίνδυνο.

Ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό προορίζεται στην πραγματικότητα για την καταστροφή εχθρικών αεροπλανοφόρων και είναι οπλισμένο με πυραύλους P-1000 Vulkan κατά πλοίων με βεληνεκές βολής έως και 1000 χιλιόμετρα (μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές). Δεν υπήρχαν αντίστοιχοι στόχοι για το Μόσκβα στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την απώλεια της ναυαρχίδας, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας άρχισε να ενεργεί πιο προσεκτικά. Τα πλοία του προσπαθούσαν να μην εισέλθουν στην εμβέλεια των ουκρανικών αντιπλοϊκών συστημάτων ή να ελαχιστοποιήσουν την παραμονή τους στην περιοχή. Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό συνέχισε να υφίσταται απώλειες από ουκρανικά UAV, ενώ προμήθευε το Νησί των Φιδιών και παρέδιδε τον εξοπλισμό που χρειαζόταν για τη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος αεράμυνας εκεί.

Η τρωτότητα της φρουράς και των όπλων που παραδόθηκαν στο νησί αποδείχθηκε αρκετές φορές από επιτυχημένες αεροπορικές επιδρομές με UAV Bayraktar και μαχητικά Su-27. Όταν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να παραλαμβάνουν πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονα όπλα κατά πλοίων από τους δυτικούς συμμάχους τους, το Νησί των Φιδιών κατέληξε να βρίσκεται εντός της εμβέλειας των πυρών του ουκρανικού πυροβολικού από την ακτή. Στις 30 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η φρουρά εγκατέλειπε το Νησί των Φιδιών.8

 

Οι πραγματικοί στόχοι της Ρωσίας

Προφανώς, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την κατάληψη του Νησιού των Φιδιών λόγω της υπεροχής του ρωσικού στόλου και της αεροπορίας της Μαύρης Θάλασσας. Και η ασφάλεια της μόνιμης φρουράς στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί με τον έλεγχο των ακτών της περιοχής της Οδησσού, όπου μπορούν να αναπτυχθούν ουκρανικά συστήματα πυροβολικού.

Η επιθυμία να διατηρηθεί πάση θυσία η παρουσία στο Νησί των Φιδιών δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί με κάποιο σκεπτικό. Αν προχωρήσουμε από τους πραγματικούς στόχους του Πούτιν στον πόλεμο, δηλαδή τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, την κατάληψη ολόκληρου του ουκρανικού εδάφους και την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης-μαριονέτας εκεί, τότε το ερώτημα ποιος θα ελέγχει το Νησί των Φιδιών μέχρι τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός δεν έχει καμία σημασία: οι εντολοδόχοι του Κρεμλίνου στο Κίεβο θα προσφέρουν ούτως ή άλλως το νησί στη Ρωσία για στρατιωτική βάση.

Ομοίως, η παρουσία ρωσικής φρουράς στο Νησί των Φιδιών δεν θα έχει σημασία αν η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο, δηλαδή αν αποκαταστήσει το status quo της 23ης Φεβρουαρίου. Τότε, φυσικά, κανείς δεν θα προσφέρει το Νησί των Φιδιών στη Ρωσία.

Η διατήρηση του Νησιού των Φιδιών με οποιοδήποτε κόστος δικαιολογείται μόνο εάν ο πόλεμος καταλήξει σε σε παρατεταμένη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων των εδαφών που κατέχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Τότε τα ρωσικά στρατεύματα, έχοντας διατηρήσει τη φρουρά στο νησί, θα μπορούσαν να αρχίσουν να εγκαθιστούν εκεί μια πλήρη στρατιωτική βάση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοί της, είναι αντίθετοι σε μια τέτοια συμβιβαστική επιλογή τερματισμού του πολέμου.

Η επιμονή στη μάχη για το Νησί των Φιδιών μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι η στρατηγική σημασία του νησιού έχει υπερτονιστεί από τους Ρώσους στρατηγούς και ναυάρχους, οι οποίοι συνεχίζουν να σκέφτονται με όρους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, εκείνα τα χρόνια, το νησί, που βρισκόταν κοντά στο ίδιο το δέλτα του Δούναβη, προσέφερε αξιόπιστο έλεγχο όλων των πλοίων που έφευγαν από τον Δούναβη για τη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλά από τότε, οι δυνατότητες τόσο του πολεμικού ναυτικού όσο και των συσκευών εντοπισμού, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, καθώς και των συστημάτων αντιπλοϊκής άμυνας και αεράμυνας έχουν αυξηθεί κατά μία τάξη μεγέθους. Σήμερα είναι δυνατόν να ελέγχεται η ναυσιπλοΐα στο δέλτα του Δούναβη ή, για παράδειγμα, να αποκλείεται η Οδησσός από τη θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να καταληφθεί το Νησί των Φιδιών, κρατώντας τα πλοία εκτός εμβέλειας των ουκρανικών συστημάτων κατά πλοίων.

Έτσι, οι ενέργειες της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών επηρεάστηκαν, πιθανότατα, από την επιθυμία, που κληρονομήθηκε από τη σοβιετική εποχή, να κρατηθεί κάθε κατακτημένο έδαφος, όποιο κι αν είναι το κόστος.

 

Γιατί η Ρωσία αποσύρθηκε από το Νησί των Φιδιών

Λίγες ημέρες πριν το υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει την αποχώρηση της ρωσικής φρουράς από το Νησί των Φιδιών9 ως «βήμα καλής θέλησης» (η ακριβής φράση που χρησιμοποιήθηκε αντί της συνηθισμένης «χειρονομίας καλής θέλησης»), «αφού εκπλήρωσε τα έργο της», τα φιλοκρεμλινικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει ένα σωρό υλικό στο οποίο πιστοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι εξηγούσαν πόσο σημαντικό ήταν το νησί για τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Γιεβσέγιεφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και επικεφαλής του τμήματος Ευρασιατικής Ολοκλήρωσης και Ανάπτυξης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ινστιτούτο των χωρών της ΚΑΚ, σε συνέντευξή του στην πύλη Ukraine.ru (που ανήκει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Russia Today) υποστήριξε ότι το Νησί των Φιδιών ήταν απολύτως απαραίτητο για τον έλεγχο του Δέλτα του Δούναβη και την παράδοση όπλων στον φιλορωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας.

Ο λοχαγός του 3ου βαθμού της εφεδρείας, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μαξίμ Κλίμοφ δήλωσε στο Vzglyad, μια ηλεκτρονική έκδοση που πρόσκειται στην προεδρική διοίκηση:

«Ορισμένα μέλη της κοινότητας των εμπειρογνωμόνων είπαν ότι το νησί πρέπει να παραδοθεί, ότι δεν είναι σημαντικό και ότι είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσουμε. Ωστόσο, το Νησί των Φιδιών πρέπει οπωσδήποτε να κρατηθεί. Κρίνοντας από τις δορυφορικές εικόνες, οι δυνάμεις μας έχουν ενισχυθεί σημαντικά».10

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad TV που ανήκει στον αχρείο ορθόδοξο επιχειρηματία Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ ότι το Νησί των Φιδιών είναι σημαντικό για τον έλεγχο των «θαλάσσιων οδών προς την Οδησσό»11.

Ο Γιούρι Σβιτκίν, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, μίλησε στο φιλοκρεμλινικό Lenta.ru για την ανάγκη να κρατηθεί το νησί, ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πλοίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία που δημιουργούν τα αντι-πλοϊκά συστήματα που προμηθεύτηκαν στην Ουκρανία.12

Η πιο απίστευτη ιστορία, γεμάτη γνήσιο αλλά αφανή ηρωισμό, δημοσιεύτηκε από έναν βουλευτή της Κρατικής Δούμας και πρώην διοικητή της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων Αντρέι Γκουρούλεφ στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποστράτηγος Μιχαήλ Γιάσνικοφ, αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας για την υλικοτεχνική υποδομή, κατέκτησε το επάγγελμα του χειριστή πλωτού γερανού μέσα σε μία ώρα, προκειμένου να λύσει το πιο σημαντικό έργο – να παραδώσει το σύστημα Pantsir SAM στο Νησί των Φιδιών, καθώς ο πολιτικός χειριστής του γερανού αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επικίνδυνη επιχείρηση.

Ο Γκουρούλεφ ολοκλήρωσε την ανάρτησή του ως εξής:

«Η αποφασιστικότητα και το θάρρος του Μιχαήλ Γιάσνικοφ να αναλάβει πλήρως την ευθύνη, να ηγηθεί των ανδρών, καθώς και το θάρρος και ο ηρωισμός όλων των μελών του προσωπικού και του πληρώματος καταστρώματος κατέστησαν δυνατή τη διάσωση όλων των στρατιωτών που φρουρούσαν το Νησί των Φιδιών. Χρειαζόμαστε τον έλεγχο αυτού του νησιού, είναι μια στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση, γι’ αυτό ας ευχαριστήσουμε τους ήρωές μας από τα βάθη της καρδιάς μας».13

Παρά την τόσο σοβαρή προσοχή των μέσων ενημέρωσης, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποβάθμισε το κατόρθωμα του Γιάσνικοφ και τη φήμη των φιλοκυβερνητικών εμπειρογνωμόνων με τη «χειρονομία καλής θέλησης».

Πρέπει να υποθέσουμε ότι η ρωσική διοίκηση έχει επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος έχει πάρει παρατεταμένο χαρακτήρα και μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες να αποκτήσει ερείσματα στο Νησί των Φιδιών θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό και κυρίως σε πολεμικό εξοπλισμό (σκάφη και πλοία, εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ουκρανικής έκδοσης του περιοδικού Forbes, η Ρωσία έχει χάσει οπλισμό και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Νησί των Φιδιών και γύρω από αυτό: το πυραυλικό καταδρομικό Μόσκβα αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον οκτώ καταστραμμένα συστήματα αεράμυνας αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τρία βυθισμένα σκάφη και ένα βοηθητικό πλοίο αξίας άλλων 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο (8 εκατομμύρια δολάρια) και ένα ραντάρ (6 εκατομμύρια δολάρια).14

Η αξιοποίηση της φρουράς του νησιού στην τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση είναι αδύνατη, καθώς μια αμφίβια επιχείρηση με στόχο την Οδησσό μοιάζει αδύνατη εξαιτίας της απώλειας του πυραυλοφόρου καταδρομικού Μόσκβα και της παρουσίας αντι-πλοϊκών συστημάτων που προμηθεύουν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Χωρίς το στόχο της προετοιμασίας μιας αμφίβιας επίθεσης, μια ρωσική φρουρά στο νησί είχε νόημα μόνο στην περίπτωση μιας παρατεταμένης εκεχειρίας κατά μήκος των διαχωριστικών γραμμών που έχουν χαράξει οι πλευρές. Οι επίμονες προσπάθειες για την οχύρωση του νησιού ματαιώθηκαν σταθερά από τα UAV και τα χτυπήματα της ουκρανικής αεροπορίας. Αφού οι AFU [Ένοπλες Δυνάμεις Ουκρανίας] παρέλαβαν και ανέπτυξαν συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς στην ακτή, κατέστη τελικά σαφές ότι για την εξάλειψη της απειλής θα απαιτούνταν συνεχής προστασία από τον αέρα ή τη θάλασσα και εξαντλητική μάχη με αντίμετρα πυροβόλα.

 

Τι ακολουθεί;

Είναι απίθανο η ρωσική διοίκηση να προσπαθήσει να ανακτήσει το Νησί των Φιδιών στο άμεσο μέλλον. Τουλάχιστον όχι μέχρι την επίθεση προς την κατεύθυνση του Μικολάιβ, η οποία θα απειλούσε την επιχειρησιακή περιοχή της Οδησσού από την ξηρά.

Η ανάπτυξη μιας φρουράς των AFU εκεί θα είναι επίσης δύσκολη, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να έχει συντριπτική υπεροχή σε όπλα μεγάλου βεληνεκούς και στην αεροπορία. Μετά την αποχώρηση της ρωσικής φρουράς, Su-30 από την αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία χρησιμοποιήθηκαν για πλήγματα στο Νησί των Φιδιών15 (με βόμβες φωσφόρου σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά).

Ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, δήλωσε ότι οι AFU δεν πρόκειται να επαναλάβουν τα λάθη του ρωσικού στρατού και δεν θα προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν φρουρά στο νησί ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν αποστολή τοποθέτησης σημαίας εκεί.16

Το πιθανότερο είναι ότι το Νησί των Φιδιών θα παραμείνει «ουδέτερη ζώνη» και, κατά συνέπεια, ακατοίκητο, έως ότου μια από τις δύο πλευρές καταφέρει να αλλάξει την κατάσταση «επί του εδάφους» υπέρ της.

Είτε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στην Κριμαία και θα απειλήσουν τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί, οπότε θα έχει πραγματικά νόημα να αναπτυχθούν συστήματα κατά πλοίων στο Νησί των Φιδιών.

Σε μια άλλη περίπτωση, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξαπολύσουν επίθεση κατά του Μυκολάιβ και της Οδησσού και θα καταφέρουν να καθηλώσουν ή να αποσπάσουν την προσοχή των κύριων δυνάμεων στη νότια πτέρυγα της ουκρανικής άμυνας, καθώς και να περιορίσουν σημαντικά την παράκτια περιοχή, από την οποία είναι δυνατόν να βομβαρδίσουν το Νησί των Φιδιών, γεγονός που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια να αποκτήσουν ερείσματα στο νησί.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Anatoly Voinov, “Mysterious Island. How Snake Island became a stumbling block in the war between Russia and Ukraine”, The Insider, 5 Ιουλίου 2022, https://theins.ru/en/politics/252850.

 

 

 

Σημειώσεις

1 Анна Андриевская, «Земля камней и военных: как остров Змеиный соседствует с полуостровом Крым», Крым.Реалии – krymr.com, 2 Σεπτέμβριος 2021, https://ru.krymr.com/a/ostrov-zmeiniy-chernoye-more-krym-ukraina-rossiya/31439091.html.

2 Andrew D’Anieri and Doug Klain, “Could Snake Island be the next hot spot in Vladimir Putin’s Ukraine war?”, Atlantic Council, 31 Αυγούστου 2021, https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/could-snake-island-be-the-next-hot-spot-in-vladimir-putins-ukraine-war/.

3 «Во взятии острова Змеиный участвовала 810-я бригада морской пехоты, в том числе срочники», The Insider, 19 Μαρτίου, https://theins.ru/news/249415.

4 Alexander Dugin, VK, 24 Φεβρουαρίου 2022, https://vk.com/wall18631635_10015.

5 Виктория Веселова, «Остров, где планировали деоккупацию Крыма: как выглядел Змеиный до войны с Россией», Крым.Реалии – krymr.com, 25 Φεβρουαρίου 2022, https://ru.krymr.com/a/ostrov-zmeinyy-zakhvat-rossiya-deokkupatsiya-kryma/31722737.html.

6 «В Севастополь доставили 82 военнослужащих ВС Украины, сдавшихся на острове Змеиный», ТАСС, 26 Φεβρουαρίου 2022, https://tass.ru/armiya-i-opk/13873079.

7 Военный обозреватель, «В ходе вчерашней операции по захвату острова Змеиный ВМФ России задействовали ракетный крейсер “Москва”», Telegram, 25 Φεβρουαρίου 2022, https://t.me/new_militarycolumnist/73481.

8 Минобороны России, «Сводка Министерства обороны Российской Федерации о ходе проведения специальной военной операции на территории Украины (30.06.2022)», Telegram, 30 Ιουνίου 2022, https://t.me/mod_russia/17283.

9 Минобороны России, «Сводка Министерства обороны Российской Федерации о ходе проведения специальной военной операции на территории Украины (30.06.2022 г.)», Telegram, 30 Ιουνίου 2022, https://t.me/mod_russia/17283.

10 Александр Порунов, «Военный эксперт Владимир Евсеев о котлах в Донбассе и “самой большой ошибке Зеленского”», Украина.ру, 24 Ιουνίου 2022, https://ukraina.ru/20220624/1034224689.html.

11 «Змеиный - ключ к главной битве. Тайна острова проще, чем кажется», Царьград ТВ, 28 Ιουνίου 2022, https://tsargrad.tv/news/zmeinyj-kljuch-k-glavnoj-bitve-tajna-ostrova-proshhe-chem-kazhetsja_574638.

12 «Cтратегическое значение острова Змеиный объяснили», Лента.Ру, 22 Ιουνίου 2022, https://lenta.ru/news/2022/06/22/russiaukraineisland/.

13 Андрей Гурулёв, «О героизме наших воинов в защите острова Змеиный», Telegram, 25 Ιουνίου 2022, https://telegra.ph/O-geroizme-nashih-voinov-v-zashchite-ostrova-Zmeinyj-06-25.

14 Владимир Ланда, Константин Гненный, «Позор доброй воли. На Змеином острове и в окрестных водах Россия потеряла техники более чем на $900 млн», Forbes, 1 Ιουλίου 2022, https://forbes.ua/ru/inside/ganba-dobroi-voli-na-zmiinomu-ostrovi-ta-v-navkolishnikh-vodakh-rosiya-vtratila-tekhniki-na-ponad-900-mln-infografika-01072022-6925.

15 «Керівництво збройних сил рф не дотримується навіть власних заяв, які декларують “жест доброї волі”...», https://www.facebook.com/CinCAFU/videos/395859542522999/.

16 «У Зеленского рассказали про дальнейшие планы на остров Змеиный», Слово и Дело, 2 Ιουλίου 2022, https://ru.slovoidilo.ua/2022/07/02/novost/bezopasnost/zelenskogo-rasskazali-dalnejshie-plany-ostrov-zmeinyj.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 10:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.