Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 12:51

Πώς επιβιώνει η ΛΟΑΤ κοινότητα στην κατεχόμενη Χερσώνα

Κουίρ Φόρουμ στη Χερσώνα το 2021

 

 

 

Marina Usmanova

 

Ουκρανία: Δεν πρέπει να δείχνουμε αφύσικοι. Πώς επιβιώνει η ΛΟΑΤ κοινότητα στην κατεχόμενη Χερσώνα

 

 

Η Χερσώνα είναι μια πόλη στη νότια Ουκρανία με πληθυσμό 300.000 κατοίκων, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα τις πρώτες ημέρες μιας πλήρους κλίμακας εισβολής.

Δεν υπήρχαν ασφαλείς διάδρομοι για την εκκένωση, οπότε πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στην πόλη παρόλο που ήταν επικίνδυνο. Τόσο λόγω των μαχών που είχαν ανακοινωθεί για την απελευθέρωση της περιοχής της Χερσώνας όσο και λόγω της τρομοκρατίας των εισβολέων. Η Ρωσία, όπως και πολλά αυταρχικά κράτη, υιοθετεί δημοσίως μια πατριαρχική συμπεριφορά. Οι φεμινιστικές ΛΟΑΤ οργανώσεις συνδέονται με τον δυτικό κόσμο, στον οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να αντιταχθεί. Και την παραμονή της εισβολής, τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν «λίστες προγραφών»1 εκείνων που, σε περίπτωση κατάληψης της Ουκρανίας, οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εξοντώσουν. Μεταξύ αυτών ήταν και ηγέτες ΛΟΑΤ οργανώσεων. Ως εκ τούτου, οι ακτιβιστές που βρέθηκαν υπό κατοχή φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους.

Το Socportal ζήτησε από την επικεφαλής της οργάνωσης Insha (Άλλο) της Χερσώνας Μαρίνα Ουσμάνοβα, να μιλήσει για την κατάσταση στην περιοχή.

 

Marina Usmanova 1

Η επικεφαλής της οργάνωσης Insha (Άλλος/η) Marina Usmanova

 

Social Portal: Μιλήστε μας για την οργάνωσή σας.

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Η φεμινιστική οργάνωση Insha που περιλαμβάνει και κουίρ άτομα ιδρύθηκε το 2013. Εργαστήκαμε για τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και οργανώσαμε μια πορεία ΛΟΑΤ και ένα κουίρ φόρουμ στη Χερσώνα. Είχαμε ένα μεγάλο όμορφο κοινοτικό κέντρο. Κάναμε πολλά δημιουργικά έργα. Αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλοι έχουν φύγει από τη Χερσώνα. Δύο άτομα παρέμειναν. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα με τέσσερις γάτες και ένα τρανστζέντερ άτομο που δεν μπορεί να φύγει επειδή τους γδύνουν στα σημεία ελέγχου σε αναζήτηση τατουάζ. Και αυτό το άτομο δεν έχει τατουάζ, αλλά είναι τρανστζέντερ. Η υπόλοιπη οργάνωση βρίσκεται στο Βερολίνο, λίγο στην Πορτογαλία, λίγο στην Πολωνία και λίγο στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Social Portal: Πριν από τον πόλεμο, βρεθήκατε αντιμέτωποι με εκείνους στη Χερσώνα στους οποίους μπορεί να μην άρεσαν οι εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ; Με ντόπιους ακροδεξιούς;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Πάντα δεν υπήρχαν πολλοί ακροδεξιοί στη Χερσώνα. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν καθόλου. Για παράδειγμα, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου από το κόμμα Svoboda (ένα ακροδεξιό κόμμα που δεν κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές – σ.τ.μ.) ήρθε στην πορεία μας, έσπασε τον κλοιό των αστυνομικών και μου τράβηξε τη σημαία του ουράνιου τόξου από τα χέρια. Την χρειαζόταν.

Τον πρόλαβα και πήρα τη σημαία πίσω. Πάλι έσπασε τον κλοιό και πάλι και πάλι πήρε τη σημαία του ουράνιου τόξου.

Και υποστηρίχθηκε από γιαγιάδες που ούρλιαζαν και ήταν μαζί του. Έτσι εκφράστηκε η ακροδεξιά.

Έχουμε επίσης τον «Δεξιό Τομέα» (ένα εθνικιστικό μιλιταριστικό κόμμα που δεν μπήκε στο κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές - σ.επ.) στη Χερσώνα, με επικεφαλής μια γυναίκα. Ήρθε ακόμη και να δει ταινίες μαζί μας. Υπήρχε μια ταινία για γυναίκες στρατιώτες που λεγόταν «Το αόρατο τάγμα». Και δεδομένου ότι είμαστε μια φεμινιστική οργάνωση και έχουμε μια αίθουσα στην οποία είναι άνετο να δούμε μια ταινία, αποφασίσαμε να την προβάλουμε και να διαφημίσουμε την προβολή σε όλη την πόλη. Και ήρθαν δύο γυναίκες, κάθισαν με αυστηρά πρόσωπα, παρακολούθησαν την ταινία, δεν έμειναν για συζήτηση και έφυγαν.

Και τότε έψαξα στο google – σίγουρα, η επικεφαλής του «Δεξιού Τομέα» ήρθε σε εμάς για να παρακολουθήσει μια ταινία.

Η Χερσώνα είναι η Χερσώνα. Έχουμε ακόμη και μερικούς ανόητους. Ωστόσο, έχω έναν προσωπικό εχθρό. Κατέθεσε καταγγελία εναντίον μου δύο φορές στην αστυνομία. Την πρώτη φορά, για το γεγονός ότι προωθώ τον κομμουνισμό. Αυτό συνέβη στις 8 Μαρτίου, σε μια διάλεξη για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η αστυνομία ήρθε και με ρώτησε: «Τι κάνετε εδώ;» μουγκρίζοντας, και έφυγαν. Τη δεύτερη φορά κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία για διανομή πορνογραφίας. Η έκθεσή μας αφορούσε τη σωματικότητα. Και υπήρχαν εκθέματα γυμνού. Αλλά και πάλι η αστυνομία μούγκρισε και έφυγε. Έκτοτε συνειδητοποίησα ότι πρέπει να εφεύρουμε επειγόντως τον πορνοκομμουνισμό. Βγήκε να αντιταχθεί στην πορεία μας για τους ΛΟΑΤ με ένα πανό «Η ομοδικτατορία είναι ο Ρασισμός» (συνδυασμός των λέξεων Ρωσία και Φασισμός, σ.επ.).

Social Portal: Τι γνωρίζετε για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στη Ρωσία;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Σε γενικές γραμμές. Στη Γερμανία συνάντησα πολλούς από αυτούς που έφυγαν από εκεί πρόσφατα επειδή όπως κατάλαβα ότι κάτι τρομερό συνέβαινε.

Social Portal: Ποιες είναι οι σημερινές απειλές για τους ακτιβιστές ΛΟΑΤ στη Χερσώνα;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Πρώτον, είναι απλά αδύνατο να εμφανιστούν μη φυσιολογικοί σήμερα. Δεύτερον, γδύνουν τους ανθρώπους στους δρόμους, ψάχνοντας για «ναζιστικά τατουάζ». Πολλοί εκπρόσωποι της ΛΟΑΤ κοινότητας έχουν τατουάζ που δείχνουν ότι ανήκουν στην ΛΟΑΤ κοινότητα. Κάποιοι με τη σημαία του ουράνιου τόξου, κάποιοι με κορίτσια ή αγόρια που φιλιούνται.

Και δεν είναι πολύ σαφές πώς θα αντιδράσουν αν δεν βρουν «ναζιστικά» τατουάζ, αλλά βρουν γκέι-τατουάζ.

Επιπλέον, πολλοί έχουν και το εθνόσημο της Ουκρανίας.

Social Portal: Υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις κατά τις οποίες υπέστησαν καταστολή και ανάκριση;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Ναι. Ένας από τους ακτιβιστές μας συνελήφθη, απομακρύνθηκε και κρατήθηκε για δύο μήνες. Ο άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος αλλά δεν είναι σε πολύ καλή ψυχική κατάσταση. Ως εκ τούτου, τώρα κυκλοφορεί και λέει ότι εργάζεται για τη Ρωσία, ότι του εξήγησαν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δείξει. Λέει ότι τους έδωσε όλους. Και όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι από αυτό. Τώρα οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν φοβούνται επειδή νομίζουν ότι θα συλληφθούν και ότι βρίσκονται στις λίστες ελέγχου. Και δεν ξέρω τι από αυτά είναι αλήθεια και τι είναι απλώς πανικός.

Από τη μία πλευρά, γιατί οι Ρώσοι ασχολούνται με τους ομοφυλόφιλους; Γιατί τους βάζουν σε κάποιες λίστες και δεν τους αφήνουν ελεύθερους; Από την άλλη, το τι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι γενικά πολύ ξεκάθαρο.

Μια άλλη απειλή που αξίζει να αναφέρουμε είναι η κατάσταση με τα τρανστζέντερ άτομα. Υπάρχουν συνεχείς περιπολίες στη Χερσώνα, που ελέγχουν τα διαβατήρια. Και υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η εμφάνιση δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στα στοιχεία του διαβατηρίου.

Δηλαδή, αν στο διαβατήριό σας γράφει ότι είστε ο Βάσια, αλλά στη πραγματικότητα είστε μια όμορφη ξανθιά, τότε τη βάψατε.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι με σημαντική απόκλιση μεταξύ των στοιχείων του διαβατηρίου και της εμφάνισης δεν βγαίνουν έξω πολύ συχνά.

 

Marina Usmanova 2 

ΛΟΑΤ πορεία στη Χερσώνα το 2018

 

Social Portal: Οργανώνετε μια απομάκρυνση. Πώς τα καταφέρατε;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Έχουμε συγκεντρώσει οδηγούς που έχουν ήδη εμπειρία σε αυτό το θέμα. Ένας από αυτούς τους οδηγούς μας έβγαλε έξω. Υπάρχει επίσης μια κοπέλα από την κοινότητα που μας μεταφέρει. Έχει επίσης πολλά ζώα και δεν βγαίνει η ίδια αλλά βγάζει κόσμο. Είναι καλό να βγαίνουν οι άντρες με μια κοπέλα. Οι άντρες είναι γενικά πιο δύσκολο να απομακρυνθούν.

Προσπαθούμε να βγάλουμε τους ανθρώπους στη Ζαπορίζια. Κάποτε τους πήγαιναν στην Οδησσό. Η μεταφορά ενός ατόμου – από 300 ευρώ. Επειδή είναι επικίνδυνο για τον οδηγό ούτως ή άλλως, και οι οδηγοί, μεταξύ άλλων, τα μοιράζονται με αυτούς τους «συντρόφους» στα σημεία ελέγχου.

Κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να βγουν μέσω της Κριμαίας (νωρίτερα, η επικεφαλής του Υπουργείου Επανένταξης, Ίρινα Βέρεστσουκ, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής της Χερσώνας να εγκαταλείψουν την περιοχή με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας, σ.επ.). Επικοινωνούμε με Ρώσους ακτιβιστές που βοηθούν τους ανθρώπους να φύγουν. Υπάρχουν δύο τρόποι –ο ένας προς την Εσθονία, ο άλλος– προς τη Γεωργία.

Social Portal: Τι συνέβη στο γραφείο σας; Διάβασα ότι το διέρρηξαν και το λεηλάτησαν.

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Μα φυσικά, φύγαμε από το γραφείο. Ήταν κλειστό.

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν ότι τύποι με στρατιωτική στολή άνοιξαν την κλειδαριά. Έκλεψαν όλο τον εξοπλισμό και χάλασαν κάποια πράγματα.

Έχουμε έναν εθελοντή που περνάει από το γραφείο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά από αυτό, πήρε ό,τι μπορούσε από το γραφείο. Μια άλλη κοπέλα, ιστορικός τέχνης, έκανε εκθέσεις μαζί μας. Και μετά από αυτές, διαθέταμε έργα τέχνης. Και αυτή έβγαλε από το γραφείο ό,τι έχει σχέση με την τέχνη. Και τα έκρυβε στο σπίτι. Ωστόσο, υπήρχαν πίνακες τέτοιου μεγέθους που δεν ήταν εύκολο. Ένας καλλιτέχνης έκανε αρκετά σημαντικά έργα∙ βρίσκονταν και αυτά στο γραφείο μας. Και με κάποιο τρόπο, τα κατάφερε.

Οι καναπέδες και τα ντιβάνια βγήκαν επίσης έξω. Τα έδωσα σε ένα κοντινό καφέ. Αφήστε τους να το χρησιμοποιήσουν καλύτερα. Μόλις άνοιξαν μια καλοκαιρινή βεράντα. Και μετά από αυτό, οι εθελοντές μας κάλεσαν έναν οξυγονοκολλητή· τους στείλαμε χρήματα για αυτή την επιχείρηση. Και ο οξυγονοκολλητής μόλις έκλεισε το γραφείο.

 

Marina Usmanova 3 

Κουίρ Φόρουμ στη Χερσώνα το 2021

 

Social Portal: Πώς μπορείτε να σχολιάσετε το αίτημα για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το οποίο συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Τέλεια, πήραμε 25.000 υπογραφές για το αίτημα. Γιατί αυτό μιλάει για μια αλλαγή του λόγου στην κοινή γνώμη και ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα έχει κινητοποιηθεί και μπορεί επιτέλους να υπογράψει το αίτημα. Και είδα τόσους πολλούς εθελοντές που δεν ανήκουν στην κοινότητα να κυκλοφορούν αυτό το ψήφισμα και να το υπογράφουν. Είναι όλα υπέροχα.

Αλλά για να θεσπιστεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το σύνταγμα. Είναι αδύνατο να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα σε καιρό πολέμου.

Το Σύνταγμά μας λέει ότι ο γάμος είναι ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αλλά τώρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι τώρα κατά κάποιο τρόπο δυνατή. Θα ακούσουμε τι έχει να πει ο Πρόεδρος σχετικά με αυτό. Αλλά προς το παρόν, δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό. Αλλά σε γενικές γραμμές, η επέκταση των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του γάμου, είναι πολύτιμη.

Social Portal: Τι κάνετε τώρα που βρίσκεστε στην ΕΕ;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Ήμουν στο Βερολίνο που είναι αναρχικό πέρασμα· είπα στους Γερμανούς για τον Μάχνο (τον δημιουργό της αναρχικής δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, Νέστορ Μάχνο, σ.επ..) Πηγαίνουμε σε συζητήσεις, μιλάμε σε συγκεντρώσεις, μιλάμε για την Ουκρανία και τη Χερσώνα, κάνουμε έρανο και συγκεντρώνουμε χρήματα. Από τη μία πλευρά, βγάζουμε έξω τους κατοίκους της Χερσώνας- από την άλλη, στέλνουμε βοήθεια σε όσους δεν φεύγουν.

Δεν υπάρχει δουλειά εκεί, οι τιμές είναι εξωφρενικές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώνουμε χρήματα εδώ και κατευθύνουμε τις κύριες προσπάθειές μας στη Χερσώνα. Στην κοινότητά μου και στις γυναίκες που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν επίσης βιασμοί· οι σύζυγοι των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήκουν τώρα σε αυτή την ακόμα επικίνδυνη κατηγορία. Έτσι, το στοχευμένο κοινό μας είναι τώρα οι σύζυγοι των στρατιωτών.

Social Portal: Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τη νίκη. Αλλά αν μπορείτε να φανταστείτε, τι θα θέλατε να κάνετε στην Ουκρανία μετά;

Μαρίνα Ουσμάνοβα: Θα ήθελα μετά από αυτό, πρώτον, η Χερσώνα να είναι ουκρανική. Δεύτερον, να είναι η Χερσώνα. Έτσι όπως ήταν πραγματικά, όχι όπως η Μαριούπολη.2 Θέλω να επιστρέψω στην προπολεμική Χερσώνα και να κάνω ό,τι έκανα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τακτοποιηθεί και να αποκατασταθεί.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Marina Usmanova, “Ukraine: We Should Not Look Abnormal. How The Lgbt Community Survives In The Occupied Kherson”, Socportal, 2 Αυγούστου 2022, https://en.socportal.info/en/news/we-should-not-look-abnormal-how-the-lgbt-community-survives-in-the-occupied-kherson/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article63633.

Marina Usmanova, « Ukraine : Comment la communauté LGBT survit-elle dans Kherson occupé ? », Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article63646.

 

 

Σημειώσεις

1 Юлія Рябчун, «ЗМІ заявили, що Москва готує “розстрільні” списки українців у разі вторгнення. Пєсков спростував», Суспільне Новини, 21 Φεβρουαρίου 2022, https://suspilne.media/209126-zmi-zaavili-so-moskva-gotue-rozstrilni-spiski-ukrainciv-u-razi-vtorgnenna-peskov-sprostuvav/. Και Amy Mackinnon, Robbie Gramer, and Jack Detsch, “Russia Planning Post-Invasion Arrest and Assassination Campaign in Ukraine, U.S. Officials Say”, Foreign Policy, 18 Φεβρουαρίου 2022, https://foreignpolicy.com/2022/02/18/russia-ukraine-arrest-assassination-invasion/.

2 Alena Tkalich , “I went to visit my grandmother and ended up in a besieged city. Mariupol resident’s story”, Socportal, 24 Μαρτίου 2022, https://en.socportal.info/en/news/i-went-to-visit-my-grandmother-and-ended-up-in-a-besieged-city-mariupol-residents-story/.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 13:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.