Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 21:17

Οι παλιές κακές μέρες της διαφθοράς στον εξορυκτικό τομέα της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να επιστρέψουν

2 Αυγούστου: ανθρακωρύχοι στο ορυχείο Νο 9 του Νοβοβολίνσκ

εμποδίζουν την είσοδο στο κτίριο της νέας διοίκησης και αξιωματούχων του υπουργείου ενέργειας

Kateryna Semchuk

Οι παλιές κακές μέρες της διαφθοράς στον εξορυκτικό τομέα της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να επιστρέψουν

https://www.opendemocracy.net

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Οι ανθρακωρύχοι στη δυτική Ουκρανία έχουν δημοσιοποιήσει τους φόβους τους για επιστροφή στη διαφθορά που κάποτε μάστιζε τη βιομηχανία άνθρακα της χώρας – και εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τις δουλειές τους.

Στις αρχές του μήνα, έκαναν αποκλεισμό των γραφείων του ορυχείου αριθ. 9 στο Νοβοβόλινσκ για να εμποδίσουν τον νέο διευθυντή να αναλάβει τη θέση του, επικαλούμενοι ότι φέρεται να συνδέεται με σκάνδαλο υπεξαίρεσης σε προηγούμενο εργασιακό χώρο. Μετά την αντιπαράθεση, ο νέος διευθυντής εξέφρασε την πρόθεσή του να αρνηθεί τη θέση, αν και αρνείται κάθε κατηγορία.

Η κινητοποίηση κοντά στα πολωνικά σύνορα είναι η πρώτη διαμαρτυρία εργαζομένων που πραγματοποιείται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε υποσχεθεί προηγουμένως να πατάξει τη διαφθορά στον τομέα άνθρακα της Ουκρανίας, ο οποίος έχει τη φήμη ότι επηρεάζεται από άτομα με εσωτερική πληροφόρηση.

Μιλώντας στους εργαζόμενους τον Φεβρουάριο του 2020, ο Ουκρανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος των λεγόμενων «επιτηρητών» της βιομηχανίας άνθρακα, ή σμοτριάστσιε. [i]

Πρόκειται για τους ανεπίσημους, παρασκηνιακούς συμβούλους που επηρεάζουν τους διορισμούς των διευθυντικών στελεχών και επιβλέπουν την υπεξαίρεση, την παράνομη νόθευση και πώληση του άνθρακα, καθώς και τα συστήματα μεσαζόντων που συνδέονται με τα εργοστάσια εμπλουτισμού.

Αλλά σύμφωνα με τον σημερινό διευθυντή του ορυχείου Βολοντιμίρ Γιούρκιβ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι στη θέση του, οι «επόπτες» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική εισβολή για να επιστρέψουν.

«Μετά την ομιλία του προέδρου [τον Φεβρουάριο του 2020], τα πράγματα ηρέμησαν για εμάς. Δεν υπήρχαν σμοτριάστσιε», δήλωσε ο Γιούρκιβ στο openDemocracy.

«Μπορέσαμε να δουλέψουμε ειρηνικά, κανείς δεν ερχόταν από έξω.

«Στη συνέχεια άρχισε ο πόλεμος και εμφανίστηκαν ξανά οι λεγόμενοι smotriashchiye. Δεν ξέρω γιατί».

Ο Γιούρκιβ λέει ότι δεν του δόθηκε κανένας λόγος για τον υποβιβασμό του σε αρχιμηχανικό και την αντικατάστασή του ως διευθυντή, εκτός από το ότι «είχε να κάνει με το "όραμα του [υπουργείου]"».

Ο Σερχίι Πέτρικ, τμηματάρχης με 18 χρόνια εμπειρίας στο ορυχείο αριθ. 9, δήλωσε ότι και αυτός δεν μπορούσε να αντιληφθεί το λόγο για την ξαφνική αλλαγή στην ηγεσία.

«Γιατί να αλλάξουμε διευθυντή, αν έχουμε έναν καλό διευθυντή που πραγματικά εργάζεται για εμάς, νοιάζεται για το ορυχείο και αν παίρνουμε έναν αξιοπρεπή μισθό;» ρώτησε.

Στις 2 Αυγούστου, ένα μεγάλο πλήθος εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από τις πόρτες του κτιρίου γραφείων του Ορυχείου Νο 9, όπου χρησιμοποίησαν ένα τρακτέρ ως οδόφραγμα για να εμποδίσουν τον νέο διευθυντή, Βίκτορ Χερασένκο, και έναν ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Ενέργειας να εισέλθουν.  [ii]

anthrakoryxoi2

Ο Χεραστσένκο ήταν προηγουμένως αρχιμηχανικός σε ένα άλλο ορυχείο στην περιοχή Μπουζάνκα, τμήμα της περιφερειακής κρατικής εταιρείας άνθρακα Volynvuhillia.

Βασικά στελέχη αυτής της εταιρείας βρίσκονται τώρα υπό έρευνα για υπεξαίρεση σχετικά με μια κρατική σύμβαση, σύμφωνα με επιστολή της περιφερειακής εισαγγελίας που είδε το openDemocracy.

Ο Χεραστσένκο δήλωσε στο openDemocracy ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων που βρίσκεται υπό έρευνα. Ο ίδιος έγινε αρχιμηχανικός στο ορυχείο της Μπουζάνκα αρκετές εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης που βρίσκεται υπό διερεύνηση, είπε.

«Πήγα εκεί για να δουλέψω, όχι για να πολεμήσω», δήλωσε ο Χεραστσένκο.

Είπε ότι ο διορισμός του στο ορυχείο αριθ. 9 δικαιολογήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας για λόγους αύξησης της παραγωγής άνθρακα. Σύμφωνα με διαταγή του 2015 από το ίδιο υπουργείο, το ορυχείο έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά του και βρίσκεται στα πρόθυρα εκκαθάρισης. [iii]

Ο βοηθός διευθυντή κατά της διαφθοράς του ορυχείου Παύλο Χολότα λέει ότι ένα άλλο σημάδι της πιθανής επιστροφής των σμοτριάστσιε στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η Volynvuhillia διόρισε πρόσφατα νέο διευθυντή παραγωγής, ο οποίος πρόκειται να εμφανιστεί σύντομα στο δικαστήριο με την κατηγορία της παράνομης πώλησης άνθρακα στο ορυχείο αριθ. 9 πριν από το 2020.

Οι διευθυντές της Volynvuhillia αρνήθηκαν να μιλήσουν στην openDemocracy.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη ανακαλέσει την εντολή αντικατάστασης του Γιούρκιβ και οι ανθρακωρύχοι στο Νοβοβολίνσκ εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον τους.

Για αυτούς, ο νέος διορισμός δεν σηματοδοτεί μόνο μια πιθανή επιστροφή στις καταχρήσεις, αλλά και κακές πρακτικές διαχείρισης, όπως οι καθυστερήσεις μισθών και η μη επισκευή του εξοπλισμού. Πάνω απ’ όλα, φοβούνται ότι το ορυχείο θα κλείσει νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, προς το παρόν το 2023.

Βρώμικη δουλειά

Όταν επισκέφθηκα το Ορυχείο Νο 9, μια εβδομάδα μετά τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Χεραστσένκο, το κλίμα ήταν ζοφερό: 48 εργαζόμενοι είχαν λάβει επιστολές που διέταζαν την επιστράτευσή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Η ψυχολογία είναι πεσμένη. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τη δουλειά τους, τις οικογένειές τους, καθώς και για την εταιρεία, για το τι θα συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο Πέτρικ.

Οι ανθρακωρύχοι αισθάνθηκαν ότι η διαταγή επιστράτευσης ήταν αντίποινα με στόχο να τους κάνουν να σταματήσουν τον αγώνα τους. Η διακοπή της εργασίας περισσότερων ανθρακωρύχων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κλεισίματος του ορυχείου, είπαν.

Ορισμένοι ανθρακωρύχοι, ωστόσο, μου είπαν ότι δεν θα δίσταζαν να καταταγούν στο στρατό. Ο Βολοντιμίρ Χορντίγιοφ, ένας ανθρακωρύχος που δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία αλλά την υποστηρίζει, δήλωσε: «Αν πρέπει να πάω να πολεμήσω, τότε θα πάω να πολεμήσω».

Οι εργάτες του ορυχείου Νο 9 ψήνουν πίτες για τους Ουκρανούς στρατιώτες στην καντίνα τους και έστειλαν το ισοδύναμο των 44.500 λιρών στο στρατό - ένα μηνιαίο μισθό για όλους τους εργάτες του ορυχείου. Περίπου 50 εργαζόμενοι από το ορυχείο έχουν ήδη επιστρατευτεί στο στρατό και πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να εργάζονται προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή άνθρακα στο απαιτούμενο επίπεδο.

Το γραφείο επιστράτευσης στην κοντινή πόλη Ιβάνιτσι αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους εστάλησαν οι επιστολές κινητοποίησης στις 4 Αυγούστου, δηλώνοντας απλώς ότι «υπάρχει πόλεμος στη χώρα».

Αλλά τα σημάδια των αντιποίνων δεν σταματούν εκεί. Ο Χολότα δήλωσε στο openDemocracy ότι τέσσερις άνδρες πήγαν στο σπίτι του στο Νοβοβολίνσκ στις 13 Αυγούστου. Του είπαν ότι είχαν έρθει για λογαριασμό ενός σμοτριάστσιι και τον προειδοποίησαν να μην γράψει επιστολές και να μην κάνει ερωτήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Χολότα, οι άνδρες του είπαν: «Μας είπαν ότι πρέπει να σταματήσεις να παρεμβαίνεις, αλλιώς μπορεί να πάθεις κάτι». Ο Χολότα είχε προηγουμένως επικοινωνήσει αρκετές φορές με το Υπουργείο Ενέργειας για τις ανησυχίες του σχετικά με τη νέα διοίκηση.

Αγώνας μέχρι τέλους

Όταν μπήκα στις πύλες του ορυχείου Νο 9, ένιωσα σαν να είχε παγώσει ο χρόνος. Όλο το ανθρακωρυχείο, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος, μοιάζει με σκηνικό σοβιετικής ταινίας. Ωστόσο, αυτές είναι οι πραγματικές συνθήκες στις οποίες πρέπει να εργάζονται οι ανθρακωρύχοι. Οι στολές, τα ντους, τα κτίρια του ορυχείου, ακόμη και τα χρώματα φαίνονται αμετάβλητα από τη δεκαετία του 1980.

Ο περισσότερος εξοπλισμός των ορυχείων δεν έχει αναβαθμιστεί από την τελευταία δεκαετία της Σοβιετικής Ένωσης, εκτός από τους γερασμένους υπολογιστές. Το κύριο μηχάνημα εκσκαφής χρονολογείται από το 1938 και είναι γερμανικής κατασκευής. Οι μεταλλουργοί στο ορυχείο συχνά ανακατασκευάζουν απαρχαιωμένα παλιοσίδερα προκειμένου να επισκευάσουν τον εξοπλισμό.

Collage Maker 31

Ακόμη και αν το ορυχείο προορίζεται για κλείσιμο το επόμενο έτος, πολλοί από τους εργαζόμενους θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τότε – με μισθούς που καταβάλλονται στην ώρα τους, καλό εξοπλισμό και αξιόπιστη διοίκηση.

Ενώ το Νοβοβολίνσκ είναι μια σχετικά μικρή επιχείρηση –εξορύσσει 2.100 τόνους άνθρακα το μήνα, σύμφωνα με τον Γιούρκιβ, σε σύγκριση με το γειτονικό ορυχείο του Λβιβ που εξορύσσει σχεδόν το διπλάσιο αριθμό κάθε μέρα– τα ορυχεία στη δυτική Ουκρανία είναι οι μόνοι εγχώριοι παραγωγοί άνθρακα για έναν πιθανότατα δύσκολο χειμώνα στη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε μέχρι τέλους, ακόμη και να απεργήσουμε αν χρειαστεί», λέει ο Πέτρικ.

Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

 

Kateryna Semchuk, “Bad old days of corruption in Ukraine’s mining sector could be back”, openDemocracy, 31 Αυγούστου 2022, https://www.opendemocracy.net/en/odr/first-labour-protest-war-ukraine-mine-corruption/.

Αρκετές εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το Bug [http://bug.org.ua/].

Σημειώσεις

[i]  «Термін “смотрящі за шахтами” має зникнути разом із самим явищем – Володимир Зеленський», Президент України Володимир Зеленський. Офіційне інтернет-представництво, 25 Φεβρουαρίου 2020, https://www.president.gov.ua/news/termin-smotryashi-za-shahtami-maye-zniknuti-razom-iz-samim-y-59945.

 

[ii]  «“Якщо хочете працювати без шахтарів — працюйте”: колектив копальні №9 “Нововолинська” не пустив нового керівника на територію», БУГ, 2 Αυγούστου 2011, http://bug.org.ua/news/novovolynsk/yakshho-hochete-praczyuvaty-bez-shahtariv-praczyujte-kolektyv-kopalni-%E2%84%969-novovolynska-ne-pustyv-novogo-kerivnyka-na-terytoriyu-684509/?fbclid=IwAR1DBeaknoUl4ZBL4GjLuZOBrHg7hKj3TPaI3U2XzuWIlvGeM2dD-bLS8h0.

 

[iii]   Міністерство енергетики України, «Про заходи з підготовки до ліквідації ДП “Шахта No 9 “Нововолинська”», http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/doccatalog/document?id=245552120.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 21:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.