Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 10:01

Ουκρανός περιβαλλοντολόγος: Για να σταματήσετε τον πόλεμο, αρχίστε να απομακρύνεστε από τα ορυκτά καύσιμα.

Ουκρανός περιβαλλοντολόγος: Για να σταματήσετε τον πόλεμο, αρχίστε να απομακρύνεστε από τα ορυκτά καύσιμα.

AMOSOV MykhailoFUENTES Federico

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές στον κρίσιμο γεωργικό τομέα της Ουκρανίας, οδηγώντας σε σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και επιδεινώνοντας την παγκόσμια πείνα. Ο Federico Fuentes της Πράσινης Αριστεράς μίλησε με τον Mykhailo Amosov, ειδικό σε θέματα γεωργίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών "Ecoaction", για την κατάσταση αυτή και τη σύνδεση μεταξύ του πολέμου και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ήρε τον αποκλεισμό των πλοίων που μετέφεραν εξαγωγές τροφίμων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας;

Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη γεωργική χώρα. Έχει τεράστια ικανότητα όσον αφορά τις εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας. Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από τις εξαγωγικές πωλήσεις, οπότε η Ουκρανία εξαρτάται από τα θαλάσσια λιμάνια της για να λάβει αυτό το εισόδημα.
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους το μήνα μέσω των θαλάσσιων λιμανιών της. Αλλά μόλις η Ρωσία απέκλεισε αυτά τα θαλάσσια λιμάνια, αυτό έγινε αδύνατο.
Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 500.000 τόνους το μήνα. Αυτό σήμαινε ότι τα σιτηρά έπρεπε να αποθηκεύονται σε σιλό, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να διοχετευτούν στην παγκόσμια αγορά.
Η πρόσφατη συμφωνία μας έδωσε την ευκαιρία να εξάγουμε και πάλι ουκρανικά σιτηρά, αλλά, δυστυχώς, όχι στην ίδια κλίμακα όπως πριν από τον πόλεμο. Έχουμε να κάνουμε μόνο με μικρές δόσεις εξαγωγής σιτηρών, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να αποδεσμεύσουμε τα σιτηρά που βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα σε σιλό, πόσο μάλλον για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές σοδειές.
Η συμφωνία θα βοηθήσει τουλάχιστον την Ουκρανία να κερδίσει χρήματα από τις πωλήσεις που η κυβέρνησή μας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πολίτες που έχουν χάσει τα πάντα.
Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει επίσης τις γεωργικές επιχειρήσεις που σκέφτονται να κλείσουν, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να συνεχίσεις να λειτουργείς αν η μόνη πηγή εσόδων σου έχει διακοπεί.

Πέρα από τον αποκλεισμό των θαλάσσιων λιμανιών της Ουκρανίας, πώς αλλιώς έχει επηρεάσει η ρωσική κατοχή τον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας;
Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω πραγματικά τον αντίκτυπό της, αλλά ήταν τρομερός. Πολλές γεωργικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα ζώα έχουν σκοτωθεί λόγω των τυφλών βομβαρδισμών από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σε χρηματικούς όρους υπολογίζεται ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιές αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική γεωργία:αυτό περιλαμβάνει ζημιές που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και άμεσες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές και αγροκτήματα, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.
Ήδη, περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν χαθεί για γεωργικές δραστηριότητες λόγω ναρκών, βομβαρδισμών κ.λπ. Θα χρειαστούμε πολλά κονδύλια για να αποναρκοθετηθούν αυτά τα εδάφη και να αποκατασταθούν για καλλιέργεια, αλλά και για διατήρηση.
Επί του παρόντος, το 70% της ουκρανικής επικράτειας είναι γεωργική γη, αλλά πρέπει να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργική παραγωγή και να αυξήσουμε το ποσό που προορίζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας.Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι ορισμένοι θεωρούν σχεδιασμένες τις επιθέσεις της Ρωσίας στον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας, λόγω της οικονομικής σημασίας του για την Ουκρανία, αλλά και λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η γεωργία, και ιδίως οι μικροκαλλιεργητές, στην κοινωνική ζωή.
Σε αντίθεση με τις μεγάλες γεωργικές εταιρείες, που έχουν τα γραφεία τους στο Κίεβο, οι μικροί αγρότες ζουν, εργάζονται και έρχονται σε επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής, βοηθώντας τους υπόλοιπους όταν το χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Αυτοί οι ίδιοι αγρότες είναι πολύ πατριώτες. Πολλοί από αυτούς έχουν πλέον ενταχθεί στην αντίσταση.


Έχουν κυκλοφορήσει ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει χρησιμοποιήσει τον πόλεμο για να ξεπουλήσει την αγροτική γη της χώρας σε δυτικές πολυεθνικές. Τι μπορείτε να μας πείτε για την ιδιοκτησία αγροτικής γης στην Ουκρανία και τις πολιτικές του Ζελένσκι;

Η πραγματικότητα είναι ότι, πέρυσι, η Ουκρανία εγκαινίασε την ελεύθερη αγορά των γαιών της. Πριν από το 2021, υπήρχε μορατόριουμ στην πώληση οικοπέδων. Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ή να πωλούν γη.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, μόνο ιδιώτες μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν οικόπεδα. Τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά γης μόνο από το 2024.
Εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις γης: ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αγοράσει μόνο μέχρι 100 εκτάρια. Φυσικά, αν ανήκετε σε μια μεγάλη και πλούσια οικογένεια, μπορείτε να συγκεντρώσετε κάποια αγροτική γη, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό.
Μόλις τα νομικά πρόσωπα μπορέσουν να μπουν στην αγορά το 2024, το όριο θα αυξηθεί στα 10.000 εκτάρια, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα ουκρανικά νομικά πρόσωπα, όχι για τις διεθνείς εταιρείες.
Αυτό που επιτρέπεται να κάνουν οι διεθνείς εταιρείες είναι να μισθώνουν γη από την κυβέρνηση ή από ιδιώτες για γεωργικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβαινε ήδη πριν από τον Ζελένσκι.
Οι διεθνείς εταιρείες μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες μίσθωσης γης για έως και 49 χρόνια σε πολύ φθηνή τιμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη ιδρύσει πολλές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.


Τι ζητούν οι περιβαλλοντολόγοι στην Ουκρανία όσον αφορά την άμεση κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και γενικότερα όσον αφορά τους πυρηνικούς σταθμούς;
Η Ecoaction πίεζε για τον παροπλισμό των αντιδραστήρων των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας ακόμη και πριν από τον πόλεμο, καθώς αποτελούσαν ήδη τότε κίνδυνο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι απαρχαιωμένοι.
Τώρα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας, έχουν γίνει άμεσος κίνδυνος όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την Ευρώπη, ακόμη και για τη Ρωσία. Η χρήση από τη Ρωσία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης ως στρατιωτική βάση αποτελεί σοβαρή και ανεύθυνη παραβίαση των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας.
Η Ρωσία εκβιάζει τον κόσμο με την απειλή μιας μεγάλης κλίμακας πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - μεγαλύτερης από το Τσερνομπίλ.
Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουμε πλήρως το εργοστάσιο της Ζαπορίζια και να το επιστρέψουμε στον ουκρανικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξουμε σχέδια δράσης για την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετατόπισης όλων των μονάδων ισχύος του εργοστασίου της Ζαπορίζια σε κατάσταση "ψυχρής" διακοπής λειτουργίας.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τις συζητήσεις σχετικά με τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και την προτεινόμενη ιδέα της "Πράσινης Ανασυγκρότησης";
Η Ecoaction συμμετείχε στην πρόσφατη διάσκεψη για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από την Ουκρανία και την Ελβετία στο Λουγκάρνο στις 4-5 Ιουλίου.
Το ενδιαφέρον της συζήτησης ήταν ότι το τμήμα της συζήτησης που αφορούσε το περιβάλλον εντάχθηκε στο πλαίσιο της ενέργειας. Αυτό εξηγεί πολλά για το όραμά τους, το οποίο βλέπει την περιβαλλοντική αποκατάσταση ως έναν τρόπο προώθησης της επέκτασης του πυρηνικού τομέα και των έργων ορυκτών καυσίμων, όπως η εξόρυξη φυσικού αερίου για τοπικές ανάγκες.
Εν τω μεταξύ, οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις περιορίζονται σε μικρά έργα όπως τα οικολογικά κανάλια ή οι γέφυρες άγριας ζωής.Τα οικολογικά δίκτυα μπορεί να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης και να είναι εύκολο να πουληθούν ως δράση για το περιβάλλον, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε ή χρειαζόμαστε.
Αντίθετα, χρειαζόμαστε πιο συστημική αλλαγή.
Αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικό, αλλά επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης και ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αλλαγές.
Ελπίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο, η κυβέρνηση θα οργανώσει στρογγυλά τραπέζια με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, όπου θα μπορούμε να καταθέσουμε το όραμα και τις αρχές μας για τη βιώσιμη ανοικοδόμηση.
Τώρα, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες του πολέμου και του στρατιωτικού νόμου, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την ελεύθερη πρόσβαση και διάδοση πληροφοριών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εκστρατεία μας.Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το περιβαλλοντικό κίνημα στην Ουκρανία ήταν αρκετά αδύναμο. Έτσι, η υποστήριξη από άλλους ακτιβιστές του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο είναι σημαντική.
Θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε όταν πρόκειται για την ανοικοδόμηση μιας καλύτερης Ουκρανίας, οπότε θα χρειαστούμε υποστήριξη για αυτή τη διαδικασία. Φυσικά, προς το παρόν, η καλύτερη βοήθεια που μπορείτε να δώσετε είναι να υποστηρίξετε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.


Η Ecoaction υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχουν άμεση σχέση. Ποια είναι αυτή η σύνδεση;
Η απάντηση είναι τα ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία έχει πολλά ορυκτά καύσιμα που μπορεί να πουλήσει για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανάγκη απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα μέσο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις που βασίζονται σε πόρους και να οικοδομηθούν πιο βιώσιμες οικονομίες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Παρά τη δηλωμένη υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σε νομισματικούς όρους. Τι μας λέει αυτό για την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και το ενδιαφέρον τους να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα;
Σίγουρα φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθούν μια διφορούμενη πολιτική απέναντι στην Ουκρανία.
Προσπαθούν να αποφύγουν οποιεσδήποτε αναταραχές στο εσωτερικό τους- μπορώ να το καταλάβω αυτό. Και είμαστε πολύ ευγνώμονες για την οικονομική υποστήριξή τους. Αλλά αν θέλουν πραγματικά να μας βοηθήσουν, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να κλείσουν τους αγωγούς φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας για να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να μειώσουμε τις υψηλές τιμές των καυσίμων που ανεβάζουν τα έσοδα της Ρωσίας.
Το κύριο αίτημά μας προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι να κινηθούν ταχύτερα. Μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι να διακοπούν οι δεσμοί με τη Ρωσία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να σωθούν ουκρανικές ζωές.
________________________________________
Federico Fuentes
Mykhailo Amosov

http://www.europe-solidaire.org

https://www.greenleft.org.au/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 10:11

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.