Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 15:59

Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω! Διεθνές Φεμινιστικό κάλεσμα για τις 28 Σεπτεμβρίου - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

Γράφτηκε από

 Ο πίνακας είναι της Ουκρανής ζωγράφου Katya Gritseva, μέλους του Sotsialniy Rukh (Κοινωνικό Κίνημα Ουκρανίας)

 

Διεθνές Φεμινιστικό κάλεσμα: Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση ώστε στις 28 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το δικαίωμα στην άμβλωση, να αναδείξουμε την κατάσταση των γυναικών της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εκτεταμένης και παγκόσμιας επίθεσης στο δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους. Δημοσιεύουμε την έκκληση παρακάτω.


Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες έντονων και συντονισμένων επιθέσεων κατά των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Τα δικαιώματα αυτά έχουν κατακτηθεί μέσα από φεμινιστικούς αγώνες και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο. Γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου αύξησης της βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών επιθέσεων κατά των γυναικών, του φεμινιστικού κινήματος και των φεμινιστριών ατομικά.
Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται από πατριαρχικές και μισογυνικές κυβερνήσεις και δίκτυα ακροδεξιών και φονταμενταλιστών συντηρητικών στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους.
Ο στόχος αυτής της αυξανόμενης ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων macho ηγετών όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, είναι να ελέγξουν τα σώματα και τις αναπαραγωγικές δυνατότητες των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη συγκέντρωση και την ενίσχυση του κρατικού και κοινωνικού ελέγχου στη ζωή των γυναικών. Όλα αυτά στην υπηρεσία μιας αντιδραστικής εξουσίας που μισεί τις γυναίκες, απορρίπτει τους πρόσφυγες, κακομεταχειρίζεται τους κρατούμενους και κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία και την κοινωνική θέση. Οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε έναν καταμερισμό εργασίας στον οποίο υποβιβάζονται σε έναν υποδεέστερο ρόλο απλών αναπαραγωγών.Οι ιεραρχίες λόγω φύλου, αλλά και οι ρατσιστικές και ταξικές ιεραρχίες, ενισχύονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας είτε να τερματιστεί είτε να ολοκληρωθεί μια εγκυμοσύνη, επηρεάζουν δυσανάλογα:
τις μετανάστριες και τις γυναίκες χωρίς χαρτιά και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ 
εκείνες που βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή ποινικοποίησης ή απέλασης
εκείνες που είναι φτωχές και δεν έχουν τους πόρους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επισκεφθούν μια ιδιωτική κλινική.


Σε αρκετές χώρες, οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων συνυπάρχουν με ρατσιστικές πολιτικές. Πολιτικές που στοχεύουν συστηματικά το σώμα και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των φυλετικά διαχωρισμένων γυναικών: αναγκαστική στείρωση, αναγκαστική αντισύλληψη, μαιευτική βία.
Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος/α επιτρέπεται ή υποχρεούται να αναπαραχθεί και αποφασίζει την έκταση και τον σκοπό.Στη Ρωσία του Πούτιν, υπάρχουν πολιτικές που προτρέπουν τις γυναίκες να εμμείνουν στις λεγόμενες "παραδοσιακές αξίες" του "ρωσικού κόσμου". Για να παράγουν περισσότερο κρέας για κανόνια για τα μιλιταριστικά τους σχέδια. Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, το δικαίωμα στην άμβλωση περιορίζεται σημαντικά ή απαγορεύεται εντελώς. Ενώ οι γυναικοκτονίες και η βία κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές τις χώρες έχουν επίσης αρνηθεί να επικυρώσουν ή να εφαρμόσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης (2011) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις πιο βίαιες μορφές αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης. Τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ που κατακτήθηκαν από φεμινιστικούς αγώνες στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται από τη ρωσική προπαγάνδα ως ένα από τα προσχήματα για την εισβολή της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μαζικούς βιασμούς πολέμου ως στρατηγική για να υποτάξουν τον ουκρανικό λαό. Οι Ουκρανές προσφύγισσες, θύματα των βιασμών του πολέμου, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες δεν μπορούν ως επί το πλείστον να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ή σε γειτονικές χώρες, όπου οι αμβλώσεις ποινικοποιούνται και ακόμη και τα χάπια άμβλωσης καθίστανται παράνομα.


Οι επιθέσεις αυτές δεν μένουν αναπάντητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Πολωνία και τη Ρωσία, οι φεμινίστριες οργανώνονται συλλογικά και αντιστέκονται ενάντια στην πατριαρχική-λευκή υπεροχή-νεοφιλελεύθερη εξουσία και για το δικαίωμα όλων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος και της ζωής τους. Φεμινίστριες από όλο τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυες στις φεμινίστριες που αγωνίζονται.Τα τελευταία χρόνια, οι υποδειγματικοί αγώνες των φεμινιστριών ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό, τις αντιδραστικές πολιτικές, το μιλιταρισμό και τον πόλεμο οδήγησαν δικαίως στην αναγνώριση του φεμινιστικού κινήματος ως την πρωτοπορία της λαϊκής αντίστασης, ως το κίνημα που μάχεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στις αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές, διεφθαρμένες και ελευθεριοκτόνες πολιτικές των κυβερνήσεών μας. Εμπνεόμαστε από αυτούς τους αγώνες που παίρνουν τη θέση τους στο κέντρο της πολιτικής, όπως από την πορεία στις ΗΠΑ ενάντια στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, από τις Χιλιανές φεμινίστριες που βοήθησαν να επιβληθεί ήττα στον ακροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο Χοσέ Αντόνιο Καστ και από τις Πολωνές που ενέπνευσαν μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις γωνιές της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο κατά των αμβλώσεων και ενέπνευσαν φόβο στο συντηρητικό κατεστημένο.

Σήμερα εμπνεόμαστε ιδιαίτερα από την ένοπλη και άοπλη αντίσταση των γυναικών της Ουκρανίας και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στον πόλεμο, καθώς και από το αντιπολεμικό κίνημα των Ρωσίδων φεμινιστριών που αποτελούν την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.

Είναι καιρός να αντιδράσουμε όλες μαζί και σε μαζική κλίμακα. Η οργάνωση εθνικών αντιδράσεων και διαδηλώσεων δεν είναι πλέον αρκετή! Ο εχθρός είναι διεθνής και δημιουργεί συμμαχίες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Είναι καιρός να ενισχύσουμε την ώθηση για ένα μεγάλο φεμινιστικό διεθνικό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων παγκοσμίως, ανεξάρτητα από φυλή, τάξη, θρησκεία ή εθνικότητα. Και να πάρουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατιών συμμαχιών ενάντια στην αντιδραστική, μισογυνική και ρατσιστική ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο.
Ας ενωθούμε λοιπόν, ας συντονιστούμε, ας δράσουμε διεθνώς!

Ας αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας και της ζωής μας!
Ως πρώτο βήμα καλούμε τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να αναδείξουν εμφατικά την αλληλεγγύη με τις Ουκρανές και Πολωνές γυναίκες στις κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση της άμβλωσης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων με αφορμή την 28η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα στην Άμβλωση.
#AgainstAbortionBacklash
Πηγή: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

https://internationalviewpoint.org/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 16:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.