Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 22:05

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα: Πώς προχωρά η επιστράτευση σε μια από τις πιο αντιπολιτευόμενες περιοχές της χώρας;

 

 

Alexander Sleptsov

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα: Πώς προχωρά η επιστράτευση σε μια από τις πιο αντιπολιτευόμενες περιοχές της χώρας;

 

 

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε μια από τις κεντρικές πλατείες του Γιακούτσκ, εκατοντάδες γυναίκες χόρεψαν το οσουοχάι (παραδοσιακό κυκλικό χορό των Γιακούτσκ).

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εθνικό θέατρο Σάχα και ένα μνημείο για έναν σοσιαλιστή, έναν από τους θεμελιωτές της λογοτεχνίας των Γιακούτιων, τον Πλάτον Ογιούνσκι, ο οποίος διώχθηκε την εποχή του Στάλιν. Στο ποίημά του «Σιν μπίιρ μπουολμπάατ;» («Είναι όλα τα ίδια;») το 1919 έγραψε:

«Έχοντας μπει σε μεγάλη διαμάχη

Ένα δύσκολο εγχείρημα, - να αλλάξω μια σκληρή μοίρα.

Για να αλλάξουμε τη σκληρή μοίρα μας,

Όπου κι αν χρειαστεί να χύσουμε το αίμα μας, “Δεν έχει σημασία;”»

Έναν αιώνα αργότερα, κάτω από τα πόδια του λένε: «Όχι, έχει σημασία!». Οι γυναίκες τραγουδούν τραγούδια για την ειρήνη. Ακούγονται τα λόγια «Αφήστε τα παιδιά μας να ζήσουν!»

Η αστυνομία διαλύει τις γυναίκες, τις πιάνει και τις σπρώχνει μέσα σε ένα λεωφορείο χωρίς διακριτικά – όχι σε κλούβα. Είκοσι τέσσερα άτομα θα καταδικαστούν και σε όλα θα επιβληθούν πρόστιμα. Το βίντεο των διαδηλώσεων δημοσιεύτηκε από το κανάλι του Telegram SakhaDay Παρόλο που η συγκέντρωση διαλύθηκε, ήταν τόσο άβολο για τις αρχές που προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως «ευχές των μητέρων να επιστρέψουν ζωντανοί οι σύζυγοι και οι γιοι τους».

Αποτυχία. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αντίθεσης των Γιακούτιων. Την επόμενη ημέρα, ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Σάχα (Γιακουτίας), Άισεν Νικολάγεφ, ανακοίνωσε ότι 120 «κατά λάθος επιστρατευμένοι» άνδρες θα επέστρεφαν από τις στρατιωτικές βάσεις πίσω στη δημοκρατία. Αλλά τα «λάθη» συνεχίζουν να γίνονται.

Στο Ουστ-Μάι επιστρατεύτηκαν επτά εργάτες ενός λεβητοστασίου. Τέσσερις από αυτούς δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ. Δεν υπάρχει κανείς να εργαστεί στο λεβητοστάσιο, και αυτό σημαίνει ότι στο χωριό με τους 2.500 κατοίκους κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα της Γιακουτίας, ο οποίος έχει γίνει ονομαστός σε όλο τον κόσμο, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την παροχή θέρμανσης.

Υπάρχουν αναφορές για δυσανάλογη επιστράτευση: ένας φαινομενικά μικρός αριθμός ανδρών επιστρατεύεται από τα χωριά και τα χωριουδάκια, αλλά μερικές φορές αποτελούν μέχρι και το 50% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού ενός οικισμού. Οι άνδρες επιστρατεύονται χωρίς να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι κατατάσσονται στον στρατό. Οι συγγενείς των ανδρών που επιστρατεύονται διαμαρτύρονται σε διάφορες αρχές και δεν παίρνουν καμία απάντηση. Ο θυμός αυξάνεται. Ως απάντηση, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ένα κεντρικό σημείο όπου οι συγγενείς μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες, κατευθύνοντάς τους στη στρατιωτική εισαγγελία και στον στρατιωτικό επίτροπο. Οι αξιωματούχοι υπόσχονται να επιστρέψουν τους «κακώς επιστρατευμένους» το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, κανείς δεν θα ενημερώσει τους υποψήφιους στρατεύσιμους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Το μόνο καθήκον των αρχών τώρα είναι να κατευνάσουν τους διαδηλωτές διευθετώντας τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, αλλά να συνεχίσουν να ερημώνουν ολόκληρα χωριά.

Θα τα καταφέρουν; Αξίζει να βασιστεί κανείς στο πνεύμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της δημοκρατίας; Η αντίδραση των κατοίκων της Γιακουτίας –τόσο των Γιακούτιων όσο και των Ρώσων– δεν ήταν εξωσυστημική. Ναι, εξέλεξαν τον Πιοτρ Αμμόσοφ (ΚΚΡΟ / Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) ως βουλευτή της Δούμας το 2021 αντί του Φεντότ Τουμούσοφ (Μια Δίκαιη Ρωσία), ο οποίος υποστηριζόταν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση. Εδώ ήταν που ο Πάβελ Γκρουντίνιν (ΚΚΡΟ) κέρδισε τα περισσότερα ποσοστά στις προεδρικές εκλογές του 2018 και όπου η Σαρντάνα Αυξεντίεβα, η οποία αργότερα προσχώρησε στο κόμμα του Νέου Λαού, εξελέγη «δήμαρχος του λαού». Οι εκλεγμένοι πολιτικοί πήραν μια μέση θέση μεταξύ των αρχών και του λαού, προσπαθώντας να συσκοτίσουν και να στρογγυλέψουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα ριζικά. Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της Γιακουτίας διαμαρτύρονται για την πώληση του φυσικού πλούτου της δημοκρατίας στο ομοσπονδιακό κέντρο – μόνο το 33% της Alrosa, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξόρυξη διαμαντιών στη Γιακουτία, ανήκει στη Δημοκρατία της Σάχα και σε μεμονωμένα ουλούς [περιφέρειες]. Ούτε ο Φεντότ Τουμούσοφ, ούτε ο Πιοτρ Αμμόσοφ, ούτε η Σαρντάνα Αυξέντιεβα μπόρεσαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δεν πρόκειται καν για άμεσες διοικητικές αποφάσεις, στις οποίες έχουν μικρή επιρροή, ούτε για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, παρά μόνο για την οργάνωση κάποιας καμπάνιας υπογραφών μικρής κλίμακας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στην περιοχή, την καταστολή, το πρόβλημα της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Λένα, η οποία είναι υπόσχεση δεκαετιών, αλλά δεν κατασκευάζεται ποτέ. Το να συνταχθεί κανείς με τη θέληση του λαού θα σήμαινε να έρθει σε ρήξη με τους κυβερνώντες στη δημοκρατία –τους ολιγάρχες και τους αξιωματούχους– και να υποστεί και ο ίδιος καταστολή. Το καλύτερο που τολμούν την ώρα της κινητοποίησης είναι να παζαρεύουν αναβολές, εξαιρέσεις και απαλλαγές για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Ίσως να είναι στην πραγματικότητα εναντίον της ως τέτοιας. Ίσως. Αλλά μπορούν να γίνουν «φωνή διαμαρτυρίας» μόνο αν υπάρξει πίεση από τα κάτω – αλλά ποιος θα την οργανώσει; Οι Γιακούτιοι είχαν τελευταία ελάχιστη υποστήριξη από την εξωσυστημική αντιπολίτευση, είτε μεταξύ των φιλελευθέρων είτε μεταξύ των αριστερών. Αρκετοί άνθρωποι κατέβηκαν στα συλλαλητήρια για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων – αλλά οι δομές του Ναβάλνι έχουν καταστραφεί και καμία άλλη εξωσυστημική δύναμη δεν έχει σχηματιστεί. Τώρα στη Γιακουτία απλώς δεν υπάρχει καμία δύναμη που θα μπορούσε να οργανώσει διαμαρτυρίες και να αξιοποιήσει όλη τη συσσωρευμένη οργή του λαού. Θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια τέτοια δύναμη;

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Russian Socialist Movement: How is the draft in one of the most opposition regions of the country going?”, Europe Solidaire Sans Frontières, 28 Σεπτεμβρίου 2022, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64143.

 

 

Ο Αλεξάντερ Σλέπτσοφ είναι μέλος του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSD)

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 22:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.