Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 09:33

Προς τους ξένους πολιτικούς: Δικαιοσύνη για τους εργάτες και τις εργάτριες της Ουκρανίας!

 

 

Προς τους ξένους πολιτικούς: Δικαιοσύνη για τους εργάτες και τις εργάτριες της Ουκρανίας!

 

 

Η παρούσα έκκληση προς τους εργαζόμενους και τους ακτιβιστές στο εξωτερικό προέρχεται από Ουκρανούς συνδικαλιστές, ηγέτες και ακτιβιστές βάσης, από το Kryvih Rih, καθώς και από υποστηρικτές διαφόρων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών. Δεν αποτελεί μια μονομερή επίσημη έκκληση από κάποιο συνδικάτο. Εκφράζει όμως πολύ καλά τη διάθεση και τις επιθυμίες πολλών Ουκρανών συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών της κοινωνίας, καθώς και ζητήματα που θέλουν να επικοινωνήσουν στους ομολόγους τους σε άλλες χώρες, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την παραμονή των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνδικαλιστές στο Kryvyi Rih απευθύνουν μια έκκληση προς τους υποψηφίους στις ευρωεκλογές, θέλοντας κυρίως να υπενθυμίσουν στους πολιτικούς ότι οι μισθωτοί είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος του πολέμου κατά του εισβολέα, ότι τους λείπουν πυρομαχικά και ότι τα συμφέροντά τους είναι αυτά που πρέπει να συζητηθούν στα υψηλά κλιμάκια. Οι συνδικαλιστές πιστεύουν ότι η αγνόηση αυτών των γεγονότων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Επίσης προειδοποιούν ενάντια στο να χρησιμοποιείται η υποστήριξη προς την Ουκρανία για να καλύπτονται ιδιοτελείς στόχοι, κάτι που είναι σύνηθες σε ορισμένες ελίτ διεθνώς.

Ο Yuriy Samoilov, της ηγεσίας του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων, εξήγησε: “Στις οικογένειές μας, κάθε δεύτερη συζήτηση είναι για τον πόλεμο, για όσους υπηρετούν αυτή τη στιγμή, για το πώς θα τους βοηθήσουμε, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των στρατευμένων είναι απλοί εργαζόμενοι. Και είναι σαφές ότι αυτή είναι η προτεραιότητα και για το συνδικάτο. Αλλά την ίδια στιγμή, η εργατική νομοθεσία αναστέλλεται στα μετόπισθεν, οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται και τα παιδιά των επιχειρηματιών και των αξιωματούχων διασκεδάζουν στο εξωτερικό. Είναι αυτό δίκαιο;” αναρωτιέται ο Γιούρι.

Στην έκκληση αυτή έχουν ήδη προσχωρήσει αρκετοί συνδικαλιστές, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και φοιτητές από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Όλοι αυτοί συμμερίζονται τη δυσαρέσκεια απέναντι στην αδιαφορία για τα προβλήματα των εργαζομένων και πιστεύουν ακράδαντα ότι η συλλογική τους φωνή είναι το κλειδί για την αλλαγή. Η έκκλησή τους απευθύνεται δυνητικά τόσο στους φίλους της Ουκρανίας όσο και σε όσους στηρίζουν τους εργαζόμενους, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο.

Ο Oleksandr Skiba, επικεφαλής του Ελεύθερου Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στο αμαξοστάσιο της Darnytsia, επισημαίνει ότι, από την αρχή του πολέμου, τα εργασιακά δικαιώματα περικόπτονται σημαντικά. Και εξηγεί ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές αυτές όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά και μάλλον το αντίστροφο. “Το να επιτρέπεται στους εργοδότες να αναστέλλουν αυθαίρετα τις εργασιακές σχέσεις και τις διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το ρόλο των συνδικάτων και καταστρέφει τα θεμέλια της δημοκρατίας”, λέει. Ο Oleksandr τονίζει την εμπιστοσύνη του στη δύναμη της ενότητας και της αλληλοϋποστήριξης στον αγώνα και αναμένει αλληλεγγύη και από τους ξένους συντρόφους του.

 

Επιστολή προς τους πολιτικούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης και του κόσμου

Δεδομένου ότι η δική μας μοίρα εξαρτάται συχνά από τις δικές σας αποφάσεις, εμείς, οι Ουκρανοί συνδικαλιστές και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, θα θέλαμε να απευθυνθούμε απευθείας σε εσάς και να τονίσουμε τα εξής:

Την ώρα που η “διεθνής κοινότητα” είναι παγωμένη στην αναποφασιστικότητα, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αυξάνουν με χαρά την επίθεσή τους, οι σύντροφοί μας πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αναγκασμένοι να αμυνθούν χωρίς αρκετά πυρομαχικά, και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια και τα σπίτια μας δέχονται καταστροφικές επιθέσεις ελλείψει αεράμυνας. Με μια πραγματικά “ακλόνητη υποστήριξη”, αυτό δεν θα ήταν αναπόφευκτο. Ωστόσο, προς το παρόν, παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό μόνοι μας με τον επιτιθέμενο.

Η ανθεκτικότητα της ουκρανικής κοινωνίας εξαρτάται από τους απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν τόσο την πλειονότητα στο στρατό όσο και αυτοί που εξασφαλίζουν τις λειτουργίες στο εσωτερικό μέτωπο για τον εφοδιασμό, την παραγωγή και τη συντήρηση των κρίσιμων υποδομών. Ταυτόχρονα, αναδύεται μια όλο και πιο ορατή κοινωνική ανισότητα, όπου τα δημόσια αγαθά υπάρχουν μόνο για την ελίτ και η πλειοψηφία μένει μόνο με υποχρεώσεις: αυτό είναι πηγή απογοήτευσης και απειλεί τόσο την αμυντική ικανότητα της χώρας όσο και το μέλλον της. Ωστόσο, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πληρωνόμαστε με πενιχρά χρήματα, να δουλεύουμε υπερωρίες και να ζούμε με την απειλή ότι θα μας βγάλουν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή, η κυβέρνησή μας ασχολείται πολύ περισσότερο με την απορρύθμιση και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις επιχειρήσεις.

Η ασφάλεια και η ευημερία των οικογενειών μας και των φίλων μας αποτελεί για εμάς απόλυτη αξία, κάτι που δεν εγκαταλείπουμε. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η μεταπολεμική Ουκρανία δεν θα δίνει την ευκαιρία αξιοπρεπούς ζωής στους μισθωτούς, αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λύουν τα προβλήματά τους. Με τρόμο συνειδητοποιούμε ότι πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσουμε μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, δουλεύοντας μέρα και νύχτα, ανταγωνιζόμενοι για άθλιες μερίδες από άπληστα αφεντικά.

Δεν αποτελεί επίσης μυστικό ότι και οι δικές σας ελίτ επίσης παγώνουν τους μισθούς, αυξάνουν τις τιμές, ακυρώνουν τις διακοπές και περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες, δικαιολογώντας το ως αναγκαιότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την ώρα που ταυτόχρονα συνεχίζουν το αμοιβαία τους επωφελές εμπόριο με τη Ρωσία: τα δικά σας λεφτά και τεχνολογία για να στηρίξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Αυτή η πολιτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας.

Καταλαβαίνουμε ότι μόνο μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη από την επέλαση των ιμπεριαλιστών, τις πιέσεις των δικτατόρων, τις ορέξεις των ολιγαρχών και τη δημαγωγία της ακροδεξιάς.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να:

1. Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες και να δοθεί προτεραιότητα στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών που είναι απαραίτητα τώρα για την άμυνα της Ουκρανίας. Ο πόλεμός μας δεν πρέπει να γίνει πρόσχημα για κερδοσκοπία των εμπόρων όπλων!

2. Να καταστεί αδύνατη η παράκαμψη των κυρώσεων από το καθεστώς Πούτιν. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, να κλείσουν όλα τα αδιαφανή σχήματα που χρησιμοποιούνται από Ρώσους, Ουκρανούς και άλλους ολιγάρχες. Η κάθε συναλλαγή και το κάθε ανταλλακτικό που παρέχεται επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο!

3. Να διαγραφεί το άδικο χρέος και να εξασφαλιστεί πως τα χρήματά σας δεν ξοδεύονται σε αντικοινωνικά πειράματα στη χώρα μας! Η διεθνής υποστήριξη θα πρέπει να βοηθήσει στην αποκατάσταση και στην επέκταση των καθολικών συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, στην ανοικοδόμηση προσιτών στεγαστικών και δημόσιων υποδομών και στην εξασφάλιση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και συνθηκών εργασίας.

4. Συνδεθείτε με τα ουκρανικά συνδικάτα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πιέστε για τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και επιμείνετε στη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι! Σε ένα παραμορφωμένο πολιτικό σύστημα, αυτός είναι σχεδόν ο μόνος τρόπος για τους απλούς ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

5. Αποκαλύψτε τη χρησιμοποίηση της αλληλεγγύης για να καλύπτονται απλώς συμφέροντα! Να κατασχεθούν οι ρώσικες περιουσίες, να καταργηθούν οι υπεράκτιες (offshores) εταιρίες, να φορολογηθούν οι υπερπλούσιοι, αλλά μη βάζετε τους ανθρώπους μπροστά σε ψεύτικες επιλογές: να θυσιάσουν τη μοίρα των Ουκρανών ή να πάρουν από τους πιο ευάλωτους στην πατρίδα τους!

 

Υποστηρίξτε τα αιτήματά μας!

 

Εγκρίθηκε σε συνάντηση συνδικαλιστών και φοιτητών ακτιβιστών στο Kryvbas με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εργασίας με την προεδρία του Yuriy Samoilov και με τη συμμετοχή εκπροσώπων ανεξάρτητων συνδικάτων:

ArcelorMittal Kryvyi Rih,

Kryvyi Rih Iron Ore Plant,

Metinvest και Rudomine,

Ελεύθερο Συνδικάτο Εργαζομένων στην Υγεία Kryvyi Rih,

Ελεύθερο Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων Kryvyi Rih,

Φοιτητικό συνδικάτο Direct Action,

 

καθώς και των οργανώσεων

Witches of Kryvbas

Spravedlyvist

Social Movemen.

 

Η έκκληση υποστηρίχτηκε επίσης ατομικά από τους/τις (πρώτες υπογραφές, 14/5/2024):

 

1. Oleksandr Skyba, leader of the Free Trade Union of Railway Workers at the Darnytsia depot

2. Natalia Zemlianska, Ukrainian Trade Union of Labourers, Entrepreneurs, and Migrant Workers

3. Oksana Slobodiana, “Be Like Nina,” chair of the Lviv regional trade union

4. Vasyl Andreyev, chair for PROFBUD, Building Workers’ Union of Ukraine

5. Liliia Vasylieva, deputy head of the Lviv Oblast Crane Workers’ Union

6. Katya Gritseva, activist of independent student union Priama Diia (Direct Action) and NGO Sotsialniy rukh (Social Movement), artist

7. Vitalii Dudin, co-founder of NGO Sotsialnyi Rukh (Social Movement), PhD in labour law

8. Artem Tidva, Organising officer, EPSU

9. Oksana Dutchak, co-editor of Spilne/Commons Journal

10. Lidiya Luchyshyn, treasurer of the Lviv Oblast Crane Workers’ Union

11. Taras Bilous, editor

12. Andrij Pacan, turner

13. Pavlo Bryzhatyi, member of Independent student trade union Priama Diia (Direct Action) and NGO Sotsialnyi Rukh (Social Movement), student of the National University of Ostroh Academy

14. Dariia Selishcheva, psychologist

15. Volodymyr Skimira, craneworker

16. Maksym Shumakov, Priama Diia student union activist

17. Iryna Strumeliak, labourer

18. Denys Pilash, activist of NGO Sotsialnyi Rukh (Social Movement)

19. Dmytro Lypetskyi, craneworker

20. Valerii Petrov, activist of NGO Sotsialnyi Rukh (Social Movement), Ph.D, game developer

21. Ihor Duleba, craneworker

22. Romanenko Maksym, physician, activist of NGO Sotsialnyi Rukh (Social Movement)

23. Ihor Vasylets, member of the student union Priama Diia (Direct Action)

24. Zakhar Popovych, activist, Ph.D

25. Mykhailo Zvir, craneworker

26. Oleksandr Kyselov, migrant worker, board member of Skånes Industrisyndikat

27. Mariia Sokolova, activist of Independent student trade union Priama Diia (Direct Action)

28. Artem Remizovskyi, PhD-student in Cultural Studies, Kyiv-Mohyla Academy

29. Ruslana Mazurenok, chair of the union club of healthcare workers at Derazhnyansʹka hospital, activist of “Be Like Nina”

 

 

“Закордонним політикам – про справедливість для українських працівників!”, Соціальний Рух, 14 Μαΐου 2024, https://rev.org.ua/zakordonnim-politikam-pro-spravedlivist-dlya-ukra%D1%97nskix-pracivnikiv/

“To foreign politicians - justice for Ukrainian workers!”, Europe Solidaire Sans Frontières, 14 Μαΐου 2024, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article70730.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 18:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.