Σοσιαλιστές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ
Από το Ουρούμτσι στη Σαγκάη: Τα Αιτήματα των Σοσιαλιστών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ
Αυτή είναι μια διευρυμένη εκδοχή μιας επιστολής που γράφτηκε από σοσιαλιστές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική χώρα και στο εξωτερικό τη νύχτα της 26ης Νοεμβρίου 2022, όταν ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις. Η συντομευμένη κινεζική εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο Borderless Movement στις 27 Νοεμβρίου. Αυτή η εκδοχή αναθεωρήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονταν. Αναδημοσιεύεται με άδεια.
Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022, ξέσπασε πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της «Αυτόνομης Περιοχής Ουιγούρων Σιντζιάνγκ της Κίνας».[1] Από την πυρκαγιά πέθαναν κυρίως Ουιγούροι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Ο αριθμός αυτών των θυμάτων θεωρείται ότι δεν έχει αναφερθεί επαρκώς, ενώ η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής της Κίνας για την πανδημία, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών και τους έχει στερήσει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ενώ αυτές οι πολιτικές έχουν επηρεάσει εκατομμύρια Κινέζους πολίτες, οι Ουιγούροι και άλλες εθνοτικές μειονότητες στην περιοχή Σιντζιάνγκ υφίστανται εδώ και καιρό αυξημένη καταστολή, μέχρι και μαζικό εγκλεισμό και ακραία παρακολούθηση από την κινεζική κυβέρνηση. Στη Σιντζιάνγκ έχουν επίσης εφαρμοστεί οι πιο αυστηρές πολιτικές λοκντάουν, με πολλούς να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για περισσότερες από εκατό ημέρες.
Ως εξωτερικοί, αξιολογούμε τη συζήτηση με τους συντρόφους για το πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα την απελευθέρωση όσων υποφέρουν από την αποικιοκρατική καταπίεση των εποίκων στην περιοχή. Η χρήση ακριβούς ορολογίας στο μέτρο των γνώσεών μας και η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η εκστρατεία μαζικής κράτησης και πολιτιστικής γενοκτονίας που διεξάγει το ΚΚΚ επηρεάζει πολλές κοινότητες με διαφορετικό τρόπο σε ολόκληρη την περιοχή XUAR είναι σημαντικά στοιχεία αυτής της εργασίας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις και σχόλια.
Σε απάντηση, οι κάτοικοι του Ουρουμτσί ξεκίνησαν μια πρωτοφανή διαμαρτυρία σε όλη την πόλη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, αψηφώντας την αστυνομία για να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά κτίρια και να απαιτήσουν τον τερματισμό των σημερινών πολιτικών του λοκντάουν. Αυτές οι λανθασμένες πολιτικές λοκντάουν είχαν ως επακόλουθο οι πύλες των συγκροτημάτων να είναι κλειστές από τις αρχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να διαφύγουν. Διαμαρτυρίες διαφόρων ειδών εξαπλώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένες πήραν τη μορφή συλλογικής και ανεξάρτητης μαζικής δράσης, όπως η ολονυχτία υπό την καθοδήγηση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στη Ναντζίνγκ και η δημόσια διακήρυξη που συντάχθηκε από φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Χουαζχόνγκ στη Γουχάν. Οι πολίτες της Σαγκάης βγήκαν στους δρόμους για να κλιμακώσουν περαιτέρω τη δράση τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω το ΚΚΚ! Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ!»
Τα καθεστώτα σε όλο τον κόσμο έχουν απογοητεύσει τους λαούς τους καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και ο αυταρχικός καπιταλισμός της Κίνας έχει οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων των απλών πολιτών της. Οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ακόμη πιο επισφαλείς. Στα τέλη Οκτωβρίου, αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι της Foxconn στη Ζενγκζού ήταν παγιδευμένοι σε ένα «κλειστό σύστημα» που περιόριζε τις μετακινήσεις τους και την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά, σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας[2]. Πολλοί εργάτες προσπάθησαν να διαφύγουν από τα εργοστάσια σκαρφαλώνοντας τους φράχτες. Αντί να ζητήσει την απόδοση ευθυνών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της και να αναθεωρήσει τις πολιτικές της για το λοκντάουν στην περιοχή, η τοπική κυβέρνηση αντέδρασε στέλνοντας στελέχη της στη γραμμή παραγωγής της Foxconn για να διασφαλίσει την κερδοφορία. Την περασμένη εβδομάδα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι της Foxconn πραγματοποίησαν μια μικρή εξέγερση διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους και η τοπική κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες αστυνομικούς με στολές προστασίας για να βοηθήσουν τη Foxconn στην καταστολή των εργατών.
Φοιτητές και εργαζόμενοι σε όλη την Κίνα βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών για την πολιτική «Μηδενικού Covid», η οποία έχει οδηγήσει στην αφαίρεση των δικαιωμάτων τους και έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Για άλλη μια φορά, ο λαός της Σιντζιάνγκ έπρεπε να υποστεί το βάρος της κατασταλτικής πολιτικής της Κίνας με τη φρικτή πυρκαγιά στο Ουρούμτσι. Αλλά τώρα η περιοχή μαζί με κάποιες από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες της χώρας έχει γίνει η σπίθα για την κινητοποίηση της μεγαλύτερης ίσως κλίμακας στην κινεζική κοινωνία εδώ και χρόνια. Πιο επειγόντως από ποτέ, οι Κινέζοι Χαν κάτοικοι της Σιντζιάνγκ και σε άλλες περιοχές της Κίνας πρέπει να συνεχίσουν να θέτουν στο επίκεντρο τον αγώνα των Ουιγούρων και των καταπιεσμένων μειονοτήτων και να αγωνίζονται στο πλευρό τους.
Απαιτούμε την απόδοση ευθυνών για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι και καλούμε για ριζική αλλαγή του συστήματος:
Αιτήματα
1. Κατάργηση των σημερινών λοκντάουν που κρατούν με τη βία τους ανθρώπους στα σπίτια τους, στερώντας τους την πρόσβαση σε αγαθά για τις βασικές τους ανάγκες.
2. Κατάργηση των υποχρεωτικών δοκιμών PCR για COVID-19.
3. Να επιτραπεί σε όσους έχουν μολυνθεί να απομονωθούν στο σπίτι τους, ενώ όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα έχουν δικαίωμα σε θεραπεία στο νοσοκομείο∙ να καταργηθεί η βίαιη μεταφορά και απομόνωση μολυσμένων και μη μολυσμένων ατόμων σε κινητά «νοσοκομεία» στρατόπεδα.
4. Παροχή επιλογών για πολλαπλά εμβόλια, επιτρέποντας στα άτομα το δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους υγειονομική περίθαλψη.
5. Απελευθέρωση του διαδηλωτή της γέφυρας Σιτόνγκ Πενγκ Ζαϊζού[3] και άλλων πολιτικών κρατουμένων που συλλαμβάνονται στις διαμαρτυρίες.
6. Κάλεσμα για πανεθνικό πένθος για όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ανεύθυνων μέτρων λοκντάουν.
7. Να εξασφαλιστεί η παραίτηση των γραφειοκρατών που είναι υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση της πανδημίας.
8. Τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας πρέπει να γνωστοποιούνται από ειδικούς ιατρούς και να εφαρμόζονται δημοκρατικά μεταξύ του λαού.
9. Διασφαλίστε τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελευθερία του λόγου, του συνέρχεσθαι, της οργάνωσης και της διαμαρτυρίας.
10. Υποστήριξη της δύναμης των ανεξάρτητων εργαζομένων μέσα και πέρα από αυτές τις διαδηλώσεις∙ κατάργηση αντεργατικών πρακτικών όπως το ωράριο εργασίας 996[4] και ενίσχυση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία και την αυτοοργάνωση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν εκτενέστερα στην πολιτική ζωή.
Στρατηγικές
1. Αν κάποιος απειλείται από την αστυνομία, οι άλλοι πρέπει να τρέξουν να τον υποστηρίξουν.
2. Δεν πρέπει να εμποδίζουμε τους άλλους να φωνάζουν πιο ριζοσπαστικά συνθήματα, αλλά να προσπαθούμε να δώσουμε προτεραιότητα στα θετικά και συγκεκριμένα αιτήματα για συστημική αλλαγή.
3. Οι αλλαγές στις πολιτικές αρχές εντός του συστήματος δεν θα είναι χρήσιμες αν δεν εκδημοκρατίσουμε σε βάθος το ίδιο το σύστημα.
4. Αποφύγετε την ριψοκίνδυνη τακτική της μακροχρόνιας κατάληψης δρόμων και πλατειών – υιοθετήστε κινητοποιήσεις τύπου «Γίνε Νερό»[5] για να αποτρέψετε τις αρχές από το να καταστείλουν πολύ εύκολα τους διαδηλωτές.
5. Πέρα από τη διαμαρτυρία, ενισχύστε την αλληλοβοήθεια και την αυτοοργάνωση μεταξύ των κοινοτήτων και των χώρων εργασίας.
Ο λαός στην Κίνα αρχίζει σήμερα να κινητοποιείται γύρω από το κάλεσμα του διαδηλωτή της γέφυρας Σιτόνγκ Πενγκ Ζαϊζού για μαζική δράση σε όλη την Κίνα για να απαιτήσει «δημοκρατία, όχι περισσότερες υποχρεωτικές δοκιμές PCR». Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το κίνημα, αλλά συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την ανεξάρτητη μαζική οργάνωση από φοιτητές, εργαζόμενους και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες στην ηπειρωτική χώρα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, των Ταϊβανέζων, των Ουιγούρων και των Θιβετιανών, για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πρόγραμμα για τον δημοκρατικό αγώνα στην Κίνα.
Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτό το αναπτυσσόμενο κίνημα και καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τις βιοτικές ανάγκες και τις βασικές ατομικές ελευθερίες των πολιτών της.
Σοσιαλιστές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ
Μετάφραση: elaliberta.gr
Chinese and Hong Kong socialists, “From Urumqi to Shanghai: Demands from Chinese and Hong Kong Socialists”, Lausan 流傘, 28 Νοεμβρίου 2022, https://lausancollective.com/2022/from-urumqi-shanghai/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64869.
全面解封,抗疫要服務人民、服從人權!要民主不要獨裁!
昨晚烏魯木齊民居大火,又為野蠻清零,增添十個冤魂。原來剛剛開完20大的執政黨之所謂擅於鬥爭,是鬥爭人民!然而,人民再也不是阿斗,再也不是韭菜,而是有尊嚴有思想的人!到今爲止,全國從烏魯木齊、鄭州富士康,到天津、廣州、北京、成都、南京等城市先後發生大規模抗議。他們每一個口號,每一次衝破封控,就再一次重申自己的人性。關於抗爭的口號和策略,我們有以下建議:
向當局要求:
1.全面解封,恢復正常生活
2.全面取消強制核酸要求
3.感染者居家隔離,病重者入院治療,取消方艙隔離和強制轉運
4.引進進口疫苗,自願選擇
5.釋放彭載舟及所有其他發聲者
6. 全國哀悼因野蠻封控而死的犧牲者
7.負責官員鞠躬下臺
8. 回歸專家抗疫,民主抗疫。保證公民可以行使憲法賦予的言論、集會、結社、遊行和示威自由。
運動策略:
一人被打,全民出手
無法阻止其他人喊更激烈口號,但儘量喊出正面主張;
政權人事變遷也好,制度不變成民主也沒用。
不作長期佔領街道或者廣場的打算。
抗議之外,大力凝聚社區和工作單位中的人際互助互愛。
無國界社運 Borderless movement, 27 Νοεμβρίου 2022, https://borderless-hk.com/2022/11/27/%e5%85%a8%e9%9d%a2%e8%a7%a3%e5%b0%81%ef%bc%8c%e6%8a%97%e7%96%ab%e8%a6%81%e6%9c%8d%e5%8b%99%e4%ba%ba%e6%b0%91%e3%80%81%e6%9c%8d%e5%be%9e%e4%ba%ba%e6%ac%8a%ef%bc%81%e8%a6%81%e6%b0%91%e4%b8%bb%e4%b8%8d/.
Σημείωση
[1] Η τακτική της μαζικής κράτησης και επιτήρησης του ΚΚΚ επηρεάζει πολλές κοινότητες στην Αυτόνομη Περιοχή Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ (XUAR, επίσης γνωστή ως «Σιντζιάνγκ», «Βορειοδυτική Κίνα», «Ανατολικό Τουρκεστάν», «Ουιγουρία», «Γκούλτζα», «Ταρμπαγκάι», «Αλτάι», «Ντζουνγκαρστάν και Αλτισάχρ» και/ή «Ντζουνγκαρία και περιοχή της λεκάνης Ταρίμ», και η οποία στο εξής θα αναφέρεται ως «Σιντζιάνγκ»), με πιο ορατούς τους Ουιγούρους, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά άλλες αυτόχθονες και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες.
Ο όρος Σιντζιάνγκ (新疆), ο οποίος είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενος, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αυτοκράτορα Qianlong του 18ου αιώνα και αποδόθηκε στην XUAR κατά την επανακατάληψη της περιοχής από τον Zuo Zongtang στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα μανδαρινικά κινεζικά, σημαίνει «νέα περιοχή», «νέα σύνορα» ή «νέα σύνορα».
[2] Eli Friedman, “Foxconn’s Great Escape”, Asian Labour Review, 8 Νοεμβρίου 2022, https://labourreview.org/foxconns-great-escape/.
[3] Ruo Yan, “Courage at Sitong Bridge”, Tempest, 24 Οκτωβρίου 2022, https://www.tempestmag.org/2022/10/courage-at-sitong-bridge/.
[4] Li Xiaotian, “The 996.ICU Movement in China: Changing Employment Relations and Labour Agency in the Tech Industry”, Made in China Journal, 18 Ιουνίου 2019, https://madeinchinajournal.com/2019/06/18/the-996-icu-movement-in-china-changing-employment-relations-and-labour-agency-in-the-tech-industry/.
[5] [Σ.τ.Μ.:] Στην κινεζική παράδοση το «να γίνεσαι νερό» σημαίνει να μπορείς να προσαρμόζεσαι σε ένα περιβάλλον, περνώντας απαρατήρητος, όπως το νερό παίρνει το σχήμα του αντικειμένου στο οποίο πέφτει.