Εν συντομία… σχόλια για την διεθνή κατάσταση, την ανεργία και την ανισότητα από τον Θ. Μαράκη
Amazon απολύσεις αντί για μείωση των ωρών εργασίας
Ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 14.000 θέσεων εργασίας, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιό μέρος του κόσμου, αλλά αναφερόμενος σε μια «παγκόσμια μείωση».
«Οι μειώσεις που ανακοινώνουμε σήμερα αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί περιορίζοντας περαιτέρω τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας επίπεδα διοίκησης και ανακατανέμοντας τους πόρους», ανέφερε η Μπεθ Γκαλέτι, αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογίας, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Amazon.
«Αυτό θα περιλαμβάνει μειώσεις σε ορισμένους τομείς και προσλήψεις σε άλλους, αλλά θα οδηγήσει σε συνολική μείωση περίπου 14.000 θέσεων» στα γραφεία της Amazon, συνέχισε.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ώρες είχε πάρει διαστάσεις ένα δημοσίευμα του Reuters το οποίο έκανε λόγο για επικείμενες περικοπές έως και 30.000 θέσεων εργασίας.
Η Amazon δεν είχε σχολιάσει το ρεπορτάζ, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι ο αριθμός των απολύσεων αντιστοιχεί μεν σε μικρό ποσοστό του συνόλου των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά σε σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες περικοπές θέσεων στην ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού.
Ανεργία των νέων στην Βρετανία
Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέοι δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης στη Βρετανία. Οι εργοδότες παγώνουν τα σχέδια πρόσληψης προσωπικού. Η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι καλή και οι προοπτικές επιδεινώνονται.
Συνήθως, χρειάζεται μια πλήρης ύφεση για να προκαλέσει την αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται σήμερα στη Βρετανία. Περίπου 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τους καταλόγους μισθοδοσίας των εταιρειών το τελευταίο έτος, και το επίσημο ποσοστό ανεργίας έφτασε το 4,8%, από 4,1% ένα χρόνο νωρίτερα.
Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια ενήλικες σε ηλικία εργασίας δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία.
Συμβαίνει στις ΗΠΑ
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα επιδόματα διατροφής στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας δεν θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα, εν μέσω της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η διακοπή λειτουργίας βρίσκεται πλέον στην 25η ημέρα, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και επαναλειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οπως αναφέρει το Politico με βάση ενα σημείωμα που έλαβε, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα χρησιμοποιήσει τα έκτακτα κονδύλια για να πληρώσει τα ομοσπονδιακά επιδόματα διατροφής, θέτοντας σε κίνδυνο τα επιδόματα που αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου για σχεδόν 42 εκατομμύρια Αμερικανούς που εξαρτώνται από το μεγαλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης της πείνας της χώρας.
Η ανισότητα
Η έκθεση υπό τον Στίγκλιτς εκτίμησε ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο απέσπασε το 41% του συνολικού νέου πλούτου μεταξύ 2020 και 2024, ενώ μόλις το 1% πήγε στο κατώτερο 50%
Λεφτά υπάρχουν!!
Ένα «Πορτρέτο της Ελβίρας» του Αμεντέο Μοντιλιάνι πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία στο Παρίσι έναντι 27 εκατομμύριων ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στη Γαλλία για πίνακα του Ιταλού ζωγράφου, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.
Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε το 1918/19 και εικονίζει μια νέα κοπέλα από το Καν-σιρ-Μερ, την οποία ζωγράφισε κατ’ επανάληψη ο Μοντιλιάνι την εποχή που ζούσε στην περιοχή αυτήν. Η αρχική εκτίμησή του κυμαινόταν στα 5,5-7,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ένας άλλος πίνακας του Μοντιλιάνι, ένα σπάνιο πορτρέτο του Ρεϊμόν Ραντιγκέ, μετέπειτα συγγραφέα του μυθιστορήματος «Ο διάβολος στο κορμί της», πουλήθηκε έναντι 10,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1915, όταν ο Ραντιγκέ ήταν μόλις 12 ετών. Ο Μοντιλιάνι τον γνώρισε την εποχή που το παιδί το έσκαγε από το σχολείο και σύχναζε στους κύκλους των καλλιτεχνών της αβάν-γκαρντ, στο Μονπαρνάς.
Νωρίτερα, ο πρώτος από τους διάσημους πίνακες της «Μαύρης Μαγείας» του Βέλγου Ρενέ Μαγκρίτ πουλήθηκε σε άλλη δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι 10,7 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1934 και οι πρώην ιδιοκτήτες του τον απέκτησαν απευθείας από τον ζωγράφο το επόμενο έτος.
Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα της σειράς «Μαύρη Μαγεία» ήταν 5,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κίνα προελαύνει
Από τις 50 εταιρείες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων φαρμάκων σε ανάπτυξη, οι 20 είναι κινεζικές – ένα τεράστιο άλμα από μόλις πέντε, τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
«Δεν είναι τυχαίο ότι το 2025, οι κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται στα ύψη, ή ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι το Πεκίνο σύντομα θα γίνει κινητήρια δύναμη παγκοσμίως, στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων», λένε παράγοντες της αγοράς και εξηγούν: Παρατηρείται πλέον ραγδαία αύξηση των κλινικών δοκιμών και της ανάπτυξης φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο από Κινέζικούς βιοτεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Jiangsu Hengrui και η Akeso. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας θα συνεχίσουν να πωλούν τα φάρμακά τους στο εξωτερικό με συνεχώς αυξανόμενο δυναμικό.
Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει
Εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη έχει αυξηθεί κατά 23% από το 1990
Τους 546.000 ετησίως έφτασε ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, διαπιστώνει το Lancet σε μια μεγάλη και άκρως τρομακτική έρευνα.
Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της καταγράφει ότι η αδράνεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, με το ποσοστό των νεκρών που σχετίζονται με τη ζέστη να αυξάνεται κατά 23% από τη δεκαετία του 1990.

