Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 20:40

ΚΙΝΑ: Zero-COVID, επαναλειτουργία και η πολλαπλότητα των κρατικών καπιταλισμών - Promise Li

ΚΙΝΑ: Zero-COVID, επαναλειτουργία και η πολλαπλότητα των κρατικών καπιταλισμών

Promise Lι

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην πανδημία, οι ΗΠΑ και η Κίνα μοιράζονται την ίδια δέσμευση για συσσώρευση κεφαλαίου.
Λίγες ημέρες μετά από μια σημαντική μαζική εξέγερση σε πολλές μεγάλες πόλεις της Κίνας τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ανέτρεψε πλήρως τις πολιτικές μηδενικού COVID, οι οποίες ίσχυαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν εκ νέου εκτεθειμένοι στον ιό, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι δυνατότητες των ιατρικών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει να καταγράφει δημοσίως τα νέα κρούσματα.[1]

 Με την άρση του lockdown, πλήθος Κινέζων πολιτών άρχισαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, πολλοί για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Με μια κίνηση που σίγουρα θα αναζωπύρωνε τα αντι-ασιατικά αισθήματα, [2] οι ΗΠΑ αντέδρασαν υποκριτικά απαιτώντας αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων COVID για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στα σύνορά τους από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη από καιρό χαλαρώσει τις εξετάσεις, τη μάσκα και άλλες προφυλάξεις στο εσωτερικό και για τα διεθνή ταξίδια. Σε απάντηση της ανακοίνωσης των ΗΠΑ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι "τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και αναλογικά χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθεις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων", προκειμένου να "διατηρηθούν σταθερές οι παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες". [3]

Μπορεί να είναι δελεαστικό για ορισμένα τμήματα της Αριστεράς να θεωρούν ότι οι αμελητέοι έλεγχοι της πανδημίας στις ΗΠΑ και το καθεστώς μηδενικού COVID του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) αντιπροσωπεύουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις στη διακυβέρνηση και τη δημόσια υγεία. Ορισμένοι, όπως σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Monthly Review [4], περιγράφουν ακόμη και την καταστροφική διαδικασία επαναλειτουργίας της Κίνας ως "συνέχεια μιας αυστηρής διαδικασίας αντιμετώπισης μιας ιστορικής και παγκόσμιας πανδημίας, θέτοντας την επιστήμη και τον λαό στο επίκεντρο".

Στην πραγματικότητα, η ξαφνική στροφή του ΚΚΚ από το μηδενικό COVID στην επαναλειτουργία είναι η συνέχεια μιας λογικής διακυβέρνησης που δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των κερδών της άρχουσας τάξης έναντι της διαβίωσης των ανθρώπων - μια λογική που είναι κοινή με τις χαλαρές πολιτικές των ΗΠΑ σχετικά με την πανδημία. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της Κίνας απέναντι στην πανδημία, το κοινό όραμα των δύο ηγεμονιών ήταν πάντα η δέσμευση στη διατήρηση της παγκόσμιας λογικής της συσσώρευσης του κεφαλαίου.

Στην πραγματικότητα, η στροφή του ΚΚΚ, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά πολλαπλές λογικές του κρατικού καπιταλισμού.
Πρέπει να τις διαφοροποιήσουμε για να κατανοήσουμε πώς η ζιγκ-ζαγκ πορεία του κομματικού κράτους όσον αφορά τη δημόσια υγεία (σε σχέση με εκείνη της Δύσης) αποτελεί κομμάτι της απάντησης των παγκόσμιων κυρίαρχων καπιταλιστικών ελίτ στις θεμελιώδεις δυσκολίες διατήρησης του ποσοστού κέρδους. Με άλλα λόγια, οι καπιταλιστικές ελίτ χρειάζονται συνεχώς νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την επίτευξη των παγκόσμιων κερδών, οπότε η ενίσχυση των ανταγωνιστικών εθνικών οικονομικών μπλοκ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος συνεπάγεται επίσης τη χρησιμοποίηση μιας πληθώρας κρατικοκαπιταλιστικών τρόπων διακυβέρνησης.  Δεν πρέπει να μπερδεύουμε αυτή την πολλαπλότητα με ιδεολογική εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

 Ένα σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης είναι η ενίσχυση των διαιρέσεων μεταξύ της εργατικής τάξης και άλλων ανεξάρτητων μαζικών κινημάτων. Το κλειδί για την Αριστερά είναι να ανακαλύψει νέες στρατηγικές κινητοποίησης που να είναι συντονισμένες με τον πλουραλισμό των αναδυόμενων κοινωνικών κινημάτων, των οποίων η ιδεολογική και οργανωτική ποικιλομορφία και αντικατοπτρίζει και αντιστέκεται στις πολλαπλές εκφάνσεις του κρατικού καπιταλισμού.


Η πανδημία βύθισε την παγκόσμια οικονομία στα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας την ανάγκη για τις παγκόσμιες άρχουσες ελίτ να διαφοροποιηθούν και πάλι και να εφεύρουν νέες μεθόδους για την αποκατάσταση των οικονομικών κερδών. Η Κίνα δεν διατήρησε την υψηλή οικονομική της ανάπτυξη πέρυσι, καθώς τα επίπεδα κατανάλωσης συνέχισαν να μειώνονται και τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν. Η πτώση του ποσοστού κέρδους επί δεκαετίες, που αναθερμάνθηκε προσωρινά μόνο στις πρώτες ημέρες της νεοφιλελεύθερης χρηματιστικοποίησης, συνεχίζει να τροφοδοτείται από την πολυετή κρίση υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό συνοδεύεται και με τη γενική πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους των μη χρηματοπιστωτικών τομέων και στις ΗΠΑ. Δεν έχει υπάρξει άλλο ένα "μακρύ κύμα" καπιταλιστικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες -μια πραγματικότητα που διαταράσσεται περαιτέρω από την πανδημία- αν και γινόμαστε μάρτυρες περιστασιακών και άνισων οικονομικών εκρήξεων που ωθούνται από προσαρμογές της οικονομικής πολιτικής.

Ο μειούμενος ρόλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ απαιτεί νέες διορθωτικές δομές για τις διάφορες εθνικές άρχουσες ελίτ, ώστε να διαιωνίζεται η συσσώρευση μέσω της αγοράς για την αποκατάσταση του ποσοστού κέρδους. Όπως παρατηρούν οι πολιτικοί οικονομολόγοι Bastiaan van Appeldoorn και Naná de Graaff [5], αυτό έχει οδηγήσει σε "αναδιαμόρφωση των διαφόρων ρόλων που διαδραματίζουν τα κράτη εντός και έναντι της (παγκόσμιας) συσσώρευσης κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αγορών", έτσι ώστε "τόσο η περίπτωση των ΗΠΑ όσο και η κινεζική περίπτωση δείχνουν ξεκάθαρα πώς πράγματι οι διαφορετικοί ρόλοι του κράτους που έχουμε εντοπίσει, ενώ είναι δυνητικά αντιφατικοί, μπορούν κάλλιστα να συμβαδίζουν". Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να πούμε ότι τείνουμε προς μια γενική άνοδο των κρατικοκεντρικών και αυταρχικών παραδειγμάτων - πρέπει να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία των εκφράσεών τους, όπως αυτές υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ή ακόμα παραπέρα: ακριβώς η πλουραλιστική και άνιση φύση των κρατικών καπιταλισμών προσδίδει νέα ισχύ σε μια νέα φάση συσσώρευσης κεφαλαίου.

Πάρτε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μηδενικού COVID της Κίνας έχουν ενισχύσει την παραγωγικότητα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων της χώρας. Ενώ τμήματα της Αριστεράς έχουν επαινέσει την στρατηγική της Κίνας για την πανδημία ως προς την προτεραιότητα της ζωής των ανθρώπων έναντι των κερδών απέναντι στον ιό, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό είναι αναληθές - αν και οι αποτυχίες της δεν έχουν ακριβώς εκδηλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στις ΗΠΑ.

Πάρτε παράδειγμα το εργοστάσιο Zhengzhou της Foxconn, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος χώρος παραγωγής iPhone στον κόσμο, όπου σε συνδυασμό με τα περιφερειακά μέτρα lockdown και με την έγκριση της τοπικής κυβέρνησης, δικαιολογήθηκε ένα καθεστώς "κλειστού βρόγχου" (closed-loop), το οποίο υποχρέωνε τους εργαζόμενους να παραμείνουν στο εργοστάσιο για να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ανταποκριθούν στις ποσοστώσεις παραγωγής της Apple.[6]

Επιπλέον, η στρατηγική του ΚΚΚ για τη βίαιη μεταφορά ομάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο πλαίσιο του ελέγχου των λοιμώξεων όχι μόνο οδήγησε τους ανθρώπους να είναι ευάλωτοι σε πιο επισφαλείς συνθήκες, αλλά εισήγαγε και νέους τρόπους εκμετάλλευσης. Εκατοντάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής στάλθηκαν εκ μέρους της Foxconn για να καταστείλουν τους εργάτες όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν, και το ΚΚΚ έστειλε κομματικά στελέχη για να λειτουργήσουν ως απεργοσπάστες στη γραμμή παραγωγής της Foxconn όταν δεν επέστρεφαν αρκετοί εργάτες. [7]

Ενώ το ΚΚΚ απλώς υιοθέτησε πολλές τακτικές επιτήρησης και αντεργατικής πολιτικής από τις δυτικές χώρες, η πανδημική προσέγγιση στις ΗΠΑ διαμόρφωσε μια διαφορετική πραγματικότητα εκμετάλλευσης. Με χαλαρά μέτρα ελέγχου της πανδημίας και ελάχιστη οικονομική προστασία για τους μολυσμένους εργαζόμενους από την αρχή, η στρατηγική των ΗΠΑ που επέτρεψε στον COVID να εξαπλωθεί στις κοινότητες δημιούργησε τη δική της σειρά πιέσεων στους εργαζόμενους. Αυτό συνδυάζει μια κλασική αμερικανική σφραγίδα νεκροπολιτικής κοινωνικής αμέλειας και την επέκταση του αστυνομικού κράτους. Ενώ οι κοινότητες των εργαζομένων αντιμετώπισαν εκτεταμένο αποδεκατισμό λόγω της κρατικής αποτυχίας, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος χώρος για βιώσιμη ανεξάρτητη αυτοοργάνωση, όπως αποδεικνύεται από τα αυξανόμενα κύματα εργατικής μαχητικότητας της βάσης.

Αυτές οι διαφορές στην καπιταλιστική διακυβέρνηση των κρατών δημιουργούν ευκαιρίες για τα διάφορα καθεστώτα να αναπτύξουν τους δικούς τους τρόπους μεγιστοποίησης της συσσώρευσης που αντλούν από το ιδιαίτερο πολιτικό σύστημα και την κουλτούρα κάθε κράτους. Η πανδημία έδωσε στο κινεζικό κράτος, υπό το πρόσχημα της πατερναλιστικής φροντίδας του κόμματος για τους πολίτες του, μια δικαιολογία για να συνεχίσει να ενισχύει τον μηχανισμό επιτήρησης και αστυνόμευσης μέσω της πολιτικής του μηδενικού COVID. Οι ΗΠΑ, πρόθυμες να αφήσουν τη ζωή να επιστρέψει σε μια βιτρίνα κανονικότητας, όπου οι βασικές ελευθερίες των ανθρώπων φαίνονται να γίνονται σεβαστές (υποκινούμενες από την ακροδεξιά που τάσσεται κατά του εμβολιασμού και της άρνησης του COVID) υπόσχονται μια νέα πορεία προς την οικονομική αναζωογόνηση. Βασιζόμενος στην εθνική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ "Πρώτα η Αμερική", ο Μπάιντεν ενθάρρυνε μια νέα εποχή εγχώριας βιομηχανικής αναζωογόνησης, αν και όπως επισημαίνει ο δικηγόρος εργατικών διαφορών Ναόκι Φουτζίτα [8], αυτή η "κυρίαρχη βιομηχανική πολιτική ήταν να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα εργαζομένων με ελάχιστη διαπραγματευτική δύναμη". Η πρόσφατη κίνηση του Μπάιντεν να εμποδίσει μια δυνητικά ιστορική απεργία των σιδηροδρομικών είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού [9].


Και εξίσου σημαντικό για τις άρχουσες τάξεις και στις δύο πλευρές, η έμφαση σε αυτές τις διαφορές στην προσέγγιση βοηθά στη διαίρεση της εργατικής τάξης, υποδαυλίζοντας τα εθνικιστικά αισθήματα. Καθώς το ΚΚΚ έχει βάλει στο στόχαστρο τον αμελή έλεγχο της πανδημίας και τα λανθασμένα δεδομένα των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν κατακεραυνώσει το κινεζικό καθεστώς για τα υπερβολικά περιοριστικά μέτρα εγκλεισμού. Οι νέοι περιορισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν στους ταξιδιώτες από την Κίνα ακολουθούν το εγχειρίδιο του Τραμπ, ανανεώνοντας τη στοχοποίηση των Κινέζων από τις ασιατικές αμερικανικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Με αυτή την έννοια, μπορεί κανείς να κατανοήσει την ξαφνική μεταστροφή του ΚΚΚ από το πολυετές καθεστώς μηδενικού COVID, όχι ως παρέκκλιση, αλλά ως προσαρμογή προς μια διαφορετική λογική κρατικής καπιταλιστικής συσσώρευσης ανταποκρινόμενο στις τάσεις της αγοράς. Ακριβώς όπως είχε μιμηθεί (και τελειοποιήσει) τον δρόμο της Δύσης προς την καπιταλιστική εκβιομηχάνιση, τώρα προσπαθεί να κάνει αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ με ακόμη ταχύτερη ταχύτητα.

Καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει περικόψει τα τελευταία χρόνια τη χρηματοδότηση για την ιατρική και υγειονομική υποδομή υπέρ των
test και των lockdown [10], τα νοσοκομεία και άλλοι κοινωνικοί πόροι περιορίστηκαν γρήγορα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι καθώς ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, οι Κινέζοι πολίτες δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να λάβουν επαρκή ιατρική περίθαλψη [11]. Από την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι φέρονται να μολύνονταν καθημερινά [12] .

Η ξαφνική στροφή του κινεζικού καθεστώτος προς το άνοιγμα δείχνει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία στροφή ή αλλαγή πολιτικής του.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία αυτών των στρατηγικών δημόσιας υγείας ως τακτικές και ενδεχόμενες απαντήσεις των κυβερνώντων ελίτ για τη διατήρηση μιας κεντρικής και κοινής στρατηγικής συσσώρευσης. Καθώς τα μέτρα μηδενικού COVID άρχισαν να επιβαρύνουν την κινεζική οικονομία -με τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται, συμπεριλαμβανομένων των κερδών της Foxconn, ιδιαίτερα μετά από ένα κύμα αντίστασης των εργαζομένων- οι κομματικές ελίτ αποφάσισαν να κάνουν το άλμα για να εγκαταλείψουν το μηδενικό COVID για να αποκαταστήσουν ένα νέο δρόμο για την καπιταλιστική ανάπτυξη και να τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση. Και τα μέτρα lockdown και zero-COVID οδήγησαν σε αυξανόμενες τοπικές αναταραχές τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΚ έχει άφθονη εμπειρία στην εξουδετέρωση τέτοιων διάσπαρτων εκδηλώσεων δυσαρέσκειας, αλλά οι απότομες πανεθνικές συγκλίσεις, όπως αυτή που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2022, απειλούν να γεννήσουν τον μεγαλύτερο φόβο του κομματικού κράτους: τη μαζική πολιτικοποίηση του λαού μετά από δεκαετίες αποπολιτικοποίησης, που θα υποστηρίζεται από ένα οργανωμένο κίνημα, ανεξάρτητο από την εξουσία του ΚΚΚ.

Ωστόσο, το να υποχωρήσει σε ορισμένα από τα αιτήματα του λαού μπορεί επίσης να διακινδυνεύσει την περαιτέρω εδραίωση αυτού του κινήματος - καθώς ο λαός αρχίζει να κατανοεί τη συλλογική δύναμη που έχει - το καθεστώς πήρε το ρίσκο του. Η κατάργηση των πολιτικών μηδενικού COVID μπορεί να ικανοποιήσει το πιο άμεσο αίτημα των διαδηλωτών, ενδεχομένως εκτονώνοντας το κίνημα, δίνοντας παράλληλα στο καθεστώς την ευκαιρία να αντιστρέψει την καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς οι κυρίαρχες ελίτ συνεχίζουν να εξαντλούν διάφορες επιλογές για την αποκατάσταση του ποσοστού κέρδους, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε την ανάπτυξη διαφορετικών κρατικών καπιταλιστικών στρατηγικών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην παρερμηνεύσουμε καμία από αυτές ως εναλλακτική λύση στη λογική της συσσώρευσης, παρά τις διαφορές στη μορφή.
Αυτός ο πολλαπλασιασμός των μορφών του κρατικού καπιταλισμού ενισχύει τον κατακερματισμό των κινημάτων αντίστασης. Η χρησιμοποίηση από το αμερικανικό κατεστημένο ως όπλο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα προκειμένου να αυξήσει την στρατιωτική χρηματοδότηση, έχει αποθαρρύνει τις προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις από το να οικοδομήσουν αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους και τα μαζικά κινήματα στην Κίνα και την περιφέρεια της.

Οι Ασιατικές Αμερικανικές οργανώσεις, σε γενικές γραμμές, είχαν ελάχιστα να πουν για τις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα εδώ και χρόνια, οι οποίες έλαβαν χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022. Οι Κινέζοι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, έχουν λίγους δρόμους υποστήριξης σε προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις στο εξωτερικό, ειδικά καθώς τέτοιες σχέσεις μπορούν συχνά να προκαλέσουν σοβαρές κατηγορίες για "ξένη ανάμειξη" από το κράτος.

Όμως, παρά τη συντομία τους, οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα προκάλεσαν μια νέα αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης σε όλες τις κοινότητες, τους τομείς και τις ταυτότητες. Τοπικά είδη δράσεων συνεχίζονται στην ηπειρωτική χώρα - φοιτητές ιατρικής από πολλές κινεζικές πόλεις διαμαρτυρήθηκαν για τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας τον περασμένο μήνα. Οι φεμινίστριες και οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο κίνημα και στη διατήρηση της δυναμικής στην ηπειρωτική χώρα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό, φεμινίστριες ακτιβίστριες έχουν οργανώσει πολιτική εκπαίδευση και άλλες δράσεις και τώρα ηγούνται μιας από τις πιο γνωστές εκστρατείες για μια Κινέζα LGBTQ+ ακτιβίστρια  η "Dianxin", η οποία συνελήφθη επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην Γκουανγκζού.


Ορισμένες πρωτοβουλίες γεφυρώνουν ενεργά το χάσμα μεταξύ των Κινέζων ακτιβιστών και των ευρύτερων αριστερών κινημάτων στο εξωτερικό. Το Apple Retail Union, με έδρα τις ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα μια δήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Foxconn[13] . Σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις, για τους εργαζόμενους της Foxconn [14], είχαν συνεργαστεί και υποστηρίξει διάφορες ριζοσπαστικές αριστερές οργανώσεις, όπως το ike Labour Movement Solidarity with Hong Kong και Black Flag in Sydney στο Λονδίνο, στο οποίο συμμετείχαν οι United Tech & Allied Workers της Apple [15] και οι Black Flag στο Σίδνεϊ. Πολλοί Κινέζοι διεθνείς φοιτητές ήταν ενεργοί οργανωτές στην πρόσφατη απεργία των ακαδημαϊκών εργαζομένων στις πανεπιστημιουπόλεις της Καλιφόρνιας - τη μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο γεωγραφικός κατακερματισμός και η πολιτική ποικιλομορφία μπορούν να αποτρέψουν τις προσπάθειες να διαμορφωθούν οι συνδέσμοι μεταξύ αυτών των αγώνων. Αλλά αυτό το εκτεταμένο και ανομοιογενές τοπίο των αναδυόμενων κινημάτων μπορεί επίσης να είναι ο σπόρος για κάτι μοναδικά ισχυρό, ειδικά όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άρχουσα τάξη της οποίας τα συμφέροντα και η εξουσία εκτείνονται πέρα από τα σύνορα. Η άνοδος μιας νέας γενιάς Κινέζων νέων αγωνιστών, ενταγμένων σε πολλαπλά και διαφορετικά κινήματα, μπορεί να συνθέσει δυναμικά τα διδάγματα για την οργάνωση μιας παγκόσμιας αριστερής αντιπολίτευσης γύρω από σαφείς προγραμματικές εναλλακτικές λύσεις στον κρατικό καπιταλισμό. Αυτό θα συνεπαγόταν αναπόφευκτα την οικοδόμηση βαθύτερων δεσμών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ ασιατικοαμερικανικών, εργατικών, σοσιαλιστικών, φεμινιστικών και άλλων κινημάτων.

Ακριβώς όπως η πλαστικότητα των κρατικών καπιταλιστικών καθεστώτων και πρωτοβουλιών, η ανοιχτή ποικιλομορφία αυτών των κινημάτων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να οικοδομηθεί ένα αντικαπιταλιστικό μαζικό κίνημα που μπορεί να υπερβεί τα λάθη των προηγούμενων γενεών της κινεζικής αριστεράς: Χαν σοβινισμός, αυταρχισμός, σεχταρισμός. Αλλά ο πλουραλισμός δεν σημαίνει ιδεολογική ανομοιογένεια ή αποδιοργάνωση. Πρέπει να συγκλίνουμε στη βάση της κατανόησης ότι ούτε οι αστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ούτε οι προσαρμογές στο πλαίσιο του υπάρχοντος αυταρχικού καπιταλιστικού συστήματος μπορούν να προωθήσουν τους αγώνες για γνήσια δημοκρατική αυτοοργάνωση και πρακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών τοπικών κινημάτων και ενός προγράμματος ευρείας βάσης για επαναστατική αλλαγή που ενσωματώνει ιδέες και στελέχη από διαφορετικούς αγώνες.

Διαφορετικές οργανώσεις μπορούν να αναπτύξουν συμμαχίες και παράλληλες εκστρατείες, καθώς διαμορφώνουμε συλλογικά το πολιτικό μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε: ένα πραγματικά σοσιαλιστικό και δημοκρατικό σύστημα στην Κίνα και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας της, όπου οι οργανώσεις των εργαζομένων και άλλων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων έρχονται μαζί για να σχεδιάσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και άλλες πτυχές της κοινωνίας και της παραγωγής που χρειάζονται χωρίς εξαναγκασμό.
Ένα τέτοιο όραμα για την κοινωνία θα ήταν ο αντίποδας αυτών που προωθούνται τόσο από τις καπιταλιστικές ελίτ των ΗΠΑ όσο και από τις κινεζικές. Ακριβώς όπως έχουν βρει ποικίλες μεθόδους για να θέσουν σε εφαρμογή τις αξίες τους που προτάσσουν τα κέρδη έναντι των ανθρώπων, από το μηδενικό COVID μέχρι το "αφήνουμε τον ιό να ξεσπάσει", πρέπει να οικοδομήσουμε το δικό μας πλουραλιστικό κίνημα για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τα πολλά πρόσωπα του αμερικανικού, κινεζικού και άλλων κρατικών καπιταλισμών.

https://europe-solidaire.org/

https://lausancollective.com/

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 

[1] https://www.scmp.com/news/china/science/article/3204660/why-chinas-selective-covid-data-adds-public-distrust

[2] https://www.nytimes.com/2023/01/05/opinion/covid-testing-rules-china-usa.html

[3]  http://us.china-embassy.gov.cn/eng/lcbt/wjbfyrbt/202212/t20221228_10997479.htm

[4] https://mronline.org/2023/01/01/a-look-back-on-three-years-of-chinas-anti-covid-19-fight

[5]  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13569775.2021.2022337

[6]  https://www.bostonreview.net/articles/escape-from-the-closed-loop/

[7]  https://www.sixthtone.com/news/1011669/henan-asks-cadres-to-assemble-iphones-amid-foxconn-labor-shortage

[8]  https://jacobin.com/2022/01/covid-osha-workplace-rules-vaccine-mandate-tests-masks

[9] https://www.tempestmag.org/2022/12/after-the-rail-fiasco/

[10]  https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3185164/chinese-citys-health-system-buckles-under-covid-debt-strain

[11]  https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2759

[12]  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-23/china-estimates-covid-surge-is-infecting-37-million-people-a-day

[13] https://twitter.com/Apple_Union/status/1595635478262423553?s=20&t=QHObeWia6SOncxuprBaaJw

[14] https://twitter.com/Apple_Union/status/1595635478262423553?s=20&t=QHObeWia6SOncxuprBaaJw

[15] https://twitter.com/AppleUTAW/status/1602012387808264194

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 21:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.