Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 21:19

Δήλωση του International Socialism Project για τα τρέχοντα γεγονότα της Ουάσιγκτον

Δήλωση του International Socialism Project για τα τρέχοντα γεγονότα της Ουάσιγκτον

Οι εικόνες του όχλου που, κυματίζοντας τις σημαίες της συνομοσπονδίας [ΣτΜ της σημαίας των ρατσιστικών νοτίων πολιτειών κατά τον αμερικάνικο εμφύλιο] εισέβαλλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και διέκοψε την πιστοποίηση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις ως επόμενου προέδρου και επόμενης αντιπροέδρου σοκάρισαν πολλούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα πιο συγκλονιστικό ήταν το γεγονός ότι αρχηγός των πλήθους δεν ήταν άλλος από τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για εβδομάδες από τότε που έχασε τις εκλογές του Νοεμβρίου με περίπου 8 εκατομμύρια ψήφους διαφορά, ο Τραμπ αγωνίζεται να ανατρέψει τα αποτελέσματα. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έναν στους έξι Γερουσιαστές των ΗΠΑ, τον βοήθησαν και συνέπραξαν σε αυτό.

Όσο και αν είναι σοκαριστικά, αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Τα τελευταία χρόνια, η αίσθηση μας για αυτό που είναι πολιτικά «φυσιολογικό» έχει γίνει λάστιχο. Οι κινητοποιήσεις οργανωμένων συμμοριών υπερασπιστών της λευκής ανωτερότητας, από το Σάρλοτσβιλλ της Βιρτζίνια έως το Πόρτλαντ του Όρεγκον έχουν γίνει μέρος του σκηνικού της πολιτικής των ΗΠΑ. Ένοπλες ομάδες επαγρύπνησης που δολοφονούν αντιρατσιστές και διαδηλωτές υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν επίσης γίνει μέρος αυτού του «νέου φυσιολογικού».

Και τώρα, η ακροδεξιά που ηγήθηκε της κατάληψης του Καπιτωλίου μπορεί να δείχνει τις 6 Ιανουαρίου 2021 ως σημείο αναφοράς στην προσπάθειά της να οικοδομήσει ένα κίνημα που θα στηρίζεται στον ρατσισμό και θα συγκρούεται, κυριολεκτικά, με την δημοκρατία. Μπορεί ακόμη και να έχουν μάρτυρες στους οποίους θα αποδίδουν τιμές στο μέλλον.

Τη ώρα που γράφεται αυτή η δήλωση, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ξαναμαζευτεί για να συνεχίσει το έργο της πιστοποίησης των προεδρικών εκλογών. Και μερικοί/ες από τους/τις πιο απεχθείς ενοίκους του, όπως η πρόσφατα ηττηθείσα Γερουσιαστής της Γεωργίας, Κέλι Λέφλερ, διάβασαν γραπτές δηλώσεις παίρνοντας αποστάσεις από τις προηγούμενες προσπάθειές τους να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα ενός από τα δύο κόμματα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ συσπειρώθηκε πίσω από την απόπειρα ενός διεφθαρμένου προέδρου να κλέψει τις εκλογές. Και κάτω από αυτήν την ομπρέλα προστασίας, ακροδεξιά στοιχεία προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κέντρο της πολιτικής των ΗΠΑ.

Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, θα μάθουμε περισσότερα για το πώς συνέβησαν αυτά τα γεγονότα. Γιατί, για παράδειγμα, οι αρχές φάνηκαν απρόσεκτες επιτρέποντας στους ακροδεξιούς να καταλάβουν το Καπιτώλιο; Εμείς στην αριστερά γνωρίζουμε ότι εάν οι διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter ή των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα τους είχε επιτραπεί να πλησιάσουν σε απόσταση ενός μιλίου από το Καπιτώλιο.

Ίσως οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν το προσωπικό επιβολής του νόμου να παίρνει φιλικές «selfies» με τους Τραμπιστές, μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί η μεταχείριση σαν «χαϊδεμένα παιδιά» αυτών των ακροδεξιών. Αλλά όπως λέει η παροιμία, το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», και δείχνει κατευθείαν στην κορυφή του κράτους και στην κυρίαρχη τάξη των ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες του Τραμπ και των υποστηρικτών του να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου - για να καταστρατηγήσουν ακόμη και τα περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι απλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ - δεν πέτυχαν. Αλλά το γεγονός ότι η εκτροπή έφτασε σε αυτόν τον βαθμό αποδεικνύει τα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά του συστήματος των ΗΠΑ.

Οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην εκλέγουν άμεσα τον πρόεδρο και δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια, ο ηττημένος της λαϊκής ψήφου έγινε πρόεδρος λόγω του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, ένα από τα υπολείμματα των ιδρυτών των ΗΠΑ για την υποστήριξη της δουλείας. Ο Τραμπ και οι συνεργοί του προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος που κατασκευάστηκε ρητά για να απομονώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ από τη λαϊκή βούληση.

Σε δύο μόνο εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, και ένα Κογκρέσο με πλειοψηφίες του Δημοκρατικού Κόμματος και στα δύο σώματα, θα αναλάβουν την κυβέρνηση. Θα αντιμετωπίσουν μια κρίση που δεν έχει ξαναϋπάρξει εδώ και έναν αιώνα - μια θανατηφόρα πανδημία, μια κρίση ανεργίας και φτώχειας για την εργατική τάξη, και τώρα, την απειλή μιας επανακάμπτουσας ακροδεξιάς.

Οι Δημοκρατικοί, σαν η δεύτερη ομάδα διακυβέρνησης του καπιταλιστικού κράτους των Η.Π.Α., θα θέλουν να αποκαταστήσουν την «κανονικότητα», τον δικομματισμό και τον «νόμο και τάξη» όταν αναλάβουν την εξουσία. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάιντεν υπαινίχθηκαν ήδη ότι μόλις αντιμετωπιστεί η πανδημία, η πολιτική λιτότητας θα επιστρέψει στην ατζέντα τους.

Εάν ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο -προσπαθώντας να βάλουν ένα τσιρότο σε μια ανοιχτή πληγή- θα προετοιμάσουν την αποτυχία τους. Και θα ανοίξουν παραπέρα το δρόμο για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, που θα επιδιώξει να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους τους Μαύρους, τους Λατίνους και τους μετανάστες για τις δικομματικές επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης.

Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις για τη σοσιαλιστική αριστερά. Θα έχουμε έναν αριθμό από καθήκοντα στην ατζέντα μας.

Πρώτον, υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και να πάρουμε μέρος στα κινήματα και τις εκστρατείες για να τα επεκτείνουμε.

Δεύτερον, πρέπει να ενωθούμε σε μια πανεθνική (ακόμη και διεθνή) εκστρατεία για να νικήσουμε την ακροδεξιά. Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου μπορεί να ήταν αποτυχία από την άποψη της αποτροπής της εκλογής των Μπάιντεν / Χάρις. Αλλά πολλοί στην ακροδεξιά θα δουν την παραβίαση του Καπιτωλίου και τη σύντομη κατοχή του ως «επιτυχία» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν το κίνημά τους. Πρέπει να τους σταματήσουμε πριν μαζικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τάξεις τους.

Τρίτον, πρέπει να οργανώσουμε όχι μόνο την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, αλλά και την αντιμετώπιση των συνθηκών μέσα από τις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η ακροδεξιά. Αυτό σημαίνει την οργάνωση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, φύλο και άλλες διαιρέσεις που ο καπιταλισμός μας επιβάλλει, για να κερδίσουμε νίκες που θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πραγματικά μέτρα δημόσιας υγείας και στήριξης του εισοδήματος για να νικηθεί η COVID-19.

Και αυτό σημαίνει να οικοδομήσουμε ένα σοσιαλιστικό κίνημα που δεν θα είναι ικανοποιημένο με τα ημίμετρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρέπει να παλέψουμε για μια νέα κοινωνία για να νικήσουμε την απόγνωση που οδηγεί τόσους πολλούς σήμερα να υποστηρίζουν απατεώνες όπως τον Τραμπ ή τις πιο απαίσιες δυνάμεις της ακροδεξιάς.

https://internationalsocialism.net/

Μετάφραση: e la libertà

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 21:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.