Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 18:24

Για τις βίαιες απελάσεις των Αϊτινών μεταναστών από τη διοίκηση Μπάιντεν

 

 

 

Malik Miah

 

 

Αϊτινοί μετανάστες κακοποιήθηκαν βάναυσα και απελάθηκαν πέρα από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

 

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησής του με τη μαζική απέλαση των Αϊτινών μεταναστών.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, σχεδόν 15.000 μετανάστες από την Αϊτή, που είχαν κατασκηνώσει ειρηνικά κάτω από μια γέφυρα στα σύνορα Μεξικού-Τεξάς, συνελήφθησαν από έφιππους συνοριοφύλακες των ΗΠΑ, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα χαλινάρια τους ως μαστίγια.

Τους έσυραν σε λεωφορεία και αεροπλάνα και τους απέλασαν χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.

Οι μετανάστες από την Αϊτή θέλουν απλώς μια ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ. Έφθασαν καθώς διαδόθηκε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επέκτεινε το ειδικό καθεστώς μετανάστευσης στους Αϊτινούς εντός των ΗΠΑ, μετά τον πρόσφατο σεισμό. Υπάρχουν ήδη 100.000 Αϊτινοί με αυτό το καθεστώς στο εσωτερικό της χώρας.

Μείνετε έξω!

Ωστόσο, έκαναν λάθος. Η πολιτική των ΗΠΑ προς τους νέους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο είναι, απλά, «μείνετε έξω».

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS / Department of Homeland Security) ανέφερε ότι μετέφερε 2.000 μετανάστες πίσω στην Αϊτή μέσα σε μία εβδομάδα. Χιλιάδες άλλοι έχουν απελαθεί έκτοτε. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν πού πήγαιναν, μέχρι που προσγειώθηκαν στην πρωτεύουσα, το Πορτ Ο Πρενς.

Η Αϊτή επλήγη από σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 14 Αυγούστου. Ένα μήνα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε. Ενώ η νέα κυβέρνηση της Αϊτής είναι ασταθής και θεωρείται παράνομη, η κυβέρνηση Μπάιντεν της έχει παράσχει υποστήριξη.

Καλυμμένη πίσω από μια «εντολή υγείας» που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η DHS έχει την εξουσία να αποκλείει όλους τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο από τις ΗΠΑ.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή αυτής της εντολής αποτελεί παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής και συνεχίζει να εφαρμόζει αυθαίρετα τους αποκλεισμούς.

Ο Τραμπ κατηγόρησε για τα δεινά της χώρας τους λεγόμενους «παράνομους», καθώς και τους νόμιμους μετανάστες, ιδίως τους σκουρόχρωμους και τους μαύρους. Ο Μπάιντεν αναφέρεται στους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα ως «μη πολίτες» – και θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτό αντανακλά μια πιο ανθρώπινη απάντηση.

Ωστόσο, η σκληρότητα στα σύνορα του Τέξας αποκαλύπτει πόσο ανούσια μπορεί να είναι μια αλλαγή λέξης.

Ο Νερλίν Κλεργκ, ένας Αϊτινός μετανάστης που βρισκόταν στον καταυλισμό με τη σύζυγό του και τους δύο μικρούς τους γιους, δήλωσε στο Reuters: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει συνείδηση». Σκέφτεται τώρα να υποβάλει αίτηση για το δικαίωμα παραμονής στο Μεξικό.

Η βιαιότητα και η ταχύτητα των απελάσεων ξεπέρασε τις κυβερνήσεις Τραμπ και ακόμη και του Μπαράκ Ομπάμα.

Οργή

Τα εξοργιστικά πλάνα με τους έφιππους αστυνομικούς έφεραν στο μυαλό παλιές φωτογραφίες λευκών ιδιοκτητών σκλάβων που κυνηγούσαν δραπέτες σκλάβους. Ενώ ορισμένοι σχολιαστές αμφισβητούν τη χρήση μαστιγίων, ένα άγριο χτύπημα από τα χαλινάρια μπορεί να είναι επώδυνο και δυνητικά θανατηφόρο.

Η Κατ Μπρουκς, ακτιβίστρια με έδρα το Όκλαντ, θεατρική συγγραφέας και συνιδρύτρια του Anti-Police-Terror Project, έγραψε ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα San Francisco Chronicle στις 23 Σεπτεμβρίου, το οποίο εκφράζει την οργή και δυσαρέσκεια για τις σκηνές κάτω από τη γέφυρα:

«Πάνω από 12.000 Αϊτινοί ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια, διασχίζοντας χώρες και ηπείρους, μέσα από φρικτές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της πείνας, της ασθένειας, του βιασμού και του σοδομισμού, για να φτάσουν στις ΗΠΑ για άσυλο.

Η πλουσιότερη και με τους περισσότερους πόρους χώρα του πλανήτη τούς είπε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όχι απλώς τους το είπε –τους το φώναξε– διανθίζοντάς το με άθλιες, φυλετικές αισχρολογίες, που εκδηλώθηκαν με την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη και ταχύτερη μαζική απέλαση από την τελευταία φορά που απελάσαμε Αϊτινούς.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Αμερική είναι περισσότερους Μαύρους ανθρώπους.

Οι εικόνες είναι τερατώδεις. Μαύροι άνθρωποι που στοιβάζονται σαν βοοειδή. Σαν σκυλιά. Μαστιγώνονται με χαλινάρια αλόγων. Μπάτσοι επάνω σε άλογα τους χτυπάνε. Συγκεντρωμένοι κάτω από μια γέφυρα. Ζέστη 40 βαθμών.

Άνθρωποι που αναζητούν άσυλο και το αμερικανικό όνειρο.

Τι εφιάλτης.»

Συστημικός ρατσισμός. Αυτή είναι η αλήθεια της μεταναστευτικής πολιτικής του Μπάιντεν: «Μην έρχεστε εδώ. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι».

Η πίεση αυξάνεται από ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών που θέλουν οι Αϊτινοί να αντιμετωπίζονται όπως οι νέοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες πρέπει να περάσουν από συνέντευξη και έλεγχο. Πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα και στη συνέχεια να εμβολιαστούν. Μετεγκαθίστανται σιγά σιγά σε κοινότητες σε όλη τη χώρα. Βετεράνοι του στρατού που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν οργανώνουν την εγκατάσταση περισσότερων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, λίγοι Αϊτινοί και άλλοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν την ίδια δυνατότητα. Ιστορικά, οι Μαύροι μετανάστες, πρόσφυγες και άνθρωποι που ζητούν άσυλο έχουν αντιμετωπιστεί χειρότερα από τους μη Μαύρους μετανάστες.

Η Αϊτή αντιμετωπίζει βαθιά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παράσχει ελάχιστη βοήθεια.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που απελάθηκαν στην Αϊτή έχουν λίγες ευκαιρίες και πολλοί έχουν χαρτιά από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και σχεδιάζουν να φύγουν. Κάποιοι έζησαν και εργάστηκαν στη Βραζιλία, τη Χιλή και άλλες χώρες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους Αϊτινούς έφυγαν μετά τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 250 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι μαύροι Αμερικανοί μιλάνε ξεκάθαρα

Το κίνημα για τα δικαιώματα των μεταναστών πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθήσει το νόμο και να σταματήσει τις απελάσεις και την αστυνομική βία στα σύνορα.

Οι Αφροαμερικανοί είναι οι πιο ειλικρινείς εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής του Μπάιντεν. Ο Μαύρος συντάκτης των Wall Street Times Νεχέμια Φρανκ εξήγησε ότι η άποψη αυτή είναι τόσο ισχυρή επειδή «οι Μαύροι Αμερικανοί μοιράζονται έναν κοινό δεσμό με όλους τους Μαύρους ανθρώπους της αφρικανικής διασποράς που αποτελείται από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες».

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την ταυτότητα και την αλληλεγγύη. Είναι μια αναγνώριση ότι το είδος της αστυνομικής βίας κατά των Μαύρων είναι κοινό – όπως έδειξε πέρυσι το κίνημα Black Lives Matter.

Αυτό που συνέβη στους Αϊτινούς στα σύνορα του Τέξας δεν είναι, δυστυχώς, ασυνήθιστο.

29 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

 

 

Dan La Botz

Διαμαρτυρίες κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Μπάιντεν και της μεταχείρισης των Αϊτινών

 

 

Φωτογραφίες και βίντεο με αστυνομικούς της αμερικανικής συνοριοφυλακής να χρησιμοποιούν τα άλογά τους και κάτι που φαινόταν να είναι μαστίγια εναντίον Αϊτινών εισερχομένων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα σε οργή, ευρεία καταδίκη και σε διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, μεταξύ άλλων και από ηγέτες του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος που κατηγορούν την κυβέρνηση για απάνθρωπες και ρατσιστικές πολιτικές.

Υπήρχαν ήδη διαμαρτυρίες κατά του Μπάιντεν που διατηρούσε σε ισχύ τον Κανονισμό 42 της εποχής Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το COVID ως δικαιολογία για την απαγόρευση εισόδου σε αιτούντες άσυλο, αλλά οι σκηνές των Μαύρων μεταναστών που κρατούνταν σε χαοτικές, επικίνδυνες και βρώμικες συνθήκες στο Ντελ Ρίο του Τέξας και στη συνέχεια, των αστυνομικών της Συνοριοφυλακής να καβαλάνε τα άλογά τους ανάμεσα στους μετανάστες, με τα χαλινάρια τους να μοιάζουν με μαστίγια, προκάλεσαν αγανάκτηση. Το μαστίγιο είναι ένα αμερικανικό σύμβολο της δουλείας στην οποία κρατούνταν κάποτε οι Μαύροι Αμερικανοί.

Η κατάσταση των μεταναστών από την Αϊτή είναι απίστευτη. Η Αϊτή, που είναι ήδη το φτωχότερο έθνος στο δυτικό ημισφαίριο, υπέστη πρόσφατα τη δολοφονία του προέδρου της, μια ισχυρή τροπική καταιγίδα που άφησε πίσω της καταστροφές και έναν σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που επιδείνωσε την καταστροφή. Χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά παράβαση των δικών τους νόμων και των διεθνών συμφωνιών για το άσυλο, χρησιμοποίησαν τον Κανονισμό 42 του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να απαγορεύσουν στους Αϊτινούς λόγω της κρίσης του COVID την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια τους απέλασαν πίσω στην Αϊτή, όπου ο COVID είναι ανεξέλεγκτος και το ποσοστό εμβολιασμού χαμηλό.

Την περασμένη εβδομάδα ξαφνικά 15.000 Αϊτινοί εμφανίστηκαν στις γειτονικές πόλεις Σιουδάδ Ακούνια, Κοαουίλα, Μεξικό και Ντελ Ρίο, Τέξας. Ζώντας σε άθλιες συνθήκες κάτω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο Μεξικό, οι Αϊτινοί επιχείρησαν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί της συνοριοφυλακής.

Η μετέπειτα αντιμετώπιση των Αϊτινών στο Ντελ Ρίο από την κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται αυθαίρετη. Χιλιάδες επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα και επέστρεψαν αεροπορικώς στην Αϊτή, χιλιάδες έγιναν δεκτοί προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι παραμένουν στο Μεξικό.

Ο Μπάιντεν κατέβηκε για πρόεδρος ως υποψήφιος της μαύρης κοινότητας και ως υποστηρικτής της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης. Το γεγονός ότι οι Αϊτινοί είναι Μαύροι μετανάστες και όχι Λατίνοι, άλλαξε την εθνική συζήτηση και δίχασε το κόμμα του Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλ Σούμερ δήλωσε: «Καλώ τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Υπουργό Μαγιόρκας να σταματήσουν αμέσως αυτές τις απελάσεις και να τερματίσουν αυτή την πολιτική του Άρθρου 42 στα νότια σύνορά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτές τις μισητές και ξενοφοβικές πολιτικές του Τραμπ που αγνοούν την προσφυγική μας νομοθεσία. Πρέπει να επιτρέψουμε στους αιτούντες άσυλο να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους στις πύλες εισόδου μας και να τους παρασχεθεί η προβλεπόμενη διαδικασία». Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κήρυξε στην πραγματικότητα το άρθρο 42 παράνομο περίπου την ίδια εποχή.

Η Μαύρη Συμμαχία του Κογκρέσου συναντήθηκε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να εκφράσει την ανησυχία της. Η εκπρόσωπος Μπάρμπαρα Λι, Δημοκρατική της Καλιφόρνιας, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις πτήσεις απέλασης προς την Αϊτή.

Ο Ντέρικ Τζόνσον, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων, της ιστορικής οργάνωσης των Μαύρων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αυτή η σκληρότητα είναι εντελώς αηδιαστική. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα είναι πάρα πολύ γνώριμα σε όσους γνωρίζουν την άσχημη ιστορία της Αμερικής. Οι ενέργειες που είδαμε σήμερα ήταν απάνθρωπες υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό το συναίσθημα παραμένει. Κανένας άνθρωπος που προσπαθεί να ξεφύγει από τη φτώχεια και την πείνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον εξωφρενικό τρόπο. Για πάρα πολύ καιρό, η κοινότητα της Αϊτής έχει υποστεί κακομεταχείριση από το έθνος μας».

Εκτός από τους πολιτικούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταχείριση των Αϊτινών σε διαδηλώσεις στο Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον, τη Βοστώνη, το Μαϊάμι και άλλες πόλεις.

Οι προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης έχουν κολλήσει στο Κογκρέσο και δεν είναι πιθανό να περάσουν. Οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής και άλλοι στην άκρα αριστερά ζητούν την κατάργηση της αστυνομίας μετανάστευσης και το άνοιγμα των συνόρων, αν και τέτοια αιτήματα έχουν μικρή υποστήριξη.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Malik Miah, “Haitian migrants brutalised and deported at US-Mexico border”, International Viewpoint, 28 Οκτωβρίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7375

Dan La Botz, “Protests Against Biden’s Immigration Policy and Treatment of Haitians”, International Viewpoint, 2 Οκτωβρίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7334

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 18:32
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Μεγάλη Παραίτηση: Το Εργατικό Κίνημα στην Αμερική

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.