Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 01:00

Οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Amazon στον κόσμο προσπαθούν να ιδρύσουν συνδικάτο

Ο διοργανωτής του Εργατικού Σωματείου της Amazon Κρίστιαν Σμολς μιλάει σε μονάδα της Amazon κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στις 24 Απριλίου 2022. Φωτ: Andrew Kelly/Reuters

 

 

Michael Sainato

 

Οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Amazon στον κόσμο προσπαθούν να ιδρύσουν συνδικάτο

 

 

Οι εργαζόμενοι στο κομβικό τμήμα της εταιρείας έξω από το διεθνές αεροδρόμιο του Σινσινάτι στο Βόρειο Κεντάκι κινητοποιούνται τώρα.

 

 

Οι εργαζόμενοι της Amazon στο κομβικό τμήμα του αεροδρομίου έξω από το διεθνές αεροδρόμιο του Σινσινάτι στο Βόρειο Κεντάκι, τον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Amazon στον κόσμο, διεκδικούν την ίδρυση σωματείου, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια κινητοποίησης των εργαζομένων στην εταιρεία τεχνολογίας[1].

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις ετήσιες αυξήσεις των μισθών τους φέτος. Περίπου 400 από αυτούς έχουν υπογράψει ένα αίτημα για την επαναφορά ενός πριμοδοτημένου ωρομισθίου για την περίοδο αιχμής της Amazon, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ στην περιοχή. Τα κύρια αιτήματά τους περιλαμβάνουν επίσης έναν αρχικό μισθό 30 δολαρίων την ώρα, 180 ώρες πληρωμένου ελεύθερου χρόνου και συνδικαλιστική εκπροσώπηση στις πειθαρχικές διαδικασίες[2].

«Πρέπει να χειριζόμαστε πολλά βαρέα μηχανήματα, φορτωτές εμπορευμάτων, τρακτέρ φορτίου και άλλα παρόμοια πράγματα, και οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επιπλέον για να κάνουν αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Γκρίφιν Ρίτζε, συνεργάτης αερομεταφορών και χειριστής ράμπας στον αεροπορικό κόμβο της Amazon και μέλος της οργανωτικής επιτροπής. «Απλώς σε εναλλάσσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ρόλους και σε μετακινούν διαρκώς».

Περίπου 4.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στον αναπτυσσόμενο αεροπορικό κόμβο στο Κεντάκι[3]. Αυτοί που οργανώνονται έχουν ήδη καταθέσει δύο μηνύσεις για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές σχετικά με την αντίδραση της Amazon στην προσπάθεια συνδικαλισμού, η οποία περιελάμβανε αντι-συνδικαλιστικά θέματα συζήτησης στις τηλεοράσεις και το σύστημα επικοινωνίας της για τους εργαζόμενους που χαρακτήριζαν την προσπάθεια ως σχέδιο από εξωτερικούς.

«Είμαστε η ψυχή της εταιρείας, όχι η ηγεσία, όχι ανώτερη διοίκηση. Στην πραγματικότητα είμαστε αυτοί που ταξινομούμε το φορτίο και φορτώνουμε το εμπόρευμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Μάρτιν, εργαζόμενος στη ράμπα στον αεροπορικό κόμβο. «Είναι η ψυχή της εταιρείας, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα οργανώνουν αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό διεκδικούμε τις καλύτερες παροχές για τις οποίες προσπαθούμε να αγωνιστούμε».

Οι προσπάθειες οργάνωσης στην Amazon έχουν εξαπλωθεί πέρα από την αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, όπου οι εργαζόμενοι κέρδισαν τις πρώτες συνδικαλιστικές εκλογές (στμ για ίδρυση σωματείου) σε χώρο της Amazon στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022[4]. Αλλά δεν έχουν ακόμη επαναλάβει την επιτυχία αυτή.

Η Amazon έχει αντιταχθεί επιθετικά σε άλλες προσπάθειες, ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών εκλογών στην περιοχή του Στάτεν Άιλαντ. Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί, καθώς η Amazon προσπαθεί να ακυρώσει τις εκλογές[5]. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία άσκησε έφεση κατά της απόφασης που απέρριψε τις ενστάσεις της για τις εκλογές.

«Ήμουν ένας κορυφαίος υπάλληλος και απλά με αγνόησαν ως άνθρωπο», ανέφερε ο Μπράντον Κάλογουεϊ.

Οι εργαζόμενοι της Amazon απεργούν εν μέσω ισχυρισμών για καταστολή των συνδικαλιστικών δράσεων

Εβδομάδες μετά τη νίκη της JFK8, το ανεξάρτητο εργατικό σωματείο της Amazon έχασε τις συνδικαλιστικές εκλογές (στμ για ίδρυση σωματείου) στην κοντινή αποθήκη LDJ5 στο Στάτεν Άιλαντ[6]. Έχασε άλλη μια φορά συνδικαλιστικές εκλογές σε μια αποθήκη έξω από το Όλμπανι της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 2022[7].

Λίγο αργότερα, το Amazon Labor Union απέσυρε αίτημα διεξαγωγής συνδικαλιστικών εκλογών για ίδρυση σωματείου σε μια αποθήκη στο Μορένο Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, αλλά διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει εκ νέου αίτημα σύντομα[8].

Οι εργαζόμενοι σε μια αποθήκη της Amazon έξω από το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συλλέγουν τώρα υπογραφές για την έγκριση του σωματείου με την ελπίδα να καταθέσουν αίτημα για εκλογές ίδρυσης σωματείου μέχρι το καλοκαίρι[9]. Το Σωματείο Λιανικού Χονδρικού Εμπορίου Πολυκαταστημάτων εξακολουθεί να περιμένει απόφαση σχετικά με τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια εκλογών σε αποθήκη της Amazon στο Μπέσσεμερ της Αλαμπάμα, μια επανάληψη των συνδικαλιστικών εκλογών του 2021 στις οποίες η συμπεριφορά της εταιρείας κρίθηκε παράνομη.

Σε άλλες αποθήκες της Amazon στη Τζόρτζια, τη Μινεσότα, το Ιλινόις και την Καλιφόρνια, οι εργαζόμενοι έχουν οργανώσει απεργίες και συλλογή υπογραφών σε αιτήματα για να πιέσουν την εταιρεία να αυξήσει τους μισθούς και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας[10].

Ο Στίβεν Κέλεϊ, υπεύθυνος εκπαίδευσης στον αεροπορικό κόμβο του Κεντάκι, εξήγησε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονταν με λιγότερα από 20 δολάρια την ώρα. Είπε ότι η αμοιβή δεν είναι ανάλογη με την επικίνδυνη εργασία που εκτελούν οι εργαζόμενοι, σε μια θέση όπου η εναλλαγή των εργαζομένων ήταν περίπου 150%, με συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων που καταλήγουν να παραιτούνται. Είπε επίσης ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες στην Amazon δεν ήταν διαφανείς ή δεν γνωστοποιούνταν αρκετά καλά.

«Δεν έχουμε καμία ιδέα ότι μας καταγράφουν και δεν μας ειδοποιούν ποτέ γι’ αυτό μέχρι να πάμε να κάνουμε αίτηση για μια καλύτερη θέση, τότε θα το μάθουμε», δήλωσε ο Κέλεϊ.

Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται αρκετά για να ζήσουν χωρίς συγκάτοικους και παίρνουν λιγότερα χρήματα από άλλους εργαζόμενους στις μεταφορές και τα logistics, επειδή κατατάσσονται ως εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας και να είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε, οπότε χρειαζόμαστε ένα σωματείο για να μας βοηθήσει να περάσουμε αυτό το μήνυμα στην Amazon και να έχουμε ένα σαφές σύνολο πειθαρχικών δομών», πρόσθεσε ο Κέλεϊ.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: «Οι εργαζόμενοί μας έχουν την επιλογή να ενταχθούν ή όχι σε σωματείο. Πάντα την είχαν. Ως εταιρεία, δεν πιστεύουμε ότι τα σωματεία είναι η καλύτερη απάντηση για τους υπαλλήλους μας. Εστιάζουμε στην άμεση συνεργασία με την ομάδα μας για να συνεχίσουμε να κάνουμε την Amazon ένα εξαιρετικό μέρος για να εργάζεται κανείς».

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Michael Sainato, “Workers at Amazon’s largest air hub in the world push to form a union”, The Guardian, 27 Νοεμβρίου 2022, https://www.theguardian.com/us-news/2022/nov/27/workers-amazon-air-hub-union-cincinnati-northern-kentucky.

 

 

Σημειώσεις

[1] Jordan Vilines, “Amazon debuts $1.5 billion air hub at the Cincinnati/Northern Kentucky International Airport”, SpectrumNews1, 13 Αυγούστου 2021, https://spectrumnews1.com/oh/columbus/news/2021/08/12/world-s-largest-amazon-facility-launches-at-cvg#:~:text=The%20Cincinnati%2FNorthern%20Kentucky%20International%20Airport%20is%20the,Amazon%20hub%20in%20the%20world.

“Who we are”, Unionize Amazon, https://unionizeamazonkcvg.org/.

[2] “Our Main Demands”, Unionize Amazon, https://unionizeamazonkcvg.org/demands.

[3] “North America’s seventh-largest cargo airport is moving the economy forward in Cincinnati and Northern Kentucky”, The Business Journals, https://partners.bizjournals.com/cincinnati-experience/cvg-airport/north-americas-seventh-largest-cargo-airport/.

[4] Michael Sainato, “‘The model is listening’: union’s win at Amazon hatched in a small apartment”, The Guardian, 9 Απριλίου 2022, https://www.theguardian.com/technology/2022/apr/09/amazon-union-organization-staten-island.

[5] Claudia Irizarry Aponte, “Federal Official Recommends Rejecting Amazon’s Bid to Overturn Staten Island Union Election Results”, THE CITY, 2 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.thecity.nyc/work/2022/9/2/23334961/nlrb-amazon-labor-union-staten-island.

[6] “Amazon workers reject union bid at second Staten Island warehouse”, The Guardian, 2 Μαΐου 2022, https://www.theguardian.com/us-news/2022/may/02/amazon-union-vote-count-new-york-warehouse.

[7] “Blow to Amazon union drive as New York workers reject latest bid”, The Guardian, 18 Οκτωβρίου 2022, https://www.theguardian.com/technology/2022/oct/18/amazon-union-workers-new-york-albany.

[8] Catherine Thorbecke “Amazon workers in California withdraw petition for union vote after defeat in New York”, CNN Business, 25 Οκτωβρίου 2022, https://edition.cnn.com/2022/10/25/tech/amazon-labor-union-california-withdraw-petition/index.html.

[9] “Amazon faces off with upstart union in fight for a second warehouse”, PBS NewsHour, 17 Οκτωβρίου 2022, https://www.pbs.org/newshour/politics/amazon-faces-off-with-upstart-union-in-fight-for-a-second-warehouse.

[10] Michael Sainato, “Amazon workers strike amid allegations of crackdown on unionization activities”, The Guardian, 26 Οκτωβρίου 2022, https://www.theguardian.com/us-news/2022/oct/26/amazon-union-workers-strike-protests.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 01:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.