Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 13:43

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί γίνονται δύναμη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Πορεία της Κου Κλουξ Κλαν στην Ουάσινγκτον το 1925.

 

Dan La Botz

 

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί γίνονται δύναμη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

 

 

Η ακροδεξιά για πρώτη φορά εδώ και εκατό χρόνια έχει εδραιωθεί ως δύναμη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μια ομάδα του μόλις δέκα τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει πλέον τη δύναμη να διαταράξει και να παραλύσει την κάτω Βουλή. Η τελευταία φορά που μια ομάδα με δεσμούς με βίαιες οργανώσεις και δραστηριότητες είχε τέτοια δύναμη ήταν στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν στο Κογκρέσο κάθονταν αρκετά μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Είκοσι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι παρέλυσαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ για πέντε ημέρες, αρνούμενοι να υποστηρίξουν τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι –ο ίδιος αρκετά αντιδραστικός– ως Πρόεδρο της Βουλής, στερώντας του έτσι την πλειοψηφία των μελών της Βουλής. Χωρίς πρόεδρο, η Βουλή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα: Δεν μπορούσε να εγγράψει νέα μέλη, να συστήσει επιτροπές ή να ψηφίσει νομοθεσία. Το αδιέξοδο έληξε στις 6 Ιανουαρίου, όταν στον δέκατο πέμπτο γύρο της ψηφοφορίας ο Μακάρθι έκανε αρκετές ακόμη παραχωρήσεις στο δεξιό μπλοκ, δίνοντάς του δυσανάλογη δύναμη.

Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του ΜακΚάρθι έχουν ακροδεξιό παρελθόν. Σήμερα αποτελούν τα κοινοβουλευτικά τάγματα εφόδου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως απέδειξε η έρευνα της Βουλής, ηγήθηκε της απόπειρας βίαιης εξέγερσης τον Ιανουάριο του 2021. Αρκετοί από τους είκοσι συμμετείχαν ως μέλη του Κογκρέσου στην υποστήριξη της νομοθετικής πτυχής του πραξικοπήματος. Δώδεκα από αυτούς υποστηρίζουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούμενοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, τις οποίες κέρδισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Δεκαπέντε από αυτούς ψήφισαν υπέρ της ανατροπής των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος των εκλογών του 2020. Δεκαεπτά από αυτούς υποστηρίχθηκαν από τον Τραμπ. Δεκαεννέα από αυτούς είναι μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Freedom Caucus[1] της Βουλής των Αντιπροσώπων (στην οποία ανήκει περίπου το 20% του συνόλου των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων). Μερικοί από αυτούς έχουν μιλήσει ενώπιον οργανώσεων λευκών εθνικιστών. Τώρα αυτοί οι είκοσι από τους 434 αντιπροσώπους κατέχουν βασικούς μοχλούς εξουσίας.

Ο Μακάρθι παραχώρησε στους αντιπάλους του τον αποτελεσματικό έλεγχο πολλών επιτροπών του Κογκρέσου, αν και δεν έχουν την πλειοψηφία. Και τους έδωσε την εξουσία να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής. Το δεξιό μπλοκ θα είναι πλέον σε θέση να παραλύσει βασικές νομοθετικές διαδικασίες όπως η ψήφιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και ο καθορισμός των ορίων του ομοσπονδιακού χρέους.

Και άλλες δεξιές ομάδες είχαν επιρροή στο Κογκρέσο στο παρελθόν. Από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, η John Birch Society[2], μια ακροδεξιά, αντικομμουνιστική ομάδα, είχε χιλιάδες μέλη και σημαντική επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Λάρι ΜακΝτόναλντ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ από τη Τζόρτζια, εξελέγη εθνικός ηγέτης της John Birch Society το 1983, αν και πέθανε την ίδια χρονιά σε αεροπορικό δυστύχημα. Στη δεκαετία του 1950 και του 60, πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες επέκριναν την John Birch Society για τον εξτρεμισμό της.

Η τελευταία φορά που στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν βίαιοι, δεξιοί πολιτικοί στο Κογκρέσο ήταν στην ακμή της Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940. Η Κλαν της δεκαετίας του 1920 δεν ήταν μόνο κατά των μαύρων, αλλά και κατά των καθολικών και των Εβραίων. Η Κλαν συμμετείχε σε βίαιες επιθέσεις κατά των μαύρων, συμπεριλαμβανομένων λιντσαρισμάτων, έγινε επίσης δύναμη στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αρκετά μέλη ή συνοδοιπόροι της Κλαν εξελέγησαν ως Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ, στη Βουλή των ΗΠΑ, ως κυβερνήτες και σε πολιτειακά και τοπικά αξιώματα.

Περίπου 11 μέλη της Κλαν εξελέγησαν στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ πέντε άλλοι υποστηρίχθηκαν από την Κλαν. Η Κλαν εξέλεξε επίσης αρκετούς βουλευτές των ΗΠΑ και έξι κυβερνήτες κατά την περίοδο αυτή. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτικούς της Κλαν προέρχονταν από τον βαθύ Νότο, αλλά άλλοι ήταν γερουσιαστές ή κυβερνήτες από την Οκλαχόμα, το Κολοράντο και το Όρεγκον. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ενώ οι άνδρες της Κλαν τρομοκρατούσαν το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, οι βουλευτές της Κλαν εργάστηκαν για να εμποδίσουν τη νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά απέτυχαν, με αφετηρία το 1964. Ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν μέλη του Κογκρέσου μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

Το σημερινό ακροδεξιό κίνημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο από ό,τι ήταν η Κλαν. Θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο από τη δεξιά παντού.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Dan La Botz, “Far Right Politicians Become a Power in the U.S. Congress”, New Politics, 9 Ιανουαρίου 2023, https://newpol.org/far-right-politicians-become-a-power-in-the-u-s-congress/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article65289.

 

Σημειώσεις

 [1] [Σ.τ.Μ.:] Η Freedom Caucus (ή House Freedom Caucus), είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελείται από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Θεωρείται γενικά ως το πιο συντηρητικό και πιο ακροδεξιό μπλοκ εντός της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η παράταξη σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2015 από μια ομάδα συντηρητικών και μελών του κινήματος Tea Party, με στόχο να ωθήσει την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών προς τα δεξιά. Βλ.: “Freedom Caucus”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Caucus.

[2] [Σ.τ.Μ.:] Η John Birch Society (JBS) είναι μια αμερικανική ακροδεξιά πολιτική ομάδα που ιδρύθηκε το 1958 από τον επιχειρηματία Robert W. Welch Jr., ως ομάδα πίεσης για τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής. Η ιδεολογία της είναι ο ακραίος συντηρητισμός, ο ρατσισμός, ο φανατικός αντικομμουνισμός, ο χριστιανικός φονταμενταλισμός, το μίσος για τα δικαιώματα των γυναικών, ο νεοφιλελευθερισμνός και η συνωμοσιολογία. Πήρε το όνομά της από τον Τζον Μπιρτς, λοχαγό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, πράκτορα της OSS στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και πρώην ιερέα και ιεραπόστολο των Βαπτιστών. Ο Τζον Μπιρτς σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Κινέζους κομμουνιστές στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που του είχε ανατεθεί από την OSS, δέκα ημέρες μετά τη λήξη του πολέμου. Βλ.: “John Birch Society”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/John_Birch_Society· και “John Birch (missionary)”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/John_Birch_(missionary).

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 13:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.