Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 13:48

#NuitDebout: Ένα κίνημα αναπτύσσεται στις πλατείες της Γαλλίας

 

Sam Cossar-Gilbert

Απηυδησμένοι με την ανισότητα, την ανεργία και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις - και όλο και περισσότερο οργισμένοι από  την οικονομική και πολιτική ελίτ - δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις, καταλήψεις και απεργίες, καθώς μια νέα γενιά βγαίνει στους δρόμους για να εκφράσει την οργή τηςγια τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και την αυξανόμενη ανισότητα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα για να πουν on vaut mieux que ça«αξίζουμε περισσότερο απ' αυτό».

ΗLoi de Travail ή Εργατική Νομοθεσία είναι μια σειρά από νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσειςστον τομέα της δημόσιας τάξης που εισήγαγε η σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να απογοητεύειευρύτερο πληθυσμό. Οι νόμοι αυτοί θα καταστήσουν ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό και να μειώνουν τις πληρωμές προς απολυμένους εργαζόμενους, και απειλούν την 35-ωρη εργάσιμη εβδομάδα.

Το έναυσμα για την αρχική διαδήλωση προήλθε από μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών που δημιούργησε τοL’appel du 9 Mars, ξεκινώντας μια συλλογική και οργανωμένη εκδήλωση στο Facebook που προσέλκυσε χιλιάδες υποστηρικτές. Μια αναφορά εναντίον τηςΕργατικήςΝομοθεσίαςμάζεψε 1.000.000 υπογραφές και η ομάδα των χρήστών του YouTube δημιούργησε επίσης ένα viral βίντεο #OnVautMieuxQueCa.1 Τοπικά συνδικάτα αρχικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την κινητοποίηση, και τελικά ενώθηκαν με μερικά από τα μεγαλύτερα εθνικά συνδικάτα.

Στις 9 του Μάρτη πάνω από 500.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία σε μια μαζική επίδειξη της δύναμης του λαού. Ακούστηκαν τραγούδια: «Οι νέοι στον πόνο, οι ηλικιωμένοι στη δυστυχία, δεν είναι αυτή η κοινωνία που θέλουμε», και: «Η νεολαία είναι στους δρόμους, ο νόμος σας να φύγει».

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακοινώσει αλλαγές στην αντιλαϊκή εργασιακή μεταρρύθμιση, στην οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται έως και το 70% του πληθυσμού. Για πολλούς σχολιαστές οι κινητοποιήσεις ήταν μια αναδρομή στο 2006, όταν οι διαμαρτυρίες ενάντια στον Contrat première embauche (CPE) οδήγησαν στην απόσυρσή του μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφεραν τη χώρα οι φοιτητές.

Στη Γαλλία, η ανεργία βρίσκεται σήμερα στο 10%, και η γρήρορη ανάπτυξη του κινήματος εν μέρει σχετίζεται με την οικονομική και πολιτική κρίση που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι μια απάντηση όχι μόνο στην νέα Εργατική Νομοθεσία, αλλά και μια αίσθηση ότι κάτι έχει πάει στραβά σε βάθος με το πολιτικό σύστημα. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν τα άτομα που υπηρετούν, και οι κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές καθορίζεται αποκλειστικά από τα ενδιαφέροντα της αγοράς.

Στις 31 Μαρτίου, πάνω από 1,2 εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα σε μια μαζική γενική απεργία. Όχι μόνο όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προσχώρησαν στην απεργία, αλλά και τα σχολικά ιδρύματα στον Πύργο του Άιφελ ήταν κλειστά. Στο Παρίσι, είδαμε ένα σημάδι της αποφασιστικότητας των διαδηλωτών, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν για ώρες μέσα στη βροχή.

Τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει μια διαμαρτυρία στη Γαλλία άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να εκφραστούν και στη συνέχεια πηγαίνουν σπίτι. Θυμάμαι που πήρα ένα μουσκεμένο φυλλάδιο στο τέλος της διαδήλωσης στις 31 Μαρτίου που μου ζητούσε να έρθω στο Place de la Republique για #NuitDebout - «Oλονυκτία» - και σκέφτηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να ξεκινήσουν μια γαλλική εκδοχή του Occupy σε τέτοιες φρικτές καιρικές συνθήκες. Αλλά για μέρες τώρα χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταλάβει την κεντρική πλατεία στο Παρίσι, προχώρησαν σε συζητήσεις και γενικές συνελεύσεις, και οργανωμένες ομάδες εργασίας, προβολές ταινιών και συναυλίες που παρακολούθησαν χιλιάδες.

Οι καταλήψεις δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλες όσο εκείνες των αγανακτισμένων στην Ισπανία το 2011, αλλά υπάρχουν ισχυρότεροι δεσμοί με τα συνδικάτα και τα διάφορα είδη των δράσεων που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα. Τα δύο κινήματα δεν θα είναι το ίδιο. Ωστόσο, υπάρχει μια παρόμοια μαγεία στον αέρα και ένα συναίσθημα ότι είναι δυνατόν το οτιδήποτε - από πορείες τα μεσάνυχτα, σε ατελείωτες συναντήσεις και σε μια αυτοσχέδια συναυλία μπάντας χάλκινων πνευστών.

Ένα από τα κύρια συνθήματα του κινήματος - rêve général είναι ένα άκρως συμβολικό παιχνίδι με τις λέξεις που αλλάζει το  grève général, ή «γενική απεργία», σε «γενικό όνειρο». Το κίνημα έχει επίσης εφεύρει ένα νέο ημερολόγιο, με κάθε νέα μέρα να είναι μια άλλη μέρα του Μαρτίου, που ξεκινάνε με hashtags. όπως #mars33, #mars34 και #mars35.

Η κατάληψη #NuitDebout δομημένη με πολύ παρόμοιο τρόπο με εκείνες του κινήματος 15-Μ στην Ισπανία, με συμμετοχικές δομές λήψης αποφάσεων και με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι οργανωμένο χάος, με δωρεάν φαγητό, επαγγελματικά συστήματα ήχου, ένα δικτυακό τόπο, live streaming και μια ιατρική σκηνή, αλλά χωρίς έναν πραγματικά υπεύθυνο.

Από το Occupy Wall Street στο Gezi Park, το #NuitDebout είναι μέρος ενός συνεχιζόμενου κύματος κινητοποιήσεων που επιδιώκουν να αμφισβητήσοπυν την κυριαρχία του 1% με την κατάληψη δημόσιου χώρου και τη δημιουργία μια αναλαμπής ενός καλύτερου κόσμου. Η πρόσφατη διαρροή τηςPanama Papers2 επικυρώνει την κριτική αυτών των κινημάτων, δείχνοντας με σαφήνεια πώς η πολιτική και οικονομική ελίτ πλουτίζουν οι ίδιες και το βάρος του κοινού καλού, χωρίς να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο τους σε φόρους.

Η ομορφιά του μοντέλου κατάληψης πλατειών είναι ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετάσχουν πολιτικά και να εκφράζονται με μυριάδες τρόπους. Αυτό έγινε φανερό στην Place de la République στο Παρίσι χθες το βράδυ, όταν μια ομάδα φίλων έχτισε ένα ξύλινο σπίτι σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ οι μετανάστες από το Κονγκό τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια για την γαλλική αποικιοκρατία και αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την οικονομική και εργασιακή πολιτική.

Όπως έχω γράψει, οι μαθητές του λυκείου βρίσκονται στη διαδικασία του κλεισίματος σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα και σχεδιάζεται μια ακόμη γενική αποχή. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν αυτό το νέο και ισχυρό κίνημα συνεχίζει να αυξάνεται σε όλη τη Γαλλία με νέες καταλήψεις να ξεκινάνε καθημερινά.

Μετάφραση: e la libertà

Sam Cossar-Gilbert, «#NuitDebout: a movement is growing in France’s squares», ROAR Magazine, 6 Απριλίου 2016.

Ο Sam Cossar-Gilbert είναι ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και μένει στο Παρίσι

Σημειώσεις

1 «On vaut mieux que ça», youtube

2 Micah White, «The Panama Papers: leaktivism's coming of age», The Guardian, 5 Απριλίου 2016. 

FullSizeRender 20Protest at nuitdebout Day 5 Γαλλία Gallia.1Γαλλία Gallia.2Γαλλία Gallia.3Γαλλία Gallia.4

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.