Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 23:57

Τα παρανοϊκά χαρτακτηριστικά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία: απαγορεύσεις και πρόστιμα για το «μπουρκίνι»

Εισαγωγή

Στη Γαλλία αναπτύσσεται συνεχώς ένα κλίμα ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων, το οποίο παίρνει παρανοϊκά χαρακτηριστικά.

Ο όρος «ισλαμοφοβία» που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει αυτό το κλίμα, είναι παραπλανητικός, επειδή υπονοεί μαζικές ρατσιστικές συμπεριφορές που προκύπτουν από φόβο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μεθοδευμένη και συστηματική επίθεση της γαλλικής κυβέρνησης και του γαλλικού κράτους εναντίον των μουσουλμανικών πληθυσμών της Γαλλίας. Το σύνολο των μηχανισμών του γαλλικού κράτους, των θεσμικών του οργάνων και των εκπροσώπων του υιοθετούν μια ρατσιστική, επιθετική πολιτική, οι κατευθύνσεις της οποίας είτε διαμορφώνονται από την κυβέρνηση, είτε επικυρώνονται από αυτήν εκ των υστέρων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώνεται ο παρανοϊκός χαρακτήρας αυτής της επίθεσης εναντίον των μουσουλμάνων, της οποίας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι οι αποφάσεις τοπικών αξιωματούχων της παραλιακής Γαλλίας να απογορεύσουν στις μουσουλμάνες να παρουσιάζονται στην παραλία με μπουρκίνι (ολόσωμο μαγιό, το οποίο καλύπτει και τα μαλλιά). Η απαγόρευση, η οποία επιβλήθηκε σε πολλές παραλιακές περιοχές (στις Κάννες, στη Βιλνέβ-Λουμπέ και στη Μαντελιέ-Λα Ναπούλ της γαλλικής Ριβιέρας, στη Λεκάτ κοντά στα ισπανικά σύνορα, στο Σίσκο της Κορσικής, στη Λε Τουκέ του Νορ-Πα-ντε-Καλαί και στην Ογέ-Πλαζ κοντά στα βελγικά σύνορα), έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην περίπτωση των Καννών. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του υποστήριξε τους δημάρχους που πήραν τέτοιες αποφάσεις, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ετοιμάζεται να επικυρώσει αυτές τις απαγορεύσεις.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί περιπολούν στις παραλίες και κόβουν πρόστιμα (38 ευρώ) στις γυναίκες που φοράνε «μπουρκίνι» και αρνούνται να φύγουν από το δημόσιο χώρο για να κρυφτούν κάπου όπου δεν θα μπορούν να τις δουν τα ευαίσθητα -σε ζητήματα δικαιωμάτων- μάτια των ευρωπαϊκών ελίτ οι οποίες γεμίζουν τις κοσμικές παραλίες της Γαλλίας.

Αυτές οι ενδυματολογικές απαγορεύσεις λειτουργούν, εν γνώση της κυβέρνησης, ως σύνθημα για να ξεκινήσουν βίαιες επιθέσεις και μαζική τρομοκράτηση του μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως έγινε στην Κορσική.

Κι όλα αυτά βέβαια διακοσμημένα με τα πολιτικά στολίδια του γαλλικού πολιτικού συστήματος: την κοσμικότητα/laïcité (αλλά όχι την ανεξιθρησκία και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μη καθολικών), την υποτιθέμενη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών (την υποχρέωση των γυναικών να αποδεχτούν ότι το αστικό κράτος ορίζει το σώμα τους) και την εν γένει υπεράσπιση των «δυτικών αξιών» (της υπεροχής του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού).

Παρουσιάζουμε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση του ΝΡΑ (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) της Γαλλίας, καθώς και ένα άρθρο για τα γεγονότα στην Κορσική.

e la libertà

1 5e6a0457f5e520c811772db7d17e2893 XL

Ανακοίνωση του NPA

Όχι στην ισλαμοφοβία! Όχι στην απαγόρευση του μπουρκίνι

Ο Μανουέλ Βαλς και ο Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν, σε καμπάνια για το Εθνικό Μέτωπο;

«Κατανοώ τους δημάρχους οι οποίοι, κατά τη στιγμή της έντασης, είχαν τα αντανακλαστικά να αναζητήσουν λύσεις για να αποφευχθεί η διατάραξη της δημόσιας τάξης (...) Υποστηρίζω όσους έχουν λάβει μέτρα, που είχαν ως κίνητρο την επιθυμία για την προώθηση της συνύπαρξης, χωρίς απώτερα πολιτικά κίνητρα», είπε ο Μανουέλ Βαλς στη La Provence. Μια αριστοτεχνική επίδειξη τού πώς να λέει κανείς το αντίθετο απ' αυτό που έγινε. Οι δήμαρχοι που πήραν μέτρα για την απαγόρευση του «μπουρκίνι» και ο Βαλς που τους υποστήριξε, δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά να δημιουργήσουν ένα από το τίποτα. Ο Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν [γερουσιαστής], ο οποίος παρουσιάζεται σαν ο επικρατέστερος και προωθείται σε εθνικό επίπεδο, για την προεδρία του Ιδρύματος για το Ισλάμ της Γαλλίας, συμβούλευσε τους μουσουλμάνους, στην πρώτη παρέμβασή του, για «διακριτικότητα». Όλα βάσει προγράμματος!

Οι δηλώσεις αυτές τροφοδοτούν συνειδητά ένα κλίμα ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, που επιτρέπει σε εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν, όπως έγινε στην Μπαστιά (στην Κορσική), κραυγάζοντας μόνο: «Αυτό είναι το σπίτι μας!». Έτσι, καλλιεργούν ξεσπάσματα βίας στους δρόμους και «απλώνουν το κόκκινο χαλί» για το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο το μόνο που θα κάνει είναι δρέψει αυτούς τους καρπούς στις εκλογές.

Το NPA καταγγέλλει την εργαλειοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους να διαθέτουν ελεύθερα το σώμα τους ενάντια σε αυτούς που θέλουν να τις αναγκάσουν είτε να καλύπτονται είτε να είναι ακάλυπτες.

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία έχουν ως στόχο να καταστήσουν αποδεκτές αυτές τις επιθέσεις στην ελευθερία, στιγματίζοντας μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους, που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά επικίνδυνοι.

Η δημιουργία φραγμών που θα εγκλωβίζουν τον καθένα στην υποτιθέμενη «κοινότητά» του και θα εμποδίζουν την αλληλεγγύη και την κοινή αντίσταση στις αντικοινωνικές και κατασταλτικές πολιτικές, είναι μια τρομακτική παγίδα.

Απέναντι σ' αυτή την αποκρουστική κλιμάκωση και την επιθετική πολιτική ασφάλειας, χρειάζεται μια πλατιά απάντηση εναντίον του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, ενάντια στην κρατική καταστολή τής έκτακτης ανάγκης και για ίσα δικαιώματα.

Montreuil, 17 Αυγούστου του 2016

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: Nouveau Parti Anticapitaliste, «Stop à l'islamophobie d’État ! Non à l'interdiction des burkinis!», NPA, 17 Αυγούστου 2016. 

 

Βίαιες συγκρούσεις στην Κορσική μέσα σε κλίμα αυξανόμενης ισλαμοφοβίας

Μετά τις ταραχές που έγιναν το Σάββατο στην Κορσική, o δήμαρχος του Σίσκο βρήκε την ευκαιρία να εκδώσει ένα ισλαμοφοβικό διάταγμα που απαγορεύει να φοριέται μπουρκίνι στις παραλίες της πόλης.

Οι βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Σίσκο της Κορσικής, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά άτομα να πάνε στο νοσοκομείο και να καούν τρια αυτοκίνητα. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ μουσουλμανικών οικογενειών που ζουν στο Σίσκο και τουριστών που κατηγορήθηκαν ότι φωτογράφιζαν τις γυναίκες αυτών των οικογενειών, οι οποίες φορούσαν μπουρκίνι. Η αντιπαράθεση μεταξύ των οικογενειών των γυναικών που φωτογραφήθηκαν και των νεαρών που έβγαζαν τις φωτογραφίες έγινε πιο βίαιη, και υπήρξαν επιθέσεις με μαχαίρια. Ένα μεγάλο απόσπασμα αστυνομίας και χωροφυλακής παρενέβη όταν ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων της πόλης επιτέθηκε στις μουσουλμανικές οικογένειες που βρισκόταν στην περιοχή.

Την επόμενη μέρα, περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Μπαστιά, και μια αντιπροσωπεία από τους συγγενείς των νεαρών που συμμετείχαν σ' αυτόν τον διαπληκτισμό έκανε δεκτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Νομαρχία. Μετά από εκείνη τη συνάντηση που θεωρήθηκε «ικανοποιητική» από την αντιπροσωπεία, ορισμένοι από τους διαδηλωτές πήγαν στην γειτονιά Λουπίνο, περιοχή με πολλές μουσουλμανικές οικογένειες, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα («Στα όπλα..., αυτό είναι το σπίτι μας»), και στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ένας από τους τραυματίες από την προηγούμενη ημέρα, ένας άντρας βορειοαφρικανικής καταγωγής. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ.

Αν και η κοινή δήλωση του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κορσικής και των αρχών της Συνέλευσης της Κορσικής έκανε έκκληση για ηρεμία και ψυχραιμία, καταδίκασε την «προκλητική συμπεριφορά και τις πράξεις βίας από ένα άτομο εκτός κοινότητας.» Οι αρχές, πριν από κάθε έρευνα, κατηγόρησαν τις μουσουλμανικές οικογένειες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ενδυμασία τους για να δικαιολογήσουν την επίθεση που έγινε εναντίον τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, ο δήμαρχος του Σίσκο αξιοποίησε το γεγονός για να απαγορεύσει τη χρήση του μπουρκίνι στις παραλίες της πόλης, αποκαλύπτοντας την «ανάλυσή» του σχετικά με τα «κίνητρα» της αντιπαράθεσης. Ένα βήμα των πολιτικών αρχηγών για την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας.

Ένα εθνικό πλαίσιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη της ισλαμοφοβίας στην υπηρεσία του εκλογικού χρονοδιαγράμματος.

Σε ένα πλαίσιο όπου οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί επανειλημμένα γίνονται θύματα διακρίσεων, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και του 2016, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός κλίματος δυσπιστίας και γενικής καχυποψίας εναντίον ατόμων μουσουλμανικής πίστης. Σύμφωνα με την έκθεση της «Collectif Contre l'Islamophobie en France» (CCIF), οι ισλαμοφοβικές ενέργειες (διακρίσεις, σωματική ή λεκτική βία, ρητορική μίσους, βανδαλισμός και βεβήλωση) έχουν αυξηθεί κατά 18,5% μεταξύ του 2014 και του 2015.

Αυτή η διαμάχη σχετικά με το μουρκίνι είναι ένας τρόπος με τον οποίο η ακροδεξιά, ειδικά το Εθνικό Μέτωπο, επιδιώκει να ανακτήσει την ορατότητα μετά τις διαδηλώσεις εναντίον του εργασιακού νόμου, κατά τη διάρκεια των οποίων οποία υπήρξε σιωπηλή.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θέτει τους μουσουλμάνους υπό επιτήρησημε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde στις 30 Ιουλίου: «Αν το Ισλάμ δεν βοηθά τη Δημοκρατία να πολεμήσει ενάντια σε όσους υπονομεύουν τις αστικές ελευθερίες, θα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο για τη Δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της πίστης». Με τον τρόπο αυτό μετατοπίζει την ευθύνη της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» στους ίδιους τους μουσουλμάνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνοι που ακολουθούναυτή τη θρησκεία δεν αντιτάσσονται ενεργά στους υπεύθυνους για τις τραγικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία.

Έτσι, όπως έγινε και με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η επικέντρωση σε συζητήσεις σχετικά με θέματα ασφάλειας ή εθνικής ταυτότητας είναι ένας τρόπος, για να προσελκύσει η κυβέρνηση τη συμπάθεια των ψηφοφόρων της Μαρίν Λε Πεν, ενώ επιδιώκει αποφύγει τη συζήτηση για τους πραγματικούς υπεύθυνους της ανεργίας και της φτώχειας. Επιδιώκει επίσης να επιβάλει διαιρέσεις μεταξύ των εργατών και της νεολαίας, χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα την ισλαμοφοβία, αλλά η πολιτικοποίηση που έχει δημιουργήσει το κίνημα ενάντια στην εργατική νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις και να υποστηριχτούν τα κοινά συμφέροντα.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: «Violentos enfrentamientos en Córcega en el contexto de la creciente islamofobia», La Izquierda Diario, 16 Αυγούστου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.