Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 12:21

Anticapitalistes: Υπερασπίστε την Καταλανική Δημοκρατία και ανοίξτε τη Συντακτική Διαδικασία Κύριο

Δήλωση των Anticapitalistes

Υπερασπίστε την Καταλανική Δημοκρατία και ανοίξτε τη Συντακτική Διαδικασία

Σήμερα [27 Οκτωβρίου], το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα ότι η Καταλονία θα καταστεί ανεξάρτητη Δημοκρατία και θα ανοίξει μια συνταγματική διαδικασία που θα βασίζεται στη βούληση του λαού που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου. Υποστηρίζουμε και χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση, αλλά δεν έχει πείσει ολόκληρο το δημοκρατικό καταλανικό μπλοκ. Το σπάσιμο με το καθεστώς ήταν ένα απαραίτητο βήμα ώστε η ανατροπή της 1ης Οκτωβρίου να καταστεί μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας αριστερός βραχίονας για να ενσωματώσει τις ευαισθησίες αυτών που δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στην συνταγματική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, η Γερουσία επιβεβαίωσε την εφαρμογή του άρθρου 155, το πραξικόπημα εναντίον της κυριαρχίας της Καταλονίας. Η αμφισβήτηση στην συνταγματική τάξη και το καθεστώς του 1978 είναι τώρα στο αποκορύφωμά της με τη ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλονίας. Για το λόγο αυτό, η υπεράσπιση της κυριαρχίας της Καταλονίας εναντίον του πραξικοπήματος αποτελεί επείγον καθήκον. Οι ολιγαρχίες και τα καθεστωτικά κόμματα θα χρησιμοποιήσουν όλων των ειδών τους μηχανισμούς για να αποκαταστήσουν την εξουσία τους πάνω στην Καταλονία. Απέναντι στις προσπάθειές τους, πρέπει να βρουν μια ανυπάκουη και οργανωμένη κοινωνία, όπως πήραμε το δημοψήφισμα, έτσι θα αποτρέψουμε την παλινόρθωση. Είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, όχι μόνο εναντίον της καταπίεσης αλλά και για την υπεράσπιση της νέας Καταλανικής Δημοκρατίας ως θετικού σχεδίου.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η καταλανική διαδικασία να μην είναι απομονωμένη και πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες και αλληλεγγύη με εκείνα τα κινήματα και οργανώσεις εκτός της Καταλονίας που εργάζονται για να βάλουν τέλος στο καθεστώς του 1978, να αναζητήσουν συνεργασίες ενάντια στην αυταρχική εξέλιξη του PP και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού που ετοιμάζεται να κρατήσει ζωντανό το καθεστώς. Η διατύπωση αυτής της διαλεκτικής ανάμεσα στο καταλανικό κίνημα και την μάχη εναντίον του σημερινού θεσμικού πλαισίου σε ολόκληρο το κράτος είναι στρατηγική για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας της Καταλονίας.

Αυτή τη στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας η εφαρμογή της Συντακτικής Διαδικασίας. Αναπτύσσοντάς την από τους χώρους των λαϊκών οργανώσεων ως βασικών πυλώνων. Διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενες τάξεις γίνονται πρωταγωνιστές για να διασφαλιστεί ότι οι μέρες που ζούμε είναι μη αναστρέψιμες. Ο κύκλος κινητοποιήσεων στην Καταλονία από το 2011, οι αγώνες για αξιοπρεπή εργασία, έτσι ώστε η στέγαση να μην αποτελεί προνόμιο, να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια, να σταματήσει η σεξιστική βία, η υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού, να γίνει η χώρα φιλόξενη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και πολλοί άλλοι αγώνες, είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να προσφέρουμε για την οικοδόμηση της Δημοκρατίας. Όλα αυτά που το πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας θέλει να υποβαθμίσει πρέπει να τοποθετηθούν σήμερα στο επίκεντρο της κατάκτησης της κυριαρχίας και της επέκτασης της νομιμοποίησης.

Το να μπορέσει η Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικών πλειοψηφιών της Καταλονίας θα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί να γίνει μια απλή ανταλλαγή στο εσωτερικό της ελίτ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει τις δυσκολίες και τον εκβιασμό που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της καθιερωμένης συνταγματικής τάξης. Οι καταλανικές, ισπανικές και ευρωπαϊκές ολιγαρχίες κυριαρχούν στην οικονομία, στα μέσα ενημέρωσης και στους θεσμούς. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια δύναμη η οποία δεν περιορίζεται στην σύνταξη ενός Συντάγματος, δεν υποτάσσεται στο Κοινοβούλιο, αλλά αντίθετα οικοδομούμε, στους δρόμους και τις πλατείες, αντιεξουσίες απέναντι στον εκβιασμό τους. Για να οικοδομήσουμε μια λαϊκή εξουσία που θα προστατεύει τους από κάτω στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, ώστε να αποφύγουμε τις απογοητεύσεις και τον φόβο των τελευταίων ημερών, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές των καθοριστικών ημερών που ζούμε.

Βαρκελώνη

27 Οκτωβρίου 2017

Μετάφραση: e la libertà

Anticapitalistes, «Defend the Catalan Republic and open the Constituent Process», International Viewpoint, 28 Οκτωβρίου 2017.

Οι Anticapitalistes είναι η οργάνωση της Τέταρτης Διεθνούς στην Καταλονία. Στο ομοσπονδιακό επίπεδο του ισπανικού κράτους είναι μέρος των Anticapitalistas.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.