Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 19:17

Κάλεσμα των κίτρινων γιλέκων του Κομμερσί για άμεση δημοκρατία

Κάλεσμα των κίτρινων γιλέκων του Κομμερσί για άμεση δημοκρατία

Ως ένα δείγμα (όχι αναγκαστικά αντιπροσωπευτικό) του κινήματος βάσης των κίτρινων γιλέκων, μεταφράζουμε το κάλεσμα των κίτρινων γιλέκων του Κομμερσύ (Μέζ, Λοραίνη), για την αξία που έχει στο ότι ξαναπιάνει τη μεγάλη παράδοση της άμεσης δημοκρατίας, αντιτασσόμενο στην προοπτική ενσωμάτωσης και διάσπασης μέσω της προσπάθειας «εκπροσώπησης» του κινήματος.

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παντού στους δρόμους της Γαλλίας, συχνά για πρώτη φορά. Η τιμή των καυσίμων ήταν η σταγόνα πετρελαίου που έβαλε τη φωτιά. Όλα αυτά που υποφέρουμε, το δεν πάει άλλο, η αδικία ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλες. Τώρα, παντού στη χώρα, εκατοντάδες τοπικές ομάδες οργανώνονται μεταξύ τους, με τρόπους αρκετά διαφορετικούς κάθε φορά.

Εδώ, στο Κομμερσύ, στην Μέζ, λειτουργούμε από την αρχή με καθημερινές λαϊκές συνελεύσεις, όπου όλοι συμμετέχουν με ισότητα. Οργανώσαμε μπλοκαρίσματα στην πόλη, στα βενζινάδικα και οδοφράγματα με φιλτράρισμα. Στήσαμε και μια σκηνή στην κεντρική πλατεία. Βρισκόμαστε καθημερινά για να οργανωθούμε, να αποφασίζουμε τις επόμενες δράσεις, να συζητάμε με τους ανθρώπους και να υποδεχόμαστε όσους εντάσσονται στο κίνημα. Οργανώνουμε επίσης «λαϊκές κουζίνες» για να ζήσουμε μαζί τις ωραίες στιγμές και να μάθουμε να γνωριζόμαστε. Σε πλήρη ισότητα.

Αλλά, νά που η κυβέρνηση, και ορισμένα τμήματα του κινήματος, μας προτείνουν να ορίσουμε εκπροσώπους ανά περιοχή! Δηλαδή ορισμένους που θα γίνουν οι μόνοι «διαπραγματευτές» μας με την κρατική εξουσία και που θα συμπύκνωναν τις διαφορετικότητές μας.

Αλλά εμείς δεν θέλουμε «εκπροσώπους» που θα κατέληγαν αναγκαστικά να μιλάν στη θέση μας!

Και για ποιό λόγο; Στο Κομμερσύ, μια εξ επί τούτοις αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το νομάρχη, στις μεγάλες πόλεις, άλλες αντιπροσωπείες συνάντησαν απευθείας το νομάρχη: αυτές κατάφεραν ΉΔΗ να μεταφέρουν το θυμό μας και τις διεκδικήσεις μας. Ξέρουν ΉΔΗ ότι είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με αυτόν τον μισητό πρόεδρο, με αυτή την αηδιαστική κυβέρνηση και με το σάπιο σύστημα που ενσαρκώνουν!

Αυτό προφανώς φοβίζει την κυβέρνηση! Γιατί ξέρει ότι αρχίζοντας να υποχωρεί στους φόρους και στα καύσιμα, θα αναγκαστεί επίσης να υποχωρήσει και στις συντάξεις και στους ανέργους και στους δημόσιους υπαλλήλους και σε όλα τα υπόλοιπα! Ξέρει επίσης ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι κινδυνεύει να ενισχύσει ΈΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

Δεν είναι για να καταλάβει καλύτερα το θυμό μας και τις διεκδικήσεις μας που η κυβέρνηση θέλει «εκπροσώπους»: είναι για να μας πλαισιώσει και να μας θάψει! Όπως και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ψάχνει ενδιάμεσους, ανθρώπους με τους οποίους να διαπραγματευτεί. Τους οποίους να μπορεί να πιέσει για να σβήσει την έκρηξη. Ανθρώπους που μπορέσει μετά να ενσωματώσει και να τους σπρώξει να διασπάσουν το κίνημα για να το θάψουν.

Αλλά είναι χωρίς να λογαριάζουν με τη δύναμη και τη διορατικότητα του κινήματός μας. Είναι χωρίς να λογαριάζουν ότι εμείς τώρα σκεφτόμαστε, οργανωνόμαστε, για να εξελίξουμε τις δράσεις μας έτσι ώστε να φοβηθούν ακόμα περισσότερο και να ενισχύσουμε το κίνημα!

Και έπειτα, είναι χωρίς να λογαριάζουν ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πράγμα, που παντού το κίνημα των κίτρινων γιλέκων απαιτεί με διάφορες μορφές, πολύ πιο πέρα από την αγοραστική δύναμη! Το πράγμα αυτό είναι η εξουσία στο λαό, από το λαό, για το λαό. Είναι ένα νέο σύστημα όπου «αυτοί που δεν είναι τίποτα» όπως λένε περιφρονητικά, να ξαναπάρουν την εξουσία από όλους αυτούς που φουσκώνουν, από τους ηγέτες και από τους ισχυρούς του χρήματος. Είναι η ισότητα. Είναι η δικαιοσύνη. Είναι η ελευθερία. Νά τί θέλουμε! Και αυτό ξεκινάει από τη βάση!

Εάν ορίσουμε «εκπροσώπους» και «εκπροσώπους τύπου» αυτό θα καταλήξει να μας κάνει παθητικούς. Χειρότερα: θα έχουμε αναπαραγάγει το σύστημα και θα λειτουργούμε από τα πάνω προς τα κάτω σαν τους λωποδήτες κυβερνήτες μας. Αυτούς τους περιώνυμους «εκπροσώπους του λαού» που γεμίζουν τις τσέπες τους, που φτιάχνουν νόμους για να μας διαλύουν τη ζωή και που υπηρετούν τα συμφέροντα των σούπερ-πλουσίων!

Να μη βάλουμε το δάχτυλο στα γρανάζια της εκπροσώπησης και της ενσωμάτωσης. Δεν είναι η στιγμή να εμπιστευτούμε το λόγο μας σε μια μικρή χούφτα, ακόμα και αν είναι έντιμοι. Να μας ακούνε όλους ή να μην ακούνε κανέναν!

Από το Κομμερσύ, καλούμε λοιπόν παντού στη Γαλλία να δημιουργηθούν λαϊκές επιτροπές που να λειτουργούν σε τακτικές γενικές συνελεύσεις. Σημεία όπου ο λόγος να απελευθερώνεται, όπου να τολμάνε οι άνθρωποι να εκφραστούν, να μορφωθούν, να αλληλοβοηθούν. Εάν εκπρόσωποι πρέπει να υπάρξουν, αυτό είναι στο επίπεδο της κάθε τοπικής επιτροπής κίτρινων γιλέκων να το κάνει, όσο γίνεται πιο κοντά στο λόγο του λαού. Με επιτακτικές εντολές, ανακλητές και με τη σειρά. Με διαφάνεια. Με εμπιστοσύνη.

Καλούμε έτσι τις εκατοντάδες ομάδες των κίτρινων γιλέκων να στήσουν σκηνές, όπως εδώ στο Κομμερσύ, ή «σπίτια λαού», όπως στο Σεν-Ναζέρ, δηλαδή σημεία συγκέντρωσης και οργάνωσης! Και να συντονιστούν μεταξύ τους, σε τοπικό και σε νομαρχιακό επίπεδο, με πλήρη ισότητα!

Έτσι είναι που μπορούμε να νικήσουμε, γιατί εκεί πάνω δεν έχουν συνηθίσει να το αντιμετωπίζουν! Και τους φοβίζει τρομερά.

Δεν θα αφεθούμε να μας καθοδηγούν. Δεν θα αφεθούμε να μας διασπάσουν και να μας ενσωματώσουν.

Όχι στους αυτο-διοριζόμενους εκπροσώπους τύπου! Να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας! Ζήτω τα κίτρινα γιλέκα στην ποικιλομορφία τους!

ΖΗΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Κομμερσύ, 1/12/2018

Βίντεο: «L’Appel des Gilets Jaunes de Commercy à des assemblées populaires partout en France!»

Μετάφραση: e la libertà

«Appel des gilets jaunes de Commercy à la formation d’assemblées populaires», lundimatin, 5 Δεκεμβρίου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.