Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 23:09

Μαζικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο και σε 30 πόλεις της Γερμανίας «Ανοίξτε τα σύνορα, σώστε ζωές, πολεμήστε το φασισμό»

Γράφτηκε από

Μαζικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο και σε 30 πόλεις της Γερμανίας «Ανοίξτε τα σύνορα, σώστε ζωές, πολεμήστε το φασισμό»

«Σήμερα το απόγευμα περισσότερες από 8 χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Βερολίνο, καθώς και σε σχεδόν 30 πόλεις της Γερμανίας, φωνάζοντας: "Ανοίξτε τα σύνορα, σώστε ζωές, πολεμήστε το φασισμό!”. Η διαδήλωση του Βερολίνο πέρασε από τα γραφεία της Κομισιόν και κατέληξε συμβολικά στο ελληνικό προξενείο.

verolino1Άνθρωποι από ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα καταδίκασαν οργισμένοι την απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα στα σύνορα απέναντι στους πρόσφυγες, μια πολιτική που έχει την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας.

Φωνάξαμε πως ντρεπόμαστε για όλες αυτές τις σκληρές εικόνες που προέρχονται από την Ελλάδα, για την απάνθρωπη, αλλά και επικίνδυνη αντιμετώπιση των προσφύγων ως εχθρικό στράτευμα που επιχειρεί να εισβάλλει στην Ευρώπη.

Οι ρατσιστικές ξενοφοβικές πολιτικές είναι που δίνουν το χώρο σε ομάδες ακροδεξιών και φασιστών να αλωνίζουν, με την ανοχή (αν όχι στήριξη) της αστυνομίας, επιτιθέμενοι στους πρόσφυγες και στον κόσμο που στέκεται με ανθρωπιά απέναντι τους.

Να ανοίξει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα σύνορα της και να καλωσορίσει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Να βάλουμε το μίσος πίσω στις τρύπες του.

Αναλυτικά το ελληνικό κάλεσμα στη διαδήλωση:

Σήμερα, στις 6 μ.μ., διαδηλώνουμε φωνάζοντας: "Ανοίξτε τα σύνορα, σώστε ζωές, πολεμήστε το φασισμό!"

Η ελληνική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της ΕΕ, κήρυξε πόλεμο εναντίον των προσφύγων.

Χθες ένα μωρό πέθανε εξαιτίας των απωθήσεων στη θάλασσα. Η ακτοφυλακή και ο στρατός χρησιμοποιούν πραγματικά πυροβόλα όπλα ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εθνική απειλή και εισβολή εξωτερικού στρατού.

Ακόμα και το δικαίωμα ασύλου έχει κατασταλεί παραβίαζοντας έτσι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που ακόμη και ο Σαλβίνι δεν σκέφτηκε να κάνει.

Η κυβέρνηση και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αυξάνουν την ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική, καθιστώντας ελεύθερα όλα τα είδη φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων να σχηματίσουν παραστρατιωτικές ομάδες και να επιτίθενται εναντίον προσφύγων, αλληλέγγυων ανθρώπων και σε οποιονδήποτε είναι διαφορετικός και αντίκειται στην πλευρά τους.

Ντρεπόμαστε για όλες αυτές τις σκληρές εικόνες που προέρχονται από την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις χειρότερες επιταγές της ΕΕ για μια Ευρώπη φρούριο, συνεχίζοντας την τοξική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι και η συμφωνία που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες απάνθρωπα και δίνει τώρα την εξουσία στον Ερντογάν.

Και το πιο υποκριτικό είναι ότι οι ίδιοι φορείς, μαζί με άλλες ισχυρές χώρες, είναι υπεύθυνοι για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση του λαού, της γης και των πόρων των σημερινών προσφύγων και μεταναστών.

Ας θυμηθούμε τι συμβαίνει όταν μερικοί άνθρωποι θεωρούνται ως κατώτεροι άνθρωποι χωρίς ή με λιγότερα δικαιώματα.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτό το γεγονός.

Ζητούμε ασφαλές πέρασμα για πρόσφυγες!
Ζητούμε από την ΕΕ να αναλάβει τελικά την ευθύνη και να δεχτεί πρόσφυγες!
Ζητούμε το τέλος του απομονωτισμού της ΕΕ και της τοξικής αντιμετώπισης των προσφύγων στην ΕΕ!
Ζητούμε να ακουστούν οι 138 "ασφαλείς λιμένες" στη Γερμανία, οι πόλεις και οι δήμοι που έχουν δηλώσει τη θέλησή τους να λάβουν περισσότερα από την καθορισμένη ποσόστωση προσφύγων!
Μαζί ενάντια στον φασισμό!
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα ελληνικά νησιά!».verolino.2

 

Reakt- Aktion against Repression

 

Από τη Λέσβο, 

Χαιρετισμός

Εκ μέρους της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Λέσβου Ενάντια στα κέντρα κράτησης,

(στα ελληνικά και ακολουθεί αγγλική μετάφραση)

χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό τη σημερινή σας πορεία. Είμαστε μπροστά σε γεγονότα κρίσιμα τα οποία επιβάλλουν σε καθένα και καθεμιά όχι απλώς να πάρει θέση αλλά να δράσει και να κινητοποιηθεί.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα και να αναστείλει τις διαδικασίες εξέτασης για παροχή ασύλου για ένα μήνα. Αποφάσισε να καταστείλει απάνθρωπα τους πρόσφυγες επιστρατεύοντας το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής, με ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά των προσφύγων. Επικαλείται «εισβολή» και «ασύμμετρη απειλή» κατά της χώρας.
Πρόκειται για κλιμάκωση του κρατικού ρατσισμού πέρα από τα όρια του αγριανθρωπισμού. Και πρόκειται για «κάλεσμα» στην ακροδεξιά και τους φασίστες να κινητοποιηθούν για την «υπεράσπιση των συνόρων». Στο πλαίσιο αυτό, στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά αύριο -ποιος ξέρει- ίσως και στην ευρύτερη ακτογραμμή με την Τουρκία, οι πρόσφυγες (άντρες, γυναίκες και παιδιά) έχουν να αντιμετωπίσουν σιδηρόφρακτες δυνάμεις «αποτροπής» στη θάλασσα. Κι όταν φτάνουν στα παράλια των νησιών, έχουν να αντιμετωπίσουν ακροδεξιές και φασιστικές πολιτοφυλακές που τους προπηλακίζουν και τους βάζουν σε καραντίνα.
Κάθε ελεύθερη συνείδηση δεν μπορεί παρά να εξεγείρεται με αυτή την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα, στην ίδια την ανθρώπινη υπόσταση κατατρεγμένων ανθρώπων!
Ωστόσο, όλη αυτή η εθνικιστική και ρατσιστική υστερία δεν έχει στόχο μόνο τους πρόσφυγες, αλλά κάθε φωνή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Οι πολιτοφυλακές των ακροδεξιών και των φασιστών έχουν πάρει το ρόπαλο, στην κυριολεξία, και επιτίθενται κατά αλληλέγγυων (αριστερών, αναρχικών, εργαζόμενων σε ΜΚΟ ή ανθρώπων που απλώς θέλουν να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους), κάνουν ελέγχους σε αυτοκίνητα για να «ξετρυπώσουν» πρόσφυγες ή εργαζόμενους ΜΚΟ, σπάζουν τα αυτοκίνητά τους, τραμπουκίζουν. Μια άτυπη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», στα νησιά και στα βόρεια σύνορα, που αναιρεί στην πράξη στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και εγγυήσεις δικαίου και παραπέμπει στο Μεσοπόλεμο και τη Γερμανία του ’32-’33. Μπορεί κανείς να δει τους μικρούς Φύρερ να αναδύονται και να διακρίνει όλες τις πολιτικές φιγούρες και όλους τους συμβολισμούς της ιστορικής αναλογίας έστω και να υπάρχουν προφανώς πολλές και μεγάλες διαφορές. Προς το παρόν σε αυτή την ακραία εκδοχή περιορίζεται εκεί, αλλά δίνει φτερά στους ρατσιστές, τους ακροδεξιούς και τους φασίστες σε όλη τη χώρα προετοιμάζοντας μια συνολικότερη αντιδημοκρατική εκτροπή.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι παραπάνω από απαραίτητη, είναι υπαρξιακής σημασίας μια ενωτική πανστρατιά, αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο ήδη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της. Χρειαζόμαστε τον ευρύτερο ενωτικό συντονισμό όλων των δυνάμεων της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, στα νησιά και στα βόρεια σύνορα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη διεθνή κινητοποίηση και αλληλεγγύη. Από αυτή την άποψη, η κινητοποίησή σας είναι πολύτιμη και μας δίνει κουράγιο και έμπνευση στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο του «ακρίτα», του «μαντρόσκυλου» και του δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, και του ΝΑΤΟ. Η Frontex έρχεται για να ενισχύσει τον ελληνικό στρατό και τις δυνάμεις καταστολής, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας» να κλείσει τα σύνορα απωθώντας του πρόσφυγες. Στο όνομα της ρατσιστικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, Στους φράκτες του Έβρου και στο βυθό του Αιγαίου χτίζεται η υποτιθέμενη «ασφάλεια» που ευαγγελίζονται οι βαρόνοι της Ευρώπης-«φρούριο».

Από τη μακρινή Λέσβο σας στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης, διεθνισμού, ενότητας στον κοινό αγώνα! Και σας ευχαριστούμε ξανά γιατί μας δίνετε δύναμη και έμπνευση.

Λέσβος 3 Μαρτίου 2020

Πάνος Κοσμάς
Μέλος της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Λέσβου ενάντια στα κέντρα κράτησης

 

Solidarity Greeting

On behalf of the Lesvos Anti-Fascist Initiative Against Detention Centers,

we are enthusiastically welcoming your current course. We are facing critical events that require each and every one of us not only to chose a side but to act and mobilize.
The Mitsotakis government has decided to close the border and suspend any asylum procedures for a month. It has been decided to suppress inhumane refugees by recruiting the army and the forces of repression, with actual fire exercises from Evros to Kastelorizo, using chemical and grenade-throwing grenades against the refugees. He invokes "invasion" and "asymmetric threat" against the country.
This is the escalation of state racism beyond the limits of savagery.And this is a 'call' on the far right and the fascists to mobilize for 'defense of the border'. In this context, at the borders of Evros and the islands of the northeast Aegean, soon even on the wider coastline with Turkey, refugees (men, women and children) have to deal with barbaric "deterrence" forces at sea. And when they reach the coasts of the islands, they have to confront far-right and fascist militias that are detaining and quarantining them.
Every free conscience can only rebel with this attack on fundamental rights, in the very human existence of oppressed people!
However, all this nationalist and racist hysteria is not aimed only at refugees, but for every voice of solidarity and humanity. Right-wing and fascist militias have taken the bat, literally, and attacked solidarity (left, anarchist, NGO workers or people who just want to maintain their humanity), checking cars to "get away" or NGO workers, they break their cars, they shoot. An informal 'state of emergency' on the islands and northern frontiers, which in effect undermines basic democratic rights and legal guarantees and refers to the '32 -'33 Germany Interwar and Germany. One can see the little Führer emerging and discerning all the political figures and all the symbols of the historical analogy, even though there are obviously many great differences. Presently this extreme version is confined there, but it gives covers to racists, far-rightists and fascists across the country in preparation for a more comprehensive anti-democratic diversion.

In these circumstances, it is more than necessary, a united pan-national, solidarity with refugees and the defense of democratic rights that the ND government has been targeting since the very first day of its rule. We need the broader united coordination of all the forces of solidarity and internationalism, on the islands and on the northern borders, but also throughout Greece. We need international mobilization and solidarity. On this aspect , your mobilization is valuable and gives us courage and inspiration in the difficult struggle we give in extremely adverse conditions.
The New Democracy government has decided to take on the role of the "European unions’ guardian dog “ and has closed its border with refugees, and NATO. Frontex is coming to bolster the Greek army and repressive forces, while the State Department "recognizes Greeces’ right" to close its borders by expelling refugees. In the name of the EU-Turkey Racist Joint Declaration of 2016, which encloses refugees in Turkey, Greece, and especially in the Greek islands of the northeast Aegean, Evros fences and the bottom of the Aegean are built on the supposed "security" of the barons Europe - 'fortress'.

From distant Lesvos we send you a message of solidarity, internationalism, unity in the common fight and gratitude because you give us the power and inspiration needed.

Lesvos 3 March 2020

Panos Kosmas
Member of the Lesvos Anti-Fascist Initiative against detention centers

Reakt- Aktion against Repression

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 23:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.