Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 23:17

Η Αριστερά αντιστέκεται καθώς η Σουηδία κινείται προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στη Στοκχόλμη, το 2017

 

 

Bella Frank

 

Η Αριστερά αντιστέκεται καθώς η Σουηδία κινείται προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

Συνέντευξη στον Farooq Sulehria

 

«Πολλοί Σουηδοί εξακολουθούν να αντιτίθενται αποφασιστικά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι μεγάλα τμήματα των Σουηδών πολιτών απλώς προσπαθούν να ενημερωθούν περισσότερο για τα υπέρ και τα κατά του ΝΑΤΟ», λέει η Μπέλα Φρανκ.

Η Φρανκ είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στη σουηδική εφημερίδα Tidningen Global, μια εφημερίδα που προσπαθεί να προσεγγίσει και να δημοσιεύσει φωνές από όλο τον κόσμο για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Σε συνέντευξή της στο Green Left, εξετάζει τη συζήτηση στη Σουηδία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η συζήτηση αυτή πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

 

Farooq Sulehria: Η Φινλανδία και η Σουηδία, ιδίως η τελευταία, είναι ουδέτερες εδώ και πολύ καιρό. Τώρα φαίνεται ότι και οι δύο είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι αν δεν είχε γίνει εισβολή στην Ουκρανία, και οι δύο θα παρέμεναν [πιθανότατα] ουδέτερες;

Bella Frank: Ναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πιστεύω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε το θέμα στο προσκήνιο για πολλούς Σουηδούς με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε νωρίτερα. Η ουδετερότητα της Σουηδίας έχει γίνει ευρέως αποδεκτή ως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον οποίο η Σουηδία μπόρεσε να διατηρήσει την ειρήνη στα σύνορά της για πάνω από 200 χρόνια.

Πολλοί Σουηδοί εξακολουθούν να είναι σταθερά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι μεγάλα τμήματα των Σουηδών πολιτών απλώς προσπαθούν να ενημερωθούν περισσότερο για τα υπέρ και τα κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ακόμη και σε περιόδους που η Σουηδία ισχυριζόταν ότι είναι ουδέτερη, αυτό δεν ήταν απαραίτητα έτσι στην πράξη. Για παράδειγμα, από το 2014 η Σουηδία έχει στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ ως ένας από τους «εταίρους ενισχυμένων ευκαιριών». Η Σουηδία έχει επίσης συμμετάσχει με στρατεύματα στο Αφγανιστάν με τη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την Ασφάλεια (ISAF / International Security Assistance Force).

Farooq Sulehria: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ποια είναι η διάθεση της κοινής γνώμης στη Σουηδία;

Bella Frank: Δεν νομίζω ότι υπήρξε 70% υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία ή τη Σουηδία. Ωστόσο, η υποστήριξη της Φινλανδίας μπορεί να ανέλθει στο 70% αν η Σουηδία αποφασίσει επίσης να ενταχθεί.

Μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή, η υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σουηδία είχε αυξηθεί απότομα. Σε έρευνα της Novus που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου, το 49% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η Σουηδία θα έπρεπε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το 27% ήταν αντίθετο. Ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, το 24%, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. Ωστόσο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περίπου το 40% συνήθιζε να λέει όχι στο ΝΑΤΟ και μόνο περίπου το 35% θα τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη έρευνα του DN/Ipsos δείχνει ότι υπάρχει μια σουηδική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, εάν η Φινλανδία ενταχθεί – σε αυτή την περίπτωση περίπου 54% θα υποστήριζε τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η διάθεση της κοινής γνώμης είναι κάπως δύσκολο να εκτιμηθεί, πολλοί αριστεροί με την ευρεία έννοια αισθάνονται ότι η συζήτηση τώρα είναι στραμμένη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ότι έχει επικρατήσει μια κάποια συναίνεση ότι η Σουηδία πρέπει να ενταχθεί, παρόλο που δεν υπάρχει καν σαφής πλειοψηφία υπέρ της ένταξης και πολλοί στην αριστερά και στο στρατόπεδο της ειρήνης φοβούνται ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής. Θα μπορούσε να σημαίνει, υποστηρίζουν οι επικριτές, ότι η Σουηδία θα παρασυρθεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις και ότι η Σουηδία θα πρέπει αντίθετα να εντείνει τις εργασίες για την αποστρατιωτικοποίηση. Πολλοί επικριτές έχουν επίσης προειδοποιήσει κατά της λήψης μιας τόσο σημαντικής απόφασης σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά ορισμένες φωνές στην αριστερά φαίνεται τώρα να θεωρούν τη σουηδική ένταξη ως αναγκαίο κακό.

Farooq Sulehria: Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα δεξιά κόμματα της Σουηδίας υποστήριζαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η συστημική Αριστερά (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερό Κόμμα) ήταν αντίθετη στην ιδέα αυτή. Ποια είναι η στάση της συστημικής Αριστεράς τώρα; Επίσης, ενόψει του γεγονότος ότι η Σουηδία οδεύει προς εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Bella Frank: Ναι, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό μια δεξιά θέση μέχρι τώρα. Ορισμένα από τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα πιέζουν εδώ και καιρό για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Moderaterna (Συντηρητικοί) καθώς και η Liberalerna (Φιλελεύθεροι) και από το 2015 τόσο η Kristdemokraterna (Χριστιανοδημοκράτες) όσο και η Centerpartiet (Κέντρο) έχουν προτρέψει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι ακροδεξιοί Sverigedemokraterna (Σουηδοί Δημοκράτες) μόλις πρόσφατα άλλαξαν θέση και τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Το Miljöpartiet (Πράσινοι) και το Vänsterpartiet (Αριστερό Κόμμα) εξακολουθούν να είναι κατηγορηματικά κατά της σουηδικής ένταξης. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ήταν παραδοσιακά κατά, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να αλλάξουν θέση. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες προχωρήσουν στην υποστήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο σουηδικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν αναφορές ότι η Σουηδία μπορεί στη συνέχεια να θελήσει να υποβάλει αίτηση μαζί με τη Φινλανδία ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Farooq Sulehria: Κατά ειρωνικό τρόπο, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν και οι δύο γυναίκες πρωθυπουργούς. Η φινλανδική κυβέρνηση υπερηφανεύεται επίσης ότι διαθέτει μια φεμινιστική κυβέρνηση. Πώς βλέπετε αυτή την ειρωνεία;

Bella Frank: Λοιπόν, η Σουηδία ισχυρίζεται ότι έχει μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική εδώ και μερικά χρόνια, και πολλές φεμινίστριες την επικρίνουν διαρκώς ότι δεν ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς της. Υποθέτω ότι το ίδιο θα ειπωθεί και για τη Μαγκνταλένα Άντερσον, τη Σουηδή πρωθυπουργό, και για τη Φινλανδή ομόλογό της, τη Σάνα Μάριν, αν και οι δύο χώρες υποβάλουν πράγματι αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αλλά κατά την άποψή μου, πιο σημαντικό από το γεγονός ότι είναι γυναίκες και ηγούνται κυβερνήσεων που φιλοδοξούν να γίνουν κάπως φεμινιστικές, είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προφανώς, αυτό ξεκίνησε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία (και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της Τσετσενίας και της Συρίας παλιότερα) που λαμβάνει χώρα τώρα τόσο κοντά στα σύνορα της ΕΕ έχει φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από τις φεμινιστικές φιλοδοξίες να παραμείνουν χωρίς συμμαχίες. Πολλές Σουηδές και Φινλανδές φεμινίστριες θα διαφωνήσουν σίγουρα, και θα τις βρει κανείς τόσο στην αριστερά όσο και στο σουηδικό κίνημα ειρήνης, να συνεχίζουν να αντιστέκονται σε μια σουηδική αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Farooq Sulehria: Από μια ρεαλιστική άποψη, πιστεύετε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δικαιολογούνται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, στην Ουκρανία η υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε στο 80% μετά την εισβολή. «Λογικά», κάθε Ουκρανός θα ήταν δικαιολογημένο να σκεφτεί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα τους παρείχε ένα μαξιλάρι προστασίας απέναντι στη βάρβαρη ρωσική επιθετικότητα. Τα σχόλιά σας;

Bella Frank: Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό σκέφτονται και πολλοί άνθρωποι στη Σουηδία. Το να βλέπεις την καταστροφή πόλεων και ανθρώπων, ενός λαού που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποκαλέσει "αδέρφια", τους μαζικούς τάφους στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις, τις αναφορές για βιασμούς, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές ή καθόλου ψευδαισθήσεις για το τι είναι ικανή να κάνει η Ρωσία υπό τον Πούτιν.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί, δεν υπάρχει λόγος να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, καθώς οι περισσότερες χώρες γύρω από τη Σουηδία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν μια πολύ εγωιστική στάση. Εάν η Φινλανδία αποφασίσει να ενταχθεί, αυτό θα επηρεάσει πολλούς Σουηδούς, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν τεράστια πολιτιστική εγγύτητα. Η Φινλανδία έχει πολύ μακριά σύνορα με τη Ρωσία – περισσότερα από 1300 χιλιόμετρα μήκος. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των Σουηδών για το πόσο ευάλωτη θα ήταν η Φινλανδία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της.

Farooq Sulehria: Τι γίνεται με το κίνημα ειρήνης στη Σουηδία; Υπάρχουν φιλειρηνικές ομάδες ή παρατάξεις μέσα στους Σοσιαλδημοκράτες που αντιτίθενται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ; Τι γίνεται με την άκρα αριστερά;

Bella Frank: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Αριστερό Κόμμα και οι Πράσινοι εξακολουθούν να αντιτίθενται σταθερά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες. Το κόμμα έγραψε λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Σουηδία: «Υπάρχει ένα προφανές πριν και μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του και αναίρεσε το «όχι» κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ που είχε ψηφίσει το κόμμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου του. Θα έχουν εσωκομματικές συζητήσεις για το θέμα μέχρι το τέλος Μαΐου και η ηγεσία του κόμματος θα συνεδριάσει στις 24 Μαΐου για να αποφασίσει. Πολλοί σοσιαλδημοκράτες της παλιάς σχολής εξακολουθούν να είναι σταθερά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία, όπως φαίνεται, έχει αλλάξει γνώμη.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες φιλειρηνικές οργανώσεις, όπως η Svenska Freds και η Kvinnor för Fred, εκτός από πολλά αριστερά χαρακτηριστικά, παραμένουν αμετακίνητες στην αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ. Το στρατόπεδο αυτό προτρέπει σε αποστρατιωτικοποίηση, ειρηνευτικές συνομιλίες και επένδυση στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Προειδοποιούν επίσης ότι η Σουηδία θα χάσει τη φωνή της ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής ειρήνης αν αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και πάλι, πολλοί έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε μια ταχεία διαδικασία που μπορεί να μην επιτρέψει μια ευρεία δημόσια συζήτηση. Κάποιοι από αυτό το στρατόπεδο έχουν προτείνει δημοψήφισμα· άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν υποβληθεί η αίτηση.

Πολλοί που αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν ξανά πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ σε μερικά χρόνια, και θα ήθελε η Σουηδία να είναι στο ΝΑΤΟ τότε; Τι γίνεται με την Τουρκία του Ερντογάν ή την Ουγγαρία του Όρμπαν;

Farooq Sulehria: Πιστεύετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Bella Frank: Φυσικά. Υπάρχει η εναλλακτική λύση να παραμείνουμε ελεύθεροι από τη συμμαχία ή να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη συμμαχία ασφαλείας της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, πολλοί από αυτούς που τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ επισημαίνουν το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε γιατί να υποστηρίξουν την ενίσχυση μιας συμμαχίας της ΕΕ; Ο πρώην ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Γιόνας Σέστεντ έχει υποστηρίξει τη δημιουργία μιας αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Farooq Sulehria: Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές στην περιοχή της Βαλτικής εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή ενόψει των πρόσφατων ενεργειών του καθεστώτος Πούτιν;

Bella Frank: Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί. Αλλά άνθρωποι στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκα, έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν ήδη ρωσικές πυρηνικές κεφαλές στο ρωσικό Καλίνινγκραντ που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας. Οι κεφαλές αυτές βρίσκονται εκεί, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Το Καλίνινγκραντ απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σουηδία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πολύ περισσότερες πυρηνικές κεφαλές στην περιοχή, εάν η Σουηδία ή η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πολλοί που αντιτίθενται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ το επισημαίνουν αυτό ως επιχείρημα για τη μη ένταξή τους, ενώ άλλοι απορρίπτουν την ιδέα να επιτραπεί στη Ρωσία να υπαγορεύσει τι θα αποφασίσει η Σουηδία σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Farooq Sulehria: Παρά την τεράστια συμπάθεια για την Ουκρανία στην Ευρώπη, δεν έχουμε δει μαζικές διαδηλώσεις και την ανάδυση ενός κινήματος, όπως συνέβαινε πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Πώς εξηγείται αυτό κατά την άποψή σας;

Bella Frank: Υπήρξαν τεράστιες διαδηλώσεις στη Γερμανία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη Σουηδία, υπήρξαν πολλές μικρότερες εκδηλώσεις. Αλλά φυσικά τίποτα τόσο τεράστιο όσο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, όταν πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο μαζική επίσημη απάντηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε η ανάγκη για την ανάδυση ενός κοινωνικού κινήματος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες περιπτώσεις. Μπορεί επίσης να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σουηδική αριστερά, με την ευρεία έννοια, έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική ή η Μέση Ανατολή, επομένως μπορεί να υπάρχουν πιο εδραιωμένα δίκτυα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με ένα είδος αδράνειας στην αντίδραση απέναντι σε δράστες όπως η Ρωσία. Ας δούμε τη Συρία, ορισμένες ομάδες έχουν ασκήσει συνεχή κριτική στη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς Σύριων πολιτών χρόνο με το χρόνο, αλλά η αντίσταση κατά της ρωσικής κτηνωδίας εναντίον των Σύριων δεν προκάλεσε ποτέ σχεδόν την ίδια οργή όπως κατά του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ. Κάποιοι άνθρωποι και ομάδες φαίνεται να έχουν την ανάγκη να είναι οι ΗΠΑ ο κύριος δράστης για να βγουν πραγματικά στους δρόμους με οργή, κάτι που έχουν επισημάνει τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Σύριοι αριστεροί, μεταξύ άλλων.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Bella Frank, Farooq Sulehria, “Left resists as Sweden tilts at NATO membership”, Green Left, 27 Απριλίου 2022, https://www.greenleft.org.au/content/left-resists-sweden-tilts-nato-membership. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 1 Μαΐου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7636.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 23:22

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.