Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 14:48

Κοινοβουλευτικές εκλογές (Γαλλία): Γενική κινητοποίηση για να νικήσουμε τον Μακρόν ψηφίζοντας NUPES

 

 

Nouveau Parti Anticapitaliste - NPA

 

Κοινοβουλευτικές εκλογές (Γαλλία): Γενική κινητοποίηση για να νικήσουμε τον Μακρόν ψηφίζοντας NUPES

 

 

Η NUPES [Nouvelle Union populaire écologique et sociale], η ένωση αριστερών οργανώσεων, προηγείται μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, έναντι του συνασπισμού που υποστηρίζει τον Μακρόν. Πρόκειται για μια απόρριψη για το καθεστώς του Μακρόν, ο οποίος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία μετά την εκλογή του.

Η αποχή –περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους– δείχνει επίσης την απελπισία που υπάρχει στις εργατικές τάξεις με τις αντικοινωνικές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό σύστημα της Πέμπτης Δημοκρατίας, το οποίο έδωσε την προεδρική εξουσία σε έναν Μακρόν που μισεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

 

Βήματα προς τα εμπρός

Τίποτα δεν έχει τακτοποιηθεί. Η ακροδεξιά παραμένει δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα, με σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων, ενώ η δεξιά και η ακροδεξιά συγκεντρώνουν περίπου τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος. Παρά το χαστούκι στο πρόσωπο του Ζεμμούρ και των υποστηρικτών του, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός. Οι δηλώσεις ορισμένων μελών του Μακρονισμού που καλούν σε «σφυροκόπημα κατά της άκρας αριστεράς» στον δεύτερο γύρο, παραλληλίζοντας το NUPES με την άκρα δεξιά, δεν είναι μόνο σκανδαλώδεις: δείχνουν έναν πρωτοφανή ευτελισμό του φασιστικού κινδύνου.

Όμως αυτός ο πρώτος γύρος έφερε κάποια καλά νέα, αρχής γενομένης από την απομάκρυνση στον πρώτο γύρο του Μπλανκέ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για πρωτοφανείς επιθέσεις στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στη συνέχεια, επίσης, η εκλογή στον πρώτο γύρο βουλευτών από τη France Insoumise (συμπεριλαμβανομένης της Ντανιέλ Ομπονό, μιας βουλεύτριας που έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα από την ακροδεξιά)∙ και η πιθανότητα νικών στον δεύτερο γύρο για προσωπικότητες όπως η Ρασέλ Κεκέ, καθαρίστρια ξενοδοχείου και επικεφαλής μιας επιτυχημένης απεργίας∙ η Ντανιέλ Σιμονέ, υποψήφια της LFI [La France insoumise] ενάντια στην Αν Ινταλγκό στο Παρίσι∙ η Ορελί Τρουβέ, ακτιβίστρια του κοινωνικού κινήματος∙ ή ο Αμπντελκαντέρ Λαχμάρ, από τη δημοφιλή συλλογικότητα γειτονιάς «On s’en mêle» στον Ροδανό.

 

Ενίσχυση της λαϊκής ψήφου

Στον δεύτερο γύρο, είναι δυνατόν να επιφέρουμε μια ήττα στον Μακρόν ενισχύοντας τη λαϊκή ψήφο υπέρ του NUPES, εξαλείφοντας τους υποψηφίους του Μακρόν, της παλαιάς δεξιάς και της ακροδεξιάς. Εάν ο Μακρόν δεν κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτόν να περάσει τις αντικοινωνικές επιθέσεις του, όπως η συνταξιοδότηση στα 65 ή η αναγκαστική εργασία για τους δικαιούχους του RSA1.

Αυτό θα δώσει αυτοπεποίθηση στο εργατικό κίνημα να τον αντιμετωπίσει και να αγωνιστεί ενάντια στις πολιτικές του: για αυξήσεις μισθών, για πλήρη συνταξιοδότηση στα 60, για την απόρριψη της αστυνομικής βίας και των ρατσιστικών μέτρων, για τα δικαιώματα των γυναικών...

Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του NUPES, τόσο περισσότερους βουλευτές θα έχει εκλέξει και τόσο περισσότερο αυτή η εκλογική δυναμική θα μπορέσει να βαρύνει υπέρ μιας μαχητικής κινητοποίησης για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του κοινωνικού μας στρατοπέδου.

 

Για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από τον καπιταλισμό

Οι εκλογές είναι μόνο ένα στάδιο, αλλά είναι μια στιγμή που μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή της πλευράς του φόβου για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Θέλουμε ο Μακρόν και οι καπιταλιστές φίλοι του να τρομάξουν, όπως το δείχνουν με την επιθετική, ακόμα και παραληρηματική εκστρατεία τους ενάντια στη NUPES. Θέλουμε οι εργατικές τάξεις να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους να αγωνιστούν, να οικοδομήσουν μια πολιτική δύναμη που θα μας εκπροσωπεί και θα μας οργανώνει.

Η κρίση του καπιταλισμού παράγει όλο και περισσότερη φτώχεια, αδικία, διακρίσεις, πολέμους... Οι φιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές τροφοδοτούν τον θανάσιμο κίνδυνο της ακροδεξιάς. Είναι καιρός να έρθουμε σε ρήξη με αυτό το σύστημα, να αναβιώσουμε την ελπίδα μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δράσουμε από κοινού, οικοδομώντας ενωτικές δυναμικές που καθιστούν δυνατές τις κοινωνικές και πολιτικές νίκες.

 

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

 

NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Nouveau Parti Anticapitaliste, «Mobilisation générale pour battre Macron en votant NUPES», Nouveau Parti Anticapitaliste, 13 Ιουνίου 2022, https://nouveaupartianticapitaliste.org/actualite/politique/mobilisation-generale-pour-battre-macron-en-votant-nupes-0.

Nouveau Parti Anticapitaliste, “Parliamentary Elections (France): For a general mobilization to beat Macron by voting NUPES”, International Viewpoint, 14 Ιουνίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7702. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article62902#outil_sommaire.

 

 

Σημειώσεις

1 «Το Revenu de solidarité active παρέχει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους». “Revenu de solidarité active”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Revenu_de_solidarit%C3%A9_active.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 14:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.