Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 16:02

Γαλλία: Ήττα για τον Μακρόν, τομή για την ακροδεξιά: επείγουσα ανάγκη για μια μαχητική αριστερά-ανακοίνωση του ΝΡΑ

Ήττα για τον Μακρόν, τομή για την ακροδεξιά: επείγουσα ανάγκη για μια μαχητική αριστερά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ NPA

20 Ιουνίου 2022,

NOUVEAU PARTI ANTICAPITALISTE

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ήττα για τη σημερινή κυβέρνηση. Με 246 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, ο Εμανουέλ Macron απέχει πράγματι πολύ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη νομιμοποίησης και την ιδιότητα του "κακώς εκλεγμένου προέδρου".

Οι ήττες πολλών κορυφαίων Μακρονιστών, από τον Richard Ferrand [i] έως τον Christophe Castaner [ii] , συμπεριλαμβανομένης της Amélie de Montchalin [iii] , η οποία μαζί με τον Blanquer ηττήθηκε στον πρώτο γύρο, μαρτυρούν την απόρριψη του Macron και των ομοίων του. [iv]

Η Macronia αποδυναμώθηκε σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας

Η σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης προοιωνίζεται τη συνέχιση και την ενίσχυση της κατάστασης πολιτικής αστάθειας, με μια μειοψηφική "προεδρική πλειοψηφία" να μην μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Με δεδομένες τις πολιτικές που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία και τη ριζικά αντι-NUPES [v] εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων, ο Μακρόν θα αναζητήσει αναμφίβολα στήριξη στα δεξιά του, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές του.

Η κρίση της δημοκρατίας συνεχίζεται και διευρύνεται, με πολύ υψηλό ποσοστό αποχής και σημαντική στρέβλωση των ψήφων λόγω του εκλογικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει καμία μορφή αναλογικής εκπροσώπησης. Η αποχή είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων και των εργατικών τάξεων, οι οποίοι ένιωσαν ελάχιστο ενδιαφέρον για μια εκστρατεία που η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να την κάνει ακατάληπτη.

 Ενάντια στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, για ένα νέο ξεκίνημα στην αριστερά

Με 89 βουλευτές, το Rassemblement National [vi] (National Rally) [vii]πέτυχε ένα ιστορικό σκορ και επιβεβαιώνει τη διαδικασία "ομαλοποίησής" του, με πραγματική παρουσία σε αρκετές περιφέρειες (στο βορρά, την ανατολή και τα νοτιοανατολικά) και σημαντικές επιτυχίας σε άλλες. Το RN θα έχει σίγουρα λιγότερους βουλευτές από την Αριστερά, αλλά η ικανότητά του να προκαλεί ζημιά θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς επιδιώκει -δυστυχώς με επιτυχία- να εκμεταλλευτεί την πολιτική αστάθεια και τη δημοκρατική και κοινωνική κρίση. Η φασιστική απειλή είναι υπαρκτή και η σημερινή κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, μέσω των πολιτικών και των λόγων της, για το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο.

Τα αποτελέσματα της NUPES [viii] δείχνουν την ύπαρξη μιας σημαντικής και θετικής δυναμικής στην αριστερά. Το FI (La France Insoumise) [ix] έχει τέσσερις φορές περισσότερους βουλευτές, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρουσία μιας σημαντικής απόρριψης "από τα αριστερά" του Μακρόν και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς και μιας προσδοκίας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογία και δημοκρατία, ακόμη και μιας ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. Παρά τις επικρίσεις μας για το NUPES, το NPA κάλεσε σε ψήφιση των υποψηφίων του, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν τους υποψηφίους του για να εκφράσουν την οργή τους κατά του Μακρόν, ψηφίζοντας υπέρ μιας αριστεράς που έρχεται σε ρήξη με τον σοσιαλφιλελευθερισμό.

 Να αγωνιστούμε και να ξαναχτίσουμε μια αντικαπιταλιστική πολιτική δύναμη

Από σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τους αγώνες του αύριο, βασιζόμενοι μεταξύ άλλων στη μαχητική δυναμική που δημιούργησαν οι εκστρατείες ορισμένων από τους υποψηφίους του NUPES [x]. Πρέπει να συγκροτήσουμε ή να ενισχύσουμε συλλογικότητες έτοιμες να ηγηθούν των επερχόμενων μαχών ενάντια στον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό, ξεκινώντας από την υπεράσπιση των συντάξεών μας, η οποία πρέπει να είναι αγώνας ολόκληρης της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς, καθώς και αυτός για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

 Σε μια κατάσταση όπου ο κίνδυνος της ακροδεξιάς επιβεβαιώνεται, υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να οικοδομηθούν εργαλεία αντίστασης και οργάνωσης για το κοινωνικό μας στρατόπεδο, μεταξύ άλλων και σε πολιτικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρεία πολιτική δύναμη για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού και την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, απαλλαγμένης από το κεφάλαιο και τις κοινωνικές και οικολογικές καταστροφές.

 Η οικοδόμηση αυτής της μαχόμενης αριστεράς είναι το καθήκον των επόμενων μηνών!

 Montreuil, 20 Ιουνίου 2022

https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7713

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[i] https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Ferrand

[ii] https://en.wikipedia.org/wiki/Christophe_Castaner

[iii] https://en.wikipedia.org/wiki/Am%C3%A9lie_de_Montchalin

[iv] Ο Ferrand πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Castaner πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Montchalin υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, ο Jean-Michel Blanquer πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας. Οι νυν υπουργοί που ηττήθηκαν στις εκλογές πρέπει να παραιτηθούν.

[v] https://en.wikipedia.org/wiki/New_Ecologic_and_Social_People%27s_Union

[vi] https://rassemblementnational.fr/

[vii] https://en.wikipedia.org/wiki/National_Rally

[viii] https://en.wikipedia.org/wiki/New_Ecologic_and_Social_People%27s_Union

[ix] https://en.wikipedia.org/wiki/La_France_Insoumise

[x] https://en.wikipedia.org/wiki/New_Ecologic_and_Social_People%27s_Union

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 16:15

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.