Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 13:55

Υπέρ της «άμεσης απόσυρσης όλων των ρωσικών δυνάμεων» από την Ουκρανία τάσσεται το συνέδριο του Sinn Fein

 

 

Υπέρ της «άμεσης απόσυρσης όλων των ρωσικών δυνάμεων» από την Ουκρανία τάσσεται το συνέδριο του Sinn Fein

 

 

Η αριστερή ιστοσελίδα του Κεμπέκ Presse-toi à gauche[1] αναφέρει στο τεύχος αυτής της εβδομάδας ότι το Sinn Fein, το κύριο προοδευτικό κόμμα της Ιρλανδίας[2], υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με την Ουκρανία στο Ard Fheis (συνέδριο) που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2022:[3]

 

Αυτό το Ard Fheis [συνέδριο] καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού και αποικιακής επιθετικότητας.

Αντιτασσόμαστε στην άρνηση της εθνικής αυτοδιάθεσης και σε όλες τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο και χωρίς εξαίρεση.

Υποστηρίζουμε ότι η υπεροχή του διεθνούς δικαίου πρέπει να υποστηρίζεται και να επιβάλλεται όσον αφορά την άσκηση της εθνικής αυτοδιάθεσης, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας όλων των εθνών.

Σε αυτή τη βάση, ζητάμε:

- Τον πλήρη τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,

- Πλήρη αποκατάσταση της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας,

- Άμεση απόσυρση όλων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων,

- Και, διατήρηση όλων των κατάλληλων πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων μέχρι να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

 

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, αναφέρει το PTàG, ο βουλευτής του Sinn Fein, Τζον Μπρέιντι, είχε καταδικάσει «απερίφραστα» την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που συνιστά η προσάρτηση των (μερικώς) κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πυρηνικός εκβιασμός των ρωσικών αρχών.

Το Sinn Fein είναι πλέον το πρώτο κόμμα τόσο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά τις εκλογές του 2020 στη Δημοκρατία (25% των ψήφων) και τις εκλογές του 2022 στο Βορρά (29%). Σημαντικό σημείο στην ατζέντα του κόμματος είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την επίτευξη της επανένωσης της Ιρλανδίας.

Αυτό ήταν το πρώτο Ard Fheis μετά το τέλος του λοκντάουν λόγω COVID. Παραβρέθηκαν επίσης αρκετές ομάδες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και συλλογικότητες από την κοινωνία των πολιτών της Παλαιστίνης. Ο κεντρικός ομιλητής του Ard Fheis ήταν ο Ομάρ Μπαργκούτι[4], ιδρυτής του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS / Boycott, Divestment and Sanctions), το οποίο υποστηρίζει το Sinn Fein.

Στην τελευταία ομιλία της στο Ard Fheis, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, πρόεδρος του Sinn Fein, δήλωσε:

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα σας στηρίξουμε μέχρι την ημέρα εκείνη που η αγαπημένη σας πατρίδα θα είναι ελεύθερη από τον πόλεμο της Ρωσίας. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμό της. Το ταξίδι προς την ειρήνη πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Η Ιρλανδία στέκεται στο πλευρό του διεθνούς δικαίου, ενάντια σε όσους καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων. Είτε πρόκειται για τον πόλεμο του Πούτιν είτε για το ισραηλινό απαρτχάιντ».

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“For ‘immediate withdrawal of all Russian forces’ from Ukraine, says Sinn Fein congress”, Life on the Left, 24 Νοεμβρίου 2022, https://lifeonleft.blogspot.com/2022/11/for-immediate-withdrawal-of-all-russian.html?fbclid=IwAR15CpAO7VnERd6ZaOogBdMA2Nh-7ymwmNtKk37Av_MTMeRhmkH-aKId-Kg

 

 

Σημειώσεις

[1] Bernard Dréano, «Questions nationales, de l’Irlande à l’Ukraine …», Presse-toi à gauche, 22 Νοεμβρίου 2022, https://www.pressegauche.org/Questions-nationales-de-l-Irlande-a-l-Ukraine.

[2] Sinn Féin, https://www.sinnfein.ie/?no-splash=true.

[3] Όλα τα αποσπάσματα μεταφράστηκαν εκ νέου από τα γαλλικά, καθώς δεν μπόρεσα να βρω το αγγλικό ή το γαελικό πρωτότυπο. Η έκθεση του PTàG αναδημοσιεύεται από το «Questions nationales, de l’Irlande à l’Ukraine...» Ο συγγραφέας, Bernard Dréano, είναι μέλος του Κέντρου Διεθνών Μελετών και Πρωτοβουλιών Αλληλεγγύης (CEDETIM Center for International Solidarity Studies and Initiatives) και της Συνέλευσης Ευρωπαίων Πολιτών Γαλλίας (Helsinki Citizens’ Assembly France), ενώσεων μελών του Δικτύου Πρωτοβουλίες για έναν άλλο κόσμο (IPAM Another World Network).

[4] The Palestinian Return Centre Participates in Sinn Féin’s Ard Fheis 2022, Palestinian Return Centre, 8 Νοεμβρίου 2022, https://prc.org.uk/en/post/4467/the-palestinian-return-centre-participates-in-sinn-f%C3%A9in-s-ard-fheis-2022.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 14:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.