Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 21:50

Να ξεφορτωθούμε την Μπορν, τον Μακρόν και τη μεταρρύθμισή τους: η πραγματική δημοκρατία είναι στους δρόμους!

 

 

NPA (Nouveau parti anticapitaliste)

 

Να ξεφορτωθούμε την Μπορν, τον Μακρόν και τη μεταρρύθμισή τους: η πραγματική δημοκρατία είναι στους δρόμους!

 

 

Με 9 ψήφους, η πρόταση μομφής δεν εγκρίθηκε. Αυτές οι 9 ψήφοι δείχνουν την αδύναμη υποστήριξη που έχει η κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευσή της, η οποία εξελέγη κατά πλειοψηφία με το 12% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο. Άρθρα 49,3 και 47,1, πρόταση μομφής, η έλλειψη νομιμοποίησης του Μακρόν, της κυβέρνησής του και της 5ης Δημοκρατίας είναι συνολική.

Πρέπει να τελειώσει. Αλλά ο Μακρόν επέλεξε την αντιπαράθεση με το εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις του, τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Η καταστολή, που χρησιμοποιήθηκε σε πλήρη κλίμακα μετά το 49,3, και οι πολυάριθμες συλλήψεις νέων ανθρώπων, συμβολίζουν αυτό το γεγονός. Και δεν είναι οι εκκλήσεις του Μπορν για το «καθήκον υποδειγματικότητας» των δυνάμεων της τάξης ή η υπενθύμιση του Νταρμανέν για την «απαραίτητη αναλογικότητα της χρήσης βίας» που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει την ορμή της. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων βραδιών των συγκρούσεων, όχι λιγότερα από 425 άτομα συνελήφθησαν, αν λάβουμε υπόψη μόνο τα στοιχεία για το Παρίσι.

Η αγανάκτηση που προκάλεσε η χρήση του 49.3 δίνει νέο αέρα στις κινητοποιήσεις. Οι τομείς που είχαν ήδη κινητοποιηθεί ενισχύουν τις δράσεις τους: απεργίες στον ιδιωτικό τομέα, απεργίες των απορριμματοφόρων, σε διάφορους τομείς της ενέργειας (υδροηλεκτρικά, πυρηνικά εργοστάσια, αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια), απεργίες στις μεταφορές, στην εκπαίδευση... Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμα μπλόκα στις πόλεις, καθώς και καθημερινές αυθόρμητες διαδηλώσεις.

Και μετά την απόρριψη των προτάσεων μομφής, η παρανομία και η βαρβαρότητα της εξουσίας εμφανίζονται ακόμη πιο κραυγαλέα. Είδαμε την Μπορν να απολαμβάνει τη νίκη της στην αίθουσα της Βουλής και στη συνέχεια να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει η ίδια στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Έτσι, αφού αρνήθηκε τον δρόμο και την κοινωνική δημοκρατία, συνειδητοποιεί (λίγο αργά) ότι η μεταρρύθμισή της μπορεί να μην είναι σύμφωνη... με το Σύνταγμα, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των φίλων της εδώ και σχεδόν 64 χρόνια.

 

Διευρύνουμε, μαζικοποιούμε με αποφασιστικότητα

Και παρόλο που οι βουλευτές του Nupes μόλις κατέθεσαν προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο, η μόνη δυνατή απάντηση παραμένει αυτή του δρόμου, της εντατικοποίησης της κινητοποίησης, με την προετοιμασία της γενικής απεργίας, αυτή την Πέμπτη 23 Μαρτίου, αλλά και με τη διεύρυνση της επαναλαμβανόμενης απεργίας.

Η πραγματική δημοκρατία είναι στους δρόμους, με την ενίσχυση των Γενικών Συνελεύσεων και τον πολλαπλασιασμό των λαϊκών συνελεύσεων. Η διαδήλωση της Πέμπτης πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζική από την προηγούμενη, για να δείξει τη λαϊκή αποφασιστικότητα για τη νίκη.

Οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα, οι ενώσεις και τα κόμματα πρέπει να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι στο σύστημα και να συζητήσουν μια πλατφόρμα αιτημάτων για να αντιταχθούν σε αυτή την εξουσία: για την απόσυρση της αντιμεταρρύθμισης, αλλά και για την επιστροφή της συνταξιοδότησης στα 60, για αυξήσεις μισθών, για μια οικολογική μετάβαση, για πόρους για την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία, για την ασφάλιση της ανεργίας, για την απόσυρση του νόμου Νταρμανέν κ.λπ. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις και οι ενωτικές συζητήσεις, που ήδη υπάρχουν σε πολλές πόλεις, πρέπει να πολλαπλασιαστούν για να συζητηθούν αυτά.

 

Να αποφασίζουμε μόνοι μας και για τους εαυτούς μας

Η εντελώς αντιδημοκρατική πτυχή της 5ης Δημοκρατίας είναι εμφανής σε μαζική κλίμακα. Ποιος πρέπει να αποφασίζει; Είναι απαραίτητη μια συντακτική συνέλευση πάνω στις στάχτες της 5ης Δημοκρατίας για να επιλέξει τις προτεραιότητες μιας κοινωνικής οργάνωσης στην υπηρεσία της πλειοψηφίας του πληθυσμού και για να δημιουργήσει μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον καπιταλισμό: ο κόσμος της εργασίας και όλοι όσοι κάνουν την κοινωνία να λειτουργεί πρέπει επομένως να είναι σε θέση να αποφασίσουν για την ορθή λειτουργία της και να οργανωθούν αναλόγως.

Η κλίμακα των κινητοποιήσεων ανέδειξε τη σφοδρή πάλη που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αστική τάξη να καταφύγει σε μια αυταρχική λύση. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να οικοδομηθεί το ευρύτερο δυνατό ενιαίο μέτωπο πάνω σε ένα σαφές πρόγραμμα. Για όλα αυτά, το NPA προτείνει να συναντηθούν όλες οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος και του κοινωνικού κινήματος τις επόμενες ημέρες.

Φυσικά, αυτό δεν υποκαθιστά την κοινωνική κινητοποίηση, την οργάνωση απεργιών, διαδηλώσεων και μπλόκων. Αντιθέτως, αυτά είναι συμπληρωματικά εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι αυτή η σύγκρουση, που ήταν εξαρχής μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ της άρχουσας τάξης και των εργαζόμενων τάξεων, θα βρει διέξοδο μέσα από τη νίκη του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Nouveau parti anticapitaliste, «  Dégageons Borne, Macron et leur réforme : la vraie démocratie est dans la rue ! », 22 L’Anticapitaliste, Μαρτίου 2023, https://lanticapitaliste.org/actualite/politique/degageons-borne-macron-et-leur-reforme-la-vraie-democratie-est-dans-la-rue

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 21:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.