Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 16:01

Ένα νέο άλμα στην κινητοποίηση για να ξεφορτωθούμε τον Μακρόν, την Μπορν και τη μεταρρύθμισή τους

 

 

Antoine Larrache

 

Ένα νέο άλμα στην κινητοποίηση για να ξεφορτωθούμε τον Μακρόν, την Μπορν και τη μεταρρύθμισή τους

 

 

Η ημέρα της κινητοποίησης [Πέμπτη 23 Μάρτη] έδειξε την ικανότητα του κινήματος να αντιδράσει. Μετά το 49.3, μετά την προκλητική ομιλία του Μακρόν, το κίνημα έφτασε σε άλλο ένα ορόσημο, με την είσοδο της νεολαίας στο κίνημα και τον αριθμό ρεκόρ στις διαδηλώσεις.

800.000 στο Παρίσι, με κόσμο στους παρακείμενους δρόμους και τα καφέ, 8.000 στη Μπουρζ, 15.000 στην Ανγκουλέμ, 110.000 στο Μπορντό, 1.000 στη Λαμπάλ, 20.000 στην Περπινιάν, 30.000 στην Τουλόν, 24.000 στην Ταρμπ, 15. 000 στο Πυί-αν-Βελέ, 35.000 στη Ρεν, 40.000 στο Μονπελιέ, 80.000 στη Νάντη, 150.000 στην Τουλούζη... Οι αριθμοί των διαδηλώσεων είναι τεράστιοι, ίσως και περισσότεροι από ό,τι στις 7 Μαρτίου, σε αντίθεση με ό,τι ανακοίνωσε η αστυνομία.

 

Δείτε: L’Anticapitaliste, «Όλα τα τελευταία νέα για τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, τις απόψεις των αντικαπιταλιστών ακτιβιστών και την εβδομαδιαία εφημερίδα του NPA» [« Toute l'actualité des luttes, des mobilisations, les points de vue des militantEs anticapitalistes et le journal hebdomadaire du NPA » ]

  0987654321428700000183

Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζονται σε διάφορους κλάδους, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Οι επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται αισθητές στα αποθέματα καυσίμων, γεγονός που φέρνει τις αρχές σε μεγάλη δυσκολία.

Η μεγάλη καινοτομία είναι η είσοδος της νεολαίας στο κίνημα, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε μικρές πορείες, από λύκεια, πανεπιστημιακούς χώρους, βοηθούς εκπαίδευσης, νέους εργαζόμενους, και κάποιες μεγάλες πορείες από γενικές συνελεύσεις πανεπιστημίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, 400 λύκεια και 80 πανεπιστημιακά κέντρα αποκλείστηκαν, παρόμοια με τα ποσοστά του κινήματος κατά του CPE.

Η κυβέρνηση δεν κάνει λάθος που έχει εντείνει την καταστολή κατά του κινήματος στο δεκαπλάσιο. Τα βίντεο και οι μαρτυρίες είναι απίστευτα, εδώ και αρκετές μέρες, με ρίψεις δακρυγόνων, με ένα άτομο να έχει ξεριζώσει το δάχτυλό του, με εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία, με τραυματίες... Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κίνημα θα ήταν πιο βίαιο, αλλά η πραγματικότητα είναι το αντίθετο: η αστυνομία έχει επιτεθεί σε ειρηνικές πορείες, και είναι η κυβέρνηση που έχει κάνει την επιλογή, μετά το 49.3, να αναπτύξει την καταστολή για να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι το κίνημα δεν θα σεβαστεί το δημοκρατικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, αυτή που είναι αντιδημοκρατική είναι η Πέμπτη Δημοκρατία, όπως έδειξε η ψευδοκοινοβουλευτική συζήτηση. Η πραγματική δημοκρατία είναι στους δρόμους, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν.

Η γενική συνέλευση στο σταθμό της Λυών, που μετατράπηκε σε δράση αποκλεισμού των γραμμών, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο χτίζεται αυτό το κίνημα: οι κινητοποιημένοι εργαζόμενοι και οι νέοι θέλουν να συνδυάσουν πολιτικές συζητήσεις και δράσεις αποκλεισμού της χώρας. Αυτό συμβαίνει επίσης σε διάφορες πόλεις όπου αρχίζουν να οργανώνονται συζητήσεις.

Για να νικήσουμε τώρα, πρέπει να ενισχύσουμε τις γενικές συνελεύσεις για συζήτηση, να δημιουργήσουμε πλατφόρμες αιτημάτων, ιδίως για μισθούς και μέσα για δημόσιες υπηρεσίες, και να οργανώσουμε δράσεις αποκλεισμού. Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις απεργίες, παρά τις δυσκολίες, και να γεμίσουμε τα απεργιακά ταμεία. Βασιζόμενοι στη νέα απεργία που εξαγγέλθηκε για την Τρίτη 28 Μαρτίου, αλλά και προχωρώντας πέρα από αυτήν. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, με μια πανεθνική πορεία στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για να δείξουμε πού βρίσκεται η πραγματική δημοκρατία, να αμφισβητήσουμε τον Μακρόν και την αυταρχική Πέμπτη Δημοκρατία του. Προτείνουμε μια συνάντηση όλων των οργανώσεων του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων, των ενώσεων, των κομμάτων, για να συζητήσουμε αυτές τις προοπτικές, πώς να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτή τη βίαιη, αντιδημοκρατική, αντικοινωνική εξουσία. Απέναντι σε μια τέτοια αντιδραστική εξουσία, απέναντι στην περιστολή της δημοκρατίας που βιώνουμε, απέναντι σε μια καταστολή που τρελαίνει το μυαλό μας, απέναντι σε μια εξουσία πεισματική και απομονωμένη, η απάντηση που είναι στο ύψος των περιστάσεων είναι η γενική απεργία.

 

Βίντεο του NPA και του L’Anticapitaliste για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς σε όλη τη Γαλλία: « 49.3 : LA VRAIE DÉMOCRATIE EST DANS LA RUE » https://www.youtube.com/watch?v=lqsFb8NY9NY&t=768s

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

« Un nouveau saut de la mobilisation pour dégager Macron, Borne et leur réforme », L’Anticapitaliste, 23 Μαρτίου 2023, https://lanticapitaliste.org/actualite/politique/un-nouveau-saut-de-la-mobilisation-pour-degager-macron-borne-et-leur-reforme.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 13:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.