Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 12:50

Γαλλία: Η αντίσταση στον αυταρχισμό και τον ρατσισμό είναι νόμιμη!

 

 

NPA (Nouveau Parti anticapitaliste / Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα)

 

Η αντίσταση στον αυταρχισμό και τον ρατσισμό είναι νόμιμη!

 

 

Τα πολιτικά γεγονότα που βιώνουμε αποτελούν ένα μάθημα. Οι καταπιεσμένοι πρέπει να δεχτούν να εκτελούνται, ενώ οι κυβερνώντες ζητούν για την αστυνομία περισσότερες άδειες για να σκοτώνει. «Παραδειγματικές» ποινές για κάποιους, ελαφρυντικά για άλλους: είναι επείγουσα ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτή την αντικοινωνική και ρατσιστική θεσμική βία.

 

Συστημική βία

Κοινωνική, ρατσιστική και αποικιακή βία, σεξισμός, οικοκτονία... Είτε στα θεσμικά όργανα είτε στους δρόμους, ο αυταρχισμός αποτελεί βασικό συστατικό της διακυβέρνησης των καπιταλιστικών κρατών. Οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν ένα εξειδικευμένο νομικό οπλοστάσιο για να νομιμοποιούν όλο και περισσότερο τη χρήση βίας. Ο νόμος του 2017, ο οποίος χαλάρωσε τους όρους υπό τους οποίους οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους 13 θανάτους που καταγράφηκαν το 2022 για «άρνηση συμμόρφωσης».

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Νάελ «ανεξήγητη». Αλλά δεν διαπράχθηκε από «μαύρα πρόβατα». Είναι μέρος αυτής της εξαιρετικά βίαιης εφαρμογής της αστυνόμευσης, σε συνδυασμό με τον δομικό ρατσισμό. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενεργεί στο όνομα του κράτους δικαίου και του αποκλειστικού μονοπωλίου της βίας, όμως στο Σαμπερί, τη Λυών, το Λοριάν και την Ανζέ, φασιστικές πολιτοφυλακές που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα μπόρεσαν να πάρουν τη θέση της αστυνομίας με πλήρη ατιμωρησία. Οι χιλιάδες συλλήψεις, οι εκατοντάδες προσαγωγές στα δικαστήρια και οι μακροχρόνιες ποινές που επιβλήθηκαν σε νέους από εργατικές συνοικίες αποτελούν μια ακόμη απόδειξη αυτής της μεταβαλόμενης γεωμετρίας.

 

Η αντίσταση για δικαιοσύνη είναι νόμιμη!

Η άρνηση να υποκύψουμε στις εκκλήσεις για «επιστροφή στην ηρεμία» είναι νόμιμη όταν αυτή η διαταγή προέρχεται από εκείνους που, μέσω των αντικοινωνικών πολιτικών τους και των διακρίσεων, κακοποιούν καθημερινά τον πληθυσμό των εργατικών γειτονιών. Η «ηρεμία» τους είναι η καταπίεση και η βία, την οποία πρέπει να υπομείνουμε χωρίς αντίδραση.

Η καταστροφή που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βία του συστήματος. Και όταν οι «καταγγελίες» προέρχονται από εκείνους που καταστρέφουν τις ζωές μας και τον πλανήτη μέσω της υπεράσπισης ενός καπιταλισμού που εκμεταλλεύεται την ανθρωπότητα και τη φύση, φτάνοντας μέχρι τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι αποκρουστικά κυνικές. Επειδή η δικαιολογημένη οργή που εκφράζεται αποκαλύπτει τη βαναυσότητα της βίας που χρησιμοποιείται εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών, τον ρατσισμό, τη φτώχεια, τον αστικό υποβιβασμό, που επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό, την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών, τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας…

 

Ποτέ ξανά!

Πρέπει επειγόντως να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Για όλα τα θύματα αστυνομικής βίας, να απαιτήσουμε την καταδίκη των υπευθύνων και την αποζημίωση των οικογενειών τους. Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε τον τερματισμό των αυθαίρετων συλλήψεων και διώξεων και αμνηστία για τους καταδικασθέντες. Γενικότερα, πρέπει να επιβάλουμε στο δημόσιο διάλογο μια ριζοσπαστική κριτική της αστυνομίας, ενός ρατσιστικού θεσμού που έχει γαγγραινοποιηθεί από την ακροδεξιά. Και για να αποτραπούν περαιτέρω δολοφονίες και ακρωτηριασμοί, η αστυνομία που έρχεται σε επαφή με το κοινό πρέπει να αφοπλιστεί άμεσα.

Οι εξεγέρσεις που ξεκίνησαν από τη Ναντέρ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού κινήματος. Η δολοφονία του Νάελ είναι μια επίθεση σε ολόκληρο το κοινωνικό μας στρατόπεδο. Από την καταστολή των κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων όπως στο Σαιν-Σολίν, μέχρι τη διάλυση του Soulèvements de la Terre, η λογική της καταστολής είναι η ίδια. Η κοινωνική και πολιτική αριστερά πρέπει όχι μόνο να στηρίξει ανεπιφύλακτα αυτή τη δικαιολογημένη οργή, αλλά και να συμβάλει στη διάδοσή της. Παντού, πρέπει να χτίσουμε μέτωπα γύρω από ένα «Ποτέ ξανά» που να συγκεντρώνει κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις και συλλογικότητες, και να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες υποστήριξης των καταπιεσμένων νέων, μπροστά από δημαρχεία, νομαρχίες... Γενικότερα, πρέπει να χτίσουμε μια ριζοσπαστική και ενιαία αντιρατσιστική, δημοκρατική και κοινωνική απάντηση, ανάλογη με τις επιθέσεις, ενάντια στον Μακρόν και την κυβέρνησή του.

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), « Résister face à l'autoritarisme et au racisme est légitime ! », NPA (Nouveau Parti anticapitaliste), 4 Ιουλίου, https://nouveaupartianticapitaliste.org/actualite/politique/resister-face-lautoritarisme-et-au-racisme-est-legitime.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 12:55

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.