Δευτέρα, 02 Μαϊος 2016 11:30

Απολυμένοι μετανάστες εργάτες στη Σαουδική Αραβία καίνε λεωφορεία επειδή τους διώχνουν απ' τη χώρα χωρίς να τους πληρώσουν

50.000 ξένοι εργάτες έχουν απολυθεί από τον Όμιλο Binladin και σε μερικούς δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Οι εργάτες σε ένα από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Σαουδικής Αραβίας πυρπόλησαν λεωφορεία το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών επειδή τους απέλυσαν και τους είπαν να εγκαταλέιψουν το βασίλειο χωρίς να έχουν πληρωθεί για αρκετούς μήνες εργασίας.

Πλάνα που ανέβηκαν στο YouTube δείχνουν εργαζόμενους του Ομίλου Binladin να διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας στην επαρχία της Μέκκας, και να βάζουν φωτιά σε πολλά λεωφορεία.

Η σαουδαραβική καθημερινή εφημερίδα Okaz ανέφερε ότι οι πυρκαγιές σε επτά λεωφορεία στη Μέκκα σβήστηκαν χωρίς να υπάρξουν θανάτοι, προσθέτοντας ότι οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Ωστόσο, η εφημερίδα δεν ανέφερε την αιτία της πυρκαγιάς, η οποία μπήκε από εξαγριωμένους πρώην υπαλλήλους της Binladin.

Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται είναι μεταξύ των 50.000 ξένων εργατών που έχουν απολυθεί από την ιδιωτική εταιρεία καθώς τα έσοδα του βασιλείου έχουν μειωθεί λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, που οδήγησαν σε περικοπές των κρατικών δαπανών.

Η σαουδαραβική καθημερινή εφημερίδα al-Watan ανέφερε την Παρασκευή ότι η Binladin είχε δώσει στους απολυμένους αλλοδαπούς εργαζόμενους μια μόνιμη άδεια εξόδου για να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να φύγουν, επειδή ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί κανονικά.

Η al-Watan ανέφερε ότι σε κάποιους από τους εργαζόμενους δεν έχουν καταβληθεί μισθοί τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, κι αυτοί τώρα πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας.

Οι μαζικές απολύσεις της Binladin συνιστούν μείωση κατά 25% του συνόλου των 200.000 εργαζομένων της, σύμφωνα με τη σελίδα του LinkedIn.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1931 από τον πατέρα του τελευταίου του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Σαουδικής Αραβίας και είναι υπεύθυνη για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, μεταξύ των οποίων και την κατασκευτή πύργων στην πρωτεύουσα Ριάντ, καθώς και πανεπιστημίων και αεροδρομίων στο δυτικό λιμάνι της πόλης Τζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει προβλήματα από χρέη που φτάνουν μέχρι και 30 δισ. δοπλάρια και έχει εμπλακεί σε μια σειρά από διαμάχες για μισθούς με τους εργαζόμενους, οι οποίες τον Μάρτιο είχαν σαν αποτέλεσμα διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της στο Ριάντ.

Η Binladin μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση λόγω της καταστροφής σε ένα από τα έργα την την περασμένη χρονιά, όταν ένας γερανός στην ιερή πόλη της Μέκκας κατέρρευσε και σκότωσε 107 ανθρώπους.

Το περιστατικό ανάγκασε την κυβέρνηση να αναστείλει μελλοντικές συμβάσεις με την εταιρεία, και οδήγησε σε μια έρευνα από το υπουργείο Οικονομικών για την υπάρχουσα κατάσταση των έργων της.

Η Σαουδική Αραβία έχει αναγκαστεί να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του βασιλείου, έχουν μειωθεί έως και 70% μέσα σε δύο χρόνια.

Ο όμιλος Binladin δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση σχετικά μ' αυτές τις απολύσεις και τη διαμάχη του με τους εργαζομένους για τους μισθούς.

 

Μετάφραση: e la libertà

 

 

Πηγή: Rori Donaghy, «Sacked workers in Saudi Arabia set fire to buses in protest over unpaid salaries», Middle East Eye, 1 Μαΐου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.