Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 15:58

Βραζιλία: η κυβέρνηση κατεβάζει τον στρατό εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων

Βραζιλία: Η κυβέρνηση αναπτύσσει το στρατό στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αδυνατώντας να ελέγξει τις λαϊκές διαμαρτυρίες

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer εξουσιοδότησε με διάταγμα την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μπραζίλια όταν έχασε τον έλεγχο των δρόμων μετά από όταν τα Βραζιλιάνικα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε διαδήλωση 150.000 ανθρώπων. Οι στρατιώτες είναι ήδη στους δρόμους της Μπραζίλια.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Μπραζίλια την Τετάρτη ύστερα από την επίθεση των βραζιλιάνικων ΜΑΤ σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους κατά του προέδρου Michel Temer και καλούσαν για νέες άμεσες εκλογές μετά το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς που ταράζει την μη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές, έγιναν έξαλλοι μετά την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ επιτέθηκαν στη διαδήλωση. Λίγο μετά την επίθεση η αστυνομία έχασε τον έλεγχο. Από την υπερβολική χρήση βίας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές, αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο στην Μπραζίλια. Τουλάχιστον ένα υπουργείο πυρπολήθηκε, αρκετά άλλα δέχτηκαν επιθέσεις και καταστροφές.

«Έξω ο Temer! Γενικές εκλογές τώρα!» Φώναζαν οι άνθρωποι. «Σήμερα είναι καθοριστική ημέρα, για την εργατική τάξη. Τα δικαιώματά μας απειλούνται από το πραξικόπημα και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την αξιοπρέπεια μας. Δεχόμαστε επίθεση», λέει ο Roberto Sousa e Silva, ένας δάσκαλος δημόσιου σχολείου.

Η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίων των διαδηλωτών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν από τους πυροβολισμούς.

Εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς, η κυβέρνηση Temer έχει προκαλέσει επίσης την κατακραυγή για μήνες με μια σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στοχεύοντας εναντίων των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων. Οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της διοίκησης Temer, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι όταν η απομάκρυνση της πρώην Προέδρου Dilma Rousseff με μια διαδικασία μομφής καταδικάστηκε ευρέως ως ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Οι τωρινές έρχονται μετά από μια ηχογράφηση που αποκάλυψε ότι ο Temer είχε εγκρίνει δωροδοκίες για να κρατήσει ήσυχο ένα ισχυρό μάρτυρα σε έρευνες διαφθοράς.

Ο Temer αρνείται να παραιτηθεί και ενέκρινε με διάταγμα την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Μπραζίλια σήμερα. Οι αναρχικοί συμμετέχουν επίσης στις διαμαρτυρίες ενάντια στον Temer. Μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ο αριθμός των ανθρώπων που αυτό οργανώνονται και θέλουν να ζήσουν μια αυτο-προσδιοριζόμενη ζωή, αυξάνεται διαρκώς.

Βίντεο απο τις συγκρούσεις: https://youtu.be/74ilj4zNQ5g

πηγή: Athens Indymedia, 25 Μαΐου 2017.

Δείτε επίσης: Roberto Véras de Oliveira, «Η Βραζιλία μετά τη γενική απεργία της 28ης Απριλίου». 

 

 

1 brasilia24meie42 brasilia24meie03 brasilia24meie54 brasilia24meie125 brasilia24meie76 brasilia24meie147 brasilia24meie8

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 18:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.