Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 10:58

Closed for racists: Κινητοποίηση ενάντια στην ακροδεξιά στη Σικελία

Closed for racists: Κινητοποίηση ενάντια στην ακροδεξιά στη Σικελία

Αντιρατσιστική κινητοποίηση έγινε χτες 29 Ιουλίου στην Κατάνη της Σικελίας, ενάντια στην άφιξη τις επόμενες μέρες στο νησί του πλοίου που έχει ναυλωθεί από ρατσιστές της ακροδεξιάς, ρατσιστικής ομάδας Defend Europe (Να υπερασπιστούμε την Ευρώπη), οι οποίοι θα πάνε στη Σικελία για να «κλείσουν τη μεταναστευτική οδό» της Μεσογείου, όπως δηλώνουν. Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολύ Αφρικανοί μετανάστ(ρι)ες/πρόσφυγες, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Κατάνης με κεντρικό τους σύνθημα «Closed for racists» (κλειστό για τους ρατσιστές).

20 περίπου πλεούμενα, καγιάκ, ιστιοφόρα, φουσκωτές λέμβοι, έπλεαν στο λιμάνι απλώνοντας πανό που έγραφαν «CLOSED FOR RACISTS» και «STOP THE ATTACK ON REFUGEES» και απαιτώντας από τις αρχές να μην επιτρέψουν την άφιξη των ρατσιστών στο νησί.

Όπως δήλωσε ο Λούκα Νικότρα, ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης και μέλος της Avaaz (οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων): «Πρόκειται καταρχάς για μια έκκληση στις λιμενικές αρχές ώστε να εμποδίσουν αυτό το πλοίου από το να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις θαλάσσιες επιχειρήσεις των ΜΚΟ που σώζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.»

Ο βασικός στόχος αυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης που θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Σικελίας, είναι να εμποδίσει τη δράση των ΜΚΟ που διασώζουν ζωές προσφύγων (κατηγορώντας τους ως «διακινητές» και ότι λειτουργούν ως «ταξί των προσφύγων») και να βοηθήσει τις αρχές να πραγματοποιούν απρόσκοπτα συλλήψεις προσφύγων πουθα τους «επαναπροωθούν» ύστερα στη Λιβύη.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες από τις οποίες αυτή τη στιγμή περνάει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αφρική προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, περίπου 93.500 πρόσφυγες έχουν περάσει από την Ιταλία, από τους συνολικά 111.000 που έφτασαν στην Ευρώπη από την 1 Ιανουαρίου, ενώ ο αριθμός απωλειών σε ανθρώπινες ζωές σ’ αυτό το ταξίδι το οποίο οι ιταλικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής κάνουν όλο και πιο επικίνδυνο, είναι ανατριχιαστικός: 2.360 έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου.

Όμως για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά αυτή η δράση των συνοριακών ιταλικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής κρίνεται ανεπαρκής. Το πανευρωπαϊκό δίκτυο Generation Identitaire (στο οποίο εντάσσεται και η ομάδα Defend Europe) έχει αποφασίσει να αναλάβει το ίδιο δράση εναντίον των προσφύγων, κάνοντας περιπολίες στη Μεσόγειο με πλοίο που έχει ναυλώσει. Το Generation Identitaire δημιουργήθηκε αρχικά στη Γαλλία το 2002 και εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της ΒΔ κυρίως Ευρώπης. Συνδέεται πολιτικά και συνεργάζεται με ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις και κόμματα σε όλη την Ευρώπη και συμμετείχε στη διοργάνωση των ρατσιστικών πορειών της PEGIDA στη Γερμανία το 2014, 2015. Ιδεολογικά το Generation Identitaire έχει επηρεαστεί από φασίστες και πρωτοφασίστες διανοούμενους του Μεσοπολέμου στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (Όσβαλντ Σπέγκλερ, Καρλ Σμιτ) και από το κίνημα της «συντηρητικής επανάστασης» της ίδιας περιόδου, αλλά και από τη Νέα Δεξιά που αναπτύχθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980, καθώς και από τον σύγχρονο «φιλόσοφο» της ρωσικής ακροδεξιάς και σύμβουλο του Πούτιν, τον Αλεξάντρ Ντούκιν. Βασικός ιδεολογικός στόχος του Generation Identitaire είναι να εκσυγχρονίσει και να απενοχοποιήσει τον ρατσισμό καθιστώντας τον αποδεκτή ιδεολογία. Πολιτικός του στόχος είναι να εμποδίσει την είσοδο μεταναστ(τρι)ών και προσφύγων στην Ευρώπη, κυρίως όσων προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, για να αποτρέψει την «αλλοίωση» του «ευρωπαϊκού πολιτισμού». Αυτοπροσδιορίζεται ως «κίνημα ενάντια στο Τζιχάντ». Σύμβολο της δικτύωσης αυτής είναι ένα αντεστραμμένο Λ, υποτίθεται σύμβολο στην ασπίδα των Σπαρτιατών που πολέμησαν στις Θερμοπύλες το 480 πχ. Φυσικά το Generation Identitaire δεν στρέφεται μόνο εναντίον των προσφύγων/μεταναστ(ρι)ών. Ένας άλλος βασικός ιδελογικοπολιτικός στόχος αυτού του πανευρωπαϊκού δικτύου είναι, σύμφωνα με τα ιδρυτικά του κείμενα, ο πόλεμος ενάντια στα ριζοσπαστικά ιδεολογικά ρεύματα που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘60 και μετά τον Μάη του ‘68.

Μεταξύ των δράσεων αυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης συγκαταλέγεται και επίθεση εναντίον των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον περασμένο Μάιο.

Εντούτοις η Generation Identitaire τυγχάνει μια θετικής αντιμετώπισης, ακόμα και προβολής, από πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τα οποία ανησυχούν κι αυτά ότι η αύξηση του αριθμού των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη θα οδηγήσει στην αλλοίωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών αξιών: της Ιεράς Εξέτασης, της αποικιοκρατίας, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:47

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.