Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 12:27

Για την εξαφάνιση του αναρχικού Sandiago Maldonado από την αστυνομία της Αργεντινής

Ο Sandiago Maldonado, όντας αλληλέγγυος στον αγώνα των ιθαγενών λαών, συμμετείχε στον αγώνα των Μαπούτσε στην πόλη Cushamen της Αργεντινής, γειτονική του Chubut. Εκεί η γη των Μαπούτσε έχει πωληθεί από τους αποικιοκράτες στη Μπένετον, και διεξάγεται ένας αγώνας για την επανοικειοποίησή της από τους Μαπούτσε, που την έχουν καταλάβει και διαβιούν. Στην Cushamen, έγινε μία διαμαρτυρία με το κλείσιμο του δρόμου που συνδέει την Αργεντινή με Χιλή. Η δράση πραγματοποιήθηκε για να την απελευθέρωση του ηγέτη της ομάδας, Facundo Huala Jones, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο και του οποίου η έκδοση απαιτείται από τη χιλιανή κυβέρνηση.

Την 1η Αυγούστου, η διαμαρτυρία υπέστη την κρατική καταστολή με πραγματικά πυρά και σφαίρες καουτσούκ, από την Εθνική Χωροφυλακή με εντολή του ομοσπονδιακού δικαστή. Αρκετοί μάρτυρες, βεβαιώνουν τη χρήση σφαιρών των εννέα χιλιοστών από τη χωροφυλακή, αλλά και τη σύλληψη του Σαντιάγκο, και προσθέτουν ότι τον είδαν περικυκλωμένο από μπάτσους να τον ξυλοκοπούν και να τον φορτώνουν σε ένα βαν. Παρόλα αυτά η Εθνική Χωροφυλακή αρνείται ότι συνέλαβε το Σαντιάγκο.

Όλα αυτά σέ ένα πλαίσιο αγριας καταστολής και συκοφάντησης του αγώνα των Μαπούτσε από την κυβέρνηση της Αργεντινής που τους αποκαλεί τρομοκράτες και καλύπτει επικοινωνιακά τη Χωροφυλακή για την εξαφάνιση και λίγο πριν τις εκλογές της Αργεντινής. Επίσης, οι κατασταλτικές δυνάμεις της Αργεντινής έχουν ιστορία στις εξαφανίσεις αγωνιστών, από την εποχή της χούντας του Βιντέλα.

Τόσο στην Αργεντινή όσο και σε γειτονικές χώρες έχουν υπάρξει αρκετές διαδηλώσεις που απαιτούν την επιστροφή του Σαντιάγκο Μαλντονάντο ΖΩΝΤΑΝΟΥ, καθώς είναι πρόσφατες οι μνήμες της εξαφάνισης των διαδηλωτών φοιτητών στο Μεξικό και η εύρεση τμημάτων των σωμάτων κάποιων από αυτών πολύ αργότερα.

Η επικίνδυνη πρακτική των κρατικών απαγωγών και εξαφανίσεων είναι αναγκαίο να ανακοπεί και τόσο οι σύντροφοι του, όσο και οικογένεια του, ζητούν τη διεθνή αλληλεγγύη. Το αίτημα για την απελευθέρωση του εξαφανισμένου Σαντιάγκο ζωντανού, είναι συνδεδεμένο με τα αιτήματα για τους φυλακισμένους αγωνιστές των Μαπούτσε και των ιθαγενών λαών της Λατινικής Αμερικής, και το δικαίωμα τους να ζήσουν στη γη των προγόνων τους που ο καπιταλισμός τους έκλεψε για να την εκμεταλλευτεί και να την καταστρέψει. Ο αγώνας αυτός είναι σύγκρουση με τα συμφέροντα των κρατών και των εταιρειών όπως η Μπένετον, και η αλληλεγγύη περνά από τα αποκαίδια τους.

Πηγή: Athens Indymedia, 17 Αυγούστου 2017. https://athens.indymedia.org/post/1576927/

Εργαζόμενοι και Αλληλέγγυοι στη ΒΙΟΜΕ

Αγώνας και αλληλεγγύη στον εξαφανισμένο σύντροφο Σαντιάγο Μαλντονάδο

Τι συμβαίνει όταν μέσα στη δίνη του αγώνα και της αλληλεγγύης οι σύντροφοί μας, οι αλληλέγγυοι, οι αγωνιστές, «εξαφανίζονται»;

Εδώ, στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε συναγωνιστές και συντρόφους μας κατηγορούμενους σε δίκες, κλεισμένους σε κελιά, χτυπημένους από τα δακρυγόνα και τα γκλομπ των αστυνομικών δυνάμεων, εξοντωμένους από δικαστικούς αγώνες. Έχουμε μάθει ότι η αστική δικαιοσύνη θα παίρνει πάντα το μέρος των ισχυρών, κόντρα σε όσους δεν παρακαλούν, αλλά αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν. Όταν όλη αυτή η βία δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των αγώνων, φαίνεται πως οι εξαφανίσεις αγωνιστών είναι ένα ακόμα «όπλο» στην φαρέτρα των ισχυρών. Αυτό μας μαθαίνει η «δημοκρατική» Αργεντινή, με την εξαφάνιση του αγωνιστή αναρχικού Σαντιάγο Μαλντονάδο.

Όταν οι πολυεθνικές έρχονται, μαζί έρχεται η βία και η καταστολή

Ο πολυεθνικός κολοσσός Μπένεττον έχει αγοράσει μια έκταση 2,2 εκατομμυρίων εκταρίων (έκταση περίπου όσο το κράτος του Πουέρτο Ρίκο) στην Αργεντινή που συμπεριλαμβάνει και μεγάλο μέρος των εκτάσεων όπου κατοικούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι ινδιάνικες φυλές Μαπούτσε. Αν και η διαβίωση των Μαπούτσε κατοχυρώνεται νομικά από το κράτος της Αργεντινής, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας (με την περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής), το κράτος τάσσεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κολοσσού, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των κατοίκων. Στον αγώνα των Μαπούτσε ενάντια στην Μπένεττον είχε ταχθεί αλληλέγγυος και συμμετείχε και ο Σ. Μαλντονάδο, που βρισκόταν στο χωριό Που Λοφ, όταν 200 αστυνομικοί εισέβαλλαν στο χωριό, με μια βίαιη επίθεση που περιλάμβανε ξύλο με γκλομπ, πλαστικές σφαίρες, βία ενάντια σε παιδιά και γυναίκες του χωριού. Μετά από αυτήν την επίθεση ο Σ. Μαλντονάδο «εξαφανίστηκε», ενώ τελευταίες μαρτυρίες ήταν αυτές που το φέρουν να σύρθηκε από αστυνομικούς μέσα σε βανάκι τους.

Συντασσόμαστε μαζί με τους αγώνες των Μαπούτσε, αλλά και όλων των λαών της Αργεντινής και την απαίτησή τους, να εμφανιστεί ο Σ. Μαλντονάδο.

Ενάντια στις εξαφανίσεις, ως μέσο καταστολής των αγωνιστών και των κινημάτων

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή χιλιάδων αγωνιστών από τη λατινική Αμερική και όλον τον κόσμο, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη γη και στην ελευθερία

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

http://biom-metal.blogspot.gr/2017/08/blog-post_13.html

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.