Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 14:22

«Στημένη, βρώμικη προπαγάνδα» επίθεσης με χημικά στη Συρία; Κύριο

Θάνος Σ. Επαχτίτης

«Στημένη, βρώμικη προπαγάνδα» επίθεσης με χημικά στη Συρία;

Viral έχει γίνει μια ανάρτηση στο Facebook που συνοδεύεται με τη περιγραφή πως απεικονίζει ηθοποιούς να έχουν στήσει σκηνικό επίθεσης με χημικά στη Συρία για να δικαιολογηθεί η εισβολή στη χώρα.

ΨΕΥΔΕΣ

2 Στημένη βρώμικη προπαγάνδα

Τι συμβαίνει;

Το παρακάτω κολάζ εικόνων, υποτίθεται πως απεικονίζει μια στημένη «επίθεση» με χημικά κατά αμάχων στη Συρία. Σκοπός του εγχειρήματος, να πειστεί η κοινή γνώμη πως διεξάγονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη πολύπαθη χώρα, για να δικαιολογηθεί η «εισβολή» (πιθανότατα εννοεί το προχθεσινό βομβαρδισμό) κατά του καθεστώτος Άσαντ.

3 Στημένη βρώμικη προπαγάνδα

Ο ισχυρισμός ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει από Ελλάδα, αλλά πιθανότατα από το παρακάτω ποστ (και πολλά ακόμη σαν αυτό), που αποδίδει στην οργάνωση «Λευκά Κράνη» τη κατηγορία πως σκηνοθετούν επιθέσεις κατά αμάχων, για να δαιμονοποιήσουν το Συριακό Στρατό (του Άσαντ).

4 Στημένη βρώμικη προπαγάνδα

Πριν δούμε από που προέρχονται οι παραπάνω εικόνες, ας πούμε δυο λόγια για τα «Λευκά Κράνη.» Πρόκειται για μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 και οι πρώτοι που τη «δαιμονοποίησαν» ήταν το Κρεμλίνο και η Δαμασκός. Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

Ο Scott Lucas, δημοσιογράφος και καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε στο Snopes ότι παρόλο που η Μόσχα συμμετείχε στρατιωτικά στη συριακή διαμάχη από το 2015, είχε ένα γραφείο προπαγάνδας στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό από την αρχή του πολέμου. «Από την πρώτη στιγμή θα μπορούσατε να δείτε πως έβγαζαν μπερδεμένες ιστορίες για να προκαλέσουν σύγχυση για το τι συμβαίνει».

Τα Λευκά Κράνη, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από εθελοντές που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης σε εδάφη ανταρτών ενώ φορούν μικρές κάμερες για τη καταγραφή τους. Εκτός από τη διάσωση ζωών, έχουν πιστωθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου. Έίναι στόχοι συχνών (αλλά μη αποδεδειγμένων και αβάσιμων) κατηγοριών ότι είναι τρομοκράτες που εκτελούν «εικονικές» επιθέσεις και σκηνοθετούν εικονικές διασώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αναλυτές, τα Λευκά Κράνη έγιναν στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη ρωσική κυβέρνηση, τη συριακή κυβέρνηση και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι κατηγόρησαν την οργάνωση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σύμφωνα με την Linda Qiu των New York Times, ο ισχυρισμός του Άσαντ ότι τα Λευκά Κράνη είναι «μέλη της Αλ Κάιντα» δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Γνωστή είναι επίσης η (έμμεση συνήθως) υποστήριξη προς τον Άσαντ από Αμερικανούς που ανήκουν στη λεγόμενη «alt-right» και ακροδεξιά ιδεολογία. Πασίγνωστοι συνωμοσιολόγοι όπως ο Alex Jones και ο ρατσιστής Richard Spencer, υποστήριξαν πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη (false flag). Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν παρείχαν τη παραμικρή απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους.

Πιο αναλυτικά εδώ.

Οι επίμαχες εικόνες

Η πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή οι φωτογραφίες που απεικονίζουν «στημένη επίθεση», προέρχονται από τη ταινία «Revolution Man» που χρηματοδοτήθηκε από το καθεστώς Άσαντ, όπως μπορούμε να δούμε σε σχετικό δημοσίευμα του συριακού κρατικού πρακτορείου SANA και προβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου.

5 Στημένη βρώμικη προπαγάνδα

6rfOidSC normalWalid
                    @walid970721

A new movie "Revolution Man" directed by Syrian director Najdat Aznour. Deals with rebel propaganda #WhiteHelmets, fakery, child soldiers & the role of western media in demonizing the government . See photos on facebook page (https://www.facebook.com/Revolution-Man...) Opened in #Syria on Feb. 22.

12:21 π.μ. - 28 Φεβ 2018

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Najdat Aznour και πραγματεύεται την υποτιθέμενη προπαγάνδα των «Λευκών Κρανών» που κατασκευάζει ψεύτικες επιθέσεις για να προκαλέσει το αίσθημα της κοινής γνώμης στη Δύση.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα ποστ που σας παραθέσαμε στην αρχή, μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα της ταινίας στο Facebook εδώεδώ και εδώ.

Συμπεράσματα

Οι εικόνες που συνοδεύονται από τον ισχυρισμό πως απεικονίζουν στημένη επίθεση κατά αμάχων στη Συρία, προέρχονται στη πραγματικότητα από προπαγανδιστική ταινία του καθεστώτος Άσαντ που σκοπό έχει να θίξει το ρόλο της οργάνωσης Λευκά Κράνη, ως «όπλο» παραπληροφόρησης των Δυτικών, κάτι που ωστόσο δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι Σύριοι ηθοποιοί και κομπάρσοι.

Πηγή: ELLINIKA HOAXES, 16 Απριλίου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.